"Myty o sniperoch"

DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

Ano aj ja beriem tvoje argumenty ale nik mi nevyhovori,ze to je nahoda a ze spomenuti strelci stielali len tak na nahodu. Nahoda by bola, keby ho zlozil prvou. Ak by sme mali tolko skusenosti, ako oni, trufli by sme si na to tiez . :wink:
Používateľov profilový obrázok
TURBIAK
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TURBIAK »

xx
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 04 Nov 2010, 21:42, upravené celkom 1 krát.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

DUSO: Mno, aspon par poznamok:

- Tac-50ka ma teoreticky/najlepsi rozptyl okolo 0.5moa na 100m, bezne 50kove strelivo ale prechadza do subsoniky pri cca 1500m, ten nadupany Amax 750grn ktory pouzil Furlong do subsoniky prechadza pri cca 1900m (pre menej znalych - pri strelbe 308mou na viac nez 1km a 50kou na viac nez 2km uz strely prechadzaju cez subsoniku a znacne sa destabilizuju/rozptyl sa znacne zhorsuje), kazdopadne pri 2430m by ta zbran samotna mala rozptyl minimalne jeden meter (aj to len keby bola 100%ne uchytena v zveraku za absolutneho bezvetria v absolutne idealnych podmienkach, a strelivo by bolo 110% a nerobilo ziadnu dalsiu odchylku, atd. atd.). V reale ale treba brat do uvahy x dalsich faktorov, cize aj ak by si tu TAC50ku s tymto strelivom tam dal do ruk terminatorovi zabetonovanemu po kolena do zeme, na 2430m by mal rozptyl okolo 2-3 metrov, aj to len ak by bolo bezvetrie a absolutne idealne podmienky...

- ak hovorime o blizkom vychode, uz len teplo/mirage tam robi akykolvek zasah prvou ranou nad 900m viacmenej nahodou ('terc' nie je tam kde ho vidis, tepelne vlny jeho obraz posuvaju, dokonca aj ak je bezvetrie tak je ten jeho obraz posunuty nahor, atd.), a ked to toho zakombinujes atmosfericke podmienky, vietor, spindrift, rotaciu zeme, atd. atd. mas tam proste prilis vela premennych (uz len vypocitat balistiku na taku vzdialenost je skoro nemozne - aj ten najlepsi balisticky soft ti da len teoreticky odhad), da sa to robit viacmenej len metodou pokus-omyl, zvycajne musi strelec aspon parkrat vystrelit, spotter musi vidiet zasahy, a az na zaklade toho sa da robit nejaka presnejsia korekcia...

- optika - aj s 30kovou zakladnou Leupoldy, NFka, S&Bcka, ... koncia s elevaciou davno predtym (zvycajne okolo 1200m), vynimocne sa daju nastavit az do cca 1700m (na .50kach), ale aj v takomto pripade s optikou nastavenou na maximum by musel strelec s 50kou na 2430m mierit nejakych dalsich 35 metrov nad ciel (= zvycajne nad budovy/do modreho neba... nazyva sa to aj vertikalna 'Kentucky windage' :-), a pri takomto type mierenia sa o zasahu terca velkosti 50x50cm da hovorit len a len ako o nahode... A len tak naokraj - skus sa cez nejaky puskohlad (Furlong strielal so 16x zvacsenim) pozriet na terc velkosti 50x50cm vzdialeny 2400metrov...

atd. atd.

Este dodam ze jedna vec je realita a druha propaganda/to co uvadzaju media... Na vzdialenosti cez kilometer v rusnom meste kde sa casto striela uz 'pachos' ani nemusi vobec vediet ze sa striela na neho, cize odstrelovac na neho kludne moze vystrielat desiatky ran az kym ho jedna netrafi... Aj co sa tyka toho Gillilanda - v mediach mozu kludne napisat ze ho trafil prvou, druhou, ci tretou ranou, v reale kolko ran dal vie len on sam a jeho spotter (a ak ich bolo viac nez par asi sa nebude chvalit tym ze na tu nemocnicu vystrielal x ran az nakoniec toho 'insurgenta' trafil...), nehovoriac o tom ze sa jednalo o pevne/opevnene sniper postavenie a pravdepodobne z neho vystrielal hodne ran uz predtym bez toho ze by niekoho trafil...

Nie zeby som chcel znevazovat alebo podcenovat tie zasahy, urcite su to dobri strelci s vela skusenostami, ale v reale boli tie spominane zasahy naozaj viac statistickou nahodou/streleckym stastim nez schopnostou/matematikou a fyzikou, a aj tu plati ze je znacny rozdiel medzi 'knowing the path, and walking the path'... ;-) :lol:

Mimochodom, uz len ked si zoberies sutaze APS/DPS, kde mas vybornych strelcov (ktori maju zbrane do kilometra o dost presnejsie nez je M24 alebo TAC50), tak na vzdialenost 700m ktoru z toho isteho miesta na ten isty terc mnohi z nich strielaju uz velmi davno, uz len variacie vetra (ktorych sa za tie roky vystriedalo mnozstvo a aj tak su vzdy ine) sposobuju ze je zasah aj toho najvacsieho terca (50x50cm) prvym strelcom a prvou ranou velmi tazky, a to hovorime o 'len' 700 metroch, kde je strela este supersonicka, a ostatne premenne (spindrift a pod.) maju len minimalny vplyv...

A len pre ilustraciu - M24ka s M118 strelivom (kombinacia s ktorou strielal Gilliland na tych 1250m) - na 700m ta strela pada cca 5 metrov, na 1250m ta strela pada 26 metrov... (ja strielam so skoro identickym strelivom, takze nehovorim o 'teorii' ale o praxi :-)

Gunslinger
DUSO
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 8 months

Príspevok od používateľa DUSO »

OK, chapem.
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

xx
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 04 Nov 2010, 21:43, upravené celkom 1 krát.
kapula
častý prispievateľ
Registered for: 19 years
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kapula »

ja ako laik si tieto prispevky velmi cenim a precitam velmi rad, takze len tak dalej :)
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Treba, len tak dalej.
Je co citat a nieco nove sa dozvediet.

Dik
tenorista
prispievateľ
Registered for: 17 years 5 months

Príspevok od používateľa tenorista »

ahoj guns,prave skusam strielat vacsie vzdialenosti strelil som si max 1750m a ku podivu aj trafil samo 338lm a domaci skusili aj ovela viacej.velmi dobra skusenost
tenorista
prispievateľ

inak 308 1km v poho ale uz 1150m ani zasah len to poletovalo okolo
Gunslinger
moderátor

tenorista: Hezkyy :twisted: Ako ti na tych 1750m cca vychadzal rozptyl ? 'Domaci' strielali s .50cal alebo tiez .338my ?

S tou 308mou je to tak ako pises, u mna dokonca uz 1km je problem (900m rozptyl v pohode, ale kedze navazky netlacim na max aby mi nesekalo zaver tak do subsoniky idem uz pri cca 950m). To mi ale zdaleka nevadi tak ako ta mizerna odolnost 308 voci vetru... co z toho ze na 525m strelim krasne 'hadi voci', ked staci aby som nedoklikol aj minimalnu zmenu vetra a odfukne mi ich 15 cisel nabok... :evil:

Inak, nedas v septembri (ten den ked to bude u teba) jednu disciplinu aj s Tlustou Bertou ? :wink: Mozme sa poskladat na municiu a nejaku vyradenu Mi-24 a kto ju da dole ma to za 500 bodov... :twisted: Heh, len kde najdeme nejakeho pilota-dobrovolnika ? :roll: :lol:

Gunslinger
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

tenorista: 1750? ticho zavidim.... :(
TURBIAK
častý prispievateľ
Kontaktovať používateľa:

xx
Naposledy upravil/-a TURBIAK v 04 Nov 2010, 21:43, upravené celkom 1 krát.
Michal1
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 9 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michal1 »

Co je lepsie pre sniperov, alebo je to otazka zvyku :?:
Gunslinger
moderátor

TURBIAK: Neskusal si tu 4200 porovnat s 6500 na 24x ? (podla mna by ta tvoja 'stara' 4200ka mala o malicko lepsi obraz). Inak, on mal fixneho Leupyho 16x40 s MilDotom, takze to porovnanie okrem vzialenosti a priblizenia nesedi vo viacerych aspektoch (a zabudol si tiez mierit 36m hore a 11m dolava aby si kompenzoval vietor a chybajuce kliky :wink: :lol:

Michal1: Jednoznacne cim vacsie zorne pole, tym lepsie (na rozdiel od benchrestakov, ktori kludne mozu strielat aj na 42x, 50x, alebo 60x :-) A cim lepsia/drahsia optika, zvycajne tym je aj sirsie to zorne pole (pri rovnakom zvacseni).

Gunslinger
tenorista
prispievateľ

aj domáci strielali s 338 ale oni sú niekkde úplne inde,skúšali tam aj 2500m a iné zvrhlosti.v septembri nebudem robiť tú´súťaž,ja som to chcel robiť celé a mal som určité podmienky tie sa nespnili,takže sorry ale nechce sa mi do toho.poskladáme na muníciu to by nebol až tak problém,lenže ono ju nikde nekúpiš.inak fantastická strelnica len prakticky neustále vietor 20-25km/h ked bol len 15 tak sme sa tešili,to je asi dôvod prečo NIgelovi vôbec nevadil vietor u nás a všetci ostatný s ním mali problémy.
Napísať odpoveď

Návrat na "Snipers"