Ktoré strely sú expanzné?

- technické informácie...
Xader
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa Xader »

Na buduci tyzden idem do Madarska niekam za Rajku a do okolitych dediniek, tak polovnicke potreby tam urcite niekde budu, tak otazky:
1. Je tam strelivo volne predajne ? :lol: ak hej, tak nakupim...
2. Co presne treba kupit ? presny nazov a popytame sa na to :wink:
agoa
občasný prispievateľ
Registered for: 2 months

Príspevok od používateľa agoa »

Zdravím, doteraz som toto fórum už niekoľko mesiacov sledoval ako pasívny sledovateľ, ale dnes som sa odhodlal zaregistrovať a opýtať sa na názor. Prešiel som si toto fórum, v minulosti už tu bola nejaká poddebata k problematike, ktorá ma zaujíma, ale jednoznačný záver stanovený nebol.

Snažím dopátrať k tomu, či .22lr strelivo s dutinou je expanzné alebo nie (napr. CCI Stinger, Velocitor atď.).

Najskôr si prejdime čo hovorí zákon:
Podľa § 4 ods. 1 zákona č. 190/2003 Z.z. o strelných zbraniach a strelive, vrátane zmien (ďalej ZoSZaS), zbraňou kategórie A je zakázaná zbraň, zakázané strelivo a zakázané doplnky zbrane.

Podľa § 4 ods. 3 písm. b) ZoSZaS zakázaným strelivom je strelivo do krátkych guľových zbraní s expanznou strelou, s výnimkou ich použitia na športové účely.

Podľa § 8 ods. 1 Zbraň kategórie A sa zakazuje nadobúdať do vlastníctva, držať alebo nosiť, ak tento zákon neustanovuje inak.

Podľa § 2 ods. 1 písm. f) ZoSZaS na účely tohto zákona sa rozumie strelivom náboj alebo nábojka; za strelivo sa považuje aj zápalka a výmetová náplň.

Podľa § 2 ods. 2 ZoSZaS druhy zbrane, hlavné časti zbrane, druhy streliva, komponenty streliva, druhy striel sú ustanovené v prílohe č. 6.

Podľa prílohy č. 6 časť E písm. f) ZoSZaS expanzná strela je strela, ktorej účinok v cieli je zvýšený jej deformáciou, ktorou je zväčšený jej priemer, a táto deformácia je spôsobená dutinou v hrote strely.

Preskúmaním vyššie uvedených ustanovení ZoSZaS som ja osobne dospel k záveru, že strelivo .22lr s dutinou by sa dalo aspoň v teoretickej rovine považovať za expanzné, a teda zakázané strelivo. Otázne totiž podľa mňa je do akej miery dokáže dutina v hrote strely .22lr spôsobiť jej deformáciu v cieli. Schválne počas celej doby vlastníctva zbrane kupujem a používam len strelivo bez dutiny (napr. Blazer, S&B Clubky), ale už sa mi stalo, že mi núkali skúsiť a na prípadnú obranu držať CCI Stinger alebo Velocitor. Nerád by som napr. zažil kontrolu uloženia zbraní a streliva a ktosi by ma poťahoval či mám alebo nemám zakázané strelivo, prípadne že by som také strelivo použil v KN/NO a ešte by som sa stal podozrivým zo spáchania priestupku v zmysle § 69 ods. 1 písm. a) ZoSZaS, prípadne v horšom prípade podozrivým z nedovoleného ozbrojovania podľa § 294 ods. 1 Trestného zákona.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa yarco »

Nevidel som k tomu vyjadrenie KEU, ale malorážkové strelivo s dierkou bolo voľne dostupné aj dávno v časoch, keď bolo strelivo s expanznou strelou zakázané bez výnimky. Takže predpokladám, že tá dierka pri 22LR nemá potenciál zvýšiť deformáciu strely, je tam skôr kvôli posunu ťažiska strely alebo inému vplyvu na balistiku.

Ale ako aj cituješ §4, dnes už máme v zákone "s výnimkou ich použitia na športové účely" - takže pokiaľ ho neplánuješ nosiť, nemusíš sa tým vôbec trápiť.
Použitie v rámci NO/KN nerieš, tam môžeš použiť čokoľvek, čo máš aktuálne po ruke. A keďže dané strelivo držíš legálne či už je strela expanzná alebo nie (viď. riadok vyššie), nie je dôvod dodatočne riešiť nejaký priestupok.
agoa
občasný prispievateľ

Nosiť to nebudem, mám ZP sk. B, zbraň len držím doma na ochranu osoby a majetku + rekreačná streľba 1x mesačne.

Ja sa snažím čo najviac vyhýbať konaniu, o ktorom mám pochybnosti, či je 100% lege artis. Poviem o sebe len toľko, že som štátny úradník a sám vidím aká je legislatíva nepresná a deravá. Nie som právnik, ale nejaké základy práva v rámci svojho odboru/štúdia mám. V praxi častokrát ani jednotlivé úrady nepostupujú jednotne, dokonca sa mi pravidelne stáva, že mám na veci úplne iný názor/výklad zákona než moji kolegovia. Verím teda, že to úplne rovnako funguje aj u policajtov.

Ale tak či tak držím len Blazery, prípadne C&B Clubky, lebo tie mi proste "fachčia". Skôr ma problematika streliva .22lr s dutinou zaujíma z dôvodu takého nejakého všeobecného prehľadu :D Asi som divný, ale mňa proste baví vzdelávať sa v (trestno)právnej problematike držania zbraní :D
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa dantes »

Pre info si pozri na youtube videa so strelbou do balistickej zelatiny, je ich dost. Expanduju pekne. Vyzera to ako expanz, sprava sa to ako expanz... bude to expanz.
agoa
občasný prispievateľ

No kolegovia, trochu som pátral v judikatúre a zistil som, že súdy zjavne považujú strelivo kalibru .22lr s dutinou za expanzné.

1) Uznesenie Krajského súdu Prešov, Spisová značka: 4To/23/2023, Dátum vydania rozhodnutia: 27. 09. 2023.
d) 45 ks nábojov zn. Federal, kaliber 22 WMR, s expanznými strelami, 45 ks nábojov zn. CCI, kaliber 22 LR, s pomedenými olovenými expanznými strelami, 135 ks nábojov zn. CCI, kaliber 22 extra LR, s pomedenými olovenými expanznými strelami, 34 ks nábojov typu Flobert, zn. SaS, kaliber 22 Flobert, s pomedenými olovenými strelami,

e) 148 ks nábojov zn. SaB, kaliber 9 mm Luger (9 x 19), s celoplášťovými strelami, kaliber 22 LR, s olovenými strelami, 45 ks nábojov zn. Remington, kaliber 22 LR, s pomedenými olovenými expanznými strelami, 24 ks nábojov typu Flobert, zn. SaB, kaliber 6 mm ME Flobert s olovenými strelami,

f) 388 ks nábojov zn. Federal, kaliber 22 LR, s pomedenými olovenými expanznými strelami.
2) Rozsudok Krajského súdu Bratislava, Spisová značka: 3To/98/2016, Dátum vydania rozhodnutia: 15. 11. 2016.
39 ks nábojov s okrajovým zápalom mexickej výroby kal. 22 Long Rifle, laborované expanznými olovenými strelami, pričom skúšobnou streľbou vybraných vzoriek bolo overené, že boli streľby schopné, sú podľa § 2 ods. 1 písm. g/ zák. č. 190/2003 Z.z. strelivom a pri nábojoch s expanznou strelou podľa §4 ods. 1, ods. 3 písm. b/ zák. č. 190/2003 Z.z. strelivom zakázaným.
Na základe týchto judikátov bola moja otázka zodpovedaná. Aj strelivo kalibru .22lr s dutinou je expanzné. Moje myšlienkové pochody uvedené vyššie a rovnako názor, ktorý napísal dantes, boli teda správne.
Napísať odpoveď

Návrat na "Balistika"