To co Lipshit na nas slusnych obcanov tohto statu vymyslel TEST = TREST
Situácia po novele zákona o zbraniach
-
inspiring_tharp
bus driver,
Mal som na mysli niečo iné, ale to je jedno, všetko podstatné už bolo povedané.
Martin.,
Ak už máš potvrdenie o psychickej spôsobilosti na nosenie alebo držanie zbrane a streliva nie staršie ako desať rokov tak ďalšie testy robíš
- pred uplynutím 10 rokov od vydania psych. posudku ak si majiteľom samočinnej zbrane alebo samonabíjacej zbrane odvodenej/upravenej zo samočinnej
§ 28 ods. 5
- pred podaním žiadosti o nový ZP ak máš ZP sk. A alebo C
§ 24 ods. 2
respektíve podľa toho čo nastane skôr ak sa na teba vzťahujú obidva prípady.
Mal som na mysli niečo iné, ale to je jedno, všetko podstatné už bolo povedané.
Martin.,
Ak už máš potvrdenie o psychickej spôsobilosti na nosenie alebo držanie zbrane a streliva nie staršie ako desať rokov tak ďalšie testy robíš
- pred uplynutím 10 rokov od vydania psych. posudku ak si majiteľom samočinnej zbrane alebo samonabíjacej zbrane odvodenej/upravenej zo samočinnej
- pred podaním žiadosti o nový ZP ak máš ZP sk. A alebo C
respektíve podľa toho čo nastane skôr ak sa na teba vzťahujú obidva prípady.
Takže bol som na OR PZ Prešov,nechceli mi zobrať žiadosť o vydanie nákupného povolenia na zbraň kat. B,konkretné som povedal že chcem na CZ858. Údajne podľa nariadenia riaditeľa(veliteľa ?,ministra?,neviem...) musí mať žiadateľ o NK týkajúce sa kúpi zbrane kat. B uvedenej v § 5 bod 1 písm. f.) predložiť okrem ZP,kolkov aj doklad o psychickej spôsobilosti.
Ako čítam zákon,tam nieje nariadené dokladať k žiadosti doklad o psychickej spôsobilosti.
Doklad o psychickej spôsobilosti musím mať až keď budem držiteľ zbrane,tj. v momente prepisu napríklad CZ858 na mňa...
No,tak hlúposť a byrokracia sa nedá poraziť
Chcel som ich písomné vyjadrenie že podľa akého § a zákona musím doložiť k nákupnému povoleniu aj doklad o psychickej spôsobilosti,no po pol hodine hádzania hrachu na stenu som radšej hneď navštívil psychológa (či som v poriadku ja lebo PZ). O 3 hodinky doklad o psychickej spôsobilosti som mal a vybavovanie nákupného povolenia bez problémov,až príliš hladko to išlo
Zrejme poznám zákon lepšie ako dotyčná policajtka na odd. zbraní z streliva v službe,čo je smutné.
BTW: Podľa vyjadrenia dotyčnej policajtky, parafrázujem: " Ten doklad o psychologickej spôsobilosti vám platí 10 rokov,tak keď budete predlžovať ZP alebo rozširovať,tu to máme v spise uložené.Nebude treba ďalší posudok.
Už nič nechápem
Ako čítam zákon,tam nieje nariadené dokladať k žiadosti doklad o psychickej spôsobilosti.
Doklad o psychickej spôsobilosti musím mať až keď budem držiteľ zbrane,tj. v momente prepisu napríklad CZ858 na mňa...
No,tak hlúposť a byrokracia sa nedá poraziť
BTW: Podľa vyjadrenia dotyčnej policajtky, parafrázujem: " Ten doklad o psychologickej spôsobilosti vám platí 10 rokov,tak keď budete predlžovať ZP alebo rozširovať,tu to máme v spise uložené.Nebude treba ďalší posudok.
Už nič nechápem
- dirty.harry
- častý prispievateľ
- Registered for: 15 years 8 months
Pýtať k NK aj doklad o psychickej spôsobilosti? Čo ak sa rozhodnem kúpiť namiesto CZ858 napríklad pištoľ,k tomu mi psychologické vyšetrenie netreba (až ked obnovím ZP o pár rokov bude treba).
V ktorom § je uvedene,že k žiadosti o NP na ,kúpu z. kat. B - CZ858, musím aj doložiť doklad o psychologickej spôsobilosti (ZP skupina E a takýto psycho. doklad ešte nemám)?
Mne ide o princíp,že policajti mi to nevedeli odôvodniť,len zvyšovať hlas a ja som argumentoval no.
V ktorom § je uvedene,že k žiadosti o NP na ,kúpu z. kat. B - CZ858, musím aj doložiť doklad o psychologickej spôsobilosti (ZP skupina E a takýto psycho. doklad ešte nemám)?
Mne ide o princíp,že policajti mi to nevedeli odôvodniť,len zvyšovať hlas a ja som argumentoval no.
- dirty.harry
- častý prispievateľ
na jedno nakupne povolenie si nemozes kupit pistol alebo pusku podla toho, co sa Ti zapaci
mozes si kupit bud pistol samonabijaciu, alebo samonabijaciu gulovnicu - podla toho na aky druhy Ti bolo vydane nakupne povolenie 
tak a zo zakona: držiteľ zbrojného preukazu je povinný mať pri manipulácii so zbraňou pri sebe zbrojný preukaz a preukaz zbrane a držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) aj doklad o psychickej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo nie starší ako desať roked
zaplatis za zbran a dojde k jej odovzdaniu Tebe ako kupujucemu - stavas sa drrzitelom zbrane, v tom mmomente musis splnat vyssie uvedene; samozrejme mozes si kupit aj samonabijaciu gulovnicu inu - na ktoru sa tato povinnost nevztahuje - takze policajti zabranili svojim konanim tomu, aby si sa dopustil porusenia zakona
tak a zo zakona: držiteľ zbrojného preukazu je povinný mať pri manipulácii so zbraňou pri sebe zbrojný preukaz a preukaz zbrane a držiteľ zbrane kategórie A uvedenej v § 4 ods. 2 písm. b) alebo zbrane kategórie B uvedenej v § 5 ods. 1 písm. f) aj doklad o psychickej spôsobilosti držať alebo nosiť zbraň a strelivo nie starší ako desať roked
zaplatis za zbran a dojde k jej odovzdaniu Tebe ako kupujucemu - stavas sa drrzitelom zbrane, v tom mmomente musis splnat vyssie uvedene; samozrejme mozes si kupit aj samonabijaciu gulovnicu inu - na ktoru sa tato povinnost nevztahuje - takze policajti zabranili svojim konanim tomu, aby si sa dopustil porusenia zakona
-
inspiring_tharp
Podľa mňa pri rozširovaní (teda pri žiadaní o nový ZP) bude treba nový psych. posuok nie starší ako 3 mesiace (samozrejme len pre ZP sk. A/C).Snypo napísal:BTW: Podľa vyjadrenia dotyčnej policajtky, parafrázujem: " Ten doklad o psychologickej spôsobilosti vám platí 10 rokov,tak keď budete predlžovať ZP alebo rozširovať,tu to máme v spise uložené.Nebude treba ďalší posudok.
Inak bol by som zvedavý, či by od teba žiadali psych. posudok k NP ak by si iba povedal, že chceš dlhú samonabíjaciu guľovú zbraň a nešpecifikoval o akú zbraň presne ide.
Môj názor je, že aj teraz to vyzerá na svojský výklad zákona, aj keď na konečný výsledok to vplyv nemalo -- psychotesty by si musel robiť tak či tak.
Naposledy upravil/-a inspiring_tharp v 06 Dec 2011, 17:10, upravené celkom 1 krát.
berserker napísal: Inak bol by som zvedavý, či by od teba žiadali psych. posudok k NP ak by si iba povedal, že chceš dlhú samonabíjaciu guľovú zbraň a nešpecifikoval o akú zbraň presne ide.
Na to som bol zvedavý aj ja. Tak som sa na to pýtal u nás na oddelení ZaS.
Odpoveď: psychotesty potrebujete na všetky dlhé samonabíjacie guľovnice
Asi boli na nejakom špeciálnom školení
dirty.harry,veď práve. Až v momente prepisu zbrane (Sa58) na mňa musím mať tie psychotesty a nie už pri žiadaní o vydanie nákupného povolenia(na zbraň kat. B).
Inak nie som si istý takou vecou,pri žiadaní o NP nestačí keď uvediem že žiadam NP na zbraň kat. B a bodka ? NA môj ZP môžem kúpiť prakticky všetko z kat. B,tak aj žiadam NP na všetko z kat. B a za 2 mesiace sa rozhodnem či chcem P11 alebo Sa58
Inak nie som si istý takou vecou,pri žiadaní o NP nestačí keď uvediem že žiadam NP na zbraň kat. B a bodka ? NA môj ZP môžem kúpiť prakticky všetko z kat. B,tak aj žiadam NP na všetko z kat. B a za 2 mesiace sa rozhodnem či chcem P11 alebo Sa58
- dirty.harry
- častý prispievateľ
nakupne povolenie sa vydava na drzh zbrane, mas zbrojak, tak predpokladam, ze poznas ako definuje zakon druhy zbrane - tym padom by Ti to malo byt jasne
v zasade sa o momente vzniku povinnosti mat posudok zhodneme, kedze si chcel ale zbran, pri ktorej je tato povinnost samozrejma, tak si mohol poziadavku z PZ brat trochu z nadhladu, osobitne, ked zabranili tomu, aby si porusil zakon
v zasade sa o momente vzniku povinnosti mat posudok zhodneme, kedze si chcel ale zbran, pri ktorej je tato povinnost samozrejma, tak si mohol poziadavku z PZ brat trochu z nadhladu, osobitne, ked zabranili tomu, aby si porusil zakon
- dirty.harry
- častý prispievateľ
dirty.harry: Uznávam,zle som sa vyjadril. Takže moja chyba
Do NP stačí teda uviesť "samonabíjacia zbraň",a nech si vyberú či chcem pištol alebo Sa58
Lebo "samonabíjacia zbraň" je presne definovaná v zákone ako samostatný druh zbrane.
Do žiadosti o NP som napísal : "zbraň kat. B - samonabíjacia zbraň".
Som rád že je zhoda aspoň na tých psychotestoch a ich predloženiu pri žiadaní o NP
Mne išlo o princíp,či OR PZ to musí vyžadovať alebo nie,tak ďakujem zúčastneným za príspevky do diskusie.
Do žiadosti o NP som napísal : "zbraň kat. B - samonabíjacia zbraň".
Som rád že je zhoda aspoň na tých psychotestoch a ich predloženiu pri žiadaní o NP
Nóó, zaujímavé názory.
Nikto od orgánov nepožaduje, aby sa správali ako nepriateľ. V tomto sú dosť iniciatívni sami od seba...
Inak celkom vám závidím tú istotu pri výklade tohto nie-úplne-jednoznačného zákona. Je niekto z vás vyštudovaný právnik s praxou?
Prešťatím sa myslí to, keď sa občan snaží vyhnúť zbytočnej a drahej buzerácii, vyplývajúcej z nejasného zákona a jeho ešte nejasnejšieho lokálneho výkladu?Kapo napísal:Keďže ho chce denne pár ludí prešťať....
A keď si orgán zákon vykladá podľa ľubovôle, čo kancelária to iný výklad, a následne núti občana tento výklad dodržiavať, to má potom orgán byť občanov čo? Kamoš?dirty.harry napísal:organ nema byt nepriatel
Nikto od orgánov nepožaduje, aby sa správali ako nepriateľ. V tomto sú dosť iniciatívni sami od seba...
Inak celkom vám závidím tú istotu pri výklade tohto nie-úplne-jednoznačného zákona. Je niekto z vás vyštudovaný právnik s praxou?
- dirty.harry
- častý prispievateľ