Situácia po novele zákona o zbraniach

Používateľov profilový obrázok
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Trosku OT, ale neda mi to a je to naozaj trefne.
To co Lipshit na nas slusnych obcanov tohto statu vymyslel TEST = TREST :idea:
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

bus driver,
Mal som na mysli niečo iné, ale to je jedno, všetko podstatné už bolo povedané.

Martin.,
Ak už máš potvrdenie o psychickej spôsobilosti na nosenie alebo držanie zbrane a streliva nie staršie ako desať rokov tak ďalšie testy robíš

- pred uplynutím 10 rokov od vydania psych. posudku ak si majiteľom samočinnej zbrane alebo samonabíjacej zbrane odvodenej/upravenej zo samočinnej :arrow: § 28 ods. 5
- pred podaním žiadosti o nový ZP ak máš ZP sk. A alebo C :arrow: § 24 ods. 2

respektíve podľa toho čo nastane skôr ak sa na teba vzťahujú obidva prípady.
Snypo
prispievateľ
Registered for: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa Snypo »

Takže bol som na OR PZ Prešov,nechceli mi zobrať žiadosť o vydanie nákupného povolenia na zbraň kat. B,konkretné som povedal že chcem na CZ858. Údajne podľa nariadenia riaditeľa(veliteľa ?,ministra?,neviem...) musí mať žiadateľ o NK týkajúce sa kúpi zbrane kat. B uvedenej v § 5 bod 1 písm. f.) predložiť okrem ZP,kolkov aj doklad o psychickej spôsobilosti.
Ako čítam zákon,tam nieje nariadené dokladať k žiadosti doklad o psychickej spôsobilosti.
Doklad o psychickej spôsobilosti musím mať až keď budem držiteľ zbrane,tj. v momente prepisu napríklad CZ858 na mňa...

No,tak hlúposť a byrokracia sa nedá poraziť :( Chcel som ich písomné vyjadrenie že podľa akého § a zákona musím doložiť k nákupnému povoleniu aj doklad o psychickej spôsobilosti,no po pol hodine hádzania hrachu na stenu som radšej hneď navštívil psychológa (či som v poriadku ja lebo PZ). O 3 hodinky doklad o psychickej spôsobilosti som mal a vybavovanie nákupného povolenia bez problémov,až príliš hladko to išlo :) Zrejme poznám zákon lepšie ako dotyčná policajtka na odd. zbraní z streliva v službe,čo je smutné.

BTW: Podľa vyjadrenia dotyčnej policajtky, parafrázujem: " Ten doklad o psychologickej spôsobilosti vám platí 10 rokov,tak keď budete predlžovať ZP alebo rozširovať,tu to máme v spise uložené.Nebude treba ďalší posudok.

Už nič nechápem :o
dirty.harry
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa dirty.harry »

ja chapem a podla mna je to zakonny postup :wink:
Snypo
prispievateľ

Pýtať k NK aj doklad o psychickej spôsobilosti? Čo ak sa rozhodnem kúpiť namiesto CZ858 napríklad pištoľ,k tomu mi psychologické vyšetrenie netreba (až ked obnovím ZP o pár rokov bude treba).

V ktorom § je uvedene,že k žiadosti o NP na ,kúpu z. kat. B - CZ858, musím aj doložiť doklad o psychologickej spôsobilosti (ZP skupina E a takýto psycho. doklad ešte nemám)?

Mne ide o princíp,že policajti mi to nevedeli odôvodniť,len zvyšovať hlas a ja som argumentoval no.
dirty.harry
častý prispievateľ

na jedno nakupne povolenie si nemozes kupit pistol alebo pusku podla toho, co sa Ti zapaci :) mozes si kupit bud pistol samonabijaciu, alebo samonabijaciu gulovnicu - podla toho na aky druhy Ti bolo vydane nakupne povolenie :)

tak a zo zakona: držiteľ zbrojného preukazu je povinný mať pri manipulácii so zbraňou pri sebe zbrojný preukaz a preukaz zbrane a držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) aj doklad o psychickej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo nie starší ako desať roked

zaplatis za zbran a dojde k jej odovzdaniu Tebe ako kupujucemu - stavas sa drrzitelom zbrane, v tom mmomente musis splnat vyssie uvedene; samozrejme mozes si kupit aj samonabijaciu gulovnicu inu - na ktoru sa tato povinnost nevztahuje - takze policajti zabranili svojim konanim tomu, aby si sa dopustil porusenia zakona :wink:
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Snypo napísal:BTW: Podľa vyjadrenia dotyčnej policajtky, parafrázujem: " Ten doklad o psychologickej spôsobilosti vám platí 10 rokov,tak keď budete predlžovať ZP alebo rozširovať,tu to máme v spise uložené.Nebude treba ďalší posudok.
Podľa mňa pri rozširovaní (teda pri žiadaní o nový ZP) bude treba nový psych. posuok nie starší ako 3 mesiace (samozrejme len pre ZP sk. A/C).

Inak bol by som zvedavý, či by od teba žiadali psych. posudok k NP ak by si iba povedal, že chceš dlhú samonabíjaciu guľovú zbraň a nešpecifikoval o akú zbraň presne ide.

Môj názor je, že aj teraz to vyzerá na svojský výklad zákona, aj keď na konečný výsledok to vplyv nemalo -- psychotesty by si musel robiť tak či tak.
Naposledy upravil/-a inspiring_tharp v 06 Dec 2011, 17:10, upravené celkom 1 krát.
siver
prispievateľ
Registered for: 16 years 5 months

Príspevok od používateľa siver »

berserker napísal: Inak bol by som zvedavý, či by od teba žiadali psych. posudok k NP ak by si iba povedal, že chceš dlhú samonabíjaciu guľovú zbraň a nešpecifikoval o akú zbraň presne ide.

Na to som bol zvedavý aj ja. Tak som sa na to pýtal u nás na oddelení ZaS.
Odpoveď: psychotesty potrebujete na všetky dlhé samonabíjacie guľovnice
:shock:
Asi boli na nejakom špeciálnom školení :twisted:
Snypo
prispievateľ

dirty.harry,veď práve. Až v momente prepisu zbrane (Sa58) na mňa musím mať tie psychotesty a nie už pri žiadaní o vydanie nákupného povolenia(na zbraň kat. B).
Inak nie som si istý takou vecou,pri žiadaní o NP nestačí keď uvediem že žiadam NP na zbraň kat. B a bodka ? NA môj ZP môžem kúpiť prakticky všetko z kat. B,tak aj žiadam NP na všetko z kat. B a za 2 mesiace sa rozhodnem či chcem P11 alebo Sa58 :P
dirty.harry
častý prispievateľ

nakupne povolenie sa vydava na drzh zbrane, mas zbrojak, tak predpokladam, ze poznas ako definuje zakon druhy zbrane - tym padom by Ti to malo byt jasne

v zasade sa o momente vzniku povinnosti mat posudok zhodneme, kedze si chcel ale zbran, pri ktorej je tato povinnost samozrejma, tak si mohol poziadavku z PZ brat trochu z nadhladu, osobitne, ked zabranili tomu, aby si porusil zakon :wink:
Kapo
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

No, chlapci. špekulujete, jak Beta s pi*u. A práve preto sa ani nečudujem, keď orgán jedná tak, ako jedná. Keďže ho chce denne pár ludí prešťať.... :twisted:
dirty.harry
častý prispievateľ

tak tak, organ nema byt nepriatel, rovnako ako nema byt nepriatel ani obcan
Snypo
prispievateľ

dirty.harry: Uznávam,zle som sa vyjadril. Takže moja chyba :oops: Do NP stačí teda uviesť "samonabíjacia zbraň",a nech si vyberú či chcem pištol alebo Sa58 :-) Lebo "samonabíjacia zbraň" je presne definovaná v zákone ako samostatný druh zbrane.
Do žiadosti o NP som napísal : "zbraň kat. B - samonabíjacia zbraň".

Som rád že je zhoda aspoň na tých psychotestoch a ich predloženiu pri žiadaní o NP :-) Mne išlo o princíp,či OR PZ to musí vyžadovať alebo nie,tak ďakujem zúčastneným za príspevky do diskusie.
yarco
moderátor
Registered for: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Nóó, zaujímavé názory. :roll:
Kapo napísal:Keďže ho chce denne pár ludí prešťať....
Prešťatím sa myslí to, keď sa občan snaží vyhnúť zbytočnej a drahej buzerácii, vyplývajúcej z nejasného zákona a jeho ešte nejasnejšieho lokálneho výkladu?

dirty.harry napísal:organ nema byt nepriatel
A keď si orgán zákon vykladá podľa ľubovôle, čo kancelária to iný výklad, a následne núti občana tento výklad dodržiavať, to má potom orgán byť občanov čo? Kamoš?

Nikto od orgánov nepožaduje, aby sa správali ako nepriateľ. V tomto sú dosť iniciatívni sami od seba... :evil:

Inak celkom vám závidím tú istotu pri výklade tohto nie-úplne-jednoznačného zákona. Je niekto z vás vyštudovaný právnik s praxou?
dirty.harry
častý prispievateľ

moje skusenosti s "organom " :roll: su korektne

a posledna vec - ano
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"