Trezor/Uschovna schranka

inspiring_hofstadter

Príspevok od používateľa inspiring_hofstadter »

Zdravím, chcel by som sa opýtať či niekto nemáte skúsenosť so skriňou ZJ-5 (alebo Z-5, mne sa zdajú rovnaké) od firmy Justra, prípadne či ste ju niekto nevidel (a "neomakal") aspoň v obchode. Píšu že má byť zo 4mm plechu a triedy Z2. Mám síce ZP BF, no časom chcem rozšíriť aj o sk. E, tak mi príde zbytočné kupovať malý trezor a potom ďalší, i keď aj nad takou alternatívou stále premýšľam. Nerád bych kupoval skriňu alebo schránku z tenkého plechu a aj preto sa mi ZJ-5 pozdáva. Tiež má samozrejme 3-smerové zamykanie. Dvojplášťový trezor čo som našiel za raz toľkú cenu triedy 0 má plechy 1.5mm a 2.5mm.

https://www.adsafe.sk/produkt/trezory-n ... rani-zj-5/
Používateľov profilový obrázok
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

Trieda 0 je ale trezor, Z2 je necertifikovana bednicka, slusne nazvana skrinka na zbrane. A nazvat ju trezorom je podla mna podvod.
Trezor dost jasne opisuje nasa norma a vsetko, (moze byt aj kvalitnejsie) co nepreslo destrukcnou skuskou a nema certifikat nieje trezor.
inspiring_hofstadter

Pojmy trezor a skriňa rozlišujem správne (hlavne vďaka tomuto fóru), neviem kde vidíte problém a nechcem do toho už moc zabŕdať, nakoľko čo je skriňa a čo trezor a ich súvis s §55 (ak sa nemýlim) bolo dostatočne rozobraté tu aj v tom druhom zamknutom vlákne.
Jednoducho som len chcel vedieť či má s touto konkrétnou skriňou niekto skúsenosti alebo mal niekde možnosť získať z nej nejaký dojem a pripojil som k tomu trochu z toho čo ma zatiaľ vedie k jej výberu.
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

IMHO tam nieco nesedi, skrina vyrobena z 4mm resp 6mm plechu by pri týchto rozmeroch nevazila 87kg
inspiring_hofstadter

Na domovskej stránke Justrovcov píšu dokonca 93, takže ktovie kde je pravda. Ale keď tak listujem v skriniach a trezoroch podobných rozmerov a rôznych hrúbok plechov, tak mi tá váha nepríde až taká neuveriteľná.
dano
prispievateľ
Registered for: 15 years

Príspevok od používateľa dano »

Podľa mňa ak dobre vidím, tak rozmer je zhruba 1,5x0,3x0,35m, a je to jednoplášťová skriňa. Len zhruba pre odhad : ak dobre rátam„ kváder“ s týmito rozmermi má plochu cca. 2,16 m2. Ak uvažujeme o hrúbke steny 4mm , tak objem materiálu na zhotovenie je cca. 0,0086 m3 a pri hustote ocele zhruba 7800 kg/m3 je to okolo 67 kg. Teda hrubšie dvere (6mm), kovanie, zámok, ..., by podľa mňa aj mohlo byť tých uvádzaných 87 kg.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

roman napísal:IMHO tam nieco nesedi, skrina vyrobena z 4mm resp 6mm plechu by pri týchto rozmeroch nevazila 87kg
presne niečo podobné mám na stene a váži to presne 95kg. Kupoval som na to kotvy Fischer. Ja mám 5mm hrúbku všade.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

tono napísal:Zdravím, chcel by som sa opýtať či niekto nemáte skúsenosť so skriňou ZJ-5 (alebo Z-5, mne sa zdajú rovnaké) od firmy Justra, prípadne či ste ju niekto nevidel (a "neomakal") aspoň v obchode. Píšu že má byť zo 4mm plechu a triedy Z2. Mám síce ZP BF, no časom chcem rozšíriť aj o sk. E, tak mi príde zbytočné kupovať malý trezor a potom ďalší, i keď aj nad takou alternatívou stále premýšľam. Nerád bych kupoval skriňu alebo schránku z tenkého plechu a aj preto sa mi ZJ-5 pozdáva. Tiež má samozrejme 3-smerové zamykanie. Dvojplášťový trezor čo som našiel za raz toľkú cenu triedy 0 má plechy 1.5mm a 2.5mm.

https://www.adsafe.sk/produkt/trezory-n ... rani-zj-5/
Trezor certifikovaný v triede Z2 ide podľa českej normy ČSN 906012, je tým označená nejaká základná bezpečnosť. Tá norma nie je u nás platná, ale je to stále lepšie ako nič, pretože napr. na zámok sú kladené rovnaké podmienky ako pri trezoroch (triedy 0-2) certifikovaných podľa u nás platnej normy EN1143-1 - to jest aspoň jeden zámok triedy A podľa normy EN1300. A v tej norme ČSN 906012 sú už aspoň normálne definované nejaké odporové jednotky.

Na čo ťa chcem ale upozorniť je to, že porovnať tie trezory len na základe hrúbky plechu (ktorá pri tvojom porovnaní u dvojplášťového spolu vychádza na rovnakú hodnotu ako u jednoplášťového) je nezmysel. Aj trezor v triede 0 dvojplášťovej konštrukcie bude mať priestor medzi plášťami plechu vyplnený nejakým ďalším materiálom. Na tom sa naberie tá váha trezora, na tom sa naberú tie dodatočné odporové jednotky a na tom sa naberie aj to, že trezor nie je tak ľahko prekonateľný jedným náradím (príklad na kovový plášť treba použiť karbobrúsku ale tá už tak dobre nebude fungovať na betón medzi plášťami atď).
inspiring_hofstadter

Chápem že 15 RU je menej ako 30 RU a že okrem hrúbky plechov je treba sa pozerať na viac parametrov ako typ kľúča, skryté pánty (aspoň u tých lacnejších) atď. No dôležitý parameter je aj cena a dvojplášťový trezor triedy 0 (ktorý je ešte menší ako tento) som videl najlacnejší za 512€, pričom potrebujem ešte trochu skultúrnť dvere na izbe. Pozeral som aj bazáre, no bezúspešne.
Naposledy upravil/-a inspiring_hofstadter v 06 Nov 2015, 10:48, upravené celkom 1 krát.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

peterson napísal:nechcem nikomu kaziť radosť z kutilských dovedností, ALE ak sa k Vám do bytu raz dostane pán zlodej, určite pohľadá karbobrúsku a urobí si otvor, kde bude potrebovať.
Skriňa postačí podľa zákona hocijaká.
Sú dve možnosti- buď si zabezpečím byt/dom a nedostane sa dnu len tak hocikto alebo budem mať kua dobrý ozajstný trezor, na ktorý je aj karbína slabá.
inspiring_hofstadter

Nuž niečo na tom bude, ale nemyslím si že každý zlodej so sebou berie celú zostavu prístrojov a nástrojov. Kľudne to môže byť nejaký feťák, opilec, zlodej-začiatočník alebo sused čo má problémy s alimentami. Samozrejme že proti profesionálovi (ktorý by mimochodom o môj byt ani nezakopol) by mi nepomohol ani riadny certifikovaný trezor vysokej triedy a pancierové dvere a že baviť sa o nejakej triede 0, či Z alebo S by bolo v jeho prípade smiešné, no chcem sa zabezpečiť podľa mojich možností čo najlepšie. Preto sa pýtam na konkrétnu skriňu, či sedí popis, či vyzerá že čosi vydrží, nakoľko ja nemám možnosť si ho pozrieť naživo.
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

V podstate kazdy trezor je prekonatelny. Najvacsi nepriatel zlodejov je vzdy cas. Pokial cas maju, bud otvoria trezor na mieste, alebo ho vyburaju a odvezu na miesto kde si s nim poradia.
Preto je podla mna lepsie zaobstarat si beznu ocelovu skrinku a skor zabezpecit byt alarmom. Svojho casu som mal byt na najvyssom poschodi panelaku v nie uplne najidealnejsej stvrti Bratislavy. Byt bol vybaveny alarmom ktory volal a posialel spravy o naruseni (idealne je ak je moznost pripojenia dualne aj na pevnu linku koli rusickam). V byte boli na nedostupnych miestach zabudovane dve zalohovane sireny, dalsia na chodbe a dalsia s majakom na plasti domu. V pripade narusenia okrem toho ze niekolko ludi by o tom dostalo spravu by v dome aj byte bolo tolko hluku, ze zlodej by sa tam moc nezdrziaval.
A v dnesnej dobe su taketo zeriadenia za prijatelne ceny.
BTV
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 4 months

Príspevok od používateľa BTV »

Pokial nejde o nenahraditelnu vec (zbirka, citova vazba), tak vsetko nahradi dobra poistka...
vanto
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 7 months

Príspevok od používateľa vanto »

Ja sa k tomu staviam, tak, ze hlavne ma zmysel urobit zakonu za dobre a teda mat veci ulozene ako maju byt. Poznam 3 pripady, kedy zlodeji vybrakovali baraky s kvalitnym zabezpecenim (alarm napojeny na policiu, trezor, GSM alarm). Vo vsetkych pripadoch si dali zalezat a isli ako sa vravi na isto, odsledovali pohyb osob atd. A zda sa, ze lakadlom bolo prave drahe zabezpecenie. Z toho mi plynie ponaucenie, ze ked uz drahe zabezpecenie tak najlepsie to urobit tak, aby ani predajca nevedel kam to ide.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

tono napísal:Chápem že 15 RU je menej ako 30 RU a že okrem hrúbky plechov je treba sa pozerať na viac parametrov ako typ kľúča, skryté pánty (aspoň u tých lacnejších) atď. No dôležitý parameter je aj cena a dvojplášťový trezor triedy 0 (ktorý je ešte menší ako tento) som videl najlacnejší za 512€, pričom potrebujem ešte trochu skultúrnť dvere na izbe. Pozeral som aj bazáre, no bezúspešne.
Opäť upozorním na dve veci -
1) typ kľúča sám nepozrieš, resp. od pohľadu moc nezistíš, veril by som radšej tej norme EN1300 čo som spomínal vyššie, že zámok (či už kľúčový, mechanicky kombinačný alebo elektronický) spĺňa normu. Jediné čo si vieš ako tak sám pozrieť je dĺžka kľúča, čím dlhší kľúč, tým hlbšie je zámok zapustený v trezore a tým ťažšie je s ním manipulovať.

2) skryté pánty - neviem či hovoríš o tomto, ale toto je veľmi rozšírený mýtus u ľudí, že skryté pánty značia väčšiu bezpečnosť. Ak má trezor na pántovej strane pasívne alebo dokonca aktívne uzamykacie body, tak sa na tento parameter vôbec nemá pozerať z hľadiska bezpečnosti. Vonkajšie pánty, sa montujú preto aby sa dvere trezora dali otvoriť o viac ako 90 stupňov, čo pri klasických vnútorných pántoch možné nie je.

Ak ti ide o bezpečnosť, ale nutne to nepotrebuješ mať (napríklad kvôli poisťovni) certifikované, zameraj sa na pomer veľkosti a váhy, obecne platí, že ťažší trezor je bezpečnejší.
BTV napísal:Pokial nejde o nenahraditelnu vec (zbirka...
Asi máme iný hudobný vkus, pre mňa je Žbirka nahraditeľný :D

vanto napísal:Z toho mi plynie ponaucenie, ze ked uz drahe zabezpecenie tak najlepsie to urobit tak, aby ani predajca nevedel kam to ide.
Dobrý point, dnes sa dá dohodnúť s profi firmami, že ti trezor zabalia do krabice z chladničky a tak ti ho donesú atď.
Napísať odpoveď

Návrat na "Puzdrá na zbrane, príslušenstvo a iné..."