Naše nože

DUSO
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years 1 month

Príspevok od používateľa DUSO »

Podla mna je jej kuzlo ukryte v zlepsenej odolnosti proti odlomeniu spicky cepele pri sucasnom zachovani schopnosti preniknut prekazkou pri bodnuti. Toť moj nazor.
Používateľov profilový obrázok
Igrlik
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 23 years

Príspevok od používateľa Igrlik »

Podľa môjho názoru "čaro" čepele "tanto" na súčasných nožoch spočíva v tom, že málokto vie, ako skutočná dýka tanto vyzerala. Takže v NEZNALOSTI!
To, čo sa DNES prezentuje ako "hrot tanto", sa mierne podobá na hroty čepelí japonských tradičných mečov, teda katany alebo wakizashi. Takýto "zalomený" hrot bol veľmi efektívny pri presekávaní na maximálnu vzdialenosť, teda práve hrotom čepele - napríklad pri útoku na hruď protivníka.
Tanto (dýka) však mala klasický hrot v tvare klinu, ktorý je oveľa účinnejší pri útoku bodnutím na krátku vzdialenosť.

Stručné manažérske zhrnutie: Marketingový nezmysel. :twisted:
robogti
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa robogti »

Tvar tanto – pochází původně z dalekého východu. O jeho typickém účelném tvaru již byly napsány tisíce stran. S původním tvarem čepele však soudobý, většinou spíše americký tanto tvar, nemá příliš mnoho společného. Rovný hřbet amerického tanta, jehož původcem je zřejmě podle literárních pramenů americká firma Cold Steel, je u nejnovějších čepelí dle vzoru tanto provedena další modifikace dodatečným snížením hrotu , který leží na přímce vycházející ze středu hřbetu (nebo dvou pětin od hrotu). Toto provedení tzv. „pseudotanta“, které lze nalézt u mnoha současných dominantních světových firem (Benchmade, SOG, Kershaw, MOD apod.), zvýšilo bodnou penetrační schopnost nože – hrot je přemístěn na osu čepele. Po vybroušení vzniká nepravé ostří, které dále zvyšuje penetrační efekt. Čepele s tímto tvarem jsou uváděny na trh s posláním útočit či bránit, i když v mnoha případech jde jen o estetickou úpravu, která nemá význam (údernost není v souladu s konstrukcí nože).
Z článku na noze-nuz.com
Moja skúsenosť s pevným nožom čepeľ tanto - nevhodné na väčšinu bežných činností, dobre sa s tým natiera maslo alebo paštéta :lol: , keď som chcel párať, niečo prepichnúť, radšej som zobral druhý nôž. Mám ho doposiaľ, nepodarilo sa mi ho predať, teraz je dosť otlčený tak s ním občas niečo odseknem 8)
Naposledy upravil/-a robogti v 05 Máj 2011, 18:12, upravené celkom 1 krát.
inspiring_hoover

Príspevok od používateľa inspiring_hoover »

dakujem vsetkym za postrehy
Speedy
prispievateľ
Dátum registrácie: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa Speedy »

ked som si kupil fallkniven A1 zdal sa mi byt privelky ale on sa nejak zabyval v batohu a chodi si so mnou kazdy den uplne vsade...je to kusok na smiech aj mne samemu ale s A1 je EDC
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Speedy
ukazem ti moj batoh na denne nosenie ? :D
Speedy
prispievateľ

electron:
jaaaj pockaj pockaj ale ty niesi objektivna vzorka....ty si tak isto slahnuty ako ja...sorry za vyraz
inspiring_newton

Speedy
pravda :D
inak kazdy teraz kupuje CRKT od karo82,tak uvazujem ,ze mi pribudne dalsi /ked kupuje kazdy kupim aj ja ,mozno ho vyuzijem :D /
Speedy
prispievateľ

hej vsimol som si ...cena dobra nozik fajny ale za prve CRKT uz jedno mam M21-02 a za druhe nemam rad tanto a uz vobec nie zubkovane....ale prave spekulujem nad victorinoxom spirit plus...chcem tool ...uz zasa kua
inspiring_newton

Speedy
som myslel, ze tools uz mas :shock:
ku CRKT: podobny noz nemam
Speedy
prispievateľ

ziadny tool zatial nemam naposledy sa to zvrtlo inak
kapula
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 19 years 5 months
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kapula »

Tak toto je zaujimavy nozik. Pojme do seba standardny zasobnik do 1911, donho nejaka survival vybavicka...

Obrázok

viac info na http://www.markknappcustomknives.com/
Speedy
prispievateľ

hehe a teraz to dopadlo zasa inak....vcera ma nieco osvietilo a kupil som si dalsi pevny nozik....fallkniven F1...cisty druuk som ja
inspiring_newton

Speedy
co ti na to povedat? V kuchyni sa noze vzdy zidu :lol:
Speedy
prispievateľ

nejak ma nepresvedcili tie naradaky..iste su fajnee ale toto mi urobilo radost vacsiu...takze A1 ide do "vyjazdovej skupiny" a F1 na post EDC.....personalne zmeny hehehe
Napísať odpoveď

Návrat na "Chladné zbrane"