kolimátor alebo laser

Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Príspevky: 5148
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa lovec »

Hm, nechcem hrať múdreho a najšikovnejšieho,... "ale"... :twisted: :mrgreen:

Nie, vážne. Ja to mám na home defence natrénované, resp. svalovo uložené tak, že mieridlá vôbec nevnímam, proste podvedome mierim celou zbraňou na cieľ. Niečo ako s brokovnicou, tiež nepotrebujem šínu a mušku, alebo mieridlá, inštinktívne mierim celou zbraňou. Skúšal som to xy-krát aj za úplne minimálneho svetla - kým vidím aspoň siluetu cieľa, tak to mi stačí. Nebudú to zásahy do X v strede 10, ale je to tam, kde treba. Mám na mysli
krátke vzdialenosti, povedzme 5-8 metrov. Samozrejme, v úplnej tme už treba baterku. Pre mňa subjektívne je ideálny variant v podvese pod laufom.
Každý to má nejako inak, ja som sa roky zameriaval na úplne minimalistický prístup bez akýchkoľvek pomôcok - čím ich ani trochu nezavrhujem. Je to čisto môj prístup. Kľúčová je svalová pamäť, ale tak svoju "hlavnú" pištoľ mám ca. dvadsať rokov, takže nejaký ten návyk tam už predsa len je...
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Lovec, presne o tom som písal. V jednoduchosti je krása. Akurát ten podves pod laufom vidím inak, ale sto ľudí - sto chutí...
:wink:
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

yarco napísal: 31 Jan 2023, 12:01
... Fú už som pomaly ako Guns - len pár postrehov a pol strany popísanej :lol: :roll:
Hahhahha, yarco, beriem to ako nepriamy kompliment :wink: :lol:

Budem sa teda velmo krotit a tiez pridam len par kratkych postrehov:

- na rozdiel od kolimatora ci baterky ma laser okrem osvetlovacej/zameriavacej funkcie aj funkciu psychologickeho zastrasenia/odradenia. Videl som kdesi par studii ktore to naozaj potvrdzovali - utocnik ktory ma na hrudi (ci medzi ocami) cervenu bodku zvykne znacne ubrat z agresie ci dokonca v prekvapivom percente pripadov uplne upusti od utoku. Je to cisto psychologicka zalezitost (preto aj - trochu ironicky a hlavne vdaka hollywoodskym filmom - sa mi zda ze cerveny na toto 'funguje' lepsie nez zeleny, napriek nizsej svietivosti). A aj ked v takej situacii clovekom lomcuje adrenalin a udrzat tu bodku napriklad medzi ocami utocnika by bolo dost tazke, no na druhej strane ak mu ten laser zasvieti do oci, nastane podvedomy reflex ked utocnik automaticky zavrie oci alebo odvrati hlavu, rozhodi ho to z konceptu (dokonca to v mysli utocnika moze vyvolat paniku - "laser mi zasvietil do oci, co ak teraz oslepnem? co by som mal rychlo urobit aby som neoslepol? ako dlho bude trvat kym oslepnem?" atd., proste ten nalinkovany scenar a postup ktory si utocnik pripravil zrazu dostane necakanu trhlinu a ak nic ineho minimalne ho to rozhodi, zdrzi, a narusi jeho koncentraciu). Samozrejme s beznymi civilnymi lasermi ani pri zasvieteni priamo do oka utocnik neoslepne, maximalne sa mu chvilku bude mihotat pred ocami, a Zenevske konvencie v takej situacii samozrejme neplatia, pricom z pravneho hladiska by to predpokladam nebolo vnimane ako forma neprimeranej obrany.

- vela modernych gunlights maju laser uz priamo integrovany v baterke (na mojich oblubenych Olight Baldir-och su dokonca zabudovane priamo v reflektore), cize nemenia/nezvacsuju profil/telo baterky a pokial uz clovek zainvestuje do EDC podvesenej baterky, tak osobne odporucam si priplatit za integrovany laser (pokial to svetlo tu moznost ma). Slovami klasika - radsej mat a nepotrebovat, ako potrebovat a nemat.

- vo viacerych mojich Glockoch mam LaserMaxy (laser schovany vo vodiacej tycke pruziny). LaserMax nemeni profil zbrane, netreba menit puzdro, baterie vydrzia cca pol roka, bodka je 'mihotava' (cize lepsie viditelna), atd. Nie je lacny, ale je to jednoduchy upgrejd ktory pridava funkcnost. A samozrejme weaver zostava volny pre baterku a pod. A ak clovek pouzije napr. baterku BaldrIR, tak ma v jednej zbrani baterku, cerveny laser, a infracerveny laser (s ktorym je mierenie s nocnym videnim daleko jednoduchsie), pricom kludne moze navrch buchnut kolimator (moj oblubeny je Holosun 508T, "inteligentna" automaticka regulacia podsvietenia, solarny backup baterie, eotech-ovy kruh s bodkou, dlha vydrz, shake-awake, atd., a clovek nemusi hned frezovat zaver ak nema MOS, ale kludne sa da osadit aj na podkladovu dosticku zasuvanu do vyrezu pre zadne mieridla - da sa kupit napr. na amazone ci uz pre Glocky, CiZy, Sigy a x dalsich).

- DeSade spomenul 9moa bodku na EDC kolimator, co znie rozumne, hoci ja osobne preferujem co najmensiu (IPSC Open som kedysi strielal s 3moa kolimatormi), ale Holosuny (teraz hovorim o pistolovych 507/508/...) su v tomto unikatne hlavne tym svojim zamernym obrazcom (vyzera to ako eotech, pricom ten 'kruh' sa v rychlosti da pouzit podobne ako 9moa bodka a stredova 1moa bodka zasa na presne odmierenie ked je cas). Najnovsie Holosuny dokonca ponukaju aj ACSS chevron reticle (cize namiesto bodky alebo eotechoveho obrazcu maju 'sipku' smerujucu nahor, ktoru vela strelcov preferuje - telo sipky funguje ako velka bodka, a zasa hrot sipky sa da pouzit na presne odmierenie).

- Dalsou zaujimavou a uzitocnou funkcionalitou je strobe (funkcia stroboskopu) ktoru uz ma vacsina gunlights/podvesenych bateriek, a aj ked podvesena baterka sice zvycajne vyzaduje specialne alebo custom-made puzdro, ale pokial je malicka a lahka (napr. Baldr Mini) tak dava zbrani znacnu pridanu hodnotu (ak clovek nenosi EDC samostatnu baterku, teoreticky si s tou podvesenou clovek moze prisvietit aj ked v noci meni defekt na aute :lol: 8). A co sa tyka spominanych 'nevyhod' podvesenej baterky a preferencie pouzitia samostatnej EDC baterky v ruke, nic cloveku nebrani ich kombinovat (= clovek v noci pocuje kroky hore schodmi, tak EDC baterku polozi na stol aby osvetlovala dvere a polovicu miestnosti, zatial co v tmavom kute caka so - zatial - vypnutou podvesenou v Strobe rezime a pod.).

Cize moj nazor je ze tieto veci sa nevylucuju ale daju sa lubovolne kombinovat, pricom kazda funkcionalita navyse (pokial nezavadzia pri taseni a nepridava prilis velku hmotnost alebo zlozitost) je len a len plusom.

Stay safe,


Gunslinger
DeSade
častý prispievateľ
Príspevky: 1483
Registered for: 12 years 1 month

Príspevok od používateľa DeSade »

Rád by som ale podotkol jednu vec, ktorej sa zatiaľ dotkol len Jarčo a tou je životnosť.

Čo viem tak Shield RMS je spoľahlivý do 5k rán. Nie mnoho, že. Nehovorím, že je to absolútne číslo ale cca tak sledujem sťažnosti okoloidúcich.
Trijicon SRO okolo 40k. Pekné číslo len tá cenofka a je to väčší krám.
Tieto ako tak poznám o ostatných sa neviem vyjadriť.

V prípade lacnejších variant skla(ten RMS) a v záujme zachovania spoľahlivosti by som asi volil 2 identické búchačky s identickým sklom. Jednu na nosenie, v kt. by som často preventívne menil bakterku a druhú by som dral pracovne na strelnici.
Pitlik
občasný prispievateľ
Príspevky: 34
Registered for: 4 years 8 months

Príspevok od používateľa Pitlik »

Zdravím chaloši, nechcem zakladať novú tému a moja otázka je možno troška mimo tému ale stále sa to týka kolimátora. Mám Holosun 507k a príde mi divné, že keď mierim na bod vzdialený cca 1m a pohnem hlavou do strany tak sa pohne aj bodka na kolimátore do strany a neostane na tom bode kde mierim... Ćím bližšie je bod ku kolimátoru, tým viac je to vidieť. keď už mierim na cca 10m tak už to nie je tak viditeľné ale predpokladám, že ten posun tam stále bude... Nikdy predtým som kolimátor nemal tak neviem či je to normálne alebo je to vada... Lebo to potom nie je možné ani nastreliť, keď sa nepozriem cez kolimátor v rovnakom uhle tak potom mi to mieri stále inde...
Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa Filip »

Je to normálny jav, ide o tzv "parallax shift". Všeobecne platí, že to záleží od kvality kolimátora a posun vidno len na blízke vzdialenosti. Konkrétne holosun pre 507k udáva, že je bez paralaxy od 25 metrov do nekonečna, nájdeš aj iné (drahšie) ktoré to majú nižšie. Nastreliť treba buď na vzdialenosť ktorá je už bez paralaxy, alebo potom to len konzistentne uchopiť, optimálne s oporou.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Pitlik: V skratke - ano, je to 'normalne'. Suvisi to s optikou/fyzikou ako takou, a v podstate cim drahsia/lepsia optika, tym viac je ten 'posun' eliminovany (aj ked uplne ho pri beznych kolimatoroch eliminovat nejde). Kazdopadne pokial 'zapichujes' pistol konzistentne = mas hlavu vzdy viac menej v rovnakej/podobnej polohe voci kolimatoru, tak v terci ten rozdiel asi moc nezbadas. Ak zajdes do extremu (ze by si pozeral do kolimatora ozaj 'zboku') tak tam uz by ten posun zasahu v terci vidiet bolo, ale predpokladam to nemas dovod robit.

Ak chces detailnejsie info/zdovodnenie, vygoogli si paralaxu a opticke javy s nou spojene, kazdopadne z praktickeho hladiska sa nad tym nemusis nejak znepokojovat.

Stay safe,


Gunslinger

Edit: Predbehol si ma Filip, a ano, presne ako pises :wink:
Pitlik
občasný prispievateľ
Príspevky: 34
Registered for: 4 years 8 months

Príspevok od používateľa Pitlik »

Výborne, ďakujem za vysvetlenie :wink: áno to už som potom preháňal s tým, že som pozeral z boku.. samozrejme keď nahodím tak približne stále v tej istej polohe.. Díky hoši
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Ja som kedysi "vďaka" tomuto javu opakovane nastreľoval kolim na trikrát. Nuž, na chybách sa človek učí... :twisted:
Pitlik
občasný prispievateľ
Príspevky: 34
Registered for: 4 years 8 months

Príspevok od používateľa Pitlik »

No poviem ti pravdu, ja som bol nastreľovať už 2x a stále som nebol spokojný.. Tak som začal riešiť kde je problém a všimol som si toto, takže na 3x pôjdem aj ja :D
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5590
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa Jack »

Sme tu ako taká podporná skupina, že hoci sa človek trocha hanbí sám pred sebou, vždy pookreje, keď zistí, že v tom nie je sám. A to som sa vtedy, pár rokov nazad, cítil už ako majsterko na nastreľovanie zbraní, lebo veď poľovnícku optiku som nastreľoval sebe aj známym. Len som nevedel, že ono ti puškohľad na 100 m nespraví to, čo kolim na 8-10 m.
:mrgreen: :mrgreen:
Napísať odpoveď

Návrat na "Puškohľady, ďalekohľady a kolimátory"