Odlievanie pistolovych i puskovych projektilov

floyd
prispievateľ
Registered for: 13 years 10 months

Príspevok od používateľa floyd »

Tak som minulý týždeň zabiehal piecku od Lee a za 3 dni som urobil pekných pár striel... Prvý deň som popreberal olovené závažia zo zinkového a železného bordelu z pneuservisu a urobil cca pol kilové ingoty, ďalší deň som lial strely a ďalší deň ich kalibroval a mazal Lee liquid aloxom. Výsledok:
- cca 800 ks 9 Makarov,
- cca 400 ks 9 Browning,
- cca 400 ks .44 Magnum (osádzal som ich gascheckom),
- cca 250 ks .357 Magnum.

Olova mi ostalo už len asi asi 2 cm na dne :-( No a mám odhadom ešte asi 10 kg Pb plechu čo mi doniesol kamarát čo potápa, kedysi z toho liali závažia na poápačské opasky. Toto olovo je tak mäkké, že doň normálne urobím vryp nechtom... Ak nezoženiem lacný cín, alebo antimón, tak asi vyrobím bratovi olovká a kŕmidlá na ryby... Neviete niekto poradiť, ako po domácky zistiť tvrdosť olova predtým, než porobím strely???
.44 MAgnum som prebil minulý týždeň :D , a keďže už mám aj tie upravené kokily na 9 mm Browning, prebijem cez víkend aj Browningy a potom dám vedieť, ako to strieľa :wink:
Miri357
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa Miri357 »

v "domácich podmienkach" bez merača tvrdosti podla mna tvrdost nezistíš.
dá sa odlíšiť úplne mäkké od úplne tvrdého, ale či to má 10 Brinela alebo 15 brinela nezistíš.
kúp si tvrdomer LEE, napr. u zbrane-ke. v shope to tuším nemá no objednal mi ho.
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

floyd napísal:...
No a mám odhadom ešte asi 10 kg Pb plechu čo mi doniesol kamarát čo potápa, kedysi z toho liali závažia na poápačské opasky. Toto olovo je tak mäkké, že doň normálne urobím vryp nechtom... Ak nezoženiem lacný cín, alebo antimón, tak asi vyrobím bratovi olovká a kŕmidlá na ryby...
...
Nejaký predovkár by to určite kúpil. :)
floyd
prispievateľ

Ja ho nepotrebujem predať, som rád, že ho mám, maximálne by som ho vymenil za vyvažovacie závažia na kolesá v rovnakej hmotnosti, aj keď je s tým papračka navyše, nakoľko toto je už čisté Pb (dnes z toho plechu kvôli skladovateľnosti ulejem 1/2 kg ingoty). Každopádne antimón a cín sa mi asi nepodarí bežne kúpiť, prinajmenšom nie za normálnu cenu, takže potom jediné využitie vidím v tom, že by som bráchovi ulial nejaké rybárske závažia. Čo sa týka tej sady na určovanie tvrdosti, viem, že ju Lee robí, ale nemienim za ňu vyvaliť prachy navyše, lebo možnosť dolegovať aj tak nemám, to si radšej kúpim ďalšie kokily na liatie. Zo skúseností viem, že pokiaľ mám olovo zo starých závaží, tak je dostatočne tvrdé. Jedine, že by som ešte zohnal niekde pár kg tlačiarenskej literiny (čo je mizivá pravdepodobnosť vďaka tomu, že sa už zrovna moc nepoužíva). Literina bola legovaná tak vysoko Sb a Sn, že ju stačí miešať v pomere 1:1 s čistým olovom. Keby som zmiešal cca 15 kg závažového olova s 10 kg čistého olova, asi by som mohol zabudnúť na všetko čo prebíjam okrem .45 ACP. A zas uliať 25 kg striel .45 sa mi zdá "trošku" prehnané, nakoľko mi to vychádza tak na 1500 ks :-D Asi fakt najlepšie riešenie je osloviť predovkárov a urobiť výmenu za legované olovo...
floyd
prispievateľ

No, akurát mi volal kamarát, že mi daruje nejaké ingoty z čistého olova, čo pochádzajú z ochranných viest proti röntgenovému žiareniu a potom ďalší má pre mňa nejaké odpadové trubky... Sakra... Čo teraz s toľkým čistým olovom???!!! Nejaký tip na legúry??? :o
sundance.kid
prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa sundance.kid »

skus zavolat do
kovohuty pribram / mali by poslat antimon aj cin, ak maju na sklade/, alebo skus http://www.medeko.sk/sk. robia aj hotove zliatiny, tak by mohli nieco pustit.
pocitaj ale s vyssou cenou. Sb som kupoval cca rok dozadu za 400 CZK + dph + posta /106e za 5 kg.
s olovom este obchoduje machtrade v seredi, ale to je samostatny pripad, neoplati sa ani stracat cas posielanim mailu.....

alebo treba kupit predovku.... 8)
inspiring_pike

Príspevok od používateľa inspiring_pike »

floyd napísal:No, akurát mi volal kamarát, že mi daruje nejaké ingoty z čistého olova, čo pochádzajú z ochranných viest proti röntgenovému žiareniu a potom ďalší má pre mňa nejaké odpadové trubky... Sakra... Čo teraz s toľkým čistým olovom???!!! Nejaký tip na legúry??? :o
Nooo ja by som vedel :-) Takze ozvem sa ti PM a tie mnozstva makkeho nejako poriesime ok? v domacich podmienkach je legovanie vlastne nerealizovatelne. Je to hotovy horror a vysledok nie je adekvatny. Vymena je spravna cesta ;-)
sundance.kid
prispievateľ
Registered for: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa sundance.kid »

legovanie je v domacich podmienkach uplne realizovatelne a nie je to ziadny horror. len treba vediet co a ako robit, spocitat, a tak..... 8)
floyd
prispievateľ

Pred časom som sľúbil, že dám vedieť, ako dopadla prerábka dvojkokíl Lee (356-125-2R, katal. č. 90309) z 9 Luger 8,1 g (125 gn) na ľahšie strely vhodné pre laborácie 9 Browning. Keďže kokily mali poškodenú vrchnú časť, nechal som ich odfrézovať tak, že tesne zmizla aj mazacia drážka (z pôodnej výšky 28 mm boli kokily odfrézované na 26 mm). Úpravou mi vznikla kokila 6,8 g (105 gn). Ako materiál strely som použil mix Pb z pneu závaží a striel z dopadliska strelnice. Strely boli kalibrované na .356 a mazané Lee Liquid Alox-om. Laboroval som Vihtavuori N340, návažka 3,8 gn, OAL 24,9 mm, strelivo bolo veľmi mierne krimpované. Strieľal som z Beretty 84 Cheetah s drážkovaným vývrtom.

Postrehy:

Kvôli odfrézovaniu som sa obával možného posunutia ťažiska strely a s tým spojenej nestability, ale strely našťastie nechodili naplocho. :D Nakoľko strely nemajú mazacie drážky (tvarovo vyzerajú ako FMJ), predpokladal som zvýšené zanášanie hlavne olovom, avšak po 100 výstreloch som olovo v hlavni nepostrehol. :D Cyklovanie zbrane bez problémov, presnosť ako u dobrého továrenského streliva. :D Na 25 m z ruky v stoji bez ťažkého mierenia rozptyl asi na priemer CD-čka, na 15 m padali do vojenského terča prevažne 10-ky. Na môj vkus bola použitá možno trochu miernejšia návažka, chcel som to odmerať, ale kámošovi nejak zlyhávali chrony. Keď miniem strelivo laborované s Vihtavuori, vyskúšam hutnejšie návažky laborované s Lovex-om S020 a ak bude záujem, dám vedieť.
50BMG
prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa 50BMG »

Zdravicko,
Pohravam sa s myslienkou ze si zacnem odlievat strely. Chcel by som sa spytat ci sa najde niekto v okoli KE alebo PO kto odlieva strely a bol by mi ochotny ukazat ako a co to obnasa?
Igrlik
častý prispievateľ

floyd napísal:... Keď miniem strelivo laborované s Vihtavuori, vyskúšam hutnejšie návažky laborované s Lovex-om S020 a ak bude záujem, dám vedieť.
...bude záujem! :D
50BMG
prispievateľ

Zdravicko,

chcel by som sa vas spytat ci niekto uz skusal liat z olova ktore pochadzalo z legovanych PB kablov. Mam moznost zohnat nejake kg tohto materialu.

Pekny den
R
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa R »

Káblové Pb som mal ale žeby bolo legované sa mi nevidí, mäkké jak blato, lial som z neho gule do perkusu. Každopádne ber ak môžeš, tunajší čmoudi ho radi vymenia za niečo tvrdšie.
Igrlik
častý prispievateľ

Káblové olovené plášte bývali to najmäkšie olovo - pre predovky super, inak sa miešalo s tlačiarenskou literinou (kým bola) alebo dolegovať - múdrejší poradia...
50BMG
prispievateľ

Legovat sa mi velmi nechce uz tak je s tym dost roboty. Ale ak by mal niekto o to olovo zaujem tak nech mi napise PM.
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"