Nosenie zbrane a alkohol
-
inspiring_haibt
Nosenie zbrane a alkohol
a dalsia otazka: minule som sa stretol v krcme s jednou s kriminalky a ta mi svatosvete tvrdila ze aj ked som si vypil mozem mat u seba zbran len ju nesmiem vytahovat....
zda sa mi to ako dobra kravina tak ako to je naozaj??? kedze nosim zbran denne uz ju ani nevnimam a neraz sa mi stalo ze som si dal jedno pivo a az potom som si uvedomil ze mam u seba zbran...
zda sa mi to ako dobra kravina tak ako to je naozaj??? kedze nosim zbran denne uz ju ani nevnimam a neraz sa mi stalo ze som si dal jedno pivo a az potom som si uvedomil ze mam u seba zbran...
Myslím, že zákon to definuje jasne. Nesmieš mať pri sebe zbraň a byť pod vplyvom alkoholu. Plus si povinný sa napr. na strelnici alebo pri inej manipulácii so zbraňou podrobiť dychovej skúške.Zákon o strelných zbraniach... napísal:§ 28 Povinnosti držiteľa zbrojného preukazu
(1) Držiteľ zbrojného preukazu je povinný
i) pri manipulácii so zbraňou alebo strelivom podrobiť sa na výzvu príslušníka Policajného zboru orientačnej dychovej skúške, prípadne lekárskemu vyšetreniu, na účel zistenia, či pri manipulácii so zbraňou nie je pod vplyvom alkoholu alebo návykovej látky, ...
4) Držiteľ zbrojného preukazu nesmie
b) mať pri sebe zbraň alebo strelivo alebo manipulovať so zbraňou, ak je jeho schopnosť na túto činnosť znížená požitím alkoholických nápojov, omamných látok, psychotropných látok, prípravkov alebo v dôsledku choroby,
Druhá vec je, či majú policajti nejaké vnútorné predpisy, ktoré upravujú, kedy je už tvoja schopnosť manipulovať so zbraňou alebo strelivom znížená. Teda či stačí jedno pivo alebo musíš fúknuť napr. 0,3 mg/l.
Za porušenie tejto povinnosti ti hrozí v priestupkovom konaní pokuta do 50 000 Sk. (§ 69 ods. 2 cit. zákona).
-
inspiring_haibt
no aj podla len ma troska zarazilo ked mi tvrdila ze ju mat mozem....
a este podotazka plati to aj pre plynovku? lebo minule som si vsimol v krcme jedneho chalana ktory mal na opasku plynovku a srebal jedna radost sice sa jej ani nechytil a mal ju schovanu (vsimol som si ju len nahodne na wc) ale podla mna alkohol je svina a nikto nemoze zarucit ze ked pije tak mu neprepne a neurobi daku blbost
a este podotazka plati to aj pre plynovku? lebo minule som si vsimol v krcme jedneho chalana ktory mal na opasku plynovku a srebal jedna radost sice sa jej ani nechytil a mal ju schovanu (vsimol som si ju len nahodne na wc) ale podla mna alkohol je svina a nikto nemoze zarucit ze ked pije tak mu neprepne a neurobi daku blbost
-
inspiring_lehmann
-
inspiring_carver
-
inspiring_lehmann
Ano, ale pri LP sa za zbran povazuje nieco ine ako podla Zakona o zbraniach. Pri LP je to podla Trestneho zakona, ak sa teda nemylim.
Podla Zakona o zbraniach je expanzna zbran (plynovka) druhom zbrane, teda asi zbranou predsa len bude. Ako to je s posudzovanim toho, keby bol drzitel zbrojaku prichyteny s plynovkou a alkoholom v krvi neviem, moj predchadzajuci prispevok bol mysleny polozartom. Laicky to chapem tak, ze plynovka+alkohol bez zbrojaku je OK, so zbrojakom to je pruser. Vidim to tak, ze s touto alternativou zakonodarca nepocital, a preto ju zakon priamo neriesi. Zakon o zbraniach riesi priestupky najma drzitelov zbrojaku, clovek bez zbrojaku s plynovkou bude asi rieseny podla nejakeho ineho zakona.
Podla Zakona o zbraniach je expanzna zbran (plynovka) druhom zbrane, teda asi zbranou predsa len bude. Ako to je s posudzovanim toho, keby bol drzitel zbrojaku prichyteny s plynovkou a alkoholom v krvi neviem, moj predchadzajuci prispevok bol mysleny polozartom. Laicky to chapem tak, ze plynovka+alkohol bez zbrojaku je OK, so zbrojakom to je pruser. Vidim to tak, ze s touto alternativou zakonodarca nepocital, a preto ju zakon priamo neriesi. Zakon o zbraniach riesi priestupky najma drzitelov zbrojaku, clovek bez zbrojaku s plynovkou bude asi rieseny podla nejakeho ineho zakona.
Plynovka v tomto prípade nie je tou zbraňou, ktorú spomína vyššie uvedený § 28 zák. o zbraniach a strelive. Vyplýva to so znenia § 2 písm. a) cit. zákonaMarekZ napísal:Podla Zakona o zbraniach je expanzna zbran (plynovka) druhom zbrane, teda asi zbranou predsa len bude. Ako to je s posudzovanim toho, keby bol drzitel zbrojaku prichyteny s plynovkou a alkoholom v krvi neviem,
Takže na "plynovku" sa uvedené obmedzenie, teda požívanie alkoholu a jej nosenie, nevzťahuje.§ 2
Vymedzenie niektorých pojmov
Na účely tohto zákona sa rozumie
a) zbraňou zariadenie, v ktorom sa strela uvádza do pohybu okamžitým uvoľnením nahromadenej energie; zbraňou sú aj jej hlavné časti, a to hlaveň, vložná hlaveň, vložná nábojová komora, valec revolvera, mechanizmus záveru,
-
inspiring_lehmann
Panzer, dikes za vysvetlenie. Predsa sa ale spytam na jednu vec, a to na odsek 4 v pism. c) toho paragrafu:
4. expanzná zbraň - palná zbraň skonštruovaná výhradne pre použitie streliva určeného pre expanzné zbrane, vylučujúca použitie guľového náboja alebo náboja s hromadnou strelou s výnimkou nábojok s granulami,
Nie je to tak, ze sa v pripade expanznej zbrane za strelu povazuju granule "plynu" v nabojke? Potom by sa to za zbran povazovat malo, ci nie? Nie je mi jasny dovod, pre ktory sa plynovka nepovazuje za zbran podla § 28, mozes mi to pls. trosku viac vysvetlit?
4. expanzná zbraň - palná zbraň skonštruovaná výhradne pre použitie streliva určeného pre expanzné zbrane, vylučujúca použitie guľového náboja alebo náboja s hromadnou strelou s výnimkou nábojok s granulami,
Nie je to tak, ze sa v pripade expanznej zbrane za strelu povazuju granule "plynu" v nabojke? Potom by sa to za zbran povazovat malo, ci nie? Nie je mi jasny dovod, pre ktory sa plynovka nepovazuje za zbran podla § 28, mozes mi to pls. trosku viac vysvetlit?
to MarekZ
Zaujímavý postreh.
Podľa znenia § 2 písm. d) bod 3 zákona o zbraniach... sa strelou rozumie teleso určené na vystrelenie zo zbrane na účel zasiahnutia cieľa alebo vyvolania iného efektu.
Z uvedeného, čisto teoreticky, možno vyvodiť, že aj kvapalná zlož v nábojke do expanzky je vlastne telesom, pretože z fyzikálneho hľadiska sa telesá podľa skupenstva delia na pevné, kvapalné a plynné.
Taktiež vyvolanie podráždenia sliznice môže byť, teoreticky, vyvolaním iného efektu.
Takže máš zrejme pravdu v tom, že zákon je v ust. § 26 ods. 1, ods. 4 formulovaný tak nešťastne, že ak si držiteľ zbrojného preukazu, si pod vplyvom a máš pri sebe plynovku tak ťa môžu postihnúť za priestupok. Ak nemáš zbroják, si na blato a máš plynovku - nemáš problém
Najlepšie by na to ale odpovedalo KEÚ.
Povedzme si ale otvorene - načo by už len držiteľ zborjného preukazu nosil plyňák?

Zaujímavý postreh.
Podľa znenia § 2 písm. d) bod 3 zákona o zbraniach... sa strelou rozumie teleso určené na vystrelenie zo zbrane na účel zasiahnutia cieľa alebo vyvolania iného efektu.
Z uvedeného, čisto teoreticky, možno vyvodiť, že aj kvapalná zlož v nábojke do expanzky je vlastne telesom, pretože z fyzikálneho hľadiska sa telesá podľa skupenstva delia na pevné, kvapalné a plynné.
Taktiež vyvolanie podráždenia sliznice môže byť, teoreticky, vyvolaním iného efektu.
Takže máš zrejme pravdu v tom, že zákon je v ust. § 26 ods. 1, ods. 4 formulovaný tak nešťastne, že ak si držiteľ zbrojného preukazu, si pod vplyvom a máš pri sebe plynovku tak ťa môžu postihnúť za priestupok. Ak nemáš zbroják, si na blato a máš plynovku - nemáš problém
Najlepšie by na to ale odpovedalo KEÚ.
Povedzme si ale otvorene - načo by už len držiteľ zborjného preukazu nosil plyňák?
-
friendly_gates
PanzerMyslím, že zákon to definuje jasne. Nesmieš mať pri sebe zbraň a byť pod vplyvom alkoholu. Plus si povinný sa napr. na strelnici alebo pri inej manipulácii so zbraňou podrobiť dychovej skúške.
Druhá vec je, či majú policajti nejaké vnútorné predpisy, ktoré upravujú, kedy je už tvoja schopnosť manipulovať so zbraňou alebo strelivom znížená. Teda či stačí jedno pivo alebo musíš fúknuť napr. 0,3 mg/l.
mám za to, že zákon zakazuje manipuláciu so zbraňou a strelivom pri akejkoľvek výške hladiny alkoholu v krvi. Teda policajti nemusia mať žiadne vnútorné predpisy. Pri manipulácii so zbraňou a strelivom je hladina alkoholu v krvi 0,00...0 promile - bez debaty ani to malé pivo.
Juti - 0.00 je len teoreticka hodnota, zdravy clovek ma v krvi obvykle nenulovy obsah alkoholu, moze to za urcitych okolnosti ist tusim az do 0.3 mg/l (0.6 promile) - toto cislo spominal uz aj Panzer, ak ho viete niekto potvrdit/opravit, hodte ho sem prosim aj so zdrojom.
Takze ak ti nameraju menej a nedokazu pozitie alkoholu (zakon predpokladam zakazuje jeho pozivanie, nie pritomnost v krvi), mas sancu sa z toho dostat.
Preto by malo logiku, ze policajti maju pisane alebo nepisane predpisy, od akej hodnoty sa alkoholom budu v praxi zaoberat.
btw. alkohol v krvi sa uz nemeria na promile, ale v mg/l, detaily a prevodnu tabulku vid. tu:
http://www.minv.sk/krpzba/WWW_KRPZ/Poli ... lkohol.htm
Takze ak ti nameraju menej a nedokazu pozitie alkoholu (zakon predpokladam zakazuje jeho pozivanie, nie pritomnost v krvi), mas sancu sa z toho dostat.
Preto by malo logiku, ze policajti maju pisane alebo nepisane predpisy, od akej hodnoty sa alkoholom budu v praxi zaoberat.
btw. alkohol v krvi sa uz nemeria na promile, ale v mg/l, detaily a prevodnu tabulku vid. tu:
http://www.minv.sk/krpzba/WWW_KRPZ/Poli ... lkohol.htm
-
inspiring_haibt
Kurnik šopa, si tu doma sedím, čítam somariny a popíjam pivo. A mám pri sebe svojhe zbrane. To fakt ani doma nesmiem?Panzer napísal:Za porušenie tejto povinnosti ti hrozí v priestupkovom konaní pokuta do 50 000 Sk. (§ 69 ods. 2 cit. zákona).Zákon o strelných zbraniach... napísal:
4) Držiteľ zbrojného preukazu nesmie
b) mať pri sebe zbraň alebo strelivo alebo manipulovať so zbraňou, ak je jeho schopnosť na túto činnosť znížená požitím alkoholických nápojov, omamných látok, psychotropných látok, prípravkov alebo v dôsledku choroby,
Niekto sa svojej zbrane nevie vzdat, preto je abstinent, to je obdivuhodne. Pivko si stale rad dam, ale vtedy sa zbrane nedotykam. Existuju pravidla a neexistuju zo srandy. Vlastnici zbrani sa delia na dve skupiny. Na tych, ktorym zbran uz nahodne vystrelila a tych, ktorym sa to este len stane. Ked si niekto mysli ze je Rambo a moze si vypit a nosti kver, mali by mu ho zobrat.