Postup získania ZP skupiny A
Ja som dnes bol sa spytat na OR PZ KE, co potrebujem na rozsirenie sk. A.
Tak okrem fotky kolkov a dostatocneho zdovodnenia, musim doniest vsetky zeleza, ktore nie su aktualizovane a aj s kolkami na preukazy zbrani. No poviem to takto, hadam to naraz nejako odnesiem. Tak ja teraz neviem niekde to treba niekde vraj nie, som uz z toho magor. A este ked mi zamietnu ziadost tak sa tam budem terigat asi zbytocne
Tak okrem fotky kolkov a dostatocneho zdovodnenia, musim doniest vsetky zeleza, ktore nie su aktualizovane a aj s kolkami na preukazy zbrani. No poviem to takto, hadam to naraz nejako odnesiem. Tak ja teraz neviem niekde to treba niekde vraj nie, som uz z toho magor. A este ked mi zamietnu ziadost tak sa tam budem terigat asi zbytocne
Aktuálne zastupujem v úlohe poradcu klienta ktorý si podal žiadosť o rozšírenie ZP na skupinu A F v Senici. Policajt ako prvé vyštekol „A psychotesty máte?“ a to si ani nepozrel dokumenty predložené do komunistického okienka (paradoxne nič iné nepožadoval). Následne odmietol vydať kópiu či číslo dokumentu z ktorého predčítal že psychotesty treba pri rozširovaní na akúkoľvek skupinu (usmernenie z policajného prezídia). Klient bol riadne nasrdený z prístupu "nepomáhať a škodiť". Teraz nebudem uvádzať žiadne ďalšie detaily. Až sa správne konanie v tomto prípade ukončí dám sem kompletnú vhodne vyretušovanú dokumentáciu. (či to bude o dva-tri mesiace, alebo tri-päť rokov nezáleží na mne ale na správnom orgáne).
-
Peter Elektro
- častý prispievateľ
- Dátum registrácie: 16 years 1 month
- Kontaktovať používateľa:
Na ilustraciu sucasneho stavu. Kolega bol dnes na PZ BA5 so ziadostou o skupinu A. Bolo mu povedane, ze nema opravnenie ziadat o tuto skupinu, ale ziadost podat samozrejme moze. Obratom by ale dostal vyzvu na doplnenie ziadosti o dokumenty, ktore su popisane na tlacive ziadosti (nie v zakone). Argumentoval aj tym, ze na inych PZ davaju skupinu A bezne, aj tym, ze je divne, aby o A-cko mohli ziadat len tie fyzicke osoby, ktore uz boli v minulosti napadnute. Nepomohlo. Vraj existuje nejake nariadenie z vyssieho riaditelstva, ktorym sa musia riadit. Poziadal teda o skupinu B.
Sorry, ale kolega je puk.kapula napísal:Obratom by ale dostal vyzvu na doplnenie ziadosti o dokumenty, ktore su popisane na tlacive ziadosti (nie v zakone)
S radosťou mal podať žiadosť o A-čko a počkať si na tú výzvu.
Čo by v nej asi tak bolo - občan, doplňte žiadosť o položky popísané v tlačive? Bez paragrafu, bez odkazu na zákon ... Veď by si tým sami na seba ušili búdu, ak by to on bol ochotný tlačiť ďalej.
DUSO to pekne vystihol
Som ho trosku sprdol ze to vzdal, asi nebol psychicky pripraveny na taky odpor. Kolega z ineho Bratislavskeho obvodu totiz ziadal pred nejakymi 2 mesiacmi a vsetko uplne v pohode. Som mu povedal ze ked to spravi, nech poziada o doplnenie Acka. Ja osobne ked som bol ziadat, tak som tam stravil dost casu a nakoniec sa policajt podvolil.
z uradnickej praxe som sa dozvedel jednu zaujimavu informaciu. ked sa s uradnikom neda dohodnut a namieta, ze to je napr. interna norma, a ze to nemoze prezradit/ukazat a podobne, alebo akukolvek inu informaciu, tak treba podat ziadost podla zakona 211/2000 o slobodnom pristupe k informaciam.kapula napísal:Vraj existuje nejake nariadenie z vyssieho riaditelstva, ktorym sa musia riadit.
co som sa dopocul, tak je to velmi obavany nastroj, pretoze na zaklade takej ziadosti musi statny organ vydat akukolvek informaciu, ktora nepodlieha utajeniu, takze hoci aj internu normu.
luke: presne touto cestou som ja to usmernenie získal. Zatiaľ ho tu zverejňovať nebudem, lebo by som si neodpustil jeho verejnú analýzu. Lenže toto fórum číta najskôr už aj kriminálna polícia ktorá preveruje/vyšetruje/hladá špinu na klienta ktorého zastupujem pri rozširovaní ZP. A ja nechcem dávať správnemu orgánu vodítka aký bude môj ďalší postup.
To bol žiadať o Ačko u kap. Pavla K. ?, Či jeho následník je rovnaký ?kapula napísal:Na ilustraciu sucasneho stavu. Kolega bol dnes na PZ BA5 so ziadostou o skupinu A.
Prosím aké boli tie doplňujúce podklady, ktoré mali uvedené na tej žiadosti o ZP, lebo nechce sa mi moc im ukazovať na oči v BA5, ale zaujímalo by ma to. Mne končí Ačko 2017 a vtedy zas budem dokladovať opodstatnenie nosenia, tak som chcel vedieť ako sa doba vyvíja. Vopred ďakujem.
-
inspiring_proskuriakova
Milý Lord Summoner, nie som si istý, či ale pri predlžovaní ZP je bremeno dokazovania potreby naďalej nosiť zbraň mojou povinnosťou.
§24 ods. 2 zákona o zbraniach znie:
"V konaní o vydanie nového zbrojného preukazu policajný útvar hodnotí zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo, bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa o vydanie nového zbrojného preukazu a odôvodnenie potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo. "
§24 ods. 2 zákona o zbraniach znie:
"V konaní o vydanie nového zbrojného preukazu policajný útvar hodnotí zdravotnú spôsobilosť držať alebo nosiť zbraň a strelivo, bezúhonnosť a spoľahlivosť žiadateľa o vydanie nového zbrojného preukazu a odôvodnenie potreby naďalej držať alebo nosiť zbraň a strelivo. "
Bauer:
Lord ale hovoril asi o niečom inom, konkrétne:
"v skutkovo zhodnych veciach musi spravny organ rozhodnut rovnako"
Čiže áno, máš povinnosť znova odôvodniť potrebu.
Ale ak ti polícia odmietne vydať ZP na rovnaké odôvodnenie, na aké ti ho pred 10 rokmi vydala, oni musia toto svoje rozhodnutie náležite zdôvodniť.
Lord ale hovoril asi o niečom inom, konkrétne:
"v skutkovo zhodnych veciach musi spravny organ rozhodnut rovnako"
Čiže áno, máš povinnosť znova odôvodniť potrebu.
Ale ak ti polícia odmietne vydať ZP na rovnaké odôvodnenie, na aké ti ho pred 10 rokmi vydala, oni musia toto svoje rozhodnutie náležite zdôvodniť.