Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám

Používateľov profilový obrázok
TeErTe
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa TeErTe »

DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

kua fix :shock:
tak to bolo huste, budem to musiet niekedy skusit ale to len vtedy, ak ho netrafim do laby, ked bude ku mne bezat :wink:
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Tak darmo Chuck je Chuck :twisted:
friendly_cohen

Príspevok od používateľa friendly_cohen »

bol by z neho franforec. ale ranger je ranger :)
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

kurde, az ma zarazilo, ako dobre z toho ten medved vysiel :shock:
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
inspiring_leakey

Príspevok od používateľa inspiring_leakey »

mal šťastie že nedal svoj povestný kop s otočkou, by bolo hneď po macovi :lol:
MASH4077
prispievateľ
Registered for: 16 years 4 months

Príspevok od používateľa MASH4077 »

Chuck is Chuck
film is film
theme is theme
:wink: :wink: :wink:
jafo
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa jafo »

Tak podelim sa aj ja...Pred cca 10 rokmi bol kamarat na prechadzke so psom v lese ked sa na psa rozbehla svinka on tasil a strielal prasiatko lahlo az pri poslednom 8 naboji... islo o kaliber 7, 65mm Br. Vtedy islo o "z nudze cnost" dnes nosi .45tku ale nikomu sa nastastie nic nestalo...pravdaze okrem prasiatka a naslednych opletackach...
BALISTIK
moderátor
Registered for: 18 years 3 months

Príspevok od používateľa BALISTIK »

Aj jeden znamy si doma striela prasiatka ale 357.mag,vraj padne hned a prestreli ho na komplet,ludia sme divny :roll:
jafo
občasný prispievateľ
Registered for: 16 years

Príspevok od používateľa jafo »

No to bude robit asi dovtedy kym projektil okrem prasiatka neskonci aj v niekom inom, nebol by to prvy nestastny pripad...
inspiring_robinson

Príspevok od používateľa inspiring_robinson »

fú, to bola fuška; keďže som sa nechcel dopustiť opakovania niečoho, čo odznelo možno výstižnejšie či lepšie, ako to napíšem ja, najprv som si prečítal celých 13 strán :cry:

táto problematika ma pár rokov zaujíma a preto si ju nenechám ujsť

mal som zato, že tu sú väčšinou skúsení ľudia s rozsiahlymi poznatkami z oblasti zbraní a streliva, ale nie je to tak (to je konštatovanie, nie kritika)

asi si treba pripomenúť rozdieľ medzi dostatočným výkonom na usmrtenie a zastavovacím účinkom; nebudem to rozoberať, každý kto má zbraň na obranu by mal tieto veci aspoň "zhruba" ovládať

na zastavenie útočiacej zveri treba podstastne výkonnejšiu zbraň ako na zastavenie človeka; je síce pravdou, čo tu značne nešikovne ktosi naznačil o tom, že medveď je "mäkký na ranu", ale osobne som pred rokmi prezeral maca ktorý zhasol až po siedmej z guľovníc stredného výkonu; minulý rok som istil strelca ktorý použil 300WSM a ja som istil 300WM, oba komorové zásahy, maco odišiel cca 100-120m...
útočiaci maco sa dá zastaviť len dobre umiestnenou ranou zo zbrane dostatočného výkomu; zabudnite na vyprázdňovanie zásobníkov, ak stihnete, bude to 1 rana, možno dve ale taká nerozvážnosť - privčas odpáliť prvú - vás môže vísť draho; všetky prípady úspešného odvrátenia útoku maca či postreleného diviaka, čo poznám, skončili dobre preto, lebo rana bola odpálená z bezprostrednej blízkosti a šlo o použitie guľovníc, ktoré ako viete väčšinou sú vybavené puškohľadom a tak nie je možnosť dať v strese mierenú ranu cez puškohľad (kto má podhľad zabudne), ale len intuitívne primierenie na tú obrovskú guľu...

počul som len o jednom prípade použitia krátkej zbrane - na spoločnej, chalan pri útoku maca okamžite prišiel o guľovnicu skôr ako stihol vystreliť, maco ho zvalil a chalanovi sa podarilo vytiahnuť krátku zbraň a dokázal niekoľkokrát vystreliť odspodu do maca čo znížilo intenzitu útoku; maca dostelil iný poľovník, chalanisko aj vďaka oblečeniu do chladu len menšie zranenia...

neprajem si odskúšať v praxi, ale 357 Mag sa považuje voči macovi za spodnú hranicu výkonnosti dostačujúcu na účinné odvrátenie útoku; zbrane s týmto kalibrom sa doporučujú ako záložné zbrane pri love dravej zveri
- ale dôležité je správne použitie - ak nastane útok a je "chvíľu čas" do stretu, treba udržať nervy na ranu zblízka podľa možnosti mierenú aspoň intuitívne - trebárs do otvorenej papule, do stredu hlavy (je to riadna guľa, jednu som mal pred sebou na 7-8m a už na takú ďiaľku sa mi zdala veľká) či v prípade postavenia "na zadné" na srdce (to ale nebýva bežné ako si ľudia mylne myslia);
ak si skúsite rýchlu "nemierenú" ranu na strelnici na nejaké 3-4 metre, budete prekvapení, ako vám to nejde (skúšali sme); preto je obzvlášť dôležité tú ranu dať z čo najbližšia, ale zase nezmeškať ju (valí sa to rýchle)
aj pri dobrej rane ku kontaktu väčšinou dojde, ale s menšou intenzitou a so zväčšenou šancou dostať sa z toho živý a s menšou ujmou;

samozrejme pomôžu aj menej výkonné kalibre avšak vždy s vyšším rizikom, že miesto poriadneho účinku sa dostaví ešte väčšie nasratie zvieraťa...

strieľať do vzduchu sa minulý rok neoplatilo poľovníkovi z nášho regiónu, macaňa bola s mladým a výstrel ju nasral a zaútočila; chlap stihol ešte dve znova do vzduchu a potom lietal vo vzduchu on...
(somariny o zakopávaní neriešte, ak sa ubrániš zbraňou macovi, budeš skôr národný hrdina ako páchateľ, aj keď ťa to bude ešte nejaké nervy stáť...)
Naposledy upravil/-a inspiring_robinson v 14 Aug 2010, 10:45, upravené celkom 3 krát.
Miro389
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

rozumne píšeš :wink:
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

wins napísal:strieľať do vzduchu sa minulý rok neoplatilo poľovníkovi z nášho regiónu, macaňa bola s mladým a výstrel ju nasral a zaútočila; chlap stihol ešte dve znova do vzduchu a potom lietal vo vzduchu on..
....typicky predposrany pristup, vybudovany neustalym "magorenim" naroda zo strany medii, roznych prizivnikov,co sa prezyvaju ochranari a pod. individui.
Tiez som si z nudy prelistoval temu :lol: . Medzicasom som mal takmer dvakrat chlpaca v krizi - prvykrat bol takej velkosti, ze by stacil lepsi kopanec (s nadsazkou) a "mama" nejavila zaujem vyliezt pred Springfielda (sprostana, uz som mohol mat prednozku k telke). Mal som celkom slusny situacny prehlad,cize nervozita ako inokedy na love - nulova. Druhykrat sa chlpac zvukovo prejavoval ako krmiaci sa diviak v krikoch. To som stal asi 15 min. s pripravenym Springfieldom, ze kedy sa uz tomu prasatu uraci vyliezt. Neuracilo. Ked sa zver podla zvuku zacala vzdalovat, vosiel do husteho a uz som len nezretelne zazrel mackovu prdel pomedzi kricky,zial uz bez moznosti na dobru ranu. Podla odtlacenej velkosti jeho papuce by som to tipol na 180+ kg.
Ked sa mi konecne nejaky medvidek odhodla postavit pred lauf, urcite podam situacny report. :lol: :lol: 8)
Neda mi este nerypnut: Janči, cim boli naladovane tie tristovky, ryzou? :twisted: :lol: :lol:
inspiring_turing

Príspevok od používateľa inspiring_turing »

Nerád by som sa v lese stretol s macom - on je doma a ja iba na návšteve.
V prípade, že by sa mu moja návšteva nepáčila dúfam, že .44 Rem Magnum by ho aspoň odradil od bližšieho stretnutia. Ale skúšať by som to nechcel.
Napísať odpoveď

Návrat na "Náboje"