Hm zaschnutá špina, mne sa osvedčila tá triflow pena, na tieto staré zbrane s nič moc povrchovkami by som nešiel asi čističom bŕzd, ktorý má síce super výsledky, ale... radšej by som sa držal niečoho určeného na zbrane. Hlavne to rozober na prvosúčiastky, všetko prestriekaj dočista, zotri ten olej potom nechaj iba trocha na klzných plochách. Na dlhodobé skladovanie to prestriekaj niečim konzervačným (napr triflow) a pred streľbou zotri, po streľbe zas vyčisti a nakonzervuj.
Všeobecne budeš potrebovať
Olej - minimum je nejaký balistol, míňa sa toho málo, nemá zmysel šetriť
Medenú kefku daného kalibru
plstenú kefku daného kalibru, tou budeš nanášať olej
plastovú tyčku - vyterák
handričky čo nepúšťajú chlpy, ja mám rád tieto:
http://www.hermes.sk/cistenia-na-zbrane ... 0g.-balik/
servítky
šparatka
vatové tyčinky
Hlaveň vyčistíš tak, že ju nastriekaš olejom a plstenou kefou tam ten olej rozotreš a necháš cca 15 minút pôsobiť. Potom si dáš handričku na plastový vyterák a začneš ju prestrkovať von, treba si ju zohnúť tak aby chodila ťažko, ale prejsť samozrejme musí. Minieš pár handričiek, až ti začne vychádzať tá handrička čistá, potom to už iba očistíš medenou kefkou od zbytkov bordelu. Ostatné časti zbrane čistíš podľa logiky, styčné plochy ako sú vodiace drážky záveru a styk hlavne a záveru môžeš nechať trocha mastné, inde ten olej po čistení zotri. Daj si pozor nech sa ti nedostane do priestoru úderníka, ten je nutné po čistení fakt vytreť dosucha, inak na seba naberá špinu.
Pre to HKčko, platí to isté viacmenej, len ju nebudeš konzervovať, ak si na zbrane pedant ako ja, tak to budeš čistiť po každej streľbe, ale zas neni to také dôležité, jednoducho už na strelnici keď si, tak po streľbe strekni trocha balistolu do hlavne, dvakrát to prejdi boresnakom (
http://www.targetsportscanada.com/sites ... 6324_0.jpg ) a nechaj tak. Ja to síce doma ešte vyčistím poriadne, ale ak to takto budeš robiť a poriadne vyčistenie zbrani dopraješ raz za povedzme 1 000 výstrelov, tak sa tiež nič strašné nestane.