Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám
Nyl: .45 koňa pravdepodobne zastrelí, ak to zvládne perkus .44 tak .45acp tiež. Ale, jediný kôň čo na teba môže v dnešnej dobe "útočiť" bude mať na chrbte policajta... takže si z .45acp v zlom vlákne tu sa rieši obrana pred živočíchmi ktoré majú v povahe človeka rozobrať na súčiastky, tie čo žijú u nás s .45acp akurát tak nasereš. Možno by si uspel proti besnému borsukovi 
zastrelit neznamena zastaviťR napísal:Nyl: .45 koňa pravdepodobne zastrelí, ak to zvládne perkus .44 tak .45acp tiež.
mnoo napr. ta perkusná .44ka, zoberme si taky Colt dragoon
hmotnost projektilu pouzivaneho standardne v obcianskej vojne bola 16g, ustovku pri max. prachu bol schopny dat 340 m/s, teda ustova energia mohla byt nejakych 900 J, coz je teda skoro dvojnasobok .45 ACP alebo .45 LC. Vseobecne by som perkusne zbrane nepodcenoval, ono "automatizacia" sla na ukor prave vykonu zbrani.
http://en.wikipedia.org/wiki/Colt_Dragoon_Revolver
-
friendly_cohen
-
friendly_bhabha
Chodim po horach, a ....
sprej by som rozhodne nepouzil, ked je zviera - medved nahnevane, napriklad ked ma mlade, alebo ked mu niekto vojde do jeho teritoria, napriklad ked vybera smetne kose ...
nie kazdy ma pri sebe 357 magnum, alebo 44 magnum, okrem toho, ze to nieco stoji, nieco vazi, a niektore modely s dlhsou hlavnou sa aj dost nemotorne vytahuju spoza pasa, spod kabata
otazka je, ci je 9mm Luger postacujuci ? alebo pribuzne kalibre 9mm Br kratky, 38 Special, 7,65 ... co si o tom myslite ?
do lab by som urcite nestrielal, v tych zlomkoch sekundy mierit, a s tym adrenalinom v tele ...
sprej by som rozhodne nepouzil, ked je zviera - medved nahnevane, napriklad ked ma mlade, alebo ked mu niekto vojde do jeho teritoria, napriklad ked vybera smetne kose ...
nie kazdy ma pri sebe 357 magnum, alebo 44 magnum, okrem toho, ze to nieco stoji, nieco vazi, a niektore modely s dlhsou hlavnou sa aj dost nemotorne vytahuju spoza pasa, spod kabata
otazka je, ci je 9mm Luger postacujuci ? alebo pribuzne kalibre 9mm Br kratky, 38 Special, 7,65 ... co si o tom myslite ?
do lab by som urcite nestrielal, v tych zlomkoch sekundy mierit, a s tym adrenalinom v tele ...
Pozeral som s kamaratom DVD zo spolocnej polovacky na diviakov v Madarsku. Situacia: postrielana diviacica, odhadom 130-140kg, psy ju drzali na mieste,ale branila sa pomerne intenzivne a vedela sa tahat po prednych (podla vsetkeho mala ranu na krize,alebo prestrelene stehna,nedalo sa presne urcit). Prisiel madarsky polovnik-organizator s revolverom, kaliber neznamy, lauf zrejme 4". Prva rana cca. na 3-4 metre do hlavy, svina sa mykla ale bojovala so psami nezmenenou intenzitou dalej. Chlap sa k nej snazil dostat blizsie od boku, lenze sa stocila nanho a aj po prednych ho nabrala na rypak a zatlacila do kriku (chlap mal zivotne stastie ze to nebol kanec),kde pocas toho padli 3 rany z kontaktnej vzdialenosti na telo a hlavu. Potom chlapa prestala tlacit a ZASE sa venovala psom. Otrasenemu pistolnikovi sa podarilo pozviechat a vystihnut moment,kedy ju drzali psy, priblizit sa odzadu a umiestnit finalnu ranu za ucho z kontaktnej vzdialenosti. Nasledne svina odkvacla.
Tazko je byt z toho mudrejsi, ked neviem kaliber, ale 4 rany z bezprostrednej vzdialenosti a absolutne bez viditelneho a momentalneho ucinku. (nepredpokladam,ze by niekto nosil na tieto zalezitosti - najma ked to robi profesionalne - napr. 38Spl. s nejaky olovom ako je wadcutter. Moj znamy lesak napr. nosi .357Mag, vzdy s "najtucnejsimi" nabojmi,ktore sa mu podari kupit)
Tazko je byt z toho mudrejsi, ked neviem kaliber, ale 4 rany z bezprostrednej vzdialenosti a absolutne bez viditelneho a momentalneho ucinku. (nepredpokladam,ze by niekto nosil na tieto zalezitosti - najma ked to robi profesionalne - napr. 38Spl. s nejaky olovom ako je wadcutter. Moj znamy lesak napr. nosi .357Mag, vzdy s "najtucnejsimi" nabojmi,ktore sa mu podari kupit)
...stres , panika , vitalita zvierata.........je tam vela faktorov preco neodkvacla hned.
treba si v takychto situaciach vediet zachovat chladnu hlavu....ja to napr.trenujem pozeranim priameho prenosu z parlamentu

....je mozne , ze ju ani netrafilsnazil dostat blizsie od boku, lenze sa stocila nanho a aj po prednych ho nabrala na rypak a zatlacila do kriku (chlap mal zivotne stastie ze to nebol kanec),kde pocas toho padli 3 rany z kontaktnej vzdialenosti
treba si v takychto situaciach vediet zachovat chladnu hlavu....ja to napr.trenujem pozeranim priameho prenosu z parlamentu
scar, to bolo dobréé. 
Inak som sa zrovna chcel opýtať, ako nelovec, že kam streliť velké útočiace zviera, keď sa nedá už cúvnuť.
Samozrejme, že je po ruke výkonná ručná zbraň. /357, 44mag.../
A vzdialenosť už menšia, ako 20 metrov.
Predpokladám, že jediné miesto na zásah bude hlava a hrudník. A času bude tak 5 sekúnd.
U medveďa je predpoklad, že pri útoku sa postaví na zadné. Ale to je len filmový úsudok.
Takže otázka znie, strielať do hrudníku, kedy zviera dokáže tých pár metrov prebehnúť vraj aj s prestreleným srdcom? /každý polovník má takúto príhodu/
Alebo sa snažiť streliť do hlavy? Je hrúbka čelnej lebky a jej sklon velká prekážka? /inak na rozbehnutom zvierati bude hlava hodne nestabilný terč/
Budem si asi musieť zohnať materiál na balistické skúšky.

Inak som sa zrovna chcel opýtať, ako nelovec, že kam streliť velké útočiace zviera, keď sa nedá už cúvnuť.
Samozrejme, že je po ruke výkonná ručná zbraň. /357, 44mag.../
A vzdialenosť už menšia, ako 20 metrov.
Predpokladám, že jediné miesto na zásah bude hlava a hrudník. A času bude tak 5 sekúnd.
U medveďa je predpoklad, že pri útoku sa postaví na zadné. Ale to je len filmový úsudok.
Takže otázka znie, strielať do hrudníku, kedy zviera dokáže tých pár metrov prebehnúť vraj aj s prestreleným srdcom? /každý polovník má takúto príhodu/
Alebo sa snažiť streliť do hlavy? Je hrúbka čelnej lebky a jej sklon velká prekážka? /inak na rozbehnutom zvierati bude hlava hodne nestabilný terč/
Budem si asi musieť zohnať materiál na balistické skúšky.
...ak uteka oproti tebe je to vlastne jedina zasahova zona , ale treba ratat s tym ze sa to zviera pohybuje(kua rychlo) a preto musis mierit pred neho , alebo na predne packyPredpokladám, že jediné miesto na zásah bude hlava a hrudník. A času bude tak 5 sekúnd.
....ak netrafis -rychlo hod dva otcenase sadni na zem , slabu ruku pred tvar a zbezprostrednej vzdialenosti don vyprazdni zasobnik.
..toto sa riesilo uz v nejakom vlakne tusim....
z 20+m nezaútočí nič čo nie je postrelené, z menšej vzdialenosti je to pravdepodobnejšie ale pokial to nie je stará s mladými tak stále je pravdepodobnosť malá. Ak k tomu predsa dôjde nestrielať zo stoja ale poklaknúť aby nebolo treba podmierovať, dá sa tak umiestniť viac rán, ktoré sa možno ujmú. Aj keď podla mňa sa to z menej ako 10 m nedá stihnúť. Raz v lete som vystúpil z auta, meter predomnou sa rozhrnuli kríky a vybehli dvaja statní divočáci, absolútne bez záujmu prešli popred auto. Jediné na čo som sa zmohol bolo že som sa hodil na zadné sedadlo. To už boli prasatá dávno na druhej strane cesty v húšti.
scar napísal:...stres , panika , vitalita zvierata.........je tam vela faktorov preco neodkvacla hned.....je mozne , ze ju ani netrafilsnazil dostat blizsie od boku, lenze sa stocila nanho a aj po prednych ho nabrala na rypak a zatlacila do kriku (chlap mal zivotne stastie ze to nebol kanec),kde pocas toho padli 3 rany z kontaktnej vzdialenosti
treba si v takychto situaciach vediet zachovat chladnu hlavu....ja to napr.trenujem pozeranim priameho prenosu z parlamentu![]()
V momente,ked sa ho snazila "prepasirovat" cez krik, mal revolver oprety o nu a iba mackal spust. Nejaky aspon minimalny ucinok to asi malo,pretoze sa stiahla a obratila pozornost na psov. Ti revolveri nemali.....
Mozno sa chcel chlap blysnut na kameru,aka je superstar,ale tak ako to urobil by som neliezol ani k prasatu polovicnej velkosti. Proste dostal "za vyucenou" a druhy raz bude vediet,ze radsej z rozvahou a odzadu.