Jack: to, že sa také situácie nedejú - no chvala Bohu, úprimne sa teším, že ludia nemávajú tak extréme problémy.
Aby som to uviedol na pravú mieru: ak to niekto pochopil, že hľadám dôvody a alibi, ako zbraň čo najrýchlejšie použiť, tak to dôrazne
odmietam, živím rodinu s dvoma malými deťmi a o problémy nestojím. Čo sa týka prevencie - robím čo sa dá.
Nasledovný blok je trochu OT: napísal:Prevencia: odmenou motivovaní okolití vrátnici aby mi dávali na dom pozor, profesionálny alarm s redunatnou komunikáciou a kombinovanými snímačmi, celý pozemok bol obohnaný ostnatým drôtom, po tom, čo minulý rok nejaký frajer pri pokuse o vlámanie ukradol ostnatý drôt (áno, dobre čítate), pribudol žiletkový drôt a kamerový systém. Po incidentne z minulého týždňa bude pripojenie na PCO a asi novší alarm. Už fakt neviem čo viac urobiť.
Aby ste pochopili:
1, pred 10 rokmi som bol svedok vraždy - nafetované hovado dopichalo bezdôvodne nožom náhodného človeka. Obeť bol SBS v civile, riadny chlap so skúsenosťami no veľkou smolou - už druhá rana bola do srdca a smrteľná. Celé to netrvalo dlhšie ako minútu. Pri nohách mi zomrel chrčiaci človek v kaluži vlastnej krvi. Celkom silný emocionálny zážitok.
2. minulý rok u mňa - predposledný pokus o vlámanie - niekto sa mi vyškrabal na 1 poschodie po balkónoch a snažil sa dobiť do domu napriek tomu, že bolo zjavné, že som doma. Zlodej bez zábran? Feťák? Mohol mať nôž?
Držiac dvere na spálni kričím na ženu, nech volá policajtov. Volá, nechodia, volá znova.. Prišli za krásnych 25 minút. Keby sa zlodej dostal dnu, tak som ja 4x dopichaný, stihne použiť moju ženu, nabaliť vrece a v kľude odísť.
Operátor povedal hliadkam zlú adresu. Nehnevám sa, aj policajt je len človek.
3. minulý týžden mi niekto vykradol auto, ktoré som výnimočne nechal pred domom a nie na oplotenom pozemku. Podľa kamerového záznamu to nebol amatér a pri odchode si obzeral môj dom. Myslím, že je pravdepodobné, že sa vráti.
Povedzte mi úprimne, a myslite pritom na obraz toho ležiaceho umierajúceho - nemám mať obavy a silno rozmýšľať, ako privítať nevolanú návštevu? Dúhovou vlajkou za spevu slniečkarskej hymny - to fungovať nebude. O seba mi nejde, ale o deti sa bojím a to veľmi.
</end_of_OT>
Vzhľadom na vyššie uvedené, som sa snažil dopátrať k skúsenostiam s par.26, kedže ak nájdem doma vlamača, dosť nerád by som čakať na fyzický útok na osobu.
Info o 80% je neoficiálny odhad istého bývalého policajta, čo po odchode do civilu strieľal a bola uznaná NO ešte v ten deň len na základe komunikácie vyšetrujúceho a prokurátora. S tým, že sám upozorňoval, že bol veľkou výnimkou, lebo inak to "v 80%" končí vždy obvinením a nech sa s tým trápia súdy.. Netvrdím, že to číslo musí byť nutne presné.
Ultima ratio, s tým absolútne súhlasím a nijak nespochybňujem. Ja som pri kritických situáciách (a bolo ich neúrekom) utekal ak sa dalo a nehanbím sa za to. Teraz ale z prvého poschodia s dvoma malými deťmi pred vlamačom neutečiem.
Akákoľvek bitka je vždy risk. Podľa mojich (žiaľ celkom bohatých) skúseností tu hrá veľkú úlohu moment prekvapenia a do 60 sekund je rozhodnuté, takže upozorňovať na to, že mám zbraň nepovažujem za rozumné. Skôr naopak, seba zbavujem výhody a dávam lumpovi príležitosť, aby sa pripravil.
Jack, Fotograf,: vďaka za info. Netušil som koľko sa toho deje/nedeje a ako s tým nakladajú očtk.