Novela zakona o statnom obcianstve

Používateľov profilový obrázok
Ja som
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

...
Naposledy upravil/-a Ja som v 13 Máj 2011, 17:25, upravené celkom 1 krát.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Mal som tú možnosť vypočuť si od Dzurindu, s akým návrhom zákona - protiopatrením proti zákonu o dvojitom občianstve prichádza SDKÚ. Jednoducho zákonom NR SR chceli ustanoviť, že zákon o dvojitom občianstve na území Slovenska neplatí. Účinky zákona o (maďarskom) dvojitom občianstve by teda na území SR nenastali. Jednoduché, elegantné a ústavne nezávadné.
Naproti tomu Ficov zákon je protiústavný grc hodný primitíva, ktorý s ním prišiel a tiež hodný doby, v ktorej s ním prišiel. A bez diskusie, jedným z dôsledkov bude vznik menšiny sui generis - Maďarov (teda cudzích štátnych príslušníkov!) s trvalým pobytom na území Slovenska. To je právny nonsens! Nehovoriac o tom, že už sa objavujú úvahy o vyjednávaní medzištátnych zmlúv s niektorými štátmi, čím by vznikol ďalší právny nonsens, že SR by sa s iným štátom dohadovala len a iba na "zneplatnení" jedného konkrétneho vlastného zákona prijatého NR SR! Je to absurdná situácia, ale zároveň krásny dôkaz toho, ako sa za bačovania súčasnej koalície znásilňuje právo a podkopávajú sa základy právneho štátu.
Mňa navyše zarazilo, že Ficko v odôvodnení použil doslovné citácie z roku 1945 z odôvodnenia expatriačnej legislatívy. Vtedy však bolo po vojne a prijaté normy poskytli právny základ násilného odsunu Maďarov zo Slovenska! Kam do r*ti sa to vraciame?!
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

s tou madarskou aroganciou tiez suhlasim.
ich zakon je velmi nestastny

na druhej strane aj nasa reakcia nie je prave najlepsia.

na zamyslenie je, ze pokial o pomoci GR vlada odlozila hlasovanie az na cas po volbach, o tomto sa muselo hned a takoj.

dodam, ze v 21. storoci su mne osobne akekolvek vasne spojene s nejakym imaginarnym spojenim s narodom velmi cudzie. Cele je to jeden velky nezmysel. Nechapem to.
Jack
moderátor

Aris, ale celé je to len a len o tom, že Maďarsko trápia problémy, na ktorých riešenie treba celé roky a k tomu nemalé schopnosti. Orbán však potrebuje výsledky hneď a zaraz, aby jeho popularita neklesala, preto si ako zásterku miesto reálnych ekonomických a sociálnych problémov vymyslel neexistujúce problémy maďarskej menšiny v okolitých štátoch. A keď sa hrá na nacionalistickú nôtu, Maďari počúvajú obzvlášť pozorne. Orbán si teda najprv vymyslel problém, okamžite po víťazstve v parlamentných voľbách priniesol jeho riešenie a pripísal si politické body. Bez toho, že by vyriešil niečo zásadné, či priniesol pozitívnu zmenu do fungovania krachujúcej MR.
:roll: :roll:
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Jack, celkom triezvo vidíš situáciu v Madarsku. Len trochu nechápem tvoj pohlad na kroky našho štátu.

Teba sa to netýka, ceny potravín to neovplyvnuje :) , tak prečo tu tak ohnivo diskutujete o právnom kroku, ktorý neni vo svete ani prvý ani posledný

Luke- snívaj dalej :lol:
Naposledy upravil/-a peterson v 01 Jún 2010, 22:24, upravené celkom 1 krát.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

jack: naozaj pekne si to v prvom prispevku povedal, ked to poviem ja, tak sa tu pospolity lud poburi, asi mam zlu karmu.
sa dzurinda tusim nechal pocut, ze ak volby vyhraju, tak tu novelu zrusia, sa tesim.
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

Jack
moderátor

Peterson, ak chcem žiť v právnom štáte, tak mi musí vadiť, ak niekto znásilňuje právo. A ja chcem žiť v právnom štáte, pričom sa však nechcem vysťahovať zo Slovenska.
:wink:
V inom vlákne tohto fóra proti tebe vystupujem dosť antagonisticky, no na tomto mieste ti rád vysvetlím časť okolnosté, ktoré ma tak veľmi dráždia na nedávno prijatom zákone - protiopatrení voči krokom maďarského parlamentu. To, o čom budem písať, sa však už netýka Maďarov ani maďarského parlamentu. Ide o problém výsostne slovenský.
:arrow:
Podľa Ústavy SR a podľa medzinárodných dohovorov, ku ktorým SR pristúpila, nemožno osobu pozbaviť občianstva proti jej vôli. To sa učí azda na prvej hodine ústavného práva. Fico, docent práv, vymyslel zákon, ktorým odrbe Ústavu. Neprekvapuje ma to, lebo jednak táto banda už párkrát ukázala, ako si váži Ústavu a tiež preto, lebo celá súčasná vláda stojí na odrbávaní. Väčšinou však odrbávajú ľudí, teraz - keďže sa blížia voľby a treba z košiara SNS uchatnúť ešte pár tisíc primitívov a pred vlastnými vystupovať akčne - dostali Smeráci akútnu potrebu odrbať samotnú Ústavu.
:twisted:
Ako sme si povedali, osobu nemožno pozbaviť občianstva proti jej vôli. To by už aj tá svoloč zo Sústavného údu musela konštatovať rozpor s Ústavou. Ako teda obhájiť pozbavenie občianstva? Páni zákonodarcovia sa inšpirovali v roku 1945 v defašizačnom zákonodarstve. Keďže som sa tejto téme venoval podrobne, čosi o tom viem.
:idea:
Vtedy, v roku 1945, aby mohli Maďarom a Nemcom skonfiškovať majetok a poslať ich kade ľahšie, vymysleli si českí (dekréty prezidenta republiky) a slovenskí zákonodarcovia (nariadenia SNR) konštrukciu, podľa ktorej bol čs. štátneho občianstva pozbavený každý, kto počas okupácie alebo v dobe zvýšeného ohrozenia ČSR prijal občianstvo cudzieho štátu. Čiže nie rozhodnutím štátneho orgánu, ale vlastným právnym úkonom (vstupom do "štátneho zväzku" s iným štátom) strácal Maďar alebo Nemec čs. občianstvo.
:!:
Takúto právnu konštrukciu dodatočne odobrili aj mocnosti na Postupimskej mierovej konferencii. Vychádzalo sa však z reálii povojnovej Európy, riešili a trestali sa krivdy spáchané Nemcami a Maďarmi. Napriek tomu, sám si isto všimol, že ide o často spochybňované právne normy a otázna je aj ich morálnosť.
:?
Domnievam sa, že kým v povojnovom období bolo prípustné pristúpiť aj na neštandardné riešenia, a teda defašizačné zákonodarstvo bolo opodstatnené, v súčasnosti je to nanajvýš kontraproduktívne. Som presvedčený, že sa nevyužili iné nástroje a riešenia, ale súčasná vláda (s podporou KDH) okamžite siahla po najhoršej z možných alternatív.
:evil:
Podobne by som sa mohol pokúsiť rozobrať, čo vlastne znamená to, o čom hovoril už predtým luke a čom som zopakoval aj ja (a pred čím na pôde NR SR varoval Dzurinda), že na území Slovenska vznikne nová menšina - maďarskí občania s TP na území SR. Nechcem sa ešte viac rozpisovať, ale dá sa nájsť množstvo scenárov, kedy práve táto skutočnosť bude SR na väčšiu ujmu ako keby NR SR prijala návrh SDKÚ, alebo rovno tolerovala dvojité občianstvo. Nehovoriac o tom, že zákaz dvojitého občianstva zasiahne všetkých Slovákov, ktorí sa po 17.7. budú uchádzať o dvojité občianstvo a nielen tých, proti ktorým je zákon namierený, teda občanov SR žiadajúcich o občianstvo MR.
:!:
All in all, je to nonsens. Úplny úlet a omyl! Takto právne normy nemajú vyzerať. A ten docent práv by si toho mal byť vedomý.
C08R4
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

Jack, Luke: Suhlas. Toto co navrhuje vladna koalicia je vyslovene nezmyselnost, ktora bude platit iba do momentu, kedy to poslanci SMK nenapadnu na US.

Orban skratka teraz potrebuje zdvyhnut nacionalisticke vasne na Slovensku a zmobilizovat volicov SMK (Ktora bude jeho lava ruka/ v neprospech umiernenej strany Hid) a tato vladna koalicia ho v tom svojim bezhlavym, nepremyslenym konanim vydatne podporuje. Ale Orbanovy neslo iba o SVK, netreba zabudat, ze pocetna madarska mensina zije nielen v Schengene, ale aj na Ukrajine a v Srbsku, tak to scasti viem pochopit, ale nic to nemeni na fakte, ze taketo jednostranne kroky, ktore podnikla Madarska strana predstavuju vazne bezpecnostne riziko u nas a je medzinarodne neprijatelne, aby OP MR vydavala na akomsi nie presne urcenom etnickom principe, bez nutnosti trvaleho pobytu v Madarsku. Treba sa mat skratka pred tymto panom na pozore, trpi Napoleonsko-Velkomadarskym-sovinisticko-Horthyovskym komplexom (Mne stacilo jeho vyjadrenie, napr: v KE, ze tie budu raz znova Madarske, alebo v prihovore vôbec nepouzival slovo Slovensko, ale nahradil ho "Felvidekom", Horna Zem) a urcite sa aj inspiroval podla precedensu Kosova a tiez v Rusko-Gruzinskom konflikte, kde Rusi tak isto pochybne vydavali OP a passy Osetincom a vieme ako to dopadlo a na Severoatlanticku alianciu (Hlavne Francuzov a Britov) sa zasa nemozme bezhlavo spoliehat, hlavne ak je sirena z Madarskej strany proti nam lziva kampan (Ako su mensiny utlacane, ci neustale stazovanie sa Madarov v EU parlamente, nasledne lobby v USA napr aj: prepisovanie historie, vid wikipedia ci Madarske ucebnice) ktora ma za ciel hlavne zdiskreditaciu Slovenska v zahranici a tym znemoznenie ucinnych protiopatreni, ktore mozno bude treba v buducnosti napr: na pripadne potlacenie separatistickych snaz madarskej mensiny, ako je referendum najprv o kulturnej a neskor aj uzemnej autonomii na etnickom principe, ci vyhlasenie nezavislosti?
Naposledy upravil/-a C08R4 v 02 Jún 2010, 00:37, upravené celkom 1 krát.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Jack tu treba chapat ine suvislosti. Ide tu o to ze vlada SR uz nemieni tolerovat madarsku svojvolu a pristupila k agresivnejsim rieseniam.
Urcite sa daju tej novele vytknut rozne nedostatky - je ale stale cas ich zmenit. Ale ako som uz pisal tu ide prioritne o deklaraciu zvrchovanosti
SR ako samostatneho silneho statu s rovnocennym postavenim voci svojim susedom. Jednoducho povedane "dostanem facku ale hned ju aj vratim, ale nesklopim usi aby neprisla vzapati aj druha facka, este silnejsia." Ano, nebolo to uplne pravne OK, ale tu islo hlavne o promptnost reakcie a nie kvalitu. Na kvalitu mame este cas, ale na promptnost by uz cas nebol. Tuto dolezitu skutocnost treba vidiet v tej novele.
MRBLUE
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Maďarsko je fasisticka krajina. Keby u nás Kotleba robil len 10percent toho,čo sa deje v Madarsku,tak by už niekde v Leopoldove sedel. Možno reakcia našich politikov mení úplne najspravnejsia,ale bolo potrebné dať najavo že niesme fackovaci panak. Možno udalosti v Sudetoch si už nikto nepamätá,ale udalosti v Juhoslavii niesu take staré. Tiež to nikoho netrapilo,kým nevypukla vojna.
A mimochodom,možno keby terajšia opozícia bola pri moci,možno by reagovali ako Fico a opozičný Fico by navrhoval to čo oni. :) To je skratka politika. Chvalit seba a hanit tých druhých. :D
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

BKSL napísal:Jack tu treba chapat ine suvislosti. Ide tu o to ze vlada SR uz nemieni tolerovat madarsku svojvolu a pristupila k agresivnejsim rieseniam.
to ze madarsko prijme nejaky zakon, ktory je vraj v rozpore s medzinarodnymi zmluvami a my nan zareagujeme zakonom, na ktorom je o to horsie, ze je protipravny, voci vlastnym obcanom, aj tym ktori s madarmi nemaju nic spolocne z toho nerobi riesenie, ako tu bolo povedane, tento "zakon" nic nevyriesil.
BKSL napísal:Urcite sa daju tej novele vytknut rozne nedostatky - je ale stale cas ich zmenit.
pre teba je neustavny zakon nedostatok, pre mna to je zavazny problem, zrejme na veci nazerame odlisne.
BKSL napísal:Ale ako som uz pisal tu ide prioritne o deklaraciu zvrchovanosti SR ako samostatneho silneho statu s rovnocennym postavenim voci svojim susedom.
prave tato reakcia z nas robi z madarov zakomplexovanych chudacikov, keby sme boli zvrchovany silny stat, tak sa nad tymto krokom madarska mozeme akurat tak pousmiat.
BKSL napísal:Jednoducho povedane "dostanem facku ale hned ju aj vratim, ale nesklopim usi aby neprisla vzapati aj druha facka, este silnejsia."
takto sa riesia konflikty v skole cez prestavku a na ulici, ale nie v medzistatnej diplomacii.
djuri
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 11 months

Príspevok od používateľa djuri »

Jack napísal:Mal som tú možnosť vypočuť si od Dzurindu, s akým návrhom zákona - protiopatrením proti zákonu o dvojitom občianstve prichádza SDKÚ. Jednoducho zákonom NR SR chceli ustanoviť, že zákon o dvojitom občianstve na území Slovenska neplatí. Účinky zákona o (maďarskom) dvojitom občianstve by teda na území SR nenastali. Jednoduché, elegantné a ústavne nezávadné.
Zo skoly som toho uz zabudol dost ale ten zakon u nas neplati tak ci tak nie? Madarsky parlament predsa nemoze prijat pravnu normu s ucinnostou mimo uzemia MR.
Jack
moderátor

Djuri, neodpoviem ti celkom jednoznačne, lebo nie som teoretik - ústavný právnik.
Zákon sa vzťahuje (o.i.) na niektorých občanov SR, má týmto občanom priniesť určité výhody, a to nielen na území MR. Teritoriálna pôsobnosť tohto zákona sa rozhodne neobmedzuje iba na Maďarsko. Zákon nie je platný iba na území Maďarska, jeho účinky nastávajú aj mimo územia Maďarska...
Samozrejme, jeho pôsobosť sa nevzťahuje priamo na územie iných štátov, ale osobná pôsobnosť tohto zákona sa vzťahuje k určitej skupine občanov cudzieho štátu trvale žijúcich na území cudzieho štátu, teda nie na území MR. Domnievam sa teda, že ide o zásah do suverenity iných štátov, aj SR.
Podstatné je, že tento zákon neštandardným spôsobom upravuje nadobúdanie maďarského občianstva bez splnenia inak bežných podmienok (napr. narodenie, sobáš, TP po určitý čas na území MR...). Občianstvo priznáva na základe pofidérnych kritérií ako sú (najmä) znalosť maďarského jazyka a kultúry.
:P
Napriek tomu, že maďarský zákon je zrejme riadny paškvil (ale neviem to isto, priznám sa, nečítal som ho) a možno ním narušili nielen dobré susedské vzťahy, ale aj nejaké medzinárodné dohovory (iba moja domnienka), je nonsens, aby naša vláda predložila a NR SR schválila ešte väčšiu 3,14čovinu! Aj keď súhlasím, že Maďari si zvolili cestu vytvárania napätia, nechápem prečo musí naša vláda situáciu ešte viac eskalovať.
A aj keď súhlasím, že sa žiadala určitá odozva (v prvom rade však diplomatická), predsa nik, kto si zachová aspoň zbytky súdnosti, nemôže súhlasiť s tým, že na Slovensku pošliapeme hoci aj vlastnú Ústavu, len aby sme hystericky a v chvate odpovedali na hlúpy krok iného štátu.
Pardón, možno niekoho urazím, ale ten, kto si myslí, že vláda SR musela postupovať presne tak ako postupovala, je podľa mňa buď dosť naivný, alebo rovno hlúpy. Netvárme sa, že odrazu sa SR ocitla v ohrození a bolo treba konať "agresívne" (ako napísal BKSL). Jediný, kto sa ocitol v ohrození je Fico. Voľby sa blížia, zrejme ich vyhrá, ale ktovie, či mu to bude stačiť na zostavenie vlády. Preto - a pre nič iné - sa rozhodol konať "agresívne" a chrániť nie Slovensko pred maďarskou svojvôľou, ale preferencie strany Smer-SD pred poklesom. SNS detto.
MRBLUE
častý prispievateľ

Príspevok od používateľa MRBLUE »

Ako som uz pisal vyssie,Madarsko je fasisticka krajina a bolo treba rozburit tiche Europske vody,aby sa tym zacal konecne niekto zaoberat. A v pripade ze sa situacia v tejto krajine nezacne menit,mali by sa zvazit prisne postihy,pripadne aj jej zotrvanie v eurostrukturach.
Ci to co schvalila NR je dobre ci zle momentalne neriesim,lebo su to riadne a demokraticky zvoleni zastupcovia ludu.
A ked uz je debata o ustavnosti,pise sa v nej ze nikomu nemozno proti jeho voli odnat obcianstvo. Ale sak ked niekto dobrovolne prime obcianstvo ine,v podstate je to akt dobrovolneho vzdania sa obcianstva Slovenskeho. Zalezi to od uhla pohladu. :D
Takze sa tu podla mna venujme skor problematike zbrani,v ktorej sa povacsinou vyzname a to ci je zakon ustavny ci protiustavny,nechajme na ustavny sud. Pripadne nova demokraticky zvolena vlada to moze za par tyzdnov zmenit :)
My strelci,polovnici,sportovci a bojovnici by sme sa skor mali spojit a drzat spolu proti akejkolvek vlade,lebo nech je hore KDH,SNS,SDKU,SMER,ci ktokolvek iny,stale budu tendencie odzbrojit obcanov. Preto musime v podstate byt v opozicii proti kazdemu mocipanovi,ci je cerveny ci modry.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"