Veľa inzerujúcich odfotí hlaveň z vnútra.
Ja osobne nie, preto sa pýtam, že koľko z bežných držiteľov zbraní dokáže z hlavne vyčítať....napr. aká stará je zbraň, alebo koľko výstrelov má za sebou?
Koľko výstrelov zmení vnútro hlavne....10, 50 alebo 100 tisíc??
Podľa mňa, skúsený puškár odhadne pohľadom, v akom je stave hlaveň....
pohľad do hlavne
Zbytočná téma. Aj celkom sivý priemer, bez nejakých hlbších znalostí a bez akéhokoľvek iného vybavenia, okrem baterky, dokáže pri pohľade do hlavne odhaliť, či zbraň nie je na predaj pre nejaké viditeľné poškodenia alebo pre zjavné opotrebenie. Nejde teda primárne o to, potvrdiť alebo vyvrátiť, či cez lauf prešlo +/- toľko včiel, koľko tvrdí predávajúci, ale o samotnú vizuálnu kontrolu aktuálneho stavu hlavne.
V každom prípade, rácio tvojho príspevku vidím v tom, že z veľkého percenta tých fotiek kdesi na bazoši je ozaj zložité čosi vyčítať, lebo sú jednoducho mizerné. Rozmazané, prepálené a pod.
V každom prípade, rácio tvojho príspevku vidím v tom, že z veľkého percenta tých fotiek kdesi na bazoši je ozaj zložité čosi vyčítať, lebo sú jednoducho mizerné. Rozmazané, prepálené a pod.
Kvôli poškodeniunsom to nemyslel, nepredpokladám, že niekto by bol taký pako, že by si dovolil predať (a zatajiť) poškodenie zbrane.
Otázka je čiste zvedavosť, že kedy je možné vidieť opotrebenie hlavne, po kolkych výstreloch.
A súvisí to s nedávnou skúsenosťou, keď mi predávajúci z Bazošu poslal na mail fotku z hlavne, s textom, že je nevydretá
Pravdupovediac, prekvapil ma a tak ma to zaujíma
Otázka je čiste zvedavosť, že kedy je možné vidieť opotrebenie hlavne, po kolkych výstreloch.
A súvisí to s nedávnou skúsenosťou, keď mi predávajúci z Bazošu poslal na mail fotku z hlavne, s textom, že je nevydretá

Až mi raz kamarát bude rozprávať o tom, ako dostal fotku nejakého otvoru s textom, že je nevydretá, budem už vedieť, že mohlo ísť aj o hlaveň! 

ak chces byt na istom, tak hlaven sa nefoti, ale meria tak isto ako komora, len taketo vybavenie nema ani 1% slovenskych "puskarov".
Zbran sa nekupuje na inzerate, alebo policii ale na strelnici po realnom odskusani!
PS ak sa jedna o zbran v par tisicoch Evri, inac to je uplne jedno lebo striela dopredu
Zbran sa nekupuje na inzerate, alebo policii ale na strelnici po realnom odskusani!
PS ak sa jedna o zbran v par tisicoch Evri, inac to je uplne jedno lebo striela dopredu

Ak by ste riesili historicke zbrane, tak by ste rychlo pochopili ze je to asi najdolezitejsia cast tj. prekontrolovat hlaven co tam je.
O co ide: drazky ci tam este dake su resp. v akom stave su,
Napríklad:
A) naboj 8x57I ma diameter .318 ale 8x57IS ma .323 zamenit ich viete lahko, vystrelit tiez pojdu ale hlaven 8x57I dostane zabrat a casom sa znicia drazky.
B) brokovnice - cierny prach vedel poskodit stare zbrane, hlaven bola z vnutra vyzrata, dnes to ale uz neplati, kvalita materialov je uplne inde
C) Cistenie - niekomu sa podarilo doskriabat hlaven - kov o kov ...
D) Ustie hlavne - spadla zbran na zem, a bolo opravovane, strela bude mat inu drahu...
Skratka cim starsia zbran tym som opatrnejsi a preverim vsetko a to hlavne ak ide o vojensku, nieco sa da tolerovat ak ide o vzacne/stare/historicke zbrane. Pri novodobych sa s poskodenim mozno ani nestretnete.

Zdroj:aukro.cz
O co ide: drazky ci tam este dake su resp. v akom stave su,
Napríklad:
A) naboj 8x57I ma diameter .318 ale 8x57IS ma .323 zamenit ich viete lahko, vystrelit tiez pojdu ale hlaven 8x57I dostane zabrat a casom sa znicia drazky.
B) brokovnice - cierny prach vedel poskodit stare zbrane, hlaven bola z vnutra vyzrata, dnes to ale uz neplati, kvalita materialov je uplne inde
C) Cistenie - niekomu sa podarilo doskriabat hlaven - kov o kov ...
D) Ustie hlavne - spadla zbran na zem, a bolo opravovane, strela bude mat inu drahu...
Skratka cim starsia zbran tym som opatrnejsi a preverim vsetko a to hlavne ak ide o vojensku, nieco sa da tolerovat ak ide o vzacne/stare/historicke zbrane. Pri novodobych sa s poskodenim mozno ani nestretnete.

Zdroj:aukro.cz