10mm auto

Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 17 years

Príspevok od používateľa Jack »

Anton, aké americké videá máš napozerané, keď si myslíš, že headshot je jediné, čo zaberie? Sú k tomu dokonca štatistiky... A potom, vieš aké kusy žijú v USA a aké sa pohybujú po našich lesoch? Sorry, máme tu k tomu iné "medvedie" témy, skús si ich pozrieť, prečítať a zapojiť sa tam do debaty. Tu to nemá zmysel znova replikovať. Fakt ale je, že práve keď ti ten medveď vyletí z nejakej mladiny alebo hustníka, tak je dosť možné, že budeš reagovať až po jeho prvotnom útoku. Toto je podstatne komplikovanejšia téma...
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 12 years 7 months

Príspevok od používateľa dantes »

Bez toho, aby som sem tahal medvediu temu musim suhlasit s Antonom - US fora casto pisu tom, ze pri medvedovi je pri kratkej zbrani shot placement krucialny a pri medvedovi je ta zasahova plocha velmi mala, celne naozaj len hlava a este aj ta je kvoli skoseniu lebky nelahkym cielom. Su k tomu aj treningove videa na youtube. Tento konsenzus platil po viac rokov aj tu, ale momentalne sa presadil nazor, ze "medved je makky" a rana do tela by mala stacit.

US fora pri obrane proti medvedovi vseobecne odporucaju strielat s co najvacsou razou, ktoru clovek dokaze zvladnut. Zvladnutim sa mysli schopnost rychlo opakovane vystrelit a zasiahnut ciel. V pripade nutnosti aj jednorucne. Nespoliehat sa preto na exoticke raze a predimenzovane rucne zbrane, z ktorych clovek vystreli raz a potom sa z toho spamatava - treba pocitat s nutnostou opakovaneho zasahu. Neodporucaju sa zbrane s dlhou hlavnou kvoli rychlosti zacielenia ani SA zbrane, ktore na rychlu strelbu potrebuju dve ruky. Tie sa puzivaju skor na lov tam kde je to povolene. Ak som mimo temy, prosim o presun.
Jack
moderátor
Registered for: 17 years

Príspevok od používateľa Jack »

OK, 10 mm Auto velebia US fóra, kým US odborné alebo popularizačné magazíny zas neváhajú v x textoch hovoriť nielen o 10 mm Auto, ale napríklad aj o .357 Mag ako o optime (lebo veď o čosi vyššia E), prípadne vyzdvihovať .44 Mag alebo .454 Cassull, obvykle pre vysokú pravdepodobnosť, že sa ujme hneď prvá včela. Potom do toho príde nejaká kazuistika z USA, ktorá to rozšíri o prípady úspešnej obrany so .40 SW, .45 ACP alebo 9 mm Luger...

Potom do úvah o tejto skupine stretov vstúpia prípady, kedy sa prvá neujme, ďalšie, keď osoba pre priebeh útoku strieľala +/- na blatt. Do toho začne vstupovať faktor druhu a veľkosti medveďa. Začne sa pertraktovať vitalita medveďa - áno, aj s tým ošúchaným klišé, že z pohľadu vitality je medveď blato, čo síce hovoria aj páni, ktorým s tým majú pestrejšie praktické skúsenosti, no samozrejme, ak to pripustíme, zároveň to asi budeme všetci brať s určitou rezervou, lebo blato ako blato, ale keď je toho blata tristo kíl a je nasr...dené, alebo keď to blato má dve mladé a je nasr...dené, tak to asi žiadna sranda nebude a blato môže mať poľahky aj osoba, ktorá sa dostane do takejto situácie, v trenkách.

A tu sme v bode, keď začneme rozvíjať správny mindset, metódy tréningu a x ďalších vecí. A to je presne ten dôvod, prečo si myslím, že tieto nekonečné debaty je lepšie rozvíjať v inom vlákne a azda aj v inej sekcii WF, kde sa tak už roky deje.
Anton
občasný prispievateľ
Registered for: 2 months

Príspevok od používateľa Anton »

Ahojte
Skor som chcel iba nadviazat na tie temy k vhodnemu strelivu do lesa. Toto americke strelivo nebolo na Slovensku niekolko rokov dostupne. V podstate najsilnejsie bolo Sellier Bellot ( ktore kupujem aj ja a som s nim spokojny). Okrem toho je aj pomerne drahe, takze asi nie na castu strelbu do papiera pre vacsinu ludi.
Pre istotu som si kupil par krabiciek, ked su po 20 ks. Ktovie ci sa zanedlho zas nevypredaju a budu nedostupne ako posledne po dobu 4 rokov.
Este som ich ale nemal moznost odskusat, tak potom napisem dojmy.
Gabo.45
prispievateľ
Registered for: 11 years 2 months

Príspevok od používateľa Gabo.45 »

Nieco dalsie do lesa, tentoraz soft point. Konstrukcia inspirovana popularnymi loveckymi nabojmi Federal Fusion:
https://www.bwarms.sk/products/6476-10m ... 6g-f10fs1/
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje - kde a za koľko"