Chcem začať prebíjať...ako na to?

matus69
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 1 month

Príspevok od používateľa matus69 »

je v pohode, ze tie necistoty idu do kanalizacie?
M M
prispievateľ
Dátum registrácie: 10 years 5 months

Príspevok od používateľa M M »

Kedze ide o velmi slaby roztok ktory obsahuje do jedla bezne pouzivanu organicku kyselinu, co sa tyka soli - octan zinku - E650 pouzivany v potravinach, med pokial sa dobre pamatam s octom bezne nereaguje, jedla soda, pripadne zbytky po spalenych nitratoch - bol by som v klude. Obavam sa ze po beznom dazdi musia cisticky zvladat radovo mnohonasobne vyssie zatazenie horsimi vecami. To si skor davam zalezat na tom aby som daval do igelitky hilzne co uz chcem vyhodit, aj vypalene zapalky - chvalabohu uz tu mame kontajner na kov, kedysi som to nosil na strelnicu.
Machead
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 10 years 7 months

Príspevok od používateľa Machead »

Chemicke zmeny su mi jasne, ze neutralizujem ocot zasadou - sodou bikarbonou. Prave preto by som ocot zlial apotom neutralizoval. Ani nie kvoli recyklacii a uspore, ale lepsie sa neutralizuje ked je tam mensia kyslost, len na hilznach nez neutralizovat cely roztok.

Je jasne ze ked clovek neperie kazdy tyzden tisice nabojnic, nebudem riesit cenu octu (40 centov liter) a kuchynskej sody.
Používateľov profilový obrázok
yarco
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 7 months

Príspevok od používateľa yarco »

theplaky napísal:Kedysi som praval priamo v pracke:
- zo starych rifli som si usil take pevne vrecko do ktoreho som dal nabojnice, zasnuroval a hodil normalne k satom
- saty to nespini (odskusane), ...
Toto by som ja nerobil. To, že nie je vidieť špina neznamená, že sa to oblečenie nekontaminuje bordelom. A toho máme dnes okolo seba už aj bez toho dosť.
theplaky
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

Poznam X dalsich ludi ktori pravaju rovnako, robia to tak roky a su stale tu - nemyslim si, ze by z toho vyplvyalo nejake zdravotne riziko.
- ten bordel o ktorom pises zostava v znacnej miere uvazneney prave v tom riflovom vrecku
- prachove spaliny su zo zdravotneho hladiska nebezpecne najma v pripade ich vdychnutia - nemyslim si, ze by kontakt s pokozkou vyvolaval nejake reakcie (nehovoriac o nariedeni koncentracie ktora pri tom mokrom prani bezpochyby nastane)
..ale dik za upozornenie
Machead
častý prispievateľ

Rozne splodiny a zbytky tazkych kovov v obleceni su jedna vec.

Ja osobne to nepokladam za dobry napad z hladiska zivotnosti pracky.

Vcera vecer som nabojnice dal namacat do mydla a teraz su este v octovom roztoku. Sem tam pretrasiem, ked pridem z prace zlejem. Ale uz vcera vecer boli zvonka po par minutach pekne ciste leskle, vnutro v klidku.

Tych 800 kusov je v podstate len na spodku velkeho kybla, nevidim problem takto naraz oprat aj par tisic
aparapi
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa aparapi »

Aký máte názor na produkty firmy Lyman (váhy, prachovače, kokily...)?
Machead
častý prispievateľ

Sam mam od nich len nabojovy kaliber, je kvalitny.

Kedze je to americka firma s dlhodobou historiou a renome, ktora vydava aj vlastne prebijacie manualy, urcite by som sa nebal.

Ked si pozries YouTube videa, kopa amikov ma prave pracky Lyman alebo Hornady ci Frankfurt Arsenal.
ketchup
prispievateľ

Príspevok od používateľa ketchup »

M M naco peries odzapalkovane nabojnice? pri pistolovom kalibri by sa mi fakt nechcelo prehanat nabojnicu lisom 2x len preto aby som vypral lozko zapalky - na vzdialenosti na ktore s tym clovek striela ziadny rozdiel len kopa roboty navyse...
Miro389
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Miro389 »

Veruze.
Ja v poslednej dobe ignorujem aj vibracnu cisticku.
Nazbierane hilzne hodim do umyvadla zalejem vodou, necham rozpustit hlinu, trochu prebehnem rukou spustim vodu a dam susit. Nic viac.
Machead
častý prispievateľ

No neviem, skusil som aj to macanie v roztoku s octom a nabojnice sice boli bez hliny, ale zvnutra ostalo mnozstvo uhlika po zhoreni prachu.

Ono to sice zrejme strielat bude, ale ja osobne sa bojim zivotnosti matric. Neslo to do nich uplne hladko.

Radsej som objednal ultrazvuk cisticku. Fakt mi to za znicene matrice nestoji. A ze hlavne na prvej kalibracnej ostalo dost bordelu po par nabojniciach…

Ja viem, ked uz prat na mokro tak s ocelovymi ci keramickymi telieskami vo vlastnorucne urobenej pracke, ale zatial mi toto bude stacit. Ta vlastna pracka sa sice da urobit za par supov ale momentalne nemam chut sa s tym babrat :)
tomas fuk
prispievateľ
Dátum registrácie: 12 years 5 months

Príspevok od používateľa tomas fuk »

Pokud mas pistolove nabojnice ciste z venku, tak nemusic vubec prat. Revolverari, kteri vysypou nabojnice do dlane a pak je daji do sacku, nebo krabicky to tak bezne delaji. Spaliny uvnitr nabojnice se nedostanou do styku s pracovnima plochama matric.
Neco jineho jsou puskove nabojnice. Tam se formatuje krcek pomoci kalibracniho trnu a ten by se poskodil.
Ja sam peru pistolove nabojnice jen na sucho ve vibracce, ale jen proto, aby byly leskle.
theplaky
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa theplaky »

Pani skúšali ste niekto prat s KERAMICKYMI omielacimi telieskami v klasickej vibracnej pracke s PLASTOVOU nadobou?
- ide mi o to ci ta keramika nebude už natoľko abrazívna že by uberala aj z toho plastu..

Dik
M M
prispievateľ

Príspevok od používateľa M M »

@Ketchup - neperiem 2x - kedysi som to robil, potom som zistil ze to nema vyznam. Fotka susicky je uz postarsia - to som testoval rozne postupy. A pokial myslis hilzne na dalsej - tie som odzapalkoval koli foteniu lozka.

@Machead - poskodenia pistolovych matric "karbonom" vo vnutri by som sa nebal - vplyv by to mohlo mat maximalne u rozhrdlovacej / prachovacej matrice, ale ani tam zatial nic nepozorujem.

Skutocne nema vyznam sa u pistolovych / revolverovych razi s tym kaslat - aj to s nevypratim revolverovych nabojnic mam osobne vyskusane. Ked to vyklopim rovno z valca do ruky a do tasky, tak su maximalne v zavislosti od pouzivaneho prachu ocadene. Periem ich aby som nebol zatentovany viac nez je nutne pri prebijani resp. na strelnici. Kde z tohto dovodu treba prat skutocne su ciernoprache naboje, ale to je ina kapitola :mrgreen:.
inspiring_ganguly

Príspevok od používateľa inspiring_ganguly »

357move neperiem ale keď prídem z strelnice odzapalkujem a vysypem do benzínu. Stačí par minút zápalkové lôžko ofúknem vzduchom a sú čisté. Horšie je to s x-krát prebitými a nečistenými tie nechám namáčať dlhšie aj par dni kým tie napečence povolia.
Napísať odpoveď

Návrat na "Prebíjanie nábojov"