Streľba na škole v Grazi

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Registered for: 17 years 6 months

Streľba na škole v Grazi

Príspevok od používateľa Jack »

Vyzerá to tak, že ďalší zmrd sa tento raz našiel v susednom Rakúsku.

https://www.ta3.com/clanok/998275/rakus ... ucKVBuBdQg

Hlbokú a úprimnú sústrasť ľuďom zasiahnutým touto tragédiou.
:(
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 19 years 10 months

Príspevok od používateľa lovec »

Amoklauf an Schule: Zehn Tote, Spital am Limit

:arrow: https://www.krone.at/3808844

Na strednej škole v rakúskom Grazi sa strieľalo, hlásia najmenej desať mŕtvych
Páchateľ spáchal samovraždu.

:arrow: https://svet.sme.sk/c/23502982/graz-str ... kusko.html
lovec
častý prispievateľ

Všimol som si jeden detail - už po streľbe vo Viedni v 2020 rakúska polícia zverejnila link, kam mohli ľudia posielať fotografie, alebo videá súvisiace s trestným činom. Dnes to urobili znovu, relatívne krátko po tragédii.
Už vtedy som sa snažil dozvedieť, či má naša polícia niečo takéto pripravené, ale odpovede som sa nedopátral. Myslím si, že ani dnes to nie je inak. Ak nenastala zmena tak je to hlboké podcenenie možnosti získať množstvo informácií, ktoré by potenciálne mohli viesť k objasneniu trestného činu.

Pre zaujímavosť, rakúsky link, nie je to nič extra komplikované
:arrow: https://upload.bmi.gv.at/
Jack
moderátor
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa Jack »

Zmrd mal zbrane vraj v legálnej držbe a malo ísť o 22-ročného bývalého absolventa… Des.
lovec
častý prispievateľ

Údajná obeť šikany. Síce nevieme nič o páchateľovi, ale pravdepodobne mu tam museli riadne nakladať, keď to skončilo takto. V nadväznosti na to pripomínam "hrdinské" vyhlásenia na tému šikany prednedávnom tu na fóre v súvislosti s prípadom u nás.
lovec
častý prispievateľ

Krátke video z incidentu, je počuť výstrely - celkom rýchlo za sebou - inak tam nie je nič drastické, ani nevhodné.

:arrow: https://www.instagram.com/reel/DKuUJriN ... c3bWtkaQ==
millos
prispievateľ
Registered for: 13 years 9 months

Príspevok od používateľa millos »

Co mi je divne, ani niekolko hodin po tragickom incidente, som nikde nezachytil od medii identitu pachatela. Preco? Iba "byvali student, obcan Rakúska, zijuci v okoli Grazu"
ior79
občasný prispievateľ
Registered for: 8 months

Príspevok od používateľa ior79 »

22 rocny sikanovany isiel strielat tam, kde su o 4-6 rokov mladsie decka, ktore ho urcite nesikanovali. Nezda sa Vam to divne? :wink:
lovec
častý prispievateľ

Nezdá.
Chodil do tej školy, zrejme tam dostával riadnu sódu a zostalo to v ňom. Keď mal po rokoch možnosť legálne získať zbrane, urobil to a ak mám správne info, tak aj absolvoval aj psychotesty.
Nešlo zrejme teda o pomstu terajším študentom, ale o pomstu voči inštitúcii ako takej. Proste sa mu k tomu miestu museli viazať spomienky dosť zlé na to, aby vykonal takýto čin.

Klebety po rakúskom internete hovoria, že to bol Armén, katolík, s rakúskym pasom. V tomto ohľade aj v diskusiách funguje dosť silná autocenzúra.
dantes
častý prispievateľ
Registered for: 13 years 1 month

Príspevok od používateľa dantes »

Riesit sikanu cca styri roky po odchode zo skoly? Voci uplne cudzim deckam? To nevyzera pravdepodobne.
lovec
častý prispievateľ

Podľa môjho názoru decká neboli primárnym cieľom. Cieľom bolo pomstiť sa inštitúcii. Som zvedavý, čo vyplynie z vyšetrovania, možno bude dôvod/dôvody úplne iné. Náboženský fanatizmus si môžeme odškrtnúť. Čo sú ďalšie obvyklé motívy?

Edit: pozrel som v rýchlosti na streľbu v Prahe na UK. Strelec nešiel zabiť niekoho konkrétneho, pravdepodobne sa útokom pokúsil riešiť psychické problémy, ktorými mal/mohol trpieť.
millos
prispievateľ

Pomsta institucii, ako uvadzas, mozno... ale pedagogov vynechal zo svojho besnenia, zvlastne....urcite tam boli aj taki, ktori ho ucili pred rokmi.
Ale stale som nezachytil, nenasiel nic o utocnikovi, co je viac nez divne... Pri takychto udalostiach media za par hodin poskytnu celu "anamnezu', rozhovory susedov, spoluziakov... A tu je podozrive ticho. Kronen Zeitung vyhlasil, ze policajti nasli list na rozlucku v byte utocnka s inicialmi Artur A.
A viac som nenasiel.... 'zahada".
s0m3body
prispievateľ
Registered for: 8 years 10 months

Príspevok od používateľa s0m3body »

Mal krátku v legálnej držbe, čiže podľa AT právnych noriem. To znamená WBK, psychotest, atď... Nešpekuluj na "doktora zo Sýrie".
millos
prispievateľ

Nespekulujem, doktor ani inzinier z "vyspelych africkych alebo arabskych krajin" pochybujem, a este ako byvaly gymnazista.... Ved uvidime...
lovec
častý prispievateľ

Polícia našla doma u páchateľa rúrkovú bombu.

(Ďalšie zdroje hovoria, že bola nefunkčná. Dovolím si špekuláciu, možno ju nevedel “oživiť”, tak legálne nadobudol strelné zbrane)

Innenministerium: Amokläufer in Graz hatte auch eine Rohrbombe

:arrow: https://kurier.at/chronik/steiermark/am ... /403049017
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"