Účinnosť pištolových kalibrov proti zvieratám
Svinu a aj divu, treba na hlavu strielat do stredu cela dva palce nad spojnicu horneho okraja oci. Vtedy ju das dole aj malokalibrovkou. Lahne, ako podtata. Tam nie je kost plna, su v nej dutiny. Kto uz niekedy na zabijacke rozoberal hlavu na varienie do tlacenky vie o com pisem. To je ale zabijacka. Svina je v chlieve alebo ju drzia za rypak. Ine je to, ked beha po lese. To by som nechcel zazit.
Najlepsie sa nedostat do ziadnej situacie.Minule bol u mna kamarat a hovoril mi zazitky s policajnej praxe.Bol vraj raz s kolegom na hliadke pri chatovej oblasti.Zrazu vidi obrys velkej postavy,vraj stoj kto tam,odozva ziadna,zas stoj kto tam,nic.Tak dal varovny vystrel do vzduchu a az potom zbadal ze medved
Zaujimava situacia,vraj sa klepal este tyzden 
-
inspiring_proskuriakova
Da sa vykluckovat napr. na strom.....
Vsetko zavisi od casu a vzdialenosti. Pred par rokmi som bol polovat v LSR, najblizsia dedina je tam Figa. Chalan,mlady lesnik bol vyznacovat stromy, ked vyplasil mladeho kanceka. Proste len vybehol kdesi z krika, raz donho strcil, druhy raz zabral aj rypakom. Vysledok hlboka rezna rana na stehne,ktora sa pomaly a zle hojila cca. 6 mesiacov. (svina diviak si neumyva tie zubiska a takto to moze dopadnut). Nejake nahananie a obskakovanie,ci kluckovanie sa nekonalo, pritom chalan mlady,stihly a obratny. Kdeze......ale ked je cas a kondicka,no a ten strom, tak sa da....Netreba si to predstavovat tak,ze krvilacne a bojachtive diviaky striehnu na ludkov za kazdym krikom. Zviera zautoci ked je poranene, brani mladata, alebo je prekvapene a ma pocit,ze uz nema dostatocnu unikovu vzdialenost,tak voli utok. Jednoznacne zavery ci tak,alebo onak sa nejak exaktne vyvodit nedaju. X-stokrat nastane napr. na spolocnych polovackach situacia,ze diviak bude lezat v tom svojom kriku,aj ked idu honci 2 metre od neho.Kym ho nebude hryzt pes do zadku,tak sa neuraci. Pocka kym prejde najvacsi hluk a potom v klude odpochoduje opacnym smerom.
Edit: toto je take mierumilovne video:
http://www.youtube.com/watch?v=aLH940iE ... re=related
Ked mam cas, dokazem pozerat filmy s tymito fesakmi cele hodiny.
Edit: toto je take mierumilovne video:
http://www.youtube.com/watch?v=aLH940iE ... re=related
Ked mam cas, dokazem pozerat filmy s tymito fesakmi cele hodiny.
Jo, to je fakt, že to nie sú žiadne krvilačné beštie. Prasátka vedia byť celkom milé. S hospodárom som normálka vo voľnej prírode kŕmil "divé" svinky a bol som od nich 2-3 metre, staršie si udržiavali dva razy taký odstup. Pekne v pohodičke, v kľude, žiadne prudké pohyby, plný pytel rožkov a svinkám som nijak neprekážal. Pritom boli s mladými, tie najmenšie mali zhruba týždeň. Iste, že sú už trochu privyknuté na hospodára, ale pre mňa je podstatné, že to zmenilo môj pohľad na ne. Predtým dobre, že som si nemyslel, že sú to veľké zlé humusácke svine, ktoré celý deň nerobia nič iné, iba ryjú a váľajú sa v blate a z dlhej chvíle čakajú, kým budú môcť vystrašiť nejakého náhodného okoloidúceho.
Na druhej strane, u nás v chotári sú miesta, kde je lepšie robiť trochu hluku, ak sa človek netúži hrať na veverku.
Na druhej strane, u nás v chotári sú miesta, kde je lepšie robiť trochu hluku, ak sa človek netúži hrať na veverku.
Lord_Summoner_sk napísal:dobre, podla vsetkeho co som tu precital, sa chcem spytat jedine... ako sa da pred diviakom utiect? Da sa kluckovat?
Ale teraz vážne je to len o chladnej hlave a veľkej kope šťastia.
lovec, je to presne ako píšeš vy..vyššie. Strom je prekážka (našťastie) p
re diviaka (nie pre medveďa
)
jack, aj "socializovaná" sviňa vie byť sviňa
Fakt, je to o konkrétnej situácii a palebnom priemere. Aj keď mám napr. .22, snažím sa páliť čo najpresnejšie (hlava, oči, prsa, krk)
Toľko k účinnosti streliva na zver.
re diviaka (nie pre medveďa
jack, aj "socializovaná" sviňa vie byť sviňa
Fakt, je to o konkrétnej situácii a palebnom priemere. Aj keď mám napr. .22, snažím sa páliť čo najpresnejšie (hlava, oči, prsa, krk)
Toľko k účinnosti streliva na zver.
-
inspiring_bose
V pondelok na topografickom vycviku v okoli Pezinka sa jedna taka fesna diva svinka cca 150 kg za nami rozbehla, boli sme v skupinke osmi, a poviem vam nebolo nam vseko jedno. Rutila sa dolu svahom rovno na nas, som myslel ze sa mi sniva... nastastie sme stihli zutekat a ona (on) nas obisla tak na 10m.