V Maďarsku sa strieľalo na univerzite. Jeden mŕtvy

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
inspiring_shamir

Príspevok od používateľa inspiring_shamir »

myslim ze prave rozsah ich vyhodnotenia brani v ich sirsom zavedeni.

a oznacit psychologiu za "nevedu" trochu smele vyjadrenie, pripomima mi to mojho fyzikara co nic okrem fyziky a matiky nepovazuje za vedu....... a aj tak jeho dcera isla studovat nejaku socialnu pracu :D

soryy toto je uz OT
Používateľov profilový obrázok
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

este trochu off topic:

mozes vedecky skumat dusu?

veda o dusi? to mi znie ako oxymoron.
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

gewehr napísal:Skor nez trepnes dalsiu vec o nejakych tabulkach, skus si zistit co su vlastne a ako funguju psychotesty. Som len zvedavy, kto by to vsetko robil a vyhodnocoval, nejde to formou sablony ako testy v autoskole.
Nemudruj, ja som na psychotestoch v minulosti uz bol a viem co to je a dokonca poznam jednu znamu aj psychologicku. Robi sa to hlavne formou testu a vyhodnocuju sa jednotlive otazky, ktore sa robia v rychlosti/pod stresom a opakuju sa v inej forme, tak aby sa zistilo ci neklamete, ale hovorite pravdu v tej konkretnej otazke, toto sa da vsetko ale obist a dostudovat, staci precitat zopar kniziek z psychologie a mat nadpriemerne IQ a odpovedat tak, aby mal co najlepsie hodnotenie napr: kreslit ihlicnate stromceky, korienky, vetvy a pod :D. Ak by to naozaj vyselektovalo jedincov s tazkymi deperesivnymi stavmi, poruchami spravania a neutrpeli by pri tom na ujme vo forme neprejdenia este relativne v pohode jedinci, tak som za. Ako to tu uz bolo spominane, do svedomia (duse) cloveka psychologicka nevidi, takze pre mna to je len zdrap papiera. A clovek co je tazko dusevne chory sa realizuje uz skor, pred tym, nez pojde spachat podobny masaker, ako tento. Takze ma uz problem so zakonom s lekarmi, pribuznymi a pod.
Kapo
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa Kapo »

Sú duševné poruchy, kedy by ich majitel nemal vlastniť strelnú zbraň, /ani vodičák.../ to je pravda.
A takýmito testami vedia určite mnohé zistiť či vylúčiť.
Určite nejaká schizofrenia, depresia, sadismus, neurotizmus, paranoismus a iné demencie sa zo zbraňami moc nezlučujú. 8)
Tibor_sk
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Tibor_sk »

Žiaden psycholog nikomu do hlavy nevidí, a nevie odhadnúť či mu náhodou "neprdne" v bedi o dva roky. Bolo by to len a len o peniazoch.
Podložím to aj konkrétne. Na železnici bežne robia psychotesty výpravcovia,rušňovodiči, posunovači. Preto predpokladám že aj u polície aj vojska minimálne od určitých funkcií sa podobne vykonajú psychotesty.
A výsledok - každú chvíľu žiaľ bohu :cry: čítame že ten vojak alebo ten policajt si siahol na život. A predpokladám že neboli psychopati jednoducho sa to na nich nakopilo a chvíľkovo stratili súdnosť a tragédia je na svete.
Tí čo sú ozaj magory tých predpokladám lekár pri potvrdzovaní potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti - vyselektuje, prípadne on ho pošle na psychotest. Veď aj žiadateľa polícia preveruje a nemysím že niekomu kto má záznam že sa liečil na psychycké poruchy pustí do ďalšieho kola.
Kapo
častý prispievateľ

Ano, to je pravda. Ja nie som zástanca zavedenia psychotestov.
Ono už samotný kolotoč, ktorý vedie k získaniu legálnej zbrane odradí väčšiu časť. A sprísnenie by viedlo akurát tak k obchádzaniu zákona.

A komu rupne v bedne, tak sa zasamovraždí hoc ako. Strelná zbraň nie je najpríjemnejšia predstava.... :wink:
Tibor_sk
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Tibor_sk »

Preto som trochu vyššie písal o tom, že skôr by mala fungovať spätná väzba zdravotnícstvo-polícia. Akonáhle by lekár vypísal napr. antidepresívum občanovi ktorý je držiteľom ZP, na duhý deň by mu klopali príslušníci na dvere bytu a konali. (dočasné odobratie ZP, zbraní a pod) nie som doma v správnom konaní ale takto nejako by to malo logiku a určite aj efekt.
A možno som práve objavil teplú vodu. :D :D a už to dávno funguje.
Kapo
častý prispievateľ

Teraz to ešte asi nefunguje. Ale už sa zavádza systém, kedy bude zdravotná karta v elektronickej podobe, teda na nete, a lekár-policajt si pozrie váš záznam, kedy chce. No, proste paráááda. :roll:

Inak práve pozerám správy v telke, a je to na grc. Futbalista pri výťahu kuchynským nožom pichol do krku priatelku a následne seba, študentka porodila na intráku dieťa a živé ho strčila do igelitky a vyhodila z 3 poschodia, matka predávala pedofilom svoju 3 ročnú dcéru..... :roll:

Proste, zbrane nezabíjajú, robia to ludia, čímkolvek.... :evil:
inspiring_jackson

Príspevok od používateľa inspiring_jackson »

Tibor_sk napísal:Preto som trochu vyššie písal o tom, že skôr by mala fungovať spätná väzba zdravotnícstvo-polícia. Akonáhle by lekár vypísal napr. antidepresívum občanovi ktorý je držiteľom ZP, na duhý deň by mu klopali príslušníci na dvere bytu a konali. (dočasné odobratie ZP, zbraní a pod) nie som doma v správnom konaní ale takto nejako by to malo logiku a určite aj efekt.
A možno som práve objavil teplú vodu. :D :D a už to dávno funguje.
áno bolo by to efektívne, ale zasa je to ďalší krok (a nie malý) k potlačeniu osobnej slobody, súkromia, dôvernosti lekárskych záznamov a takých podobných vecí... čiže znova stará známa etická dilema, osobná sloboda versus bezpečnosť
inspiring_tharp

Príspevok od používateľa inspiring_tharp »

Vcera v jednej relacii na m1 rozpravali o ZP, podmienkach ziskania, atd. Velmi sa mi pacilo, ze to nebol zaujaty novinarsky grc typu "vsetky zbrane treba zakazat". Hovorili o tom, ze plosny zakaz je kontraproduktivny, ako priklad uviedli samozrejme UK. Ale dost vela rozpravali o psychotestoch a ake fasa by bolo keby boli povinne.

Kedze co politik to populista, tak je velmi pravdepodobne ze sa v Madarsku zavedu povinne psychotesty.
inspiring_shamir

nevedel by si povedat ktora relacia alebo link? chcel by som si to pozrietak by sa dalo
inspiring_tharp

relacia SZEMPONT, vcerajsie vysielanie je v archive
inspiring_shamir

dakujem,

padlo tam zopar naozaj dobrych poznamok. Co ma tesi ze slovensko menovali ako stat z ovela ucinnejsou legislativou v tomto smere (aj ked spominali ze u nas sa robia povinne psychotesty.... co podla mna neni pravda)

co ale nemam za dobree je fakt ze minister odstupil. Vseobne nemam rad ak minister svoje problemi riesi odstupenim hned ako sa nieco posere. Preco neurobil okamzite kroky k zmene. Kedze ho vraj nato upozornovala aj policia aj ine organy ze to neni dobree. Mal to najprv riesit a potom ako sa to vyriesi potom mal odstupit.
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Akoze niesu psychotesty povinne. Ked ti lekar povie, ze ti da potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, iba ak pojdes na psychotesty, tak tie sa pre teba stali prave povinnymi, pozri si este kolko diagnoz je vo vyhlaske, ktore znemoznuju, aby clovek drzal/nosil zbran. Ja si myslim, ze tu mame obojky uz tak dost pritiahnute :lol:, ked to porovnavam s inymi zapadnymi statmi a USA ani nehovoriac :lol:. V tomto ohlade je to dobre jak to je a budme radi.
inspiring_tharp

No zo zakona povinne nie su. Musis mat len potvrdenie od lekara. Ten ta moze poslat k psychologovi (mna doktorka poslala, lebo som u nej bol asi druhykrat, takze ma nepoznala) ale nema povinnost.

Dokonca ked som daval ziadost na ZP, tak som doniesol aj papier od psychologa, ale policajta to vobec nezaujimalo, stacilo mu potvrdenie od lekara.
C08R4 napísal:Ja si myslim, ze tu mame obojky uz tak dost pritiahnute
S tym samozrejme suhlasim.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"