6,5mm strela pre "subsonic"

bagoo
prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months

6,5mm strela pre "subsonic"

Príspevok od používateľa bagoo »

Rad by som sa opýtal či riešil niekto 6,5mm strely pre lovecké subsonické strelivo.
Hlavná podmienka je expanzia strely pri nízkych rýchlostiach cca 340m/s, ak je to vôbec možne.
Zatiaľ odskúšane Hornady SST140gr a SaB SP RN 156gr, s nulovou deformáciou v cieli. Použil som najmäkšie strely aké som mal. Niekto nejaký nápad? Ideálne overený :)
Používateľov profilový obrázok
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 6 months

Príspevok od používateľa lovec »

Nie, nič nie je.
Šesťapolka je žiaľ totálne nevhodná na subsonic. Videl som na YouTube nejakého amíka kutilsky upravovať strely v sústruhu, kde do nich proste vyvŕtal nejakú dieru a potom sa mu to nejako v želatíne otváralo. Myslím si, že to ládoval do Grendela. Čiže zobrať v rámci možností čo najťažší poloplášť a upraviť ho nejako tak.
Napriek tomu, že technicky to možné je, z hľadiska balistiky a terminálneho účinku je to blbosť a zúfalstvo.
Strely, ktoré sú vhodné a budú fungovať sú minimálne od kalibru .30". Aj to je riešenie len tak-tak s odretými ušami na pár metrov. Proste chýbajúca rýchlosť sa u subsonikov dobieha veľkosťou kalibru a hmotnosťou strely.

Než by si sa s tým zbytočne v 6,5mm trápil a aj tak bude výsledok tristný, tak radšej zožeň kvér v 300AAC/Blackout a prebíjaj do toho. To je rozumné minimum. V tomto prípade platí, že čím väčší kaliber, tým lepšie.
milan333
občasný prispievateľ
Registered for: 7 years 11 months

Príspevok od používateľa milan333 »

@ lovec prosím ťa nepíš čo nemáš odskúšané!
Kupujem z čiech originál náboje LFB subsonic a deformácia je normálna aj ranivá účinnosť.
Ale pozor je to na max.75 m kedy je ranivosť zaručená.
Používam aj 8x57 a aj 308w ale od lapua momentálne nejdú kúpiť. Sú určené na lov zveri od výrobcu. Od 75m je veľká padavosť strely a aj účinok je slabší. Padá po tom aj vysoká aj čierna, niekedy odbehne do 50m od nástrelu.
A áno použitie je vhodné pre tlmič.
Samostatné strely nejdú u nás kúpiť len v Nemecku.

Keď budem mať tak ti odfotim aj ten hríb čo je vo zverine aj poškodenie.
Prílohy
IMG_20250112_192342.jpg
IMG_20250112_192403.jpg
lovec
častý prispievateľ

Ja naopak píšem len to, čo je odskúšané. :wink:

Strieľať hentým flusátkom na dospelú zver je diplomaticky povedané nezodpovedné. Platí to, čo som napísal - keď už takéto experimenty, tak s poriadnym priemerom a hmotnosťou. Aspoň tá 316gr 9,3mm, čo tam predávajú.
milan333
občasný prispievateľ

Ja ti zas napíšem že stým nestrieľam len ja ale viac ľudí a dokonca už ich kúpiš aj na Slovensku.
Je to strelivo určené na lov z posedu pri krmelišti do 75m kde ani viac nestrieľaš a potrebuješ mať kľud pre ostatnú zver napr. v obore kde ho aj používame s hosťami bez problémov.
Dokonca sú tak presné že všetko sa strieľa na hlavu, krky.
To ostatné čo píšeš už je na zváženie každého poľovníka.

Otázka bola či je možné ,nie či je to etické z poľovníckej stránky.
lovec
častý prispievateľ

Ja by som s tým nelovil, je to proste slabé.
R
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa R »

kedy z 274/2009 vypadli požiadavky na výkon ?
milan333
občasný prispievateľ

c) strieľať na raticovú zver brokmi, strieľať na raticovú zver okrem diviačej zveri jednotnou strelou z brokovnice, strieľať na srnčiu zver guľovými nábojmi s menšou dopadovou energiou ako 1 000 J/100 m a na ostatnú raticovú zver guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m a s hmotnosťou strely menšou ako 6 g a priemerom menším ako 6 mm, strieľať na medvede inými ako guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m

V zákone je to stále ale aj tak sa tieto náboje predávajú legálne a používajú hlavne v oborách a zverniciach. Žiadny orgán nieje schopný a ani mu to možnosti nedovoľujú, kontrolovať účinnosť nábojov na mieste lovu pokiaľ mu neukážeš krabičku alebo informácie od výrobcu.
Poľujem už dlho a aj mimo EU a ešte som sa nestretol stým že by sa niekto čo i len pýtal na výkon náboja, Max tak na výrobcu.
Naposledy upravil/-a milan333 v 13 Jan 2025, 09:14, upravené celkom 1 krát.
lovec
častý prispievateľ

Aby mal subsonický náboj 1500J/100m podľa nášho zákona, tak potrebuje 500gr./32,4g strelu s rýchlosťou 320m/s a primeraným bal. koeficientom. Toto dá s odretými ušami 1500J na sto metrov.

A teraz stačí porovnať 6,5mm strelu s ani nie tretinovou hmotnosťou pri rovnakej rýchlosti… no a sme doma, však áno.
Jeleň sa dá streliť aj malorážkou, to vie každý pytliak. Otázka stojí, či je na toto odkázaný poľovník, ktorý sa má riadiť zákonom a nie tým, že to “robia viacerí ľudia”.
milan333
občasný prispievateľ

To máš pravdu ani ti ju neberiem ale keby si videl novodobých lovcov s lukom a ako tá zver odbieha po zásahu a keď sa zle trafí ani nevravím a musí sa dostreľovať.

Okrem toho ja nie som majiteľom zvernice a keď povie že kameňom tak kameňom. Mne sa tiež nepáči lov lukom a pod kravinami a dokonca je jeden pán podnikateľ čo strieľa predovkov a to je iný pacient aké bohužiaľ sme len zamestnanci.

Ale to už sme odbočili od témy a je to na dlhý rozhovor.
Možno to chce používať na strelnici ale tam je cena nerentabilná. Pytliaci sú iná kategória a na tú tému sa ja nevyjadrujem keď vidím čo robia legálny poľovníci.

Už aj tak som povedal až moc pretože zvernic tu nieje veľa a čo tam robí je tabu.
Mesi
moderátor
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Mesi »

Milan, si poľovník a lovíš tú zver v prvom rade tak ako ti ukladá zákon? Oháňať sa tým, že niekto to síce robí zákonne (lukom v obore) ale nie správne, alebo niekto iný nezákonne nič neospravedlňuje.
bagoo
prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa bagoo »

Ďakujem za všetky vecne odpovede. Ale rozbehla sa tu ťažká diskusia :)
Nikto tu nespochybňuje dodržiavanie zákona 274/2009Z.z, ktorý by mal každý poľovník ovládať. Takisto je zbytočne začínať diskusiu smerom komu stačí .22 (či kameň) a ktorí strelci potrebujú protilietadlový komplet (aka 7rum,30-06, 300wsm...) aj na 50m.

Otázka znela či ma niekto overenú strelu (na deformáciu, preto ten prívlastok "lovecké") a nie použitie na lov. Keďže sú stále dlhé večery a človek sa doma nudí a najlepšie je zahnať nudu tvorivou činnosť po vzore "kto se hraje nezlobí",skúšame a a laborujeme.
Asi omylom som sa domnieval že väčšina strelcov na fóre ma tiež rovnaké zmýšľanie. Osobne si radšej niečo overím,vyskúšam sam a nedám na dojmy ostatných.
Preto som slušne požiadal o nápad , či ešte existuje nejaká mäkšia strela v kal 6,5mm.
R
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa R »

Ak sa chceš hrať možno existuje, treba overiť, H&N vyrába 140gr. galvanicky pomedené PB. Ja by som skúsil pomocou FeCl3 odleptať meď z predného ogiválu strely. Ak spáchaš nejaký držiak na stovku ks. tak si ich odleptáš homogénne. Meď je na povrchu chránená ešte nejakým lakom, takže acetón alebo NaOH. https://www.hn-sport.de/en/reloading/rn-264-140-gr-hs
Napísať odpoveď

Návrat na "Strely, nábojnice, prach a iné"