Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

Filip
prispievateľ
Príspevky: 499
Registered for: 13 years 2 months

Príspevok od používateľa Filip »

Výhrady môže mať aké chce, v zákone nikde nie je napísané že ak sa mu zbraň nezdá môže nezapísať údaje... Právo na to máš, potom už treba len nervy, ako pri vačšine okresného folklóru.
steniels
prispievateľ
Príspevky: 329
Registered for: 11 years 2 months

Príspevok od používateľa steniels »

novy zážitok spojený s touto novelou.

na jeseň som absolvoval povinnú jazdu pre výnimku na svoje hračky presne ako žiada novela...
minulý týždeň som bol obnovovať zbroják, keďže je to čoskoro 10 rokov od jeho vydania....
proces prebiehal hladko až do momentu kontroly zbraní kedy jeden z príslušníkov začal mudrovať že obnovením ZP mi zaniká výnimka ktorú som pred pol rokom obdržal.... mne to prišlo ako blbosť, taktiež aj druhému policajtovi... po menšej diskusii začali obvolávať nejakých ludí a s nimi sa radiť ...
po asi pol hodine vyjednávaní dospeli k názoru že si musím podať žiadosť na ministerstvo vnútra o novu výnimku... mne osobne ot príde ako blbosť ved predsa vynimku už mam v kartách zbraní zapísanú a to že predlžujem poplatnosť ZP s tým nemá nič spoločné.
ďalej ma zarazila veta že výnimka stráca platnosť aj pri zmene bydliska......
Používateľov profilový obrázok
peter9898
prispievateľ
Príspevky: 364
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa peter9898 »

Vynimka straca platnost zmenou miesta ulozenia teda ak menis bydlisko myslim si ze sa zmeni aj miesto ulozenia teda ano strati platnost. To bolo povedane na prednaske o NO/KZ z min roka.
Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Príspevky: 2433
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Erricco napísal: 15 Jan 2023, 21:37
Už sme tu viackrát rozoberali, že zbrane sa nezapisuju na skupiny, ale skupiny ti umožňujú ich nadobúdať a následne v rámci zákona používať

Ak máš zbraň ktorá spĺňa nároky, ktoré zákon ukladá na nosenie zbrane a máš ZP sk A., Tak je jedno, že v PZ je napísané v kolónke Skupiny ZP: E.
No neviem, ak mám na preukaze zbrane uvedené len E - športová streľba a miesto uloženia adresu trvalého pobytu, nechcel by som sa hádať s hliadkou niekde pri kontrole ... Oveľa pokojnejší by som bol, keby tam bolo to A-E a kľudne si to zaplatím. Ide len o to či dotyčný príslušník môže mať nejaké výhrady proti tomu a neprepísať to, alebo to proste prepísať musí, ak to chcem.
V suvislosti s tymto mam tiez jednu otazku na pravne fundovanejsich - poriesil som si nahradnu 9mm hlaven od IGB so zavitom ale novy clovek na miestnom oddeleni mi ju zapisal na E-cko s miestom ulozenia adresa trvaleho pobytu a strelnice. Vsimol som si to az doma (riesil som tam viacero veci a preukazy zbrani som nekontroloval) a samozrejme tlmic na nosenie zapisat nejde, ale na hlaven so zavitom je podla mojho nazoru aj po novelizacii z pravneho hladiska nahliadane rovnako ako na obycajnu hlaven, tym padom by nemal byt problem zapisat ju na nosenie, alebo som nieco v zakone prehliadol? (Zakon c.190 hlaven spomina len okrajovo v definiciach, nenasiel som tam nic ohladne preukazov zbrane na hlavne sucasti zbrani ako su aj hlavne)

Vopred vdaka za odpovede (idealne podlozene paragrafom alebo predpisom ktorym sa da argumentovat).

Gunslinger
Používateľov profilový obrázok
Mesi
moderátor
Príspevky: 3697
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Ja si myslím, že rovnako ako pri zbraniach, tak aj pri hlavných častiach platí rovnaký princíp.

A to, že sa nenadobudaju na skupiny ZP ale skupiny ZP dávajú isté oprávnenia - nadobúdať, držať/ nosiť a používať podľa toho čo ti umožňuje "zbroják". Preto si myslím, že je irelevantné aké skupiny sú vyznačené na PZ.
Daniel_sk
prispievateľ
Príspevky: 156
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Daniel_sk »

peter9898 napísal: 13 Mar 2023, 16:04 Vynimka straca platnost zmenou miesta ulozenia teda ak menis bydlisko myslim si ze sa zmeni aj miesto ulozenia teda ano strati platnost. To bolo povedane na prednaske o NO/KZ z min roka.
Uff ... toto je co za blbost zase v zakone? :evil: . Ako to budu riesit ludia napr. s vz58 ak im tymto sposobom skonci vynimka a poziadat o novu uz nebude lake, kedze to je uz zbran kategorie A, predpokladam ze to nie je take "jednoduche" ako ked mam civilnu AR-15 a chcem len "velko-kapacitne" zasobniky.
Používateľov profilový obrázok
peter9898
prispievateľ
Príspevky: 364
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa peter9898 »

Pravdepodobne ti ludia co mali vynimku automaticky tak im sa vynimka automaticky aj zapise .. ti co pred kupou ziadali vynimku po novele noo tam neviem ako to bude .. pravdepodobne pred zmenou nehnutelnosti treba poziadat o novu vynimku .. clovek ju dostane a potom sa spravi prepis pripadne sa da zbran na cas do uschovy a poziada o vynimku ..netusim.. ja len vravim co som pocul na tej prednaske ...ja som neoficialny zzdroj treba si to overit na mieste kde sa udeluju tie vynimky.
47ronin
prispievateľ
Príspevky: 206
Registered for: 5 years 4 months

Príspevok od používateľa 47ronin »

rezim vynimky podla § 72j ods. 5 (gradfathering) je odlisny od "novoziskanej" vynimky podla § 8 a nasl.
teda, zanik platnosti vymimky podla § 10 ods. 1 pism. b) (zmena miesta ulozenia zbrane) sa tyka IBA vynimiek udelenych podla § 8 ods. 2 a 3, nie vynimiek podla § 72j ods. 5....
cize, ak mas vynimku na "kosu" na zaklade grahfatheringu, mozes sa stahovat kolko chces, vynimka plati, kym plati ZP, ak si ziskal novu vynimku po 01.02.2022 (hoci aj na vacsi zasobnik), strati platnost ked zmenis miesto drzania zbrane, podla mna to neplati na zbrane zapisane na sk. A ZP (tam samozrejme miesto ulozenia zbrane nie je uvedene)...
tolko moj nezavazny vyklad zakonnych ustanoveni :mrgreen:
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 57
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

O tom "§ 72j ods. 5 (gradfathering) je odlišný od "novozískanej" výnimky podľa § 8" by som si dovolil diskutovať, žiaľ z vlastnej skúsenosti, min. na úrovni nášho okresného oddelenia... nadobudol som zbraň dávno pred 01.02.2022, zapísali mi ju po novom iba na F-ko (tiež si myslím že v rozpore s platným znením zákona - je to síce sklopka, po sklopení kratšia ako 600 mm, ale pažba sa dá odstrániť iba s použitím náradia resp. mechanickým zásahom... ale to tu nechcem rozoberať... po zapísaní zbrane po novom a vydaní nového preukazu zbrane už na F, som si zriadil prechodné bydlisko. Prišiel som sa na oddelenie evidencie opýtať, či by bolo možné zapísať prechodné bydlisko ako ďaľšie miesto uloženie zbrane na výnimku... nevedela mi na to pani odpovedať, pretože nikde v zákone nie je uvedené čo je zmena miesta uloženia zbrane a ktorých zbraní na A sa to týka - nadobudnutých pred alebo po 01.02.2022... ako je to v príspevkoch vyššie popísané, začala telefonovať, po 3 - 4 telefonátoch mi oznámila že na zápis každého iného miesta uloženia je potrebná nová výnimka, veď to je predsa jasné, ona to hneď vedela, len si nebola istá atď...
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5607
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Gabo13, to je nonsens. Takéto kraviny, nech ti vždy vydajú písomne! Súdružka nerozumie, v čom spočíva grandfathering, no ide limitovať tvoje práva?!
:shock:
Gabo13
občasný prispievateľ
Príspevky: 57
Registered for: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa Gabo13 »

No žiaľ nie je to žiadny nonsens - je to realita z mojej vlastnej skúsenosti... ale keďže netúžim po častých návštevách tak som radšej držal ústa prehltol to a odišiel...
Používateľov profilový obrázok
peter9898
prispievateľ
Príspevky: 364
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa peter9898 »

Na prednaske pan z prezidia ci kde vravel ze pri zmene ulozenia treba novu vynimku poziadat a ze nerobia problemy s vydavanim …len tych par e je skoda no
…. Aspon tak si to ja pametam … ten cely chaos okolo vynimiek by bolo dobre uz nejako vyriesit ale to je asi len zbozne zelanie ….
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Príspevky: 5607
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Peter, ešte raz: grandfatheringová výnimka je iná výnimka než výnimka vydávaná v zmysle § 8 ods. 3. Výklad, ktorý naznačuješ, ide proti duchu zákona. Grandfathering znamená, že aj v novej situácii, ktorá nastala v dôsledku zmien legislatívy, sa rešpektuje tvoje právo k predmetu, ktorý si v minulosti nadobudol zákonnou cestou. A tu je evidentné, že grandfatheringová výnimka sa viaže na osobu a konkrétny predmet (zbraň), no vydať ju bolo možné najneskôr k 30. 6. 2022. A raz vydaná zostáva platná bez ohľadu na to, či sa mení bydlisko, miesto uloženia, číslo zbrojného preukazu, atď. Pokiaľ si spôsobilý držať zbraň a si držiteľom ZP, výnimka zostáva v platnosti. Všetko, čo má príslušný útvar v takomto prípade spraviť, je vydať ti nový doklad a doňho vpísať túto stále platnú skutočnosť. Bodka. Pokojne by som s tým išiel až po Najvyšší správny súd, ak by bolo treba.
Používateľov profilový obrázok
peter9898
prispievateľ
Príspevky: 364
Registered for: 13 years 7 months

Príspevok od používateľa peter9898 »

Ano ja viem ja som nevravel o grandfatheringovej vynimke tu presne rovnako chapem ako si popisoval.. tam podla mna je zbytocne sa bavit lebo to ma byt presne tak ako si napisal ... zial policajti mam pocit ju chapu kazdy inak .. ja som vravel len k tym ostatnym vynimkam .. medzi riadkami malo byt, ze kto si poda ten dostane .. len o € pride, ze nerobia problemy.
DeSade
častý prispievateľ
Príspevky: 1483
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa DeSade »

Nadchádzahúca novela bude výživná pre určitých hladačov dier. Bude výživná. :P
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"