sano s tym prepocitanim si ma skoro dostal, normalne som sa zamyslel

Je jasne ze "zakladne" veci sa daju prepocitat aj sa prepocitavaju, ale inak pri takto dynamickych sustavach s viacerymi komponentami s tazko predpokladanymi premennymi je to aj tak metoda pokusu a omylu v konecnom stadiu.
Zapocitat napr. vysku uchopu, silu uchopu, trenie, dynamicke inpulzy sily, energia a hmotnost strely a vzhladom na to spatny raz a ziskanu energiu pre jednotlive komponenty napr.uzamykania tak to asi bez metody pokusu a omylu nerozbehas

Ak tomu este silove namahanie komponentov vzhladom na typ a tvrdost materialov ktore prenasaju konkretne inpulzy sily medzi sebou az na ruku strelca, ktora je sama o sebe dalsia zlozita sustava (premenny uchop a podobne).
A z toho vyplyva ze si
myslim (yarco sleduj tu zmenu

) ze ked naboj vystreli tak je jasne ze vzhladom na blokaciu udernika a zadnej hrane zaveru co natahuje kladivo, zaver uz musi byt v konecnej polohe inak by sa nedalo strielat. Ked zostane vyduta nabojnica ako ma "butwin" v prispevku
tak jedina moznost je ze hlaven je mimo zamku nasilu natlacena v zavere vzhladom na male stycne plochy uzamykania. Preto mu po vystrele neslo potiahnut zaver lebo hlaven bola zamknuta (natlacena) na zlom mieste.
A cele to mohlo byt sposobene tym, ze nabojnica nesla lahko do komory ale uz prostrednictvom pritlaku zaveru odtlacala hlaven nasilu moc dopredu kde zamok preskocil (nasilu sa do seba zakryzli zaver a hlaven) a uzamkol hlaven nasilu niekolko milimetrov vpredu s coho bol potom ten vysledok.
Naboj vystrelil, nabojnicu vydulo lebo nebola okolo nej nabojova komora, ale zbran sa zasekla lebo hlaven a zaver boli "zahryznute" do seba.
Takze asi tak