Konkretne príklady nutnej obrany a krajnej núdze

friendly_mirzakhani

Príspevok od používateľa friendly_mirzakhani »

to yarco:
aby si nebol prekvapeny potom z toho ked vsetci uvedu,ze poculi teba kricat na neho,ale nik si nespomenie, ze co si krical... (zazil som to) zazi soml asi xxx pripadov kedy vyzva nema vobec ziadnu cenu. ak sa rozhodnem po tebe skocit, tak to, ze ty budes hovorit nech s tym prestanem, mi da viac casu urobit utok (zase som to zazil...). kazdy musi vediet vyhodnotit situaciu sam. forum je dobre aby tu boli zodpovedane otazky, ale konkretny navod tu neda nikto. dolezite je vediet plavat v § NO ako ryba vo vode.

ale zas ked niekto cche napadnut mna, tak urcite nema v umysle utocit len takym sposobom aby nebol celkom zjavne neprimerany mojej obrane...
Používateľov profilový obrázok
canis lupus
prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 5 months

Príspevok od používateľa canis lupus »

pripraveny tasit som vzdy,avsak nevidim dovod,ak mam oproti sebe jedneho osmahnuteho,a ja mam vyhodu teleskopu,pricom verim ze by som tento konflikt vyriesil velmi rychlo a razante.ano moznosti je vela ako si sam napisal,no ja som si vybral tuto,a cakal som ako zareaguje.preto som ho tasil viditelne a dostatocne vcas aby som vedel nakolko je odhodlany az zajst a ci to mysli az tak vazne.tym to skoncilo.je tu sice moznost ze by pokracoval v utoku,samozrejme ze som s tym pocital,aj s tym ze by mi ten teleskop naozaj vypadol,no az v pripade ze by sa ho zmocnil by som tasil zbran.lahko sa pise,tazko sa kona.to je pravda.a aj napriek niektorym vasim nazorom,tasit zbran,by som svoj postup robil rovnako.pytam sa.naozaj si myslite,ze v pripade vyzvy so zbranou v ruke,po pripadnom varovnom vystrele,a keby pokracoval v chodzi ku vam,by ste to donho nasili?ja si vazim svoju slobodu aj svoje zdravie,ale clovek ma x moznosti ako sa branit a nemyslim si ze pouzite zbrane jev tomto pripade spravne.
inspiring_austin

Príspevok od používateľa inspiring_austin »

vzdy mozes aj utiect, ze a hanba to nie je.
canis lupus
prispievateľ

ano to je pravda,ale priatelku tam nechat,to uz hamba je.ako som pisal,nebezpecenstvo som preniesol na seba.
satu
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa satu »

Mily Martin, podla mna si urobil chybu uz vtedy, ked si nechal eskalovat svoj spor s priatelkou. Ty si ju vystavil nebezpecenstvu. Preco sa s nou hadas na mieste kde sa vyskytuju asociali? Keby nemusela opustit auto, nestala by sa potencialnou obetou. Viac kontroluj okolie, aj svoje emocie.
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa yarco »

vandave:
Pýtal si sa, prečo vôbec by si mal na útočníka kričať, ja som ti odpovedal.
Krik/výzvy sú len jedna z možností, ktoré sú k dispozícii. Podobne ako varovný výstrel, útek, atď ...
Môžu byť využiteľné a pomôcť, ale aj nemusia...
Presne v duchu:
vandave napísal:kazdy musi vediet vyhodnotit situaciu sam
canis lupus
prispievateľ

Satu:moja priatelka je dost tvrdohlava na to aby si robila po svojom...preco si myslis ze som ju ja vystavil nebezpecenstvu?ukaz mi jedno bezpecne miesto v Ba 2 a ja tam budem s nou chodit (rad si necham poradit :wink: ) Byvam na Dolnych Honoch uz 16 rokov a nenecham sa obmedzovat,pretoze ako som napisal,ja mam slobodu rad.Neviem kde zijes ale bezpecne neni uz nikde.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Martin: asi budeš na mňa naštvaný, ale nedá mi nespomenúť, že za tých ani nie 60 príspevkov si tu už napísal:

1) pobil si sa pred vchodom svojej priateľky, tuším si bol opitý a oni tiež
2) niekto ti hodil pohár do tváre
3) nejakí osmahnutí sa vyhrážali tebe a frajerke pri pentagone
4) nejaká hromadná bitka skínov a narkomanov
5) najnovšie jeden osmahnutý sa vyhrážal tebe a frajerke

Tipujem, že tie problémy hlavne nevieš predvídať a nevieš im nejako predchádzať, prípadne ich priamo priťahuješ. Ja v BAII venčím psa už 10 rokov v rozmedzí medzi polnocou a treťou v noci a mal som zatiaľ jeden incident - premúdrelého sbskára, ktorý prekračoval svoje kompetencie (verbálny spor). Ak chceš miesto v BAII kam môžeš ísť s priateľkou pokojne, tak poď do Prievozu, dúfam ale, že tie problémy nedonesieš so sebou :wink:
canis lupus
prispievateľ

Zoidberg.je to mozno absurdne ale ja som magnet na problemy :lol:.vies,nepatrim medzi mladych ludi ktory travia svoj volny cas na pc.som rad ze si moje ,,pripady,, ocisloval.2 a 4 je jedno a to iste,sice si to trochu prekrutil,ale budis :) chcel som pocut vas nazor,aj ked som taketo reakcie cakal :cry: kazdy mame pravo na nazor,ja vam ho neberiem,no nepoznam vas osobne(co sa dufam zmeni).3 z uvedenych problemov som si vypytal sam,a patricne som za to znasal nasledky.avsak odkedy mam ZP staviam sa k tomu vsetkemu uplne inak.co je zle na tom ze sa chcem podelit so svojimi skusenostami?rozpravam o veciach ktore som zazil.urcite nemam tolko skusenosti so zbranami ako vacsina z vas,a preto do toho nekecam :) P.S.: nastvany nie som...kazdy ma svoj nazor :wink:
lubor
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 11 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lubor »

Kazdy konflikt ktory skonci bez ujmy je vyhra, je jedno ci skoncil zastrasenim alebo utekom hlavne reagovat vcas a primerane. Grazlikov pobehuje vela ved preto mame "A" a je uplne jedno akej je farby ako v pripade ked chalan v BA dostal po papuli a neskor zomrel.
Vyriesit krizu na 5 metrov je podla mna super lebo nebol nik ohrozeny a horuca hlava rychlo vychladla.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Martin: Ak som niečo nenapísal presne tak sorry, tiež už si to presne nepamätám, ale podstatná bola táto časť môjho príspevku:
Zoidberg37 napísal: Tipujem, že tie problémy hlavne nevieš predvídať a nevieš im nejako predchádzať, prípadne ich priamo priťahuješ.
Vidím hlučnú podnapitú skupinku? Idem inokade. Vyberiem si tú svetlejšiu ulicu. Idem tade kde je pravidelnejší pohyb ľudí. Vyhýbam sa očnému kontaktu, atď.
canis lupus
prispievateľ

je zbytocne sa o tom dalej bavit...toto robim aj ja.co bolo bolo,terazky som majorom :lol: nie vzdy sa vsak da predist problemu,na tom sa urcite zhodneme...je to ako s autom...nemusime havarovat s vlastnej priciny...mozme predvidat,mozme davat pozor,jazdit pomaly...no ked to ma prist to pride(klopem na drevo).
Bauer
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa Bauer »

Nechcem ťa tu poučovať ani súdiť Corleone. Chytím sa práve toho, čo spomenul aj Zoidberg. Konfliktom sa dá predchádzať. Ja osobne vždy keď sa takto do niečoho primiešam, a dodatočne to zanalizujem obvykle si viem presne povedať, čo konkrétne som pos..l v danom prípade.

Raz mi jeden skúsený odborník na bezpečnosť povedal, že keď bodyguard musí vytiahnuť zbraň alebo použiť akékoľvek obranné prostriedky tak vždy len bodyguard niečo absolútne posr.l lebo mohol lepšie vyhodnotiť hrozby, zvoliť inú trasu pre chránenú osobu alebo aj doporučiť chránenej osobe aby nikam nešla.

V tvojom prípade Corleone, to dopadlo najlepšie ako mohlo. Možno len polemizovať a filozofovať o tom, či keď si uvidel blížiacu sa osobu si nemal vystúpiť a povedať priateľke: "Poď trucovať niekam inam, nie je to tu vhodné miesto."
canis lupus
prispievateľ

to sa proste nedalo,bola odomna moc daleko,a on pri nej moc blizko,preto som jeho pozornost dostatocne vcas upriamil na seba.ono to vyzeralo z jeho pohladu ze je tam sama...ja sa nehambim utiect,pretoze viem co vsetko sa moze stat ked je clovek hrdina...ale o svoju rodinu sa budem snazit vzdy postarat.
Max11
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 6 months

Príspevok od používateľa Max11 »

Ja som sa na zaklade predoslych skusenosti, naucil relativne dobre vyhodnocovat a predvidat potencionalne nebezpecenstvo. Musim si zaklopat, no uz dobrych par rokov som nezazil na ulici utok alebo hrozbu vyslovene orientovanu voci mojej osobe.
Moja polovicka si sice mysli, ze som mierne paranoidny ale tiez pokial napriklad vidim skupinku vyrastkov ako sa v parku zabavaju pri flasi lacneho chlastu, radsej zvolim 2x dlhsiu okluku bez obavy z konfliktu.

@Martin - Ak Ti mozem poradit... kazdemu sa moze obcas stat, ze sa so svojou polovickou "povadi" aj na verejnosti a nie zrovna v dobrom case na dobrom mieste. Ja osobne to riesim tak, ze pokial vidim hrozbu tak v tom momente zahodim za hlavu nejaku "hadku" a priatelke poviem, ze musime prejst na druhu stranu, obist nejake miesto alebo skratka len nepritahovat pozornost pobliz stojacich asocialov nasou hlasnejsou vymenou nazorov. Ked vidim, ze v takom momente ona nedokaze vychladnut a odlozit osobne problemy do chvile, ked sa presunieme na bezpecnejsie miesto, tak skratka vyuzijem svoju fyzicku prevahu a doslovne ju na to bezpecnejsie miesto odtiahnem alebo prenesiem :lol: Vobec mi nevadi, ze sa mozno nastve este viac... na bezpecnejsom mieste je vzdy dost casu vydiskutovat si vsetky veci :)

Naposledy (i ked to je mierne odlisny pripad) som takto zazil za bieleho dna nejakeho dementa v aute. Siel som na prechadzku s polovickou a sli sme po krajnici malo frekventovanej cesty uprostred dediny. Cesta je dost siroka aj na to aby sa tam obisli 3 autobusy. Priatelka mi povedala, ze potrebuje zastavit lebo si chce zaviazat snurku na topanke. Pocul som prichadzat zozadu auto tak som sa obzrel. Videl som ze za volantom sedi nejaky dedinsky dement s este dementnejsimi kamaratmi sediacimi v aute. Vycitil som hrozbu, lebo na tak sirokej ceste v miernej zatacke si zvolil smer priamo na nas, tak som na priatelku zakrical nech sa uhne lebo ide nejaky kreten na aute. Na to mi len podrazdene odvrkla, ze nech pockam ze si viaze snurky. Dement sa rozhodol zbesilo trubit a sucasne rozbehnutym autom smeroval priamo na nas. Tak som priatelku sotil do strany hoci si prave zohnuta zavazovala snurky. Dement nas autom o kusok minul a za neustaleho trubenia a isto dementnej skodoradosti pokracoval v ceste dalej. Polovicka samozrejme nasrata, ze som ju sotil, no ked sme si neskor vysvetlili co sa dialo a preco som reagoval ako som reagoval tak bolo nakoniec vsetko v poriadku.

Mimochodom existuje vobec nejaky legalny sposob ako sa branit proti takemuto "utoku" autom ? :roll: Idealne by bolo takehoto sofera aspon poriadne vystrasit, nech si uvedomi, ze aj auto je v urcitom zmysle zbran. Mne tento konkretny pripad nepride o nic vtipnejsi ako mierit na niekoho s nabitou zbranou, kricat pri tom a tesne pred domacknutim spuste strelit vedla.
Napísať odpoveď

Návrat na "Nutná obrana - krajná núdza"