Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

polucias
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa polucias »

to vymenovanie potomkov kmeňa pobavil aj mňa, viac ako trefné!

inak sa mi páči ako to napísal luke s tým vyhýbaním.,

tá situácia na chodbe, svinstvo, pochopitelne veľmi reálne a pravdepodobné každodenne,

ale v takej tesnej blízkosti je ti už naprt každá zbraň na opasku alebo vo vrecku. nikdy to nie je čiernobiele, na toto ti nikto nevie dať recept, vždy podla situácie, a snažiť sa ovládnuť a ako tu bolo napísané nerozfašírovať ho ked už evidentne vychladol.

nedávno sa po mojom zverencovi iba 15r chlapcovi rozbehol o rok starší cigáň, a on ho vyplatil jak žito len svojim nástupom a agresivitou, pritom vyzerá ten chalan ako tieň. spravil to čo som ho učil a vyšiel z toho bez ujmy. málo ktorý útočník čaká že sa bude niekto aj brániť, tobôž ked vyzerá ako veľmi ľahký ciel a tá odpoveď ho zaskočí.
je to viac o psychológií ako technike,

všeobecne ale uznávam

„Většinou jsou cesty ven ... dříve než začne boj.“ Gabe Suarez

ale ked boj začne je treba využiť prvú šancu bojovat naplno, alebo okamžite zdrhnúť pokiaľ je to možné, každé dalšie váhanie znižuje šancu na úspech resp. účinnú obranu
Používateľov profilový obrázok
Rudo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Rudo »

Luke:A j keď som napísal, že si nerobím srandu, s tou krajnou núdzou som to myslel s nadsázkou. Samozrejme sa zvýšením počtu útočníkov nemení okolnosť vylučujúca protiprávnosť činu. Chcel som naznačiť, že keď sa na niekoho valí cigánska osada, nejedná sa o útok, ale o nebezpečenstvo/katastrofu. Asi sa mi to nepodarilo :oops: .
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years

Príspevok od používateľa lenochod »

Tato diskusia je magicka. Nech je polozena akakolvek otazka na teoreticku situaciu, vzdy to skonci doporucenim - treba zdrhnut a vyhybat sa. Ale toto my vsetci velmi dobre vieme, skor by potesilo aspon ako-tak zakonom podlozene tvrdenie, kedy sa mozem cim(a do akej miery) branit. Totizto nie vzdy je utek mozny a nie vzdy vyhybanie sa pomoze. Potom by sme asi neriesili obranu, ze :D

Zakon nam zial hovori len to, ze obrana nesmie byt zjavne neprimerana. Ale co je to zjavne neprimerana, to ani diva svina netusi. Teda okrem par jasnych veci typu bratia sa pobiju v krcme kvoli kartam.

Ale co takto zbran proti utocnikovi s nozom, utocnikovi s palicou, utocnikovi bez zbrane ale fyzicky silnejsiemu, proti dvom neozbrojenym utocnikom...cize situacie "na hrane" :?:

A celkom zaujimavy by bol pravny nazor, ako to je, ak utocnik nereaguje(ignoruje) na hrozbu zbranou
luke
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa luke »

vo vsetkych tebou spomenutych pripadoch sa podla mna bude jednat o NO aj keby si sa branil proti neozbrojenemu fyzicky silnejsiemu utocnikovi.
polucias
častý prispievateľ

ja som ponúkol riešenia aj takýchto siuácií, ale neboli príliš oblúbené napriek tomu že som ich vyskúšal na treningu a fungovali výborne.

tie krajné situácie sú vždy špecifické, pochybujem že ti niekto na to dá jednoznačné stanovisko, a ako si napísal ani divá sviňa nevie koľko je málo, akurár a už príliš vela obrany.

chce to len cvičiť a skúšať takéto krajné situácie, podľa mňa na to iná odpoveď nie je. :roll:
rado74
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa rado74 »

diva svina nevie ale dobre zaplateny pravnik vie :D a o tom to cele je mat potom prachy na dobreho pravnika.Kazdy drzitel by mal vediet odhadnut ten "bod zlomu" v hranicnej situacii kedy uz neni ina moznost ako pouzitie zbrane, ale kazdy z nas aj vie co ho pri Slovenskom sposobe fungovania sudov potom caka :(
Naposledy upravil/-a rado74 v 01 Jún 2010, 17:57, upravené celkom 1 krát.
polucias
častý prispievateľ

asi tak
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa aris »

ozaj, neviete co je nove s tym chlapcom v CR, co ho napadol otec nejakej jeho znamej a on uz na zemi do neho parkrat strelil z Glocka?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

aris
bol prizvany dalsi znalec ,stale to nie je uzevrete
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa Jack »

Pamätám si ten prípad a neviem prečo, ale stále mám pocit, že chlapík nebol celkom komplet (tuším bol nejaký slabší a chronicky chorý), keď popisovanú situáciu riešil streľbou. Starý ho vraj napadol, tuším sa manglovali na zemi. Skrátka mám pocit, že slabý kus (min. po fyzickej stránke) sa odrazu cítil silný, lebo mal kvér. Ale nebol som tam, takže môžem mudrovať donekonečna a výsledok bude stále rovnaký - nulový.
polucias
častý prispievateľ

ja som to prečítal uplne celé,
nekonečne únavné kecy expetrtov. podla obrancu to bolo tak že utočník ho dostal na zem a bil hlava nehlava, obrance vytiahol zbraň a myslím že niekde do stehna a do semeníka to schytal ten dedo. teraz sa vadia či to bolo pritom ako utočník bol na zemi na obrancovi, alebo či bol pri ňom v stoje, alebo či to bolo na diaľku, čiže bezkontaktne.
ani ja som tam nebol aj ja môže tlachať čo všetko podcenil obranca a výsledok bude nulový. ale vo všeobecnosti je proste pravidlo pramalo ludí ktorý zbraň nosia ovládajú aj nejaký typ sebaobrany, potom vidia východisko len v použití zbrane.
je mi jasné že práve pre to že nemajú čas na trening sebaobrany si zaobstarajú zbraň, ale pripravia sa tým o celkový pohlad na sebaobranu a neadekvátne zareagujú.
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 8 months

Príspevok od používateľa Jack »

Polucias: V tomto s tebou môžem len súhlasiť.
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Jack
osobne som so strelcom stretol na istej akcii,jeho zdravotny stav a pouzitie zbrane si nespajaj.
MRBLUE
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Ja si myslim ze hlavne by mal ozbrojeny clovek ovladat svoju zbran a zakony. Nie kazdy ma na to podmienky,aby trenoval sebeobranu. Ci uz z financnych,casovych,telesnych ci inych dovodov. Mimo to,nemozeme ocakavat vykony ala Bruce Lee od 45kilovej dievcinky ci od zdravotne postihnutej osoby. Preto si ludia obstaravaju zbran,aby sa mohli branit aj pred silnejsim,trenovanejsim ci pocetnejsim protivnikom.
Tym samozrejme nepopieram ze byt trenovany aj v roznych sebeobrannych technikach,bojovych umeniach ci sportoch je dobre. Cim viac toho clovek vie,tym ma vacsie moznosti a lepsie sance.
Rudo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa Rudo »

Práve z tohoto dôvodu (nemožnosť, nechuť a X ďalších vecí prečo sa NEvenovať obranným technikám) ma viedla k myšlienke zaobstarať si flusátko. Avšak po sporadickom prečítaní niekoľkých tém je mi jasné, že bez znalosti zákonov, znalosti narábať so zbraňou a ASPOŇ nejakými chvatmi alebo technikami môžem byť v krízovej situácii ľahkým cieľom hoci aj so zbraňou.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"