historicke zbrane - strelivo / legalna strelba na strelnici

Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

No, len priamo v tom citovanom je aj takáto magická doložka

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy ... paragraf-3
§ 3 Obchodovanie s určenými výrobkami
(1)
Obchodovať s určenými výrobkami možno len na základe, v rozsahu a za podmienok ustanovených týmto zákonom a v rozhodnutí Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) o udelení licencie.
(2)
Licencia sa nevyžaduje na
[...]
transfer, dovoz alebo vývoz určených výrobkov, ktoré majú neobchodný charakter,18)
[...]

18) Čl. 1 bod 21 delegovaného nariadenia Komisie (EÚ) 2015/2446 z 28. júla 2015, ktorým sa dopĺňa nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 952/2013, pokiaľ ide o podrobné pravidlá, ktorými sa bližšie určujú niektoré ustanovenia Colného kódexu Únie (Ú. v. EÚ L 343, 29. 12. 2015) v platnom znení.
https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32015R2446
21. „tovar neobchodnej povahy“ je
a) tovar v zásielkach posielaných jednou súkromnou osobou druhej súkromnej osobe, ak takéto zásielky:
i) sú príležitostnej povahy;
ii) obsahujú tovar určený výlučne na osobné použitie príjemcu alebo jeho rodiny a ktorý svojou povahou alebo množstvom nenaznačuje žiadny obchodný záujem a
iii) odosielateľ posiela príjemcovi bezodplatne;
Posiela ti kamarát z USA ten kúsok, alebo je to z obchodu za prachy. Lebo vyzerá, že legálna cesta tu je. (čo to bude robiť na colnici je druhá vec, lebo dnes im stúpajú vlasy dupkom už keď ako darček dostaneš nejaké exotické cukrovinky za 2-3 doláre)
Lovely Equalizer
občasný prispievateľ
Príspevky: 45
Registered for: 13 years 8 months

Príspevok od používateľa Lovely Equalizer »

ak chceš originál winchester 73, nemusíš to ťahať z US, dá sa to kúpiť tuto. Vyhneš sa problémom s colnicou a nervákom okolo uvoľnenia do obehu:
http://bazar.hunting-shop.cz/vypis.php? ... 73&x=0&y=0
.
Ja som nad tým rozmýšľal tiež, nakoniec som to vyhodnotil ako no-go. Problémy s nákupom nábojov, problémy so zbraňou (koľko vlastne 150 ročný kvér vydrží?), nutnosť výhradne čierneho prachu.....to nespomínam, že takéto zbrane idú 2.000 EUR+
.
Nakoniec som kúpil od Opltovej pušku Uberti 1873 v kalibry 357 mag, strieľam do aleluja a neviem sa toho nabažiť. Riešim len strelivo....
https://www.zbrane-dave.cz/products/a18 ... ng-rifle-/
Daniel_sk
prispievateľ
Príspevky: 156
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Daniel_sk »

Ano, suhlasim - na strielanie je lepsie kupit napr. tu repliku od Uberti.

Nakoniec som si tento sen splnil, kupil som Winchester 1873 z Ceska od znameho zberatela - ale vo velmi zachovalom stave (99% predavanych v EU su zoxidovane, bez povodneho povrchu, drevo je castokrat dodatocne brusene a lakovane, neodborne restaurovane, ...). Bude sluzit len ako vystavny kusok / alternativna investicia (resp. skor ulozenie penazi), strielat z nej by bol hriech.

Napriek tomu je skoda, ze priamo z americkych aukcii uz nie je mozne na Slovensko dovazat taketo pekne kusy historickych zbrani - teda aspon nie pre beznych ludi. Maju v CR rovnake obmedzenie, ktore by vyzadovalo zbrojnu licenciu pre dovoz zbrane kat. D? (pripadne iny EU stat a odtial to potom doviezt tu).
Lovely Equalizer
občasný prispievateľ
Príspevky: 45
Registered for: 13 years 8 months

Príspevok od používateľa Lovely Equalizer »

Gratulujem ku kúpe! Predpokladám, že to doma ňahňáš ako malé dieťa...))
.
Jediný problém s winchestrovkou na strelnici je ten, že mám hneď okolo seba hlúčik ľudí a každý si chce puknúť.....
Amater
občasný prispievateľ
Príspevky: 1
Registered for: 11 months

Príspevok od používateľa Amater »

Daniel_sk napísal: 08 Jan 2023, 19:58 Uz nejaku dobu premyslam nad kupou historickej zbrane (vyrobena pred 1890) - mozno Winchester 1873. Ide mi skor o zberatelsku hodnotu. Ale zaroven ma zaujima moznost, ako by sa potom dalo takuto zbran na strelnici parkrat legalne vyskusat. Som drzitelom ZP (A, E).

Z toho co som sa docital zo zakona:
- historicku zbran je mozne pouzit iba na oficialnej strelnici
- akakolvek zbran na strelnici musi mat tlakove skusky (To zial znizi historicku hodnotu zbrane, kedze musi mat vyrazeny odtlacok na hlavnej casti zbrane. Ale podla zakona pre historicke zbrane je mozne poziadat o vyrazenie na skrytom mieste).

Co mi nie je jasne:
- Ako ziskam legalne strelivo pre taku zbran, kedze nemam karticku zbrane? Mozem si spravit ZP F a kupit 5 (?) krabiciek vhodneho streliva?
- Co ale ak by som chcel strelivo prebijat? Podla zakona mozem prebijat iba ak mam ZP A/B/D/E a iba pre zbran ku ktorej mam karticku, takze to nebude mozne. Pre tieto stare zbrane niekedy nie je mozne najst fabricke strelivo...

Nemam nejaku potrebu z takej historickej zbrane strielat, ale samozrejme raz za cas ju vyskusat by nebolo zle...
Dakujem za odpovede.
Trochu náhodou a trochu cielene som našiel túto tému. Pred časom som riešil podobný problém a zistil následovné:
1/ Áno, historická zbraň pre strieľanie na strelnici musí mať skúšky podľa osobitného predpisu (teda tormentačné).
2/ Odpoveď z Liptovskej skúšobne: "naša skúšobňa nevykonáva overovanie historických zbraní,resp. nevieme overiť všetky kalibre historických zbraní, obráťte sa prosím s Vašou požiadavkou na konkurenčnú skúšobňu Konštukta Defence, skúšobné laboratórium Dubnica nad Váhom.". A nepomohlo by ani to, keby som čiernoprachové strelivo vedel zabezpečiť.
3/ Kontaktoval som teda Kotadef (Konštukta Defence) aj ich zastupenie/sprostredkovateľa Bretton v KE. Po 1. odmietavej odpovedi Brettonu s odkazom na štátnu skúšobňu SKTC 112 Lieskovec (Kotadef) sme si predsa len na popud SKTC/Kotadef dohodli tel. rozhovor:
- skusana zbran (historicka) MUSI mat vyrazeny kaliber A skúšobnú/tormentacnu znacku, nestaci len osvedcenie. Osvedcenie je mozne len vtedy, ak uz niekedy v minulosti bola zbran nejou skusobnou oznacena/testovana (co sa vyskytuje u historickych belgickych ci nemeckych zbrani, co som sa stretol, ale nie u americkych). Tu som aj skončil, lebo na malý revolver sa toľko značiek skryte umiestniť nedá, nevraviac o strate či znížení historickej hodnoty.
4/ Preukaz zbrane nahradza Potvrdenie podla Zakona c. 382/2004 o znalcoch ... pre potrebu určenia druhu zbrane a jej zaradenie do kategorie, inak povedané, znalecký posudok znalca z oboru strelne zbrane/strelivo vystavené na meno majiteľa a typ zbrane vrátane výrobného čísla, že je naozaj historickou zbraňou kategórie D. Podľa vyjadrenie toho isteho znalca, toto potvrdenie slúži aj na nadobúdanie streliva stejne ako preukaz zbrane (ale v praxi som to neskúšal uplatniť, lebo strelivo aj keď existuje (Fiocchi), tak je dlhodobo nedostupné).
Snáď som trochu pomohol ...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"