Presna strelba - prebijanie nabojov .308W

Používateľov profilový obrázok
Gunslinger
moderátor
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Mno, takze AMax 208grn + N150 = tudy cesta nevede... (a to som zatial nedal ani ranu :evil: Prebil som 6 nabojov a radsej som to nechal tak (ten zvuk drveneho prachu pri takto 'compressed' charge mi nerobil dobre na usi... :shock: ES a SD by sice mali byt tym padom lepsie, a kym prach nezacne strelu vytlacat naspat von tak by to nemal byt problem, ale... Inak, teoreticky miesto v nabojnici hore pri krcku este je, ale prakticky sa N150ka 'nerozostupi' a namiesto toho sa stlaca (skusal som aj utriasanie, atd. aby sa prach lepsie usadil, ale moc to nepomohlo), a to som tam sypal len 39grainov (co by bolo len na cca 2100-2200fps... povodne som chcel vyskusat 39, 39.5, 40, 40.5, a 41grn). Do opakovacky by to mozno slo (ja som kvoli zasobniku musel robit OAL 72.45, co je max co mi vojde), ale len mozno - odhadom pri cca 74.5 - 75mm by to tam mozno vliezlo aj bez kompresie, ale ak by clovek siel hore s navazkou/rychlostou opat by asi bol problem.

Az bude cas skusim este nejaky iny prach, pripadne ine nabojnice (s aspon o cosi vacsou vnutornou volumetrikou), a vyskusam aj rychlost/stabilizaciu tych 6tich co mam hotovych, ale s tou nemoznostou standardne pouzit N150 ma to moc nepotesilo.

Gunslinger
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 8 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

Cau Gunsl. riesil by som to takto :

OAL :72,45 mm
strela HORNADY AMAX 208gr
prachy : N 540 = max. navazka 42,5gr 754m/S
N 550 = max. navazka 45 gr 763 m/S

jasne ze zacni z mensimi navazkami a sleduj znamky vysokeho tlaku :) a mozes este hybat s tymy navazkami aj vyzsie :)
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 06 Apr 2010, 20:54, upravené celkom 1 krát.
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 21 years 1 month

Príspevok od používateľa lovec »

OT....KDecka sa povinne vydavaju s rusky znejucimi menami??? :lol: :lol: :lol:

K teme,ak tam nevlezie N150, tak patstovkove prachy asi tiez nie, nakolko maju zrna ako granule pre psa....alebo sa mylim, soudruzi?
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

lovec:) hadzal som to do QLoadu ... ten si asi nevymysla : a skusenost taka aj ked das podla QL 100% plnu nabojnicu ci uz N540 ACC 2010 2520 3100 stale mas tam volny priestor a pocujes , prach v nabojnici
Gunslinger
moderátor

TURBIAK: QL je teoria, keby si to skusil v praxi zistil by si ze to prakticky moc nejde. Navyse Lapua nabojnice maju o cosi mensiu volumetriku nez vacsina ostatnych. Dostat sa k 100% priestoru pri tak velkej strele je s VV prachmi skoro nemozne, uz len tych 39 grainov bolo odhadom cca 80% nabojnice, lenze ten Amax ide dost hlboko - odhadom zaberie cca 15% priestoru, ked som ho tam rval tak prach praskal a pukal ostosest, ale po usadeni a zahrkani bolo pocut ze tam este miesto zostalo (teoreticke - hore pred krckom medzi strelou a stenou). Lenze kedze N150 sa nerozostupi aby si ten priestor pri usadzani aj vyuzil, s N550 to bude rovnake alebo este horsie, cize dat tam tych teoretickych 45 grainov pri tom OAL bezpecne naozaj nejde. (a experimentovanie nakolko komprimovana naloz sa tam teoreticky zmesti radsej necham na inych - ja mam svoje prsty a oci dost rad... :wink:

tango: Serjoza, nekop hada bosou nohou... :shock: :lol:

Gunslinger
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

Presne viem naco narazas a ako to myslis :) jednoducho by si lis musel naskrutkovat dole hlavou :lol: :lol: :lol: vtedy by ti to voslo 100% ale ci by to bolo bezpecne neviem , kazdopadne je to kravina na 308w davat tak tazku strelu, to tak na 300WM a 300WSM
Gunslinger
moderátor

TURBIAK napísal:...je to kravina na 308w davat tak tazku strelu...
Mno, na snipershide a inych longrange forach najdes vela ludi co si to nemyslia... :wink: :lol:

Gunslinger
tenorista
prispievateľ
Registered for: 17 years 9 months

Príspevok od používateľa tenorista »

ja mám plnú nábojnicu na 167 grn strelu a nie je to vôbec problém tak neviem pri 208 by to mal byť?
inspiring_keller

Príspevok od používateľa inspiring_keller »

No, tiež som jeden z veriacich, že 208 gr A-Max a nábojnica 308 Win. sa dokážu zniesť so správnym prachom :lol:

Turbi: koľko vychádzajú hodnoty rýchlosti pri 95% a 100% navážke RL17 + 208 A-Max + 308 Win. nábojnica + OAL 73,5 mm + 660 mm hlaveň :) ak z toho dostaneš aspoň 790 m/s tak ostanem aj naďalej veriaci v A-Max :wink:
lovec
častý prispievateľ

TURBIAK napísal:lovec:) hadzal som to do QLoadu ... ten si asi nevymysla : a skusenost taka aj ked das podla QL 100% plnu nabojnicu ci uz N540 ACC 2010 2520 3100 stale mas tam volny priestor a pocujes , prach v nabojnici
....viackrat sa mi stalo aj pri inych nabojoch ze QL veselo ukazoval volny priestor v hilzni a prach uz kopcom pretekal z krcka.....
lovec
častý prispievateľ

Mark77, RL17 tusim nie je v QL 3.5 ......snad nezavadzam,ale mam dojem ze uz som to pozeral. Ak je to inak,tak sorry.
Gunslinger
moderátor

lovec: Mhm, ale v poslednom QL uz je, len tam ukazuje ozaj znacne rozdiely v tlaku/psi podla toho ako hlboko ju usadis.

Vo vseobecnosti to vyzera ze RL17 (zvycajne 47-49 grainov, 51grn a vyssie uz ide do extremu) v kombinacii s Amaxmi 208grn by mali 308mu vykonovo priblizit ku 300WSM vcelku bezpecne, hacik pre mna je ta celkova dlzka, s cim asi nepohnem (pokial chcem nabijat zo zasobnika).

Napr. som nasiel (neovereny) recept na Rem700ku s 1:12 twistom - 49.0grn RL17+208grn A-max+Lapua nabojnica+CCI zapalka+celkova dlzka 76,2mm = cca 820ms s dobrou presnostou a vetro-odolnostou.

Kvoli tomu mojmu 'zasobnikovemu' obmedzeniu ale asi budem musiet zacat spekulovat s 'custom' alternativami, Henson tri-metal strely a podobne specialitky zo statov su u nas sci-fi, takze momentalne najhorucejsi kandidat by asi boli GSkove monolity - tam by mozno 'stalo za hriech' do 308my aspon skusit tie ich 197grainy s B.C. cca 0.824, pripadne ak by mi nevliezli tak tie 163 grainy by vliezt uz mohli. Otazka je len kde ich u nas zohnat (pre Europu maju ako distributora uvedene: Tiemens&Tiemens, Hardonkhof 11, 7315 AX, Apeldoorn, Netherlands, Tel: Mobile: +31 652 69 24 94, E-mail: t2ammo@telfort.nl ), cenovo su sice radovo drahsie nez SMKcka alebo Bergre, ale zasa v porovnani s prechodom na vacsi kaliber a jeho prebijanie, atd., to vobec nie je take hrozne, cize ak by ich niekto vedel zohnat, budem rad ak sa mi ozve :wink:

Gunslinger
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

ahoj guns:) s tym 300WSM prehanas,,, pri akej laboracii sa 308w priblizi 5300 J ??? 4500 J z 308w pri 208 gr A-Max je podla mna sialene , proste amici uz nevedia co od rozkose tak vymyslaju blbosti , ale kupim ti flasu kvalitneho alkoholu ak ti to bude fungovat :lol: :lol:
lovec: to hadam by si mohol zacat ladit nejaku 300gr do 300WM , snad sa to priblizi 338 LM hehe
Gunslinger
moderátor

TURBIAK: Ak sa ti nechce citat prebijacske fora kde sa to prebera a robi uz davno, preco si to aspon nehodis do obycajneho googlu ? Ak mas rovnaku strelu a rovnaku rychlost tak mas aj rovnake Joule...

Zamysli sa nad tym skor nez to opat zacnes spochybnovat - rozdiely v .30cal kalibroch mas hlavne v dlzke nabojnic (logicky - snazis sa tam narvat viac prachu)... uplnym zakladom predsa je aby si mohol hnat co najtazsiu strelu co najrychlejsie... WSM mal zaplnit maly niche market ale s rozvojom prachov a striel sa ani nestihol tak velmi rozsirit. Zober si preco mas .300LM, .300WinMag, .300RUM atd. A dokonca aj ten spominany .300WinMag - zober si ze mas tu istu strelu - povedzme 190grn SMK, jediny rozdiel ktory momentalne mas s .300WinMag vs. .308 je vyssia rychlost 300ky (a nasledna lepsia balistika, lepsia vetroodolnost, atd.), ale ak by si mal prach ktory by vosiel do 308ckovej nabojnice a vedel tu 190grn hnat rovnako rychlo, nebol by dovod strielat z 300WM... A taketo nieco je len otazkou casu a vyvoja. Na druhej strane ked budes moct tu strelu s tym prachom 'X' hnat 950ms, tak z dlhsej 300winmag nabojnice ju uz pozenies povedzme 1150ms (lenze samozrejme tam mas rychlostne aj hmotnostne obmedzenia - co este ustabilizujes).

Podla mna aj dnes ak by si pouzil ten novy Hornady prach z co zacali pouzivat vo Superformance municii, a skombinoval ho s kvalitnymi custom strelami a robil compressed load na oal 76mm, je mozne ze by si sa s 308mou dostat nadzvukovo (cize presne) na 1,5kilometra... (co bola az doteraz domena 300iek)

Vyvoj ide proste dopredu, sice pomaly, ale iste (pricom rozdiely v tom istom kalibri sa casom budu zotierat. .338LM uz mas ale vacsi kaliber, s tym .30cal kalibre porovnavat nemozes, a 'zaskrtene' kalibre sluzia hlavne na to aby si mohol narvat do nabojnice viac prachu...). A napr. keby si zobral spickovy prach, rovnako kvalitne strely, rovnako kvalitne hlavne/komory, atd. tak by neexistovalo aby 408ma balisticky prekonala .50ku, pretoze fyziku neoklames.

Gunslinger
friendly_wing

Príspevok od používateľa friendly_wing »

2Gunslinger
Pokud neco nemas z vlastni zkusenosti, tak byva dobrym zvykem (a na takto vazne tema je to primo nutnost) uvest zdroj.
Jedine v cem mas pravdu je ze strela o stejne vaze a rychlosti bude mit stejnou energii bez ohledu na razi a v tomto pripade i na kalibru. To je proste fyzikalni zakon.
Jinak to co pisi na forech a "robi jiz davno" neni zrovna radno testovat a opakovat. Ja se docitam vsude mozne na vsech moznych forech takovych hovadin a kdybych se tim mel ridit, tak uz asi nemam cim psat ani cim jist ci koukat.
Myslim ze jsi opomnel zakladni vec, a to je kapacita nabojnice. to je prvni omezujici faktor a dalsi omezujici faktor je od toho odvozeny max tlak a zpusob horeni.
308win ma objem radove kolem 56gr vody
300wm ma o ca 40gr (70%) objem vetsi.

Nevim jaky zazracny prach nacpes do male nabojnice (bez ohledu na kompresi) abys vyrovnal energii ziskanou z nabojnice jez pojme o 70% prachu (a pravdepodobne stejne zazracneho) bez toho aby ses nedostal do tlaku daleko za hranici vsech bezpecnych tlaku.
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"