Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa luke »

hehe, celkom dobre som sa zasmial.
to je jeden z tych ludovych vykladov zakona, na sposob, nemozes mat noz s cepelou dlhsou ako sirka dlane.
Rudo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa Rudo »

Môžem ako príklad krajnej núdze uviesť na skúške túto modelovú situáciu ?
Som v ZOO a vlastným nedopatrením spadnem do výbehu s medveďom. Než vôbec pribehne ošetrovateľ a zviera zavrie (odoženie, čo ja viem čo ...), Brummbär na mňa zaútočí. Kedže nie je inej možnosti, vytiahnem na obranu legálne držanú zbraň a skolím ho. Svojím počínaním som nespôsobil vyššiu škodu, ako by nastala (Jedine, že by na mňa útočila koala :P).
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 8 months

Príspevok od používateľa gewehr »

Rudo napísal:Som v ZOO a vlastným nedopatrením spadnem do výbehu s medveďom...
taketo individum co by liezlo cez zabrany snad zbrojak ani zbran mat nebude :shock: to sa tu asi zachvilu dockame modeloviek typu" vypadol som z raketoplanu a zautcil na mna martan, bude to NO ked... len dufam ze ta otazka bola joke :D
Rudo
častý prispievateľ

Otázka nebola vtip, snažím sa zásobiť "modelovými" situáciami na skúšku, ktorú mám 20.5 a nechcem dookola opakovať "útoky túlavého psa" pre KN a "opitého suseda so sekerou" pre NO.
Čitam fórum, ale snažím sa aj uvažovať. Asi som vymyslel zlý príklad na krajnú núdzu :roll: .
polucias
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa polucias »

myslím že by sa to dalo natočiť tak, že tam spadlo decko a nikoho nikde, ošetrovatel daleko, a brumík sa rúti nasraný na malého chlapca co leži na zemi a plače, bohviečo sa mustalo, čo všetko má zlomené a brumík ho ide doraziť. velmi reále a možné.

na exploreri som tuším videl takúto situáciu ked chlapec spadol medzi orangutánov a trvalo sakra dlho kým sa ošetrovatelia spamätali lebo tí orangutáni prišli až k nemu a všetci trpli čo bude ked sa začal približovať Alfa samec, mohol ho roztrhať na cucky, tak sa ludia okolo dali do činu a nejak sa spustili dolu za ním, bolo to dost vysoko. ten človek čo tam za ním skočil zahnal tých opičiakov a ešte chvílu trvalo kým príšli ošetrovatelia.

decká sa dostanú do problémov raz dva, ja osobne by som neváhal ani sekundu a s natiahnutou v ruke by som minimálne mal na muške akúkoľvek hrozbu ktorá by sa blížila. a máloktoré zviera má rado steľbu, tak by to asi aj v najhoršom vyriešila rana do vzduchu, ak nie tak má brumík smolu, 17 včeličiek ho presvedčí aby dal pokoj,,,,,, nie?
Rasto
expert
Dátum registrácie: 17 years 2 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Uz to tu bolo riesene a odpoved znie "mozno"
Ale ako priklad to nebolo az take zle :-)
luke
častý prispievateľ

co takto nieco jednoduche zo zivota?
ides domov a vidis ako sa susedovi z bytu oproti spod dveri vali dym, minutu buchas a zvonis, bez odozvy. vyberes kver, odstrelis zamok na dverach, vchadzas dnu, hasis poziar v kuchyni, vynasas dymom priotraveneho suseda von z bytu.
Rudo
častý prispievateľ

Obidva príklady si zapamätám :). Děkuji.
White Wolf
občasný prispievateľ

Príspevok od používateľa White Wolf »

Mam otazku na koktkretnu (smerujem do tohoto megatopicu aby osm nespamoval) situaciu kt sa mi stala ( a moze sa znova stat):idem po chodbe (blzsie neurceneho objektu) a jeden opalenec ma TRESNE MA O DVERE (mam vo vrecku teleskop) a povie ze si mam davat pozor na hubu (nwm ani kt to je asi nejaky omyl ale co uz ked je to kus deb.la) ale ako nahle sa ma dotkne a tresne ma o tie dvere mozem mu dat obusok kres papulu (to je uz obrana ci nie je? mozem ci nemozem sa branit ked sa ma LEN dotkne) a ak by som mu napr este na pritvrdenie pastou zlomil nos alebo zub tak musim mu platit nejake odskodnenie?... :) cize konkretna situacia kt sa moze stat kazdemu. povecte mi teda koa by toto odpadlo prip ake by boli nasledky...
luke
častý prispievateľ

ak je to tak nahle, ze ked si uvedomis co sa deje on uz je na odchode, tak ak by si sa po nom rozbehol, tak sa nebranis, ale utocis.
ak ta sotil k stene a tym to skoncilo, a ty si na to nestihol nijako zareagovat, tak dodatocne to uz nie je obrana.
ak cakas nejaky stret, si pripraveny, osoba voci tebe urobi ohrozujuce gesto (naprah alebo nieco podobne) a ty na to zareagujes uderom, pokladal by som to za legitimne.
ak mu pocas toho uderu, ktory bol povazovany za obranu zlomis nos/vybijes zub, bolo to v ramci obrany.
ak by si ho po odrazeni jeho utoku dorazal, tak by sa z teba stal utocnik a o obranu by podla mna neslo.

na to aby si niekomu platil bolestne, pripadne nahradu za stazene spolocenske uplatnenie by musel najprv prebehnut nejaky sudny spor. v pripade nosa a 1 zuba by to boli mincove peniaze.
pricom, neviem si predstavit, ze to ako si naznacil sa prechadzas po nejakom fetackom rozbitom panelaku, niekto na teba zautoci, ty sa akoze legitimne branis a potom cakas na prichod policie. ako by povedal pan spock, logika diktuje sa konfliktu vyhnut.

pravo nie je matematika, nieje exaktne a ciernobiele. neda sa povedat, ze kedykolvek s tebou pride ina osoba do fyzickeho kontaktu mas zakonom, ustavou a medzinarodnou zmluvou dane pravo sa branit.

takze, ak k tebe nejaky provokater pride a strci do teba prstom a ty ho rozmarujes teleskopom pred svedkami a nahodou ta potom policajti chytia, tak to asi nevyhras.
mal by si sa snazit konfrontacii sa vyhnut.
prikladom, ked idem v piatok okolo 2 rano domov po obchodnej, kde je v tom case kvantum adolescentnej pripitej mladeze, tak bez ohladu, ze som triezvy, v strehu, trenujem bojove umenia a mam po ruke glock, ked vidim partiu, ktora okopava flase okolo seba a ide mojim smerom, tak radsej prejdem na druhu stranu, aj ked by som sa mohol pretvrdacit cez nich a mozno si pri tom udriet.
White Wolf
občasný prispievateľ

ved ja sa chcem tiez problemom vyhybat (chodim do kostola a celkovo som mierumilovny clovek) ale niekedy sa to neda ked chcu byt niekt. ludia tvrdosi a ukazat pred kamaratmi aky su cefci..a preto chcem byt pripraveny aj na taketo pripady...
Rudo
častý prispievateľ

Na cigošov pozor, vždy majú zo sebou nože a nikdy nechodia samy. Aby sa z nutnej obrany (ty vs. Sandokan) nestala krajná núdza (ty vs. Sandokan, Enrike, Winetou, Laci, Aladár, Kristián, Kevin a Fábio). A to si nerobím srandu.
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa aris »

rudo: :D
jj, vazna tema, ale si ma tym vymenovanim rozosmial. Trefne! :)
luke
častý prispievateľ

rudo: vidim ze si sa nic nenaucil, ked si schopny napisat takuto ch******, ze zvysenim poctu utocnikov sa z NO stane KN...
White Wolf
občasný prispievateľ

fuuuj je to pravda co si napisal: vzdy chodia v skupinach a nikdy nevies kym tam davas vychovne zaucha jednemu nejde od zadu na tebe nejaky dalsi...lol tak ako som sa teraz zasmial som sa lae davno nezasmial ked som to cital prvy krat
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"