Optika na AR 15

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

jedei105 napísal:
Jack napísal:Na 300 BLK s krátkym laufom magnifier? Ja ti neviem...
:roll:
Mas pravdu, v tej rychlosti som to nejak neriesil. Ja prave som nalomeny na Holosun 515GM ale to bude na .223 a 16"
Mozno by sa mu hodil aj nejaky otvoreny s vacsim oknom, ked to ma "na blizko"
Otvorený ako otvorený. To nie je zlá úvaha, lenže práve vtedy, keď sypeš na malé vzdialenosti, to až takú rolu nehrá, pretože náš mozog funguje tak zábavne, že na malé vzdialenosti nemusíš ani poriadne zalíciť a pozerať do kolimátora. Dostaneš kolim kamsi pred oko, pričom sa ale dívaš oboma očami na terč. A mozog sa postará, že bodku kolimátora vnímaš priamo na tom terči. Zhruba tak ako keď nahodíš laser. Na pár metrov je to skvelá vychytávka nášho vlastného mozgu. Na vzdialenosti rádovo v desiatkach metrov už, pochopiteľne, musíš zalíciť a dívať sa cez kolim.
Ale vravím, toto už je podľa vzoru každého súdruha. Ja som napríklad Aimpointa vzal preto, lebo je fakt kompaktný, pri manipulácii nijako nezavadzia, má skvelé sklo, drží (a mal by spoľahlivo držať) nástrel a má perfektnú životnosť batérie aj ledky. Keďže AR15 beriem do rúk obvykle s mesačnou periodicitou, celkom dôležité. Keby som vzal otvorený Eotech, tiež by som určite nespravil chybu. Inde som už, mysím, že vedno s Yarcom, písal, prečo ma nelákajú serepetičky ako automatický jas a ani solárne "mikropanely"...
Ako som písal, v pomere cena/výkon sa dnes ponúkajú aj výhodnejšie alternatívy, ktoré sú kvalitatívne porovnateľné. Napokon, viacerí sme tu spomenuli našich favoritov. Ja keby som mal dať radu niekomu, kto začína a ešte nevie, čo presne chce, asi by som ho odkázal na niektorý zo základných Holosunov alebo Vortexov za 200 až 300 ojro. Vyskúša, uvidí, prípadne sa posunie k lepšiemu, alebo úplne switchne.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Jack: Len Ta doplnim ze ta vychytavka nasho mozgu/vizualneho vnimania funguje dokonca aj pri poskodenom ci dokonca uplne zakrytom kolimatore ci optike co ma osvetlenu osnovu alebo centralny bod. Inak, na puskach sa to nudzovo pouziva ked mas napr optiku 8-40x56, a z nejakeho dovodu potrebujes/chces strielat ozaj nablizko, tak proste zaklapnes prednu krytku na puskohlade a podsvietis stredovy bod, a potom mieris s oboma ocami otvorenymi (realne cez prave oko nevidis nic len cernotu a svietiaci bod, ale Tvoj mozog si vnemy z oboch oci spoji do jedneho obrazu, a strielas akoby s obycajnym kolimatorom.

K teme, pokial sa clovek nesnazi usetrit kazdy gram a kazde ojro, ja osobne preferujem flexibilitu a na ARku odporucam variabel 1-4x alebo 1-6x (pripadne 1-8x a pod.). Tie drahsie/lepsie maju 1x takmer bez zkreslenia a svietiaci stredovy bod, cize je to akoby clovek strielal cez kolimator (pricom ale slnko/svetelne odrazy zpredu ci zozadu tam zvycajne nerobia taku sarapatu ako s niektorymi kolimatormi), a dalsimi vyhodami su ze na vacsie vzdialenosti alebo ked si clovek chce nieco presne odmierit staci otocit povedzme na 4x ci 6x zvacsenie. Zaroven ak clovek nema dokonale oci a potrebuje nejaku korekciu tak takyto puskohlad mu ju umozni nastavit priamo na okulari (ak clovek nema oci tip top, alebo sa mu casom zhorsia, v kolimatore bude vidiet len malu 'machulu' v strede), plus samozrejme ak cloveka ARko casom omrzi alebo potrebuje optiku prehodit na inu (napr. lovecku) pusku, variabel mu to umozni (hlavne ak je v Quick-Detach montazi). Rovnako sa da daleko lahsie pouzit/nahodit predsadka s nocnym videnim alebo termom. A v neposlednom rade je benefitom aj to ze v pripade ze ak odide elektronika alebo dojde bateria (zvycajne v strede preteku :roll: :lol: tak s variablom / aj nepodsvietenou osnovou sa nudzovo stale da strielat, zatial co pri kolimatore by to clovek musel odpiskat.

Kvalitne 1-4x ci 1-6x sa uz daju kupit od cca 300e vyssie, spickove cca liter a viac, dolezite je vyskusat si ho nazivo na tej 1x ci prilis nezkresluje pri rychlych presunoch z terca na terc, ako aj ci ma dostatocne dobry eye-relief a nie je prilis citlivy na polohu oka (ci sa cezen dobre pozera aj ked hlava nie je vzdy v presne tej istej pozicii voci okularu). Testuje sa to napriklad tak ze sa puska/puskohlad polozi/uchyti, a clovek pozera cezen a hybe pritom hlavou, pricom pozera ci osnova je stale dobre viditelna a mieri na to iste miesto.

Drzim palce pri vybere,


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Guns, dík za doplnenie. Ja som ešte uvažoval, ako sa ten jav nazýva odborne. Nespomenul som si.
:lol:
Inak, určite variabil nie je zlý nápad, len Dinox má PDW so 7-palcovým laufom v 300 BLK. To asi moc nevyužije ten variabil. Či myslíš, že áno?
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Jack: Podla mna to vyznam ma. 300BLK so 7'' hlavnou robi na 100m cca 1 moa s tovarenskym strelivom, a dokaze ist sub-MOA s prebijanymi nabojmi. Cize zatial co s kolimatorom by na 100m triafal torzo, s variablom moze robit 'trojlistky' 8)

Co sa tyka obranneho vyuzitia, pri hypotetickom priklade ked napriklad unosca hodi jeho dieta do auta a unika s nim prec, s kolimatorom by clovek mal obavu po tom aute vystrelit, no s variablom to moze risknut a odmierit zadne zasterky a sundat mu pneu (da sa mierit aj cca 10cm nad ne a strielat na kolesa cez zadny naraznik, ale tam uz hrozi ze odrazena strela alebo jej fragmenty mozu trafit niekoho vnutri).

A ano, pokial chce majitel len cinkat kovaky na 20-30 metrov, na to kolimator bohato staci, a s dobrymi ocami sa da pekne nastrielat aj na 50 ci 100m, ale ARko (aj s kratkou hlavnou a v akomkolvek puskovom kalibri) toho s dobrou optikou dokaze daleko viac a skoda ten potencial nevyuzit / nemat k dispozicii... :wink:

Tolko moj nazor,

Gunslinger
DINOX
občasný prispievateľ
Príspevky: 57
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa DINOX »

Gunslinger:Len rozmýšľam čo konkrétne tam nahodiť.Vortex Razor gen III?Ten mám v pláne dať na 11,5’.Na 7’to nebude moc?
veritas
prispievateľ
Príspevky: 288
Registered for: 20 years 7 months

Príspevok od používateľa veritas »

Mam na predaj Nightforce 1-4. V podstate novy, kupovany pred pol rokom. Samo zaruka, krabica, atd. 1.100e
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

DINOX: Mhm, je to tazka volba. Vortex Razor gen III je vyborny, a Veritasom spomenuty Nightforce 1-4x je tiez dobry, a ak cena nie je kriterium, tych alternativ je naozaj vela. Ja osobne pri vybere zvycajne kombinujem skusenosti inych s vlastnymi pocitmi a nazormi = v tomto pripade by som pozrel ake optiky momentalne pouzivaju najlepsi 3-Gun strelci na svete, a par top kandidatov si nasiel u nas v obchodoch a pozrel cez ne vlastnymi ocami a podla toho sa rozhodol.

Na mojich 'stredne-dlhych' :lol: hrackach som toho vyskusal uz vela, a momentalne na nich mam nahodene Swaro Z6i 1-6x, Razor 1-6x, Burris 1-4x s pridavnym kolimatorom, Delta 1-6x a Eotech s origos 3x magnifierom.

Mojim favoritom v tejto kategorii je bez debaty Swaro, to 1x na nom je proste uzasne a kedze Kahles pouziva rovnake sklo, keby ma nelimitovali financie tak switchnem na vsetkom na Swaro 1-8x Z8i alebo Kahles K18i 1-8x. Ak financie nie su obmedzenim a chces absolutny top, tieto dve optiky by boli mojim odporucanim. Eye-box (ta 'tolerantnost' optiky voci nie uplne dokonalej polohe oka voci okularu) maju oba vyborny, a mozes na ne nahodit aj bocny kolimator ako to robia niektori spickovi svetovi 3-gun strelci, ale ja osobne som zistil ze mne ten bocny setup a naklananie pusky nesedi, respektive 'nemam na to cas' ked sa raz rozbehnem. :twisted: :lol:

Ak niekde u nas najdes aj Schmidt&Bender Exos 1-8x, pozri/vyskusaj aj ten, a 1-8x Shortdot je este robustnejsi a je urceny na LEO/MIL ucely (= presiel roznymi tvrdymi vojenskymi testami), je to vyborna optika, aj ked mne osobne ten 1x na nom na moje oci uplne nesedel (podobne ako March 1-10x).

Kazdopadne s takymito spickovymi optikami uz odstrielas uplne cokolvek a budu Ti sluzit vela rokov na rozne ucely / zbrane, daj ale pozor na celkovu dlzku, najma ak pouzivas na usti hlavne kompenzator, aby Ti neodfukovalo plyny rovno na sklo vpredu (= na tu 7,5'' hlaven bud vyber kratsiu/viac dozadu posadenu optiku, alebo naopak nasrobuj predlzenie tubusu aby plyny ofukovali tubus a nie sklo).

Ak kupis kvalitnu quick-detach montaz mozes tu optiku na zaciatku kludne prehadzovat z tej 7,5ky na 11,5ku, na blizsie vzdialenosti by zamerna mala byt takmer identicka (11,5ka bude ale samozrejme presnejsia, kedze Ti da o cca 25% vyssiu rychlost strely, dlhsi dwell time = cas medzi tym nez strela prejde okolo gas-portu a ustim hlavne, a samozrejme 11,5'' bude 'pokojnejsia', tichsia, spolahlivejsia, setrnejsia voci zaveru/opotrebeniu, a viac tolerantna voci roznym druhom streliva).

Drzim palce pri vybere a potom sa pochval co si nakoniec vybral :wink:


Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
peter9898
prispievateľ
Príspevky: 364
Registered for: 13 years 6 months

Príspevok od používateľa peter9898 »

No ja som siel do eotech xps3 a uvidim zvazujem dokupit magnifier tiez od eotechu ale tie ceny … pre zaciatok staci :D
DINOX
občasný prispievateľ
Príspevky: 57
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa DINOX »

Ja som nakoniec tiež skončil pri EOTECHU,a samozrejme tam chcem tiež dať ten magnifier.Na 50 m som už mal potrebu priblížiť.Akurát teraz ľutujem že som nešiel do Trijicon MRO+magnifier,ale je to môj subjektívny pocit(asi by sa tam viac hodil):-)
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Ja osobne pri Vortex reddote lutujem ze som ten ich x3 magnifier vobec kupoval aj ked bol v zlave. V podstate som to skusil parkrat a dal dole. Ale som skor z tych ktorym staci na 100m triafat torzo ako pisal guns, nepouzivam tu zbran na mierenku.

Swaro Z8i som mal pozicane 0.75-6x a to 0.75x malo daco do seba. Keby som mal $ navyse tak asi kupim hned.
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Filip, ja detto. Základný problém je, že s AR15 nemám kde strieľať ani tých 100 m, ak cestou na strelnicu, pobytom na nej a cestou domov nechcem zabiť pol dňa a/alebo dohadovať sa x dní vopred, aby som tých 100 m skutočne mal k dispozícii. Nieto ešte skúsať, čo to dá na väčšie vzdialenosti s ťažkou včelou a lepšou optikou. Takže áno, či chcem, či nechcem, tiež sa musím uspokojiť s drillovaním "combatových" zručností a radosť mi musí robiť aj pukanie na 50+ m. A tam sa zaobídem bez magnifiera, ktorý som skúšal opakovane, ale stále si naň akosi neviem/nechcem zvyknúť a tak mám teraz jeden pohodený v skrini...
luxus
občasný prispievateľ
Príspevky: 51
Registered for: 9 years 8 months

Príspevok od používateľa luxus »

Viete mi prosim poradit konkretnu optiku na AR 11” 300 AAC? Strelba prevazne na 50 m, prilezitostne na 100m.
Idealne osnova Mildot pripadne Mrad s krizom a dielikmi dotiahnutymi az na okraj okuláru.
Pripadne inu overenu optiku
Dakujem
Vlado2022
občasný prispievateľ
Príspevky: 18
Registered for: 1 year 4 months

Príspevok od používateľa Vlado2022 »

na 50m a príležitostných 100m dáva zmysel akýkoľvek reflexný kolim alebo prizmatické Primary Arms MICRO Prism Scope ACSS 1x Cyclops GEN2 GREEN či Primary Arms MICRO Prism Scope 3x ACSS Raptor 7.62/300BO GREEN. (tam je aj osnova pre 300blk)
Aj keď rozumiem, že asi hľadáš plnotučný puškohľad, ale nemá to moc logiku na tie vzdialenosti, nejaká mega osnova je zbytočná, vzhľadom na dráhu náboja na tieto vzdialenosti a zbytočne si zavesíš na krátku a obratnú pušku 700g (optika+montáž).
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5589
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Podpisujem, čo napísal Vlado. Na takúto vzdialenosť na túto pušku v tomto kalibri plnotučnú optiku? Nechcem mentorovať, ani sa na to necítim, len sa pýtam, či už si 100-percente rozhodnutý.
:?:
luxus
občasný prispievateľ
Príspevky: 51
Registered for: 9 years 8 months

Príspevok od používateľa luxus »

V prvom rade dakujem za odpoved Vlado2022 a Jack
nie som rozhodnuty a rad sa necham mentorovat v tejto oblasti pretoze je to pre mna uplna novinka a nemam cas ani chut kupit optiku alebo kolimator, prist na to ze mi to nesedi a predavat to a zasa dookola a prave preto potrebujem poradit čo na to nasadit. Čo predajca to nazor :(
Dat na to iba optiku? ak ano tak by ma potesil konkretny model alebo odkaz. Dat na to kolimator? ak ano tak aky konkretny? Alebo na to dat optiku a na to este bocny kolimator? Pripadne kolimator a magnifier? A opat to iste...aky konkretny?
Iba pripomeniem ze sa jedna o 11" a kaliber 300 AAC, strelba prevazne s tlmičom
Napísať odpoveď

Návrat na "Športové zbrane"