Novy svetovy rekord / Longest Rifle Shot 4.4 miles

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Novy svetovy rekord / Longest Rifle Shot 4.4 miles

Príspevok od používateľa Gunslinger »

A mame tu novy svetovy rekord pre zasah odstrelovackou na velke vzdialenosti: 4.4 miles = 7 kilometrov!!!! :twisted:

Presnejsie je to cca 7081 metrov, podarilo sa to teamu Scott Austin/Shepard Humphries vo Wyomingu.

Ciel bol polozeny pod velkym uhlom (kedze tu uz vravime o balistike 'dopadajuceho kamena' :lol: a mal velkost 305cm x 234cm (= 1.54moa siroky a 1.18moa vysoky). Doba letu strely bola 24.5 sekundy, a zasah sa im podaril na 69tu ranu. Zopakovat sa im ho sice nepodarilo aj ked to este dalsich par hodin skusali (a sami uznali ze statisticka sanca ten zasah zopakovat je skoro nulova), ale na uznanie im staci jeden zasah. Zaujimave bolo ze 'spotteri' boli umiestneni okolo terca v piatich bunkroch a zasahy nesledovali vizualne (kedze 90% z nich nevideli kvoli nizkej terminalnej rychlosti strely a uhlu dopadu) ale ich pocuvali, a potom vzajomnou triangulaciou urcovali kde asi padla posledna strela a podla toho upravovali naklikanie. Ten jeden uspesny zasah predstavoval 1092 MOA na vysku a 17 MOA na stranu, a aby sa tam doklikali pouzivali weavrovu zakladnu s 350moa naklonom :shock: :lol: a Razor 6-35x56 FFP optiku so specialnou optickou predsadkou.

Zbran bola samozrejme vyskladana presne na tento ucel, hlaven bola 40 palcova LRI (twist 1:9), kaliber .416 Barrett, a strela 422grainovy Cutting Edge MTAC. Ustova rychlost 3300fps, terminalna rychlost 689fps.


ObrázokObrázok
ObrázokObrázok
ObrázokObrázok

Viac info o tom ako sa im to podarilo napriklad tu:
http://cowboystatedaily.com/2022/09/20/ ... ld-record/


Kazdopadne z mojej strany gratulacia, a aj ked to samozrejme nie je moc 'prakticke' a ide skor o ukazku moznosti sucasnych technologii v kombinacii s obrovskym stastim, vdaka ludom ako oni sa ELR shooting neustale posuva dalej.

Stay grey and frosty,


Gunslinger
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Tá predsádka je nejaká tilt/shift úprava aby videli ponad hlaveň?
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5148
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Filip: Ta predna opticka predsadka len este viac lomila/'naklanala' opticku os, pretoze zakladna im dala 350moa, ten Razor ma k dispozicii 120moa, ale v 'extremoch' na oboch koncoch rozsahu to uz robi sarapatu a moze sposobovat nepresnost takze pocitam ze z puskohladu vyzmykali cca 100moa, cize potrebovali preklenut este 650moa naklonu a na to pouzili tu predsadku. Inak by museli ten puskohlad posadit meter nad pusku, alebo alternativne umiestnit ho mimo os / 'vedla' hlavne. Ten sklon zakladne/puskohladu co vidiet na fotke je totizto stale prilis slaby/nedostatocny na takuto vzdialenost.

A hlaven tam prekazku vo viditelnosti robi len uplne minimalnu (v puskohlade by si ju nevidel, hoci by znizovala 'svetelnost' o par percent). Jeden kamarat mi raz na preteku zo zartu prelepil predne sklo puskohladu s asi 3cm velkou tercovou lepkou. Sedliacky rozum vravi ze teoreticky by som nemal vidiet skoro nic, lenze kvoli tomu ako su opticke prvky/sosovky usporiadane v puskohlade to tak nefunguje, videl som 1000m terc normalne len 'svetelnost' dostala na frak (bolo to ako strielat podvecer/za sera), a aj ked uz si nepamatam ci som vtedy vyhral, sutaz som normalne odstrielal a az pri cisteni pusky som zistil ze tam tu lepku mam :shock: :lol:

Stay grey and frosty,


Gunslinger
DeSade
častý prispievateľ
Príspevky: 1483
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa DeSade »

Sústružená strela?
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Krásna robota ... dlhé vzdialenosti sú pre mňa do 350-500m takže periskop som zatiaľ naozaj nepotreboval :D
Napísať odpoveď

Návrat na "Snipers"