Koniec slovenskej armady

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
mykymiki
prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa mykymiki »

Myslim ze sme sa dostali niekam kde som zvacsa po tretom pive...nekonecne debaty:-)

myslim ze nebude vhodne na verejnom fore rozpravat ako znicit...znefunkcnit S300 na niekolko kilometrov :wink: poviem len tolko ze niekolko rokov sme pri vsetkých "exkurziách" mali na záver vzdy len jednu otázkz..a ako to zničíme?...:-)

miki.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

miki: Rozumiem :wink: (aj ked stale nerozumiem ako presne by si chcel dvojclennym teamom zrealizovat najskor to priblizenie cez ochranny perimeter, a potom ucinny zasah na nieco co clovek nevidi / je bud skryte za valmi (ked je ON) alebo pod zemou v bunkri (ked je OFF) atd. :roll:

Hodim ale aspon jeden link pre vysvetlenie (spomina sa tam aj slovensko a su tam odfotene skutocne umiestnenia S-300iek, aby aj ostatni vedeli o com vlastne hovorime - ci presnejsie varime z vody :lol:

http://www.ausairpower.net/APA-Rus-SAM- ... igs-B.html

nieco z historie (prva cast horneho linku):

http://www.ausairpower.net/APA-Rus-SAM- ... igs-A.html

a tu su umiestnenia na svete (vratane tej nasej S-300ky):

https://sites.google.com/site/imintanda ... ects=0&d=1

Gunslinger
inspiring_curie

Príspevok od používateľa inspiring_curie »

Nebolo náhodou jednou z požiadaviek pri vstupe do NATO obmedzenie či zrušenie S-300viek na Slovensku?
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Guns: určite si zachytil svojho času vyjadrenia Putina, ked Bush pretláčal americký dáždnik. Putin uviedol, že už majú odskúšané rakety voči, ktorým je americký dáždnik aj tak neúčinný. No a samozrejme sa ešte nebavíme o nových generáciách protiraketových systémov, ktoré už rusi majú...
Taktiež pripomínam, že naša krajina musela odmietnuť novú ruskú náhradu S300viek, ktorú sme mohli mať vrámci deblokácie.
Ale to už som prudko mimo kýblik :wink:
Gunslinger
moderátor

Podarilo sa mi najst aj fotku toho nasho stareho arealu pri Aleksinciach (v ATM bolo tusim aj par lepsich fotiek, i ked predpokladam ze v pripade bojoveho konfliktu by odtial bola S300ka samozrejme tak ci tak relokovana):

Obrázok

tato je z tej debaty o S300ke na palbe:
http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=1649
kde je okrem ineho (napriklad preco by diverzna akcia na jeho znicenie nebola jednoducha ani za sucasnych podmienok) uvedeny aj ten 'oficialny' dovod preco sa (napriek 'zaplateniu' skoro polovice ceny = 54,3 miliona USD = cca 2 a pol miliardy korun vtedajsim kurzom :!:) ta dalsia S300ka nedoviezla cez deblokacie:
Vláda dospela k tomuto rozhodnutiu preto, že tento systém nie je vhodný pre potreby našej armády. Jeho prevádzkovanie je finančne veľmi nákladné a dovoz tohoto systému do Slovenskej republiky by nebol v súlade s jej zásadnou politickou líniou, zahranično-politickou orientáciou, a tá je smerom k Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.“

Co je samozrejme hlupost, s NATOm to vobec nesuviselo, navyse NATO by bolo len a len rado ak by sa takto dostalo k dalsej S300ke s ktorou by sa mohli hrat/testovat (a tato by bola este novsia od tej z Cypru). Rovnako sa na oblbnutie verejnosti oficialne pouzivali frazy ako 'nekompatibilnosť so zbraňovými systémami používanými v členských krajinách NATO' alebo 'nie je vhodný pre naše hornaté podmienky' a pod., napriek tomu ze viacero odbornikov to nasledne samozrejme vyvratilo.

Co som pocul, tych skutocnych/neoficialnych dovodov bolo viacero, a ziaden nesuvisel ani s NATOm, ani so systemom samotnym, a dokonca ani so zdravym rozumom (jednalo sa tam o tu firmu co to mala doviezt a ludi za nou, plus bankovu proviziu - ktora bola na deblokaciach viac nez slusna, plus to co sa nakoniec namiesto S300 doviezlo - samozrejme s armadou ci ochranou SK to uz vobec nesuviselo, a ze slovensko prislo o skoro dva a pol miliardy korun a moznost mat spickovy PVO system vtedy tych zainteresovanych vobec netrapilo pretoze si namastili vlastne vacky), ale to je uz teraz v podstate jedno... water under the bridge... :evil:

Ohladne Putina, vyroky rusov treba vzdy brat s rezervou, a hlavne - ak by ten americky dazdnik bol voci ruskym strelam neucinny, preco by potom rusom vadil :?: :lol:

V skutocnosti na balistickych raketach (aj tych interkontinentalnych) nie je ziadna magia, a aj ked vela informacii je utajovanych a vela informacii je technicky dost tazko stravitelnych, v podstate sa vzdy jedna o zakladnu fyziku, newtonove zakony, balistiku, atd. (rozdiel je len v parametroch rychlosti, hmotnosti, atd.). Cize je v podstate jedno ci pod tou ruskou balistickou raketou podkuruje ivan drevom, alebo je tam mimozemsky motor najdeny u Tunguzky, fyziku neoklame a co viem tak amici uz dnes moc za S400/S500 nezaostavaju, ci dokonca ich v niektorych aspektoch aj prekonavaju (ale na rozdiel od informacii o ruskych systemoch - ktore mileradi vesaju na net, info o tych svojich sa drzi ozaj dobre pod poklickou).

Kazdopadne debata o S300, S400 (aj ked to je v reale skor S300+) a S500 (kde je ale este vela veci nedotiahnutych pripadne neoverenych) by sice bola zaujimava, ale v tomto vlakne uz asi zbytocna. Balisticke rakety prebrat mozeme, aj ked ja som na tom momentalne s casom dost zle a toto by bolo minimalne na dalsiu A4 :roll: :lol: Radsej teda prenecham slovo ostatnym (pripadne to presmerujme k jadru povodnej temy).

Gunslinger out :wink:
add
prispievateľ
Registered for: 22 years 10 months

Príspevok od používateľa add »

Gunslinger napísal:... ak by ten americky dazdnik bol voci ruskym strelam neucinny, preco by potom rusom vadil :?: :lol:
...
Podla mna im vadi prave preto, preco sa taki Poliaci a Rumuni vsemozne snazia byt v nom zaradeni - 'American boots on the ground'. Priama vojenska pritomnost americkych sil prakticky znamena prislub okamziteho zapojenia USA v pripade napadnutia danej krajiny.
Takze z ruskeho pohladu je to jasne zasahovanie do rovnovahy sil v ich 'sfere vplyvu' a to im samozrejme dost vadi ... to ze by sa bali par kusov (a keby aj par desiatok) SM-3 je nonsens :-)
peterson
expert

neviem, čo sa ti zdá nepochopiteľné na tom, že Rusom vadí ak sa americká trvalá vojenská prítomnosť blíži k ich teritoriu. A druhá vec- berme do úvahu, že americká vojenská i špionážna drzosť stále narastá a Rusi by určite neradi prijímali odvetné opatrenia, ktoré by určite destabilizovali aké-také krehké vzťahy. Oni majú dosť čo robiť, aby ruská ekonomika ustála celosvetové finančné otrasy + domáce problémy, ktorých majú viac než dosť. Tak načo ešte prilievať olej do ohňa a merať si čuráky v zbrojení. Teraz je to asi skôr o tom, kto kde lepšie predá cez tretí štát svoje zbrane a systémy.

Prečo napríklad amíci zmarili čechom predaj Tamary srbom? Vždy je to o vojensko-politickom záujme
Gunslinger
moderátor

Mno, ale ja neviem o tom ze by polsko, cesko (alebo slovensko) podpisalo nejaku dohodu o sfere vplyvu, kde by bolo uvedene ze nesmieme robit nic co by mohlo znepokojit Ivana alebo mu pokazit naladu (ktoru - tak ako pises - beztak nema najlepsiu).

Ono, ci uz v ramci EU vztahov alebo aj priamo CR-Ivan a pod. by sa urcite dali najst niekde v nejakom memorande nejake viaczmyselne klauzuly, lenze tie by sa dali najst aj v pristupovych zmluvach s NATOm a pod. Podstatne je ze cesko je suverenny stat (a napriek tomu ze je viazany EU a NATO zmluvami ma svoju suverenitu a na svojom uzemi moze robit cokolvek v com nie je niecim obmedzeny), a aj ked sa nieco rusom pacit nemusi, momentalne mozu akurat tak 'vyjadrit oficialne znepokojenie'.

Inak, rusi by odvetne opatrenia prijali velmi radi (uz vcera), lenze zatial nemaju moc ake (kym ich Belehrad nepusti k nim do dvora, inde sa moc kam tlacit nemozu).

Na druhej strane je tu ale europska hospodarska a energeticka zavislost od ruska, atd. cize cele to je ako slon v obchode s porcelanom - snazit sa udrzat nadstandardne hospodarske vztahy s ruskom a zaroven si udrzat poziciu zapadneho spojenca je nocnou morou politikov.

A len ako detail, ze za tymi ceskymi aktivistami bola Ivanova tajna sluzba vedia v cechach vsetci co do toho vidia (vratane BIS, koho to zaujima nech si to vygoogli, mne medzi prvymi linkami hodilo napr.:
http://zpravy.idnes.cz/armadni-general- ... t=SEDIVY10
http://www.radaryrakety.cz/index.php?id=15

Tym naivnym aktivistom (ktori ruble nedostali a povacsinou ani nechapali o co vlastne ide) ale zato vykrikovali ze ten dazdnik mal sluzit na ochranu amikov ako system vcasnej vystrahy odporucam si to trochu nastudovat (jednako satelitny a ine systemy vcasnej vystrahy funguju uz davno, a tie by o tom vedeli este skor nez pozemny radarovy, a jednako trasy medzikontinentalnych balistickych striel ponad cechy nevedu...). A rovnako by si uz mohli konecne uvedomit ze zatial co rusov extremizmus blizkeho vychodu netrapi pretoze ich nijak vyrazne neohrozuje, europa je naopak najblizsim a velmi ohrozenym tercom.

Pozri, uz len ked zvazim ze co v tomto ohlade pre nas urobili rusi a co americania (rusi - boli ochotni nam predat jeden exportny=obmedzeny maly system - a vyuctovali si zan miliardy korun napriek tomu ze k dodavke nedoslo, a amici boli ochotni zadarmo nainstalovat ich najlepsi takyto system), tak sa neni o com bavit. Samozrejme ze amici by to nerobili pre nase pekne oci (pricom iran nie je jedinou potencialnou hrozbou ktoru by tento system vykryval), ale hlavne ak sa ich zaujmy a nase zaujmy prekryvaju, boli by sme hlupi to nevyuzit (a skoda ze nasi politici bez chrbtovej kosti vtedy nenavrhli umiestnit ten system u nas - neviem ako ini ale ja by som urcite pokojnejsie spal :wink: :lol:

Tak ci onak, opat je to 'voda pod mostom', v sucasnej situacii sa uz taka ponuka (ochranny radarovy a protiraketovy dazdnik pre europu, navyse zadarmo) uz opakovat nebude. Ale to je opat uz smerom mimo temy, takze howgh :wink:

Gunslinger
inspiring_wescoff

Príspevok od používateľa inspiring_wescoff »

NO ja by som pokojnejsie nespal ked viem ze ivan na ten radar zameral nejake satany sinevy a bulavy :D
peterson
expert

guns: tvoje riadky vyznievajú, akoby si bol na prázdninách u G.W.Busha :D

K tvojmu pokojnému spánku ti amíci moc nepomôžu- o tom som skalopevne presvedčený. Pre kludný a spokojný spánok som ti zase ja niečo vygooglil:
http://www.klubzdravia.sk/produkty/181- ... pohoda.asp

:lol:

Na tomto fore sa možme hrať akurát na tábory: Amerika - páči sa mi to
Rusko - páči sa mi to
Mamfpytchi- páči sa mi to

----------------------
básnik chcel povedať, že možme si zadiskutovať, poškriepiť sa, súhlasiť navzájom- ale to je tak všetko čo stým možme robiť
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Rakety sem rakety tam, ale co sa nam deje na vlastnej pode nikoho nezaujima a ked ano tak ako vzdy kyvneme rukou a ideme dalej, len pomaly uz nebude buducnost.

http://spravy.pravda.sk/vojakom-stat-zd ... domace_p23
peterson
expert

dobré ráno Rasťo.

U PZ nám už prvú dávku stiahli a dalšia bude o mesiac. Neviem, aký vzdelanec došiel nato, že minulé roky sme mali príspevok kóšer a zrazu od nového roku ho treba zdaniť. Pokiaľ viem,naše mzdy podliehajú zdaneniu
inspiring_wescoff

Príspevok od používateľa inspiring_wescoff »

GUns ja si vobec nemyslim ze by tento radar akokolvek mohol ohrozit rusko ak by doslo k nejakym problemom myslim, ze nejaky Iskander ( inak v sucastnosti najpresnejsia raketa ) by ten radar vyriesila do par minut , mozno ten radar mal mat uplne iny ucel ako Iran ale predsa mal sledovat europsku cast RF aj ked podonych radarov je dost co je fakt , americky super protiraketovy dazdnik nedokazal eliminovat ani ich vlastnu ICBM aspon podla poslednych skusok ak vysla mozno jedna ale nemam taku informaciu, ale ani na ruskej strane to nebolo ruzove ked este pri testovacom startne ICBM Topol M postrelovali tento systemom vtedy este skusobnej faze S 400 a udajne nedokazal zachytit.

a dnes ked vyhlasili ze maju novu ICBM este novsiu Ako RS 24 ktora ma 12 hlavic MIRV , a dodnes ani na jeden ani na druhej strana nieje ucinny a schopny system ktory dokaze rozlisit klamlive od skutocnych a efektivne znicit hypersonicke samostatne manevrujuce hlavice

Skratka ak ide o rakety z mojho pohladu je rusko pred US to je hadam kazdemu jasne za to hovori aj vyznamny komercny uspech rusko indicky projekt Brahmos , Brahmos 2
Rasto
expert
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa Rasto »

Peterson policajti su vzdy pozadu a opicia sa po vojakoch, tak ma tvoja informacia sokla, ze sa u vas pohli rady skor ako u nas.
I ked na druhej strane tam mate vacsieho iniciativneho blbca.
Ten nas nevie vydupat peniaze na chod vlastneho rezortu a namiesto demisie ako prostriedok individualneho protestu (nie je jednotlivec ako jednotlivec) ich usetri na ludoch.
To je ako pilovanie si vlastneho konara i ked pili konar vsetkym obcanom SR, pretoze to nie su jeho OS SR ale statu a stat je nas vsetkych.

Keby sa nasrali policajti a vyberali na mieste najvyssie tabulkove pokuty a zaradom, tak by vas ludia znenavideli a media roztrhali.
A keby sa prislo na jadro problemu, mozno by sa s tym zacalo daco robit.
Mi mozeme len ticho sediet a nechat si srat na hlavu, lebo nemozeme strajkovat, podnikat, kedy kolvek nas mozu prevelit ci vyslat ...

Keby to bolo racionalne vysvetlene a zobrali by nam tych 45E na mesiac budeme chvilu nadavat a ochvilu sa zabudne, ale ked ti zoberu 45E mesacne a este ti strhnu z vyplaty dalsich 500E no nech ma maju radi, ale vojaci sa im na to mozu z vysoka.

Dalsie podlomenie kolien, vsetci si zakladali piliere na prilepsenie si na dochodok, pricom vojaci si nemohli, lebo maju vlastny socialny, ked dozrel cas tak sme mohli i mi ako hociktori obcan SR, ale samozrejme po funuse, cize znevyhodneni.
Teraz nam to zobrali a ked prides do banky, tak ta ti vyrubi min 20% pokutu za zrusenie a nabali sa kazdy len nie ten co tam tie peniaze daval!

Kauflandak do televizie vyhlasuje, ze sa nebude sahat na platy vojakom a v priebehu 2-3 mesiacov ti nielenze znizi plat, ale ta necha zaplatit spatne a aj zoberie sancu si setrit na svetlejsie zajtrajsky :-(

Tomu hovorim skvela vlada, obycajna sebranka, ktora sa riadi pravidlom"Nasrat co najviac ludi za co najkratsi cas" a pravdupovediac im to ide skvelo a vsetko dobre co sa vybudovalo je zle a co bolo zle je katastrofalne.

PS to opicenie je myslene na hodnosti, vystrojne suciastky, platove triedy ...
Gunslinger
moderátor

jozo456: K tomu len v skratke:

a) na poslednych par stranach sme sa tusim vcelku zhodli ze Rusko na stupnici 'potencialnych protivnikov' v najblizsich rokoch nie je moc vysoko

b) bez ohladu na to vyssie napisane, Ivanove rakety su uz davno nasmerovane na strategicke europske ciele (vratane nasho slovnaftu, bohunic, mochoviec, atd.)

c) presne na to je ten system urceny - jemu je jedno ci to je bulava, shahab, alebo dongfeng, okamzite ide po nej (pri balistickej rakete je friend/foe vcelku jednoznacne - neda sa spliest so stihackou alebo dopravnym ci civilnym lietadlom, a v priamom ohrozeni by system reagoval automaticky - vyssie stupne velenia by aj tak pravdepodobne nemali cas rozhodovat). Nakolko ucinne by zasiahol uz asi nezistime (kedze k instalaciam nedoslo, ale mam taky dojem ze prvotne mal byt nasadeny minimalne PAC3 s priebeznymi dalsimi upgrejdami).

d) utok na americku vojensku zakladnu je zvycajne povazovany za utok na spojene staty = de-facto by to bol start tretej svetovej...

Co sa tyka Iskandera (jeho slabostou je podla mna ten hlavny elektro-opticky navadzaci system) a ostatneho ruskeho raketoveho arzenalu, Ivan ich zvycajne testuje na 'civilnej strelnici' v gruzinsku a pod., ako by sa vyvinul stret s primeranym protivnikom je tazko odhadnut, ale netvrdil by som ze rusko je v tejto oblasti pred amikmi, predsa len rusko malo tazkych poslednych 20 rokov, preslo bankrotom v 1998om, viacerymi reformami a znacnymi skrtmi v armade (ktore sa tykali aj vyvoja), a ako uz historia stokrat ukazala, rusi sa radi chvalia a casto prehanaju, Ivan je schopny akykolvek prototyp oznacit za standardnu vyzbroj, pricom akykolvek neuspech sa okamzite zametie pod koberec a verejnosti a mediam sa prezentuju len a len uspechy (vid ich vesmirny program a pod.). Mozno si kedysi tiez pozeraval prehliadky na cervenom namesti, a v telke a radiu pocuval chvalospevy o ruskej armade a jej uzasnej vyzbroji, ale dnes treba separovat propagandu od reality. Amici su v tomto presne opacni, akykolvek neuspech je u nich pod silnym drobnohladom, a zasa o ich sucasnej a vyvijanej vyzbroji toho moc nenajdes (aspon na internete nie - von zvycajne vypustia len informacie aspon par rokov stare, a do medii sa dostanu len testy ktore urobia 'doma' a nedaju sa utajit). Vsimni si to na suhrnoch ako je napr na GSku:
http://www.globalsecurity.org/military/systems/ground/

Vo vseobecnosti, rusky raketovy program je jednoznacne najmasivnejsi na svete, akoby Ivan chcel ignorovat detail ze ani ta najrychlejsia raketa aku vyvinu nebude mat proti laserovym obrannym systemom ziadnu velku sancu (a ver tomu ze na ich vyvoji sa robi ostosest napriek skrtom hviezdnych vojen...). A bez ohladu na pohon ICBM, laser ma rychlost svetla... (pricom posledne testy ktore boli zverejnene naznacovali 100% uspesnost).

peterson: Mno, ja chodim raz tam raz tam :wink: kazdopadne ak by som si mal vybrat stranu, asi je lahke uhadnut ktora by to bola :lol: Bez ohladu na to co kto kde a ako robi ci nerobi, s Ivanom mame bohate vyse 40rocne skusenosti, a moj nazor je ze ak by sa ceskoslovensko po druhej svetovej ocitlo na zapadnej strane zeleznej opony (a neprisiel aj 'na priatelsku navstevu' v 68om), dnes by sme asi boli niekde inde (a neriesili by sme valorizaciu vysluhovych dochodkov, zrusenie 2% na doplnkove dochodkove, alebo zdanenie prispevku na byvanie)... :evil:

Gunslinger
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"