Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze
-
inspiring_matsumoto
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 8 months
-
inspiring_bose
....napisal som ze keby som mohol utiec uteciem ale ked nie tak sa branim a tym som myslel to ostatne...
Napisem ti priklad z vychodu, stalo sa to v rokoch 90tych, presne si to nepamatam kedy. Jeden starsi pan sa branil u seba v dome pred ciganmi co sa knemu vlamali zo sekerami v rukach, cize evidentne nesli na kavicku. Panko sa branil kozlicou a dvoch tam zabil a vysledok bol ze sedel dvaapol roka pokial mu uznali nutnu obranu...cize asi takto by to nejak dopadlo...a tych pripadov je viacej na slovensku, vid Lasky a podobne...
Napisem ti priklad z vychodu, stalo sa to v rokoch 90tych, presne si to nepamatam kedy. Jeden starsi pan sa branil u seba v dome pred ciganmi co sa knemu vlamali zo sekerami v rukach, cize evidentne nesli na kavicku. Panko sa branil kozlicou a dvoch tam zabil a vysledok bol ze sedel dvaapol roka pokial mu uznali nutnu obranu...cize asi takto by to nejak dopadlo...a tych pripadov je viacej na slovensku, vid Lasky a podobne...
prosim ta rotwailerka, tieto kydy co sa daju docitat tu v tejto teme... o zakonom chranenych romoch, poslednej zivej co vysvetluje, podkladani nozika zastrelenemu a starani sa zasadne iba o seba samu neber vazne, v poslednej dobe mam pocit, ze psychicky vyrovnany jedinec, a zial aj na fore o zbraniach, je ohrozeny druh
P.S. toto co je tu popisane uz ani s humorom nic spolocne nema
P.S. toto co je tu popisane uz ani s humorom nic spolocne nema
Naposledy upravil/-a gewehr v 09 Jan 2010, 09:50, upravené celkom 1 krát.
-
inspiring_matsumoto
- 733thunder
- prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 8 months
Ci uz chceme alebo nie,narovinu:zakon chcrani viac nasilnikov,vrahov,zlodejov a pre slusnych ludi je tu akoby iba pre formu.A ak aj je postaveny na nasej strane,trva dlhsi cas kym sa to prejavi.Kym sa dana situacia nestane,ani jeden z nas nemoze tusit ako sa zachova a ci pouzije onen svaty gral pistolnikov alebo nie.Zalezi od povahy cloveka,pokial myslis ze mas nato a dotiahnut zakrok dokonca,chod dotoho.Koncom nemyslim padlych tmavsich 
-
inspiring_bose
Rot...prepac ale ked si precitam odkaz od Gewehra, tak uz nemam chut sa bavit na tuto temu, pretoze sa to vyrovnanym jedincom zda mozno smiesne a koniec koncov uz aj tak som napisal asi vsetko co som chcel...ked ta nieco napadne tak skus mi napisat do PM-ky, nech tu nezavadziame a neotravujeme vyrovnanych pistolnikov...
-
inspiring_hawking
Rot... z pohladu zakona ako si to vysvetlujem ja...
...ak na teba utoci skupinka Romov, slovne ta atakuju a z ich konania je zrjeme, ze ti hrozi nebezpecie, pripadne ta fyzicky napadaju tak urcite v ramci NO mozes pouzit zbran. Pretoze odvracias priami hroziaci resp. trvajuci utok. A je jasne, ze ak mas odvratit utok, obrana musi byt silnejsia ako samotny utok... Ty ako dajme tomu utla zena, nemas sancu ubranit sa horde nejakych "lupeznikov" musis zobrat cokolvek co pri sebe mas(napr. zbran). V cital som niekolko pripadov, kedy dotycny atakovany pouzil zbran, strelil jedneho z pachatelov do nohy a uznali mu to ako NO.
Ale prax je taka ako sa tu hovorilo... je ich desat a ty si jedna... oni povedia, ze sa chceli iba zasmiat, spravit si srandu, alebo podobne a ty ak nemas svedkov tak potom nasluduju krute opletacky.
Ale taky vystrel do vzduchu sem tam moze zachranit situaciu...
Tolko moj pohlad
...ak na teba utoci skupinka Romov, slovne ta atakuju a z ich konania je zrjeme, ze ti hrozi nebezpecie, pripadne ta fyzicky napadaju tak urcite v ramci NO mozes pouzit zbran. Pretoze odvracias priami hroziaci resp. trvajuci utok. A je jasne, ze ak mas odvratit utok, obrana musi byt silnejsia ako samotny utok... Ty ako dajme tomu utla zena, nemas sancu ubranit sa horde nejakych "lupeznikov" musis zobrat cokolvek co pri sebe mas(napr. zbran). V cital som niekolko pripadov, kedy dotycny atakovany pouzil zbran, strelil jedneho z pachatelov do nohy a uznali mu to ako NO.
Ale prax je taka ako sa tu hovorilo... je ich desat a ty si jedna... oni povedia, ze sa chceli iba zasmiat, spravit si srandu, alebo podobne a ty ak nemas svedkov tak potom nasluduju krute opletacky.
Ale taky vystrel do vzduchu sem tam moze zachranit situaciu...
Tolko moj pohlad
Taký výstrel do hrude (pokiaľ možno trafiť najagresívnejšieho) môže zachrániť situáciu. V takomto extrémnom prípade vymýšľať polovičaté riešenia ako je rana do vzduchu (ak je na ňu vôbec čas!) alebo strieľanie po nohách nemá zmysel. Je to kruté, ale v takomto prípade musíš postupovať tak, aby si tú tlupu odstrašila. A na to už treba určitú mieru brutality. Šermovať im s pištolkou pred ksichtmi a pišťať "stoj, lebo strelím" ich len tak neodradí. Ak však jeden z nich padá k zemi a nepekne krváca, pochopia to ako tvoje odhodlanie poslať ich hoci aj na druhý breh (pozor na zákon, ten pri NO zakazuje úmysel zabiť) a ty zvýšiš svoje šance vyviaznuť so zdravou kožou.
Pokiaľ ide o úvahy typu "zákon nás nechráni, chráni grázlov" tie považujem za veľmi skreslené. V každom prípade, ak sa ti stane niečo podobné, chce to dobrého právnika.
Pokiaľ ide o to, že budú proti tebe svedčiť preživší útočníci a budú sami seba vykreslovať ako neviniatka, opäť to chce dobrého obhajcu, ktorí rozcupuje ich tvrdenia a spraví z nich pred súdom (ak sa prípad dostane až tam) nedôveryhodných recidivistov (čo aj skutočne sú).
Pokiaľ ide o tvoj strach, že pôjdeš sedieť, tak si pamätaj okrídlené "radšej sedieť v base ako ležať v hrobe". Najlepšie však ani jedno ani druhé. Prajem veľa šťastia a najmä chladnú hlavu.
Pokiaľ ide o úvahy typu "zákon nás nechráni, chráni grázlov" tie považujem za veľmi skreslené. V každom prípade, ak sa ti stane niečo podobné, chce to dobrého právnika.
Pokiaľ ide o to, že budú proti tebe svedčiť preživší útočníci a budú sami seba vykreslovať ako neviniatka, opäť to chce dobrého obhajcu, ktorí rozcupuje ich tvrdenia a spraví z nich pred súdom (ak sa prípad dostane až tam) nedôveryhodných recidivistov (čo aj skutočne sú).
Pokiaľ ide o tvoj strach, že pôjdeš sedieť, tak si pamätaj okrídlené "radšej sedieť v base ako ležať v hrobe". Najlepšie však ani jedno ani druhé. Prajem veľa šťastia a najmä chladnú hlavu.
americani to maju krajsie... Radsej byt sudeny desiatimi, ako neseny siestimi.Jack napísal:...Pokiaľ ide o tvoj strach, že pôjdeš sedieť, tak si pamätaj okrídlené...
coze, snad si ho vztiahol aj na seba? nuz, za to ja uz nemozemkuro159 napísal:...prepac ale ked si precitam odkaz od Gewehra, tak uz nemam chut sa bavit na tuto temu...
Jack, lenže stať sa môže aj to, že jeden nepekne krvácajúci indián nespôsobí to, že ostatný utečú ale práve naopak, a to je už problém páni. Čo tak najprv rozmýšľať nad bezpečným krytom a popri tom volať políciu. Ak budeš nútený aj potom použiť zbraň, tak si spravil všetko preto aby si ju použiť nemusel (privolal si políciu, schoval si sa čiže ustúpil) ale oni po tebe vyštartovali takže iná možnosť nie je, len použiť zbraň. Okrem toho tá skupinka na zastávke tiež nebude stáť a čakať pokiaľ niekto vytiahne gewehra
a bude strieľať. Buď utečú alebo budú volať políciu alebo sa možno niektorý bude biť.
Inak ja súhlasím s gewehrom, už to tu nie je o nutnej obrane a krajnej núdzi ale o spoločnom autorstve na scénar o nejakom treťotriednom filme alebo časti seriálu CSI SNV. Troška sa zamyslite nad tým čo u píšete. Lebo ak to tu číta nejaký novinár a hodí si nejaký článok do nového času o tom, ako si žiadatelia o zbroják A a držitelia Ačka píšu verejne ako by komu strkali nože do rúk a stierali otlačky a pod., tak nám poberú zbrojáky, vám nedajú a sme v prdeli.
Trošku sa kontrolujte vo vyjadreniach a trošku viac rozmýšľajte akoby sa dala tá situácia vyriešiť. A keď už niekto chce analýzu nejakej vymyslenej situácie, tak treba popísať viac o tej situácii. Dávate málo informácii a potom tu sú dohady ako by to dotyčný riešil lebo každý to vidí po svojom.
Inak ja súhlasím s gewehrom, už to tu nie je o nutnej obrane a krajnej núdzi ale o spoločnom autorstve na scénar o nejakom treťotriednom filme alebo časti seriálu CSI SNV. Troška sa zamyslite nad tým čo u píšete. Lebo ak to tu číta nejaký novinár a hodí si nejaký článok do nového času o tom, ako si žiadatelia o zbroják A a držitelia Ačka píšu verejne ako by komu strkali nože do rúk a stierali otlačky a pod., tak nám poberú zbrojáky, vám nedajú a sme v prdeli.
Trošku sa kontrolujte vo vyjadreniach a trošku viac rozmýšľajte akoby sa dala tá situácia vyriešiť. A keď už niekto chce analýzu nejakej vymyslenej situácie, tak treba popísať viac o tej situácii. Dávate málo informácii a potom tu sú dohady ako by to dotyčný riešil lebo každý to vidí po svojom.
bez ohladu na to, ze novinari su majstri v discipline "kto chce psa bit, palicu si najde" treba jasne povedat, ze toto forum je nevazne/vazne o temach, ktore nas spajaju.
Toto nie je ziadny akademicky panel, ziadna oficialna diskusna a pripomienkovacia skupina.
Mnohi tu prispievajuci ani nemaju zbrojny preukaz, mnohi si sem tam chcu odlahcene podebatovat, mnohi reaguju na naivne a hlupe otazky v zmysle na hrubu latku hruba zaplata.
Takze ja osobne beriem veci tu pisane s rezervou.
Toto nie je ziadny akademicky panel, ziadna oficialna diskusna a pripomienkovacia skupina.
Mnohi tu prispievajuci ani nemaju zbrojny preukaz, mnohi si sem tam chcu odlahcene podebatovat, mnohi reaguju na naivne a hlupe otazky v zmysle na hrubu latku hruba zaplata.
Takze ja osobne beriem veci tu pisane s rezervou.