Svietidlá, batérie

Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Kto mate osobnu skusenost s Olight-ovskym systemom plynuleho nastavovania svietivosti 'infinite beam adjustment', napiste pls, ako sa vam pozdava. Nie je to nastavenie prilis pomale alebo neprakticke?

Gunslinger:
Otazka ohladne 'Olight I15 Infinitum' - je vyuzitelny aj na cigarovu techniku?
a/ Da sa svetlo bez problemov zapinat/vypinat len tlakom korena palca, nie je gombik prilis zapusteny do tela baterky?
b/ Da sa dobre rozlisovat medzi docasnym a trvalym zapnutim svetla, aj pri uvazeni pripadneho stresu?
Gunslinger
moderátor
Dátum registrácie: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

Tiez som len na skok (za par hodin letim za ocean), ale aspon v skratke:

yarco: Tlacidlo je relativne hlboko, ale pokial nema clovek uplne kratke prsty/palec tak to nie je problem. Ale docasne vs. trvale nie je uplne idealne, pri docasnom (len zatlacenie) sa mi raz za cas stane ze ho nechtiac prepnem na stroboskop, cize som si zvykol ze aj ak potrebujem posvietit len na chvilku, zvycajne to robim klasickym (uplnym) zapnutim a vypnutim.

Co sa tyka maximalnej svietivosti na 'obranne svetlo', je to individualne, suhlasim s tym ze vela lumenov moze byt overkill a ciastocne 'oslepit' aj 'obrancu', ale zalezi aj od typu reflektoru (ci je skor na 'throw' alebo 'spill' = ci ma kuzel svetla zaostreny viac do dialky, alebo viac na rozptyl), atd. atd. a napr. ten Triton M30 co mam na UASe mam nastaveny na max svietivost (realnych cca 700 lumen) ale s nahodenym bielym difuzerom a je to az neskutocny rozdiel - difuzer to vsetko krasne rovnomerne rozpyluje a je to akoby clovek prepol noc naspat na den :shock: :twisted:

X300ka je velmi dobre takticke svetlo, je pravda ze Surefire trochu (dost) zaspal dobu, ale lumeny nie su to najpodstatnejsie, ide aj o vydrz (vykon je skoro vzdy za cenu vacsej spotreby), spolahlivost, schopnost dlhodobo znasat strelbu/otrasy zbrane, vodovzdornost, atd. atd.

Ono, celkovo, klasicke baterky boli velmi jednoduche 'pristroje', ale tieto moderne baterky uz su znacne komplikovane (a aj ked napr. Fenix, Olight, Nextorch, ... vyzeraju velmi podobne, su tam dost velke rozdiely - regulovane vs. neregulovane napajanie, kontrolna elektronika pre mody svietenia, typy diod a ich heatsinkov, atd. atd.). A zasa cim je vec komplikovanejsia, tym je nachylnejsia na to ze sa na nej nieco po... zrovna ked ju clovek bude najviac potrebovat. A zatial co pri taboraku to nemusi byt nic katastrofalne, v taktickej situacii ide zvycajne o vela a vystroj musi byt podla moznosti co najspolahlivejsia.

Gunslinger
C08R4
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 10 months

Príspevok od používateľa C08R4 »

No ale pri SureFire X300 je cena uz za limitom, co som ochotny za lampu dat :roll:. Na kratku (Glock) sa mi este pozdaval Streamlight M3, da sa zohnat za nejakych 90€, co sa este vcelku da.
Naposledy upravil/-a C08R4 v 23 Okt 2009, 01:02, upravené celkom 1 krát.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

Gunslinger napísal:Tlacidlo je relativne hlboko, ale pokial nema clovek uplne kratke prsty/palec tak to nie je problem.
Tu neviem, ci sme sa uplne pochopili.
Pytal som sa na zapinanie svetla, ked ho drzis medzi prstami (ukazovak a prostrednik) slabej ruky a gombik stlacas nie koncom palca, ale len tlakom vnutra dlane, resp. toho 'velkeho masa' na zaciatku palca.
friendly_yonath

Príspevok od používateľa friendly_yonath »

Tango: P1D som uviedol ako priklad, porovnanie vykonu, vydrze a rozmerov.
Fenix dobu rozhodne nezaspal, skor ju zaspali vo Surefire.
No som zvedavy co ma lepsi pomer cena/vykon ako Fenix alebo Olight, zeby Surefire?
Svietidiel som uz taktiez vela vyskusal, je to moja uchylka od Maglite, Solarfore, Nitecore, Olight,...
Ale najviac sa mi pozdavaju Fenix a Olight kvalita spracovania vyborna a poruchovost minimalna, u Fenixov skoro ziadna (to mam potvrdene od ceskeho distributora)

Uznavam, civil nieco take nevyuzije a ak by nahodou aj ano tak jedine doma ako pisal yarco.
friendly_yonath

Surefire X300 ma ovladanie vyborne, ktomu niet co dodat ale bodaj by nemalo za tu cenu.
Nepisal som ze som znaly v svietidlach pre kratke zbrane. Ale dnes som mal chvilu cas a skusil som hodit Fenix PD20 na HK. Mal som k dispozicii len 2" montaz, co pouzivam k TK11, tak som ju musel trochu upravit.
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Obrázok
Fotka na dreveny obkal zo vzdialenosti cca 1,5m.
Fotka na povale vzialensot cca 5m.
Pre civilne pouzitie si myslim ze by to mohlo stacit.
Este zopar informacii o PD20:
-doba vydrze 1hodina (180lumenov) - 35hodin (8 lumenov)
-narazuvdorna, vodotesna
-napajanie 1xCR123
friendly_yonath

Pozeral som na ten spinac na X300 blizsie a niesom si isty ci by som ho ukazovakom dociahol, mam problem s kratsimi prstami. Takze zapnutie baterlu s jednou rukou asi nehrozi. Pozeral som to video co si robil, to som ani nevedel, ze je taka ochrana .
Ta moja kombinacia bola funkcna, mne sa to zapinalo celkom pohodlne ale clovek s vacsimi prstami by mal zrejme problem.
Zrejme to bude naozaj vyhodnejsie pri obrane obidlia pouzit odelene zbran a svietidlo.
Tu recenziu som uz davnejsie cital ale rad som si ju pripomenul.
DObre vediet, ze treba ho najskor nechat preskocit plot :)
friendly_yonath

tango dik za rady, vidim ze uz mas nieco "prekakane".
Rozmyslam nad dalsim prirastkom do mojej zbierky bateriek, ze by som si spravil radost na vianoce. Mam dvoch kandidatov novy Fenix TK30 alebo Olight M30 Triton.
http://www.baterky-noze.sk/olight/olight-m30-triton
http://www.baterky-noze.sk/fenix-svietidla/fenix-tk30
U tritonu sa mi viac paci ovladanie a aj velkost hlavy je o nieco mensia.
Kto mate tritona, tak mi prosim napiste ako ste snim spokojny.
S TK30 zrejme este nikto nebude mat skusenost, kedze ma prist na slocensky a cesky trh az tak za dva tyzdne.
friendly_yonath

Mal si TK30? A odkial si ju mal?
robogti
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa robogti »

friendly_yonath

No to veru nie. M20 WP ju s hladkym reflektorom mozno aj presvieti. Lumeny niesu vsetko.
Od tej doby co som sem naposledy pisal som mal moznost vyskusat Fenix TK30 a Olight M30.
M30 ma sklamal, TK30 ho v pohode presvietila. TK30 je ako keby o triedu vykonovo vyssie svietidlo a pritom pouzivaju tu istu diodu.
Gunslinger
moderátor

dudko: V tomto s tebou musim nesuhlasit, vykonovo je M30 vyssie nez TK30 (700 lumenov vs 635), rozdiel je ale v reflektore - TK30 ho ma vacsi a viac zaostreny = TK30 ma lepsi throw (cize tak ako pises subjektivne M30ku 'presvieti' = dosvieti o cosi dalej), ale zasa M30 ma o cosi lepsi spill (lepsie osvieti okolie).

Obrázok

Porovnanie - TK30 vlavo, M30 vpravo
Obrázok

Ked som kupoval M30 tak TK30 este nebola na trhu, ale z tychto dvoch by som si dnes opat vybral M30 (ako svetlo na zbran) z dovodov:

- jednoduchsie ovladanie - M30 ma len 4 mody (700 lumen - pouzitie vonku - standardne nastavene, 120 lumen - pouzitie vovnutri, 8lumen - nudzove/dlhodobe pouzitie, a strobe - 'attack mode' :twisted:
Pri TK30 clovek musi premyslat ci ma nastaveny Searching, Camping, alebo Hunting mode, pricom kazdy z nich ma dva vlastne a odlisne dalsie mody, a 'prepinat' musi dotahovanim hlavice (dvakrat na prepinanie medzi hlavnymi modmi a potom raz/dotahovat na prepinanie sekundarnych modov, atd.)

- pre svetlo na 'obrannej' zbrani preferujem spill/flood pred throw

- o cosi nizsia hmotnost

- M30 mi len tak tak vojde do podvesu (TK30 uz ma prilis velky reflektor, cize alebo by som ju musel dat uplne dopredu alebo ju dat do nejakeho riadne offset mountu)
Obrázok

TK30 by sa ale hodila napr. ak by to mala byt jedina/univerzalna baterka na opasok/do prirody, a clovek by mal namemorovane v ktorom mode zrovna je a pamatal si ako to poprepinat (napr. ako prejst z 12 lumenov na 630), atd.

Len tak pre zaujimavost - aj ked pri sebe nosim M10, najcastejsie pouzivam jednu noname baterku ktoru som kupil na jednej vystave za $15, vykonovo ma cca 200-250 lumenov, dobry throw aj spill, bezi na 2 tuzkove baterky, a zatial prezila vsetko (od x padov na zem az po par hodin v kaluzi vody v dazdi :shock: Vyzera ako LD20 (az na tu cenu), len skoda ze neviem identifikovat vyrobcu, za tie peniaze by sa takych bateriek zislo doma aj pat... :lol:

Gunslinger
Gunslinger
moderátor

tango: Dik za radu, ale je to v pohode (mam to odskusane :wink:

Aktualne prevedenie mojho UASu (po vymene prednej rukoviatky z T-Podu naspat na GripPod, vymene dvojbodoveho popruhu naspat za 1-bodovy, a odstraneni tretej nohy...) je taketo:

Obrázok

Teoreticky by sa dala posunut este viac dopredu, ale stary grip-pod nema vybratie pre tlakovy spinac, takze nez to urobim docasne mam M30ku na dosah ukazovaka (naspodu v osi hlavne). S tienom medzi 11tou a 1nou ale nie je problem, bez difuzora robi tien len uplne hore o 12tej, a s difuzorom je ten tien este slabsi a uz ho clovek ani nevnima.

Pre porovnanie - vlavo baterka drzana v ruke (200 lumen!!! na tej fotke sa to nezda, ale uz tych 200 lumen tu chodbu osvetlilo docela dobre), v strede M30 bez difuzora (700 lumen - vovnutri je to uz trochu moc), a vpravo M30 s difuzorom (krasne a rovnomerne osvetleny priestor od 9tej do 3tej... :twisted:

. . .

Gunslinger

Edit: Z dovodu nadchadzajucej navstevy Javelinom fotky pre istotu odstranene... :lol:
Naposledy upravil/-a Gunslinger v 16 Dec 2009, 14:49, upravené celkom 1 krát.
gewehr
expert
Dátum registrácie: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

tango napísal:...a nefot si propoziciu bytu...ulahcujes nam robotu...
heh, tak ja ti garantujem, ze napr. do mojho bytu by ste sa na 100% nedostali 8)
Gunslinger
moderátor

tango: Jo jo, s tlakovymi spinacmi tiez nemam najlepsie skusenosti - dva mi uz odisli (Streamlightovsky aj Solarforcovsky), tento od Olight zatial funguje, ale je prilis citlivy - nech ho dam kamkolvek staci on zavadit a uz ide, preto to skusam takto - lavy ukazovak zatlaci zozadu - zapne sa 700lumenov, a ak zatlaci na to bocne tlacidlo vlavo - zapne sa 700 lumenov v stroboskop mode :twisted:

Gripy su kapitola sama o sebe, ten Fab T-pod sice vyzera ergonomicky, ale neosvedcil sa mi - ma sice predpripravu na tlakovy spinac, ale maloktory tam vojde, na male kalibre a hrajkanie sa na strelnici bol ok, ale pre akcnejsiu strelbu z vacsieho kalibru sa nehodi - malicko sa vikla, co ztazuje dvojstrely, a hlavne ked pusku v rychlosti chytis, casto nechtiac aktivujes rozlozenie na dvojnozku co je riadna pakaren (a pakaren ho zlozit naspat), na rozdiel od klasickeho grippodu, ktory aj ked po nechcenej/nahodnej aktivacii 'vystreli' nozicky, stale sa da pevne drzat a pouzivat.

Gunslinger

P.S.: Nachystam aj kolaciky ? Ale Javelina radsej nechajte doma - je to pakaren potom upratovat... :lol:
Napísať odpoveď

Návrat na "Puzdrá na zbrane, príslušenstvo a iné..."