riešenie situácie

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
eager_mclaren

riešenie situácie

Príspevok od používateľa eager_mclaren »

Pri učení na skúšky na ZP som narazil na par otázok a chcel by som počuť názor skúsenejších ako by ste v skutočnosti zareagovali.
Ak som správne porozumel,ako držiteľ zbrojného preukazu A,B,D,E môžem obmedziť osobnú slobodu páchateľov / páchtaeľa ( pristihnem ich pri vykrádaní chaty cestou do poľovného revíru, cestou z strelnice ich prichytím vo vlastnom dome, v tmavej uličke prichytím zápasiaceho muža s ženou s evidentným záujmom,...) do príchodu policajnej hliadky namierenou a nabitou zbranou legálne držanou na ZP a ktorú mám momentálne pri sebe.
Čo keď ale páchateľ zareaguje slovami "..na to aby si ma strelil nemáš..." resp. " ...to sú tie guličkové, čo teraz letia..." a buď v kľude odíde / dá sa na útek, alebo ma napadne resp. začne sa správať hrubo a "vyskakovať na mňa a sekať frajera" ( predpokladám situáciu, že má holé ruky, resp. nejaké malé páčidlo v ruke ).
Ako správne reagovať?? varovný výstrel ( kde keď som v meste, prichytím doma v obývačke,...) ?? A keď nezaberie ani to??
Viete, aby nedošlo k situácii, že ja ublížiť hajzlovi a zavrú ma za človeka.
Ďakujem.
sano2
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa sano2 »

to už sa tu riešilo mnohokrát, skús si prečítať sekciu nutná obrana a krajná núdza. 8)
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Ako spomenul Sano, si v zlej teme, ale v skratke ti odpoviem:

Jednoznacna odpoved samozrejme neexistuje, zavisi od situacie, ale:
- "buď v kľude odíde" - ak po sebe nezanecha (vazne) zraneneho cloveka alebo mrtvolu, pravdepodobne by som ho nechal ist. Clovek si bohuzial nikdy nemoze byt isty svedectvom 'poskodenych', ak je to navyse uplne cudzi clovek. A aj najvacsi grazel streleny zozadu moze sposobit velky problem;
- "alebo ma napadne" - tu to je 'jednoduche', riesis NO podla okolnosti. Ak ma pacidlo, tym lepsie pre teba pri neskorsom vysvetlovani (ak teda prezijes);
- "varovný výstrel" - nie si povinny ho dat. Pouzi ho len vtedy, ak moze pomoct a zaroven tebe samemu nezkomplikuje situaciu. Napr. v byte by som ho asi nepouzil, nepotrebujem (docasne) ohluchnut hned na zaciatku krizovej situacie, mohlo by mi to byt osudne.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

mort
1. temu zakladaj k tomu urcenom vlakne
2.skor nez temu zalozis si precitaj, ci na tvoje otazky tema uz nie je otvorena

zamykam
Zamknuté

Návrat na "Udalosti"