gewehr napísal: ......Viem tiez, co vsetko dokaze napriklad taka macka navlacit za vtactvo a ako su v niektorych dedinach premnozene. Logicky idu do lesov, sam som minuly rok videl, ako macka vliekla maleho bazanta. Velky pes tiez dokaze ulovit vysoku, preto ako clovek so psom v lese dokazem pochopit, ze polovnik by mal mat pravo v niektorych pripadoch strielat.....
Okolo mojho rodneho mestecka su siro-sire obrovske roviny. Macky a tulave psy (nezabudajuc na lisky) maju viditelny vplyv na vysku populacie zajacov, bazantov a niektorich vynimocnych lokalitach aj divych kralikov a jarabic. Nie je myslitelne udrziavat stavy tychto druhov bez staleho tlmenia predatorov (cize odstrel tulavych psov, maciek a samozrejme tam patria aj lisky). To byva vsak tazko nielen pochopitelne, ale co i len predstavitelne pre (obvykle) sidliskovych chovatelov psov a maciek. Ved "prave" ten ich domaci milacik ak utecie, tak by ani muche neublizil (ano, radsej si da Kit-Kat). V kazdom tom zvieratku drieme stary instinkt predatora....raz sa "pohra" s malym zajacikom, ci prave vyliahnutymi bazantikmi a nabuduce uz nezavaha. Nebavime sa tu o par chudacikoch zatulanych macickach a psikoch. Ide o tisice a desattisice kusov. Ked by bol len kazdy piaty uspesny pri love.....skody su znacne.
V lesnych reviroch plati analogia so psami a raticovou zverou a jej nielen mladatami, ale v pripade zdatnejsich a vacsich plemien psov su na rane aj dospele kusy.
gewehr napísal: ......Plovnici su tiez vsaliaki, poznam osobne jedneho, ktory s chutou striela po vsetkom co sa pohne a zasadne z auta. Stiahne okienko a bum. Naposledy macku na kraji lesa revolverom. Verim ze ich je viac. Myslim si ale, ze vacsi efekt by mala lepsia kontrola a dohlad napriklad SPZ nad vykonom prava polovnictva s tym, ze s niktorymi clenmi by sa mali rozlucit.....
Bezpochyby, je v nasich radoch kopec idiotov a nevychovanych prasiat, s ktorymi ma mnoho ludi negativne skusenosti. Lenze co vela ludi nevie je to, ako ten system vlastne funguje a ake su moznosti postihu takychto individui zo strany polovnikov samotnych.
Skusim len v skratke: Prvy pripad, bezne pol. zdruzenie, ktore prezilo do dnesnych cias uz od sociku. Clen, Jano XY si rad uhne a potom nie vzdy vie co vyvadza ked sa mota s flintou po lese. Ked nieco vyparati, bud si to s nim vybavi zdruzenie (od miernejsieho riesenia, zoberie mu akukolvek povolenku,cize do lesa smie ist legalne len bez flinty a max. prikrmovat. Alebo sa zvola clenska schodza a vylucia ho zo zdruzenia. V tom pripade Jano XY pravdepodobne definitivne dopoloval, inde ho do zdruzenia nevezmu a na vstup do sukromnej pol. spolocnosti obvykle nema financie, detto na poplatkove polovacky.), alebo beznym obcan nie nejak extra zlozitym sposobom (.... a sice, ze bezny obcan ho pri niecom prichyti, upovedomi policiu a ak Jano nafuka s flintou na pleci, ma taktiez smolu. Mozno nie definitivne, ale nejaky ten rocik si "odpocinie". Existuje este moznost, ze Jano ma rodinne vazby na "spravnom" mieste).
Pokial pojde o clena sukromnej pol. spolocnosti, je to trosku zlozitejsie. Obvykle ide o partiu, kde nechybaju peniaze a navzajom si nezavidia kazde kilo diviny. Cize ak niektori z nich nieco vyvadza (odpali niekomu psa takpovediac "na konci voditka"), ostatni sa max. pobavia (nezovseobecnujem, nejde ale o nic neobvykle) a je vybavene, sami to riesit nebudu. Takisto existuje predpoklad, ze zo strany policie pri pripadnom ohlaseni, nebude postup primerane razantny (moze to byt lokalny sponzor....a pod.). Obecne moze byt s takymto clovekom vacsi problem, kvoli jeho moznym konexiam na roznych ludi a malokto si kvoli jednej macke,ci psovi necha otravovat zivot vselijakymi viac ci menej prijemnymi sposobmi.....to neznamena, ze treba drzat hubu a neriesit (

) .
Treti typ je polovnik, sice clen SPZ/SPK, ale nie je clenom ani pol. zdruzenia ani sukr. pol. spolocnosti. Takyto clovek je tzv. poplatkovy polovnik, ktory poluje za peniaze. (u statnych lesov, v pol. zdruzeni, v pol. spolocnosti - vsade kde mu predaju nejaku odstrelovu kvotu). S flintou sa dostane do lesa tam kde zaplati (event. ho pozve zadarmo kamarat/pribuzny a pod.) a je pravdepodobne,ze ak ide vysolit par tisic za trofejneho jelena, neodplasi si ho strielanim tulavych maciek, ci psov (SAMOZREJME, vsade existuju vynimky). Nejdem to dalej rozpisovat.
K tej kontrole - je to bez prehanania len iluzorny nastroj, realne moznosti su skutocne minimalne.....ale aj nieco viac nez nic pomoze (ranne kontroly alkoholu zo strany policie pred spolocnymi polovackami URCITE priniesli vysledky. Ja tych polovaciek absolvujem dost a vidim to.). Avsak individualna kontrola (SPZ moze max. vyslat funkcionara svojej miestnej organizacie, alebo to moze byt zastupca tamojsieho lesneho uradu...) je najma vo vacsich okresoch NEREALIZOVATELNA.
Existuju asi nejake sposoby riesenia, avsak predpokladam, ze by bol obrovsky problem najst na to financie. Okrem toho som aj tak trosku OT.
K navrhu samotnemu, je jedno kto by ho predlozil. Z objektivneho pohladu je to totalny nezmysel, na ktory doplati len a len volne zijuca zver - v podstate, tak ako uz pisal Jack.