Do kín prichádza film o masakre v Devínskej Novej Vsi

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_chatelet

Príspevok od používateľa inspiring_chatelet »

Používateľov profilový obrázok
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Ako to moze byt vierohodny dokument, ked oni ani s nikym nespolupracovali.
Ani s vysetrovatelom ani s policiou.

Vysetrovanie nieje ukoncene... .
políciou filmári podľa krajskej policajnej hovorkyne Petry Hraškovej nespolupracovali. Film podľa nej doteraz nevidel ani vyšetrovateľ prípadu. „Vyšetrovanie pokračuje.“
Ja to vidim ako dielo na objednavku
Filip
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 2 months

Príspevok od používateľa Filip »

Pozeram ze v archive ten rozhovor maju. Pocuval to niekto aby zhodnotil ci sa to oplaca?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

uz na to niekto bol?
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Ten film nie je taký strašný. Minulý piatok sme sa so Zoidbergom stretli v Eurovei, aby sme to vzhliadli a priniesli na webforum krátku recenziu. Žiaľ, teraz nemám čas sa rozpisovať, preto len v skratke.
Je to dokument robený podľa šablóny viacerých iných súčasných slovenských dokumentov. "Remeselné" spracovanie patrí podľa môjho názoru medzi lepší slovenský priemer. Žiaľ, tvorcovia mali s niekým odkonzultovať aj odbornú terminológiu, čo nespravili a viedlo to k niekoľkým chybičkám.
Inak je film relatívne férový. Harmana nevykresľuje ako vraždiacu zrúdu, ale ako chlapíka - samotárskeho podivína, v ktorom sa hromadila frustrácia, až mu jedného dňa preplo. O obetiach tiež nehovorí iba pozitívne, dáva priestor rôznym názorom na ne. Problémom je popis udalostí, ktorý sa v prvom rade opiera o policajnú verziu. Zaujímavé je, že postrelený policajt už nerozpráva story o tom, ako prišiel na miesto činu, bol za Harmanovým chrbtom a (miesto toho, aby ho zneškodnil) vyzval ho, aby sa vzdal a potom sa sám dostal do paľby, musel sa skryť vo vchode do paneláku, kde zrejme schytal odrazenú včelu do ksichtu. Takto o tom referoval v Novom čase krátko po čine. Vo filme nie. Prečo asi?
K najväčším negatívam patrí vystupovanie policajného prezidenta a ministra vnútra. Kým Spišiak na zásadné otázky (viažuce sa k obetiam) odpovedal, že on nevie odpovedať (čo tak si otvoriť spis?!), Lipšic na položené otázky neodpovedal vôbec a ako sa na slovenského politika patrí, začal si prihrievať polievočku.
Tvorcovia Lipšicovi položili otázku, či niektorí zranení, alebo tá pani na balkóne neboli zasiahnutí policajnou streľbou. Čo Lipšic nemal problém zmietnuť zo stola. Žiaľ, nespýtali sa už na výsledky pitvy, či na balistickú expertízu, alebo na to, prečo Lipšic vymýšľal báchorky o Harmanovej zbrani, ktorá mala byť podľa neho automatická. Neriešilo sa ani to, koľko rán Harman naozaj vystrelil... Vlastne, neriešilo sa toho veľmi veľa. Na úkor zásadných otázok obsahoval film scény rekonštrukcie ako Harman asi vyčínal dokreslené agresívnou hudbou. Akoby to nebol dokument, ale akčák. Chyba!
No nič. All in all, pre nás strelcov je dobré, že nás tam nevykreslili ako hordy ozbrojených psychopatov. Ale keby ste sa ma opýtali, či sa na film Devínsky masaker oplatí ísť, tak vám neviem jednoznačne odpovedať.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

cital som niekolko roznych recenzii, vyzera ze ludia z toho nejak uneseni nie su.
len v jednej sa iniciativna pani recenzentka opierala do faktu, ze film dostatocne neakcentuje problematiku mozno az prilis liberalnej legislativy v oblasti drzby zbrani.
takze by som povedal, ze tento vietor prezijeme nerostrapateni.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Ja by som na film neodporúčal ísť, ale iba z dôvodu, že za 6 euro je skutočne príliš krátky a nudný. Harman je tam rozoberaný ako osobnosť, proti zbraniam tam nie je viac menej nič. Čo ma potešilo že sú tam zábery z nejakej streleckej súťaže kde strieľa Harman a kde na chvíľu aj prehovorí. Nečudujem sa, že Lipšicovi nedali tie najtvrdšie otázky, pretože by mohol úplne odmietnuť vystúpiť a bol by ten dokument ešte kratší.
Akira
prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa Akira »

volaco sa mi mari,ze bol pred nejakymi rokmi aj isty Pista Gemer,a tiez takto vyvadzal ako Harman.mozno sa dockame sequelu.na tento devinsky masaker nepojdem,ale ak sa natoci pokracovanie s Pistom,tak hej
Akira
prispievateľ
Registered for: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa Akira »

Peter: jj,presne ono.no a z toho by mali spravit pokracovanie
ALKAJ
prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa ALKAJ »

Akira napísal:volaco sa mi mari,ze bol pred nejakymi rokmi aj isty Pista Gemer,a tiez takto vyvadzal ako Harman.
Ten prípad je známy pod názvom Čierna Babetta. :wink:

Potom je tu ešte streľba v Polichne v ´90 kde sa chlapík bránil proti niekoľkým narušiteľom (náhodou boli z istej ménšiny) poľovníckou zbraňou. Súd skonštatoval že to bola NO a pozdejšie sa "strelec" stal aj starostom.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Na "masaker" som sa bol pozrieť čisto z toho dôvodu, že som držal palce autorom, aby to poňali aspoň trocha vyvážene a nestranne, a chcel som sa predvedčiť o výsledku. Žiaľ, Harman, aj keď nie veľmi, ale prehral... odhadujem to skóre tak na 1:2. Zaujalo ma, že niektoré scény boli iba čiernobiele (napríklad Lip-šiak), alebo sa v určitom okamihu oproti iným "vyfarbili" - konkrétne opakované prestrihy rozhovoru s milou pani susedkou, všetky čiernobiele, kedy sústavne chválila susednú rodinku, iba posledný vstup zrazu farebný (červený sveter) - a hovorí, že najmenej štyria zo zabitých si to nezaslúžili!!! (takže dvaja áno?)
Za veľmi manipulatívne v negatívnom slova zmysle pokladám fiktívne "snové" zábery na Harmana v lese, kedy "vraždí" plyšákov "duracelka" a "azuritka", pribitých na stromy. Naopak posledné slová filmu, ktoré referencujú "ešte jedného" otvárajú pár nových otáznikov. :?:

Pikoška - bol som prvým a jediným divákom tohto filmového predstavenia pri premiére v našom meste! Jediný a sám v kine, ktoré hralo iba pre mňa!!! :shock:
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

Igrlik napísal:Pikoška - bol som prvým a jediným divákom tohto filmového predstavenia pri premiére v našom meste! Jediný a sám v kine, ktoré hralo iba pre mňa!!! :shock:
mozes sa hanbit!

:)
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Ten clanok ohladne filmu v aktualnej Plus7cke radsej moc nebudem nekomentovat lebo mi trochu zdvihol tlak, v tlacenom tyzdenniku je na top mieste a pritom je uplne o nicom, neprinasa ziadne nove informacie a uplne cely je zalozeny na DPP (agentura Dve Panie Povedali...). Ale pridam aspon par postrehov - tie dve panie/susedky (pani Marta 70rokov, pani Silvia 63rokov - to je ta co asi dostala za tie dvere omylom vykopnute zasahovym teamom nahradu z nasich dani...) sa zpociatku vyjadrovali raz tak raz inak, kdesi som videl spomenute aj ze sa im pribuzni obeti vyhrazali, a teraz zrazu sa k tomu obidve susedy vyjadruju akoby to bola vzorova rodinka div nie so svatoziarami, pricom ta stara pani vraj dokonca pravidelne umyvala aj chodbu (sokujuce :!:) a hlavne ta rodina na rozdiel od Harmana vsetkych pekne zdravila, co jasne ukazuje kto tam bol problematicky a kto nie...

Zvlastne je ze neuverejnili ze na tom istom poschodi byvala aj pani Anna, ktora sa vyjadrila: „Boli to prchké a problémové ženy, stará pani sa ich pokúšala krotiť, ale vkuse si nadávali, rozbíjali okná, fajčili na chodbe a často sa s tým pánom hádali“.
zdroj: http://hnonline.sk/slovensko/c1-4621300 ... rach-ulice

Jasne ze svet potrebuje pozitivne priklady, mozno tu 'rodinu' nakoniec aj kanonizuju, koniec koncov bez ohladu na nejake vysledky vysetrovania (ku ktorym sa mozno raz aj dospeje) alebo na to ako vsetko naozaj bolo: Minister vnútra Daniel Lipšic dal pritom len pár dní po masakre pokyn policajnému prezídiu, aby pripravilo návrhy na povýšenie a odmenu pre tých, ktorých odvaha sa prejavila najzreteľnejšie. (zdroj: http://www.pluska.sk/slovensko/masaker- ... ebaci.html)

Preco sa ale nikto nepozastavi nad takym detailom ze v tom jednoizbovom byte a na chodbe bolo v pondelok doobedu 6 ludi z toho styria v produktivnom veku (zeby v tom jednoizbovom byte potichucky sedeli a vysivali?). Alebo logika zlozenia tej 'rodiny' - obeti - pre rekapitulaciu:

Jozefina 76-rocna dochodkyna - majitelka toho jednoizboveho bytu
Jozko 12-rocny (otec rom - Vinco, matka Marika)
Marika 45-rocna (dcera Jozefiny)
Ruzena 50-rocna (dcera Jozefiny - podla susediek ale vraj do bytu nikdy nechodila, zvycajne len popijala kavicku a fajcila na chodbe a rozpravali sa cez otvorene dvere...)
Stanislav 27-rocny (otec rom, matka Anna - tretia dcera Jozefiny, podla niektorych informacii bol tiez parnerom Ruzeninej dcery Michaely - to bola ta druha vraj problematicka osoba co chodila na navstevy ale dovnutra bytu nesmela)
Vinco 49-rocny (rom, partner Mariky, do bytu ho podla susediek vraj Jozefina tiez nikdy nepustila)

Inak, ta suseda Marta (70rocna) po incidente o Vincovi hovorila:
Pred vchodom ho krvácajúceho stretla suseda Marta. „Išla som aj s vnučkou do obchodu. Vinco tu sedel pred ich dverami na chodbe na takom stolíku a debatovali. Ešte ma odtiaľ zdravil, že kam idem. Keď som sa vrátila, už tam bol pred vchodom ranený. Ukazoval mi, pozrite tuto ma strelil. Ten sused váš, blázon. Ja som bola s tou malou kúsok od vraha a on so samopalom, zmizni, tak mi povedal. (zdroj: http://plus7dni.pluska.sk/plus7dni/zauj ... artyr.html)

Uz ale aspon vieme preco Vinco sedel na chodbe na stoliku - kedze susedka Marta tiez povedala: Jozefina dcéra Ružena bola v Devínskej Novej Vsi známa ako vulgárna a agresívna osoba... „Aj s dcérou robievali cirkus po Devínskej, tĺkli sa, nadávali škaredo. Ale sem nechodili tak tri roky, až teraz začali cez prázdniny chodiť, ale babka ich ani dovnútra nepúšťala... Ani otec toho malého dovnútra nechodil.“ Cize dovnutra ho vraj stara pani ani nepustila, takze preto musel byt na chodbe...

Som jediny komu tu na tom celom par veci nesedi, alebo? A kolko ludi (povacsinou nezamestnanych alebo na invalidnom dochodku) v tom jednoizbovom byte vedla Harmana vlastne bezne zilo ci sa tam pravidelne vyskytovalo? A kedze jedine Harmanov byt susedil priamo s obyvackou (vsetci ostatni susedia boli oddeleni x stenami), co presne sa tam pocas dni a noci dialo uz nikdy nikto nezisti kedze vsetci su mrtvi...

Kazdopadne ked clovek zacne spajat uz len zakladne informacie o tom ako to tam asi vyzeralo, zacne si utvarat vlastny obraz bez ohladu na to co sa mu snazia naservirovat rozni hovorcovia, 'svedkovia' a susedy, clanky v plus-ke, alebo celovecerne 'dokumenty'... A vsetci mame svoje chyby a o mrtvych len dobre, ale rozpravat tu o nejakej vzorovej rodine sa mi zda trochu extrem.

Pridam este nieco k strelcovi a skratu/amoku/masakru/...

Polícia dostala hlásenie o streľbe o 9:45 a prvá hliadka prišla na miesto činu už o dve minúty... Chladnú hlavu a správny orientačný zmysel preukázal jeden z obyvateľov aj tým, že kontaktoval prednostu miestneho úradu, ten následne starostu mestskej časti, ktorý dal okamžite vyhlásiť varovanie pre obyvateľov v mestskom rozhlase. Keď bude po čase slovenská vláda oceňovať občiansku statočnosť, nemalo by sa okrem policajtov zabudnúť ani na týchto ľudí... Prvým šťastím bolo, že hliadka bola tak blízko miesta činu, že dokázala na miesto doraziť do 120 sekúnd. To znamená len o málo neskôr, ako vrah zbehol po schodoch z tretieho poschodia pred bytový dom. Druhým „šťastím v nešťastí“ bola blízkosť špeciálnej pohotovostnej jednotky, ktorá bola práve na cvičisku. Jej príslušníci mohli prísť pripravení v plnej zbroji o vyše 20 minút po prvom nahlásení streľby. Práve to znemožnilo voľnejší pohyb vrahovi a viedlo napokon po 15 policajných strelách k jeho cielenému usmrteniu.
zdroj: http://www.tyzden.sk/casopis/2010/36/preco-2.html

To vsetko znie sice pekne, lenze v reale to nejak nekoresponduje s tym co hovoria 'svedkovia'. A napriklad ta pani co bola na balkone zasiahnuta niektorou z tych nahodnych striel (a stala sa siedmou Harmanovou obetou), na ten balkon vraj opakovane vychadzala kedze medzi panelakmi nebolo rozumiet co ten miestny rozhlas vlastne vyhlasuje, cize cele nejak to casovo vobec nesedi. Vid napriklad ocity svedok Vincent Fratric (to bol ten co mal na pleci opretu Harmanovu 58mu):

...Nakoniec sa Pútik dostal dnu a vyšiel na tretie poschodie. „O päť-sedem minút vybehol von z vchodových dverí pred panelák a padol na zem. Strašne kričal: Ľudia, pomôžte mi! Zavolajte sanitku! Policajtov! Akurát išla okolo pani, mala telefón, tak volala. On stále kričal – pomôžte mi! Pani telefonovala hádam päť minút. Pýtali sa jej, čo sa deje, prepájali ju a zasa sa vypytovali. My sme nevedeli, čo Pútikovi je. Potom povedal, že na treťom poschodí sa strieľa zo samopalu,“ hovorí Vincent Fratrič.

Vtedy sa otvorili vchodové dvere a Ľubomír Harman so samopalom vyšiel pred panelák. Vnútri už zastrelil piatich ľudí a mieril k Pútikovi.

Obrázok
„Takto ma Pútik držal a schovával sa za mňa, aby ho strelec nezabil,“ ukazuje Vincent Fratrič.

„Ja som Harmana videl prvýkrát v živote. Vysoký chlap, na pleci niečo ako vojenský chlebník a v ňom mal zásobníky do samopalu. Pútik vyskočil, zdrapil ma a urobil si zo mňa štít. Postavil sa za mňa a kryl sa pred Harmanom. Strelec začal okolo mňa krúžiť a obstreľovať Pútika z každej strany. Roztriasli sa mi nohy, chcel som sa vyslobodiť a ujsť, ale nemohol som sa ani pohnúť, Pútik ma držal strašne silno a hrozne kričal – ja s nimi nič nemám, nič nemám! Nezabíjaj ma! Nemal som ani čas sa báť, že ma strelec zasiahne, bolo to pár sekúnd. Len okolo mňa chodil a obstreľoval Pútika, ktorý sa za mňa skrýval. Neviem, či ho aj občas trafil, ale niektoré rany išli do steny. Boli to ohlušujúce strely,“ hovorí Vincent Fratrič.
Strelec a Pútik schovávajúci sa za starého pána takto „pretancovali“ až ku vchodu. „Pútik jačal, mal záchvat strachu, ja som sa snažil vyslobodiť. Strelec odrazu rýchle pristúpil ku mne. Oprel si hlaveň samopalu o moje plece, naklonil dolu a zvrchu strelil Pútika do hlavy. Bola to strašná rana. Ohluchol som, Pútik povolil zovretie a zvalil sa na zem. Bol mŕtvy.“

Vrah nehovoril nič. Keby aj čosi povedal, pán Fratrič už nič nepočul: „Cez ulicu práve šla nejaká rómska rodina, začal strieľať do nich, museli sa schovať za autá. Strely nešli dole, ale lietali kade-tade po ulici. Zasiahli aj jedno auto. Náhodné strely zrejme zasiahli ďalších ľudí.“

Harman sa pobral preč a Vincent Fratrič zostal stáť ako zamrznutý. „Bol som roztrasený, myslel som si, že už nežijem. Naozaj som rozmýšľal, či som prežil. Sú to zvláštne pocity, keď človeku strieľajú samopalom okolo hlavy.“

Podľa pána Fratriča prešlo asi desať minút, keď prišlo policajné auto. Harman už bol ďalej, nebolo ho vidieť. „Policajti zastali na križovatke asi osemdesiat metrov odo mňa. Mával som na nich, aby prišli k paneláku, ale oni sa zobrali a šli preč. Myslím si, že to bola prvá hliadka, ktorá sa tam objavila.“

Myslí si, že Harman si so zastrelenou rodinou vyrovnával účty. Iný motív mu nenapadá. „Po ulici normálne chodili ľudia na nákupy, aj matky s kočíkmi. Keby chcel, obetí by bolo omnoho viac. Nezdá sa mi ani informácia, že pálil na všetko, čo sa hýbalo. Veď ja som bol priamo vedľa neho a nechal ma tak. Strieľal skôr na policajtov, okolo nich lietala omietka,“ predpokladá pán Fratrič. Podľa neho boli ďalší zranení ľudia zasiahnutí skôr náhodne. „Hovorili mi, že som unikol smrti o vlások. Ale ja som stál oproti strelcovi a on o mňa nemal vôbec záujem. Nepripadal mi ako šialenec, ktorý naozaj páli po všetkom.“

Otázne je, čo by sa stalo, keby Jozef Pútik nevybehol na ulicu pred panelák, ale utekal by napríklad na vyššie poschodie. Nevedno, či by Harman vôbec vyšiel von, keby išiel za ním hore.

zdroj: http://zivot.lesk.cas.sk/clanok/8064/ma ... ielal.html

Gunslinger
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

guns: vyborne zhrnute, ja neviem, niet ziadneho novinara, ktory by si to takto dal dokopy a spravil konecne poriadny clanok?!
:x
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Aris, novinári by sa ešte možno aj našli, ale so šéfredaktormi a vydávateľmi by som v tomto prípade asi príliš nepočítal...
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"