Novela zakona o statnom obcianstve

inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

nas zakon je obavam sa v poriadku... rovnaku upravu maju Cesi, avsak nesuhlasim s vykladom, ze ziadostou o ine statne obcianstvo suhlasim so stratou toho Slovenskeho, tak isto pokladam tuto upravu za zbytocnu a nesuhlasim s nou.

Cely problem vsak nadobudne novu dimenziu, ked sa prijme medzinarodna zmluva s CR, ktora v podstate obnovi stav pred novelou
Používateľov profilový obrázok
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

MRBLUE napísal:A v pripade ze sa situacia v tejto krajine nezacne menit,mali by sa zvazit prisne postihy,pripadne aj jej zotrvanie v eurostrukturach.

A ked uz je debata o ustavnosti,pise sa v nej ze nikomu nemozno proti jeho voli odnat obcianstvo. Ale sak ked niekto dobrovolne prime obcianstvo ine,v podstate je to akt dobrovolneho vzdania sa obcianstva Slovenskeho. Zalezi to od uhla pohladu. :D
jednym slovom proste "zleeee"

ked ti ja zacnem v teme o glocku v razi 357 sig trepat ch******, som si isty, ze ma velmi rychlo zastavis.
nabadam ta k sudnosti a k netrepaniu dalsich ch****** na temu ustavnost, lebo toto co si napisal je uplny paskvil.

co sa tyka europskych struktur, vystupit z nich ako z nejakeho spolku je z z rozlicnych pricin prakticky nemozne pre lubovolnu clensku krajinu.
Jack
moderátor
Registered for: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Lord, tu predsa nejde ani tak o výklad zákona, ale zákon samotný. Ten stojí na premise, že vstup do štátneho zväzku s iným štátom je právnym úkonom, ktorého následkom je strata občianstva SR.
Myslím si, že táto koncepcia je zastaralá (viď jej inšpiráciu v defašizačnom zákonodarstve) a domnievam sa, že kým sa občan SR prijímajúci občianstvo MR nezriekne občianstva SR určitým právnym úkonom, napríklad explicitným vyhlásením pred úradmi, tak je pozbavený občianstva proti jeho vôli. Zvlášť, ak prejaví vôlu ponechať si aj občianstvo SR. Potom je odňatie občianstva možné chápať ako flagrantné porušenie Čl. 5 Ústavy SR.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

aj ja som toho nazoru Jack, ale fakt je ten ze v Cesku to funguje... a doteraz som nezistil ako je to mozne... zaujimala by ma odpoved ustavneho sudu
MRBLUE
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa MRBLUE »

to:luke
Ci sa ti to paci ci nie,tato vlada je legitimna a riadne zvolena. Zakon ktory prijali je tiez v poriadku,pokial ustavny sud nerozhodne inak. A ked uz si taky mudry,co sa nevyjadris aj k nastolenym problemom,ale len tu urazas diskutujucich,co maju iny nazor?Tych otazok je tu viac...
Rozmaha sa v Madarsku fasizmus? Rozmaha!!!
Ma Madarska sucastna vlada snahu revidovat povojnove usporiadanie Europy? Ma!!!
Je mozne zneuzit madarsky zakon o udelovani obcianstva na zaklade etnickej prislusnosti k tomu,aby sa do EU nahrnuli osoby z neclenskych krajin,kde je vizova povinnost,lebo maju narok na Madarsky pas? Je ho mozne zneuzit!!!
A uplne najtrapnejsie je to,ked vsevedkovia z SDKU vyhlasili ze sa zasadia o to,aby Madarsky zakon neplatil na uzemi SR. Zakon ktrorej inej krajiny u nas plati,okrem toho,co sme zakomponovali do nasich pravnych noriem?Neviem co tu odpadavas koli politikom. Nikto netvrdi,ze sa tu nekradne a nebacuje kadejako divne. Ale bohuzial Dzurindovcom nejde o to,aby sa to nerobilo. Ich slak triafa z toho,ze to nemozu robit oni. :D
Vies ktory politik nekradne? Ten ktoreho nezvolia. :) :) :)
A presvec ma argumentami a nie tym ze ma oznacis za hlupaka.
luke
častý prispievateľ

za hlupaka som ta nikde neoznacil, ale svojimi dalsimi tvrdeniami o tom, ze ten zakon je uplne v poriadku, sa o to asi snazis sam. a ked si schopny status quo interpretovat sposobom, ze ked si dnes na obed kupim hotdog, tak sa tym navzdy zriekam hamburgeru, tak si kompletne mimo valov a zjavne nemas pre vec porozumenie na pozadovanej urovni, co ti ja vobec nevycitam, ale taktiez nevidim dovod take absurdnosti pisat.

pokracovanie o sdku a dalej povazujem za vykrik do tmy.
zakon sdku som nikde na papiery nevidel, videl som to co popisal jack, a z toho co som si precital sa mi to zdalo rovnako nefunkcne ako sucasna novela s jednym velkym rozdielom, navrh sdku by nebol PROTIUSTAVNY a pausalne by nebmedzoval obcanov v ziskani dvojiteho obcianstva, co je velmi velky rozdiel, ktory zrejme tiez nevidis.

ako som pisal, ja z madarska strach nemam, ci sa tam rozmaha fasizmus zrejme v podobe jobbiku posudit neviem. rozmaha sa spolu s kotlebovcami fasizmus na slovensku?
ci ma madarska vlada revizionisticke vztahy je podla mna uplne jedno, pretoze ich snahy skor vnimam ako populisticke hesla, nez realne usilie a nemyslim si, ze take nieco je v sucasnosti uskutocnitelne.
ci madarsky zakon umoznuje prilev pristahovalcov mimo eu a ziskanie obcianstva clenskeho statu a nasledne obcianstva eu?
zrejme ano a ak si to myslia celni predstavitelia eu, je na nich, aby to zacali riesit, nie je to v kompetencii slovenska a ak by aj bolo, tak sucasna novela to nijak nevyriesila.

suma sumarum:
novela je v rozpore s ustavou,
novela neriesi problem, o ktorom tvrdi ze ho riesi, prave naopak moze potencialne napomoct jeho vytvoreniu.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

luke, luke :-)
Neviem v ktorom roku to bolo (Dzurinda premier), ked sa rozhodovalo o uzemnom cleneni Slovenska na vyssie uzemne celky. Jednoducho ich malo byt viac ako momentalne je.
S tym, ze na juhu vzniknu vyssie uzemne celky so skoro 100 % podielom obcanov madarskej narodnosti. Rozdelene mali byt medzi Novymi Zamkami a Nitrou. Toto silno pretlacalo SMK na cele s Bugarom. V tej dobe malo SMK slusne renome a vztahy s SDKU boli na dobrej urovni.
Nastastie sa ale SDKU zbadalo a neschvalilo taketo rozdelenie vyssich uzemnych celkov. A vtedy mierny Bugar vyliezol z ulity a zostal velmi neprijemny, ukazal svoju tvar, ze za co vlastne cele tie roky potichu kopal.
A teraz otazka preco to SMK tak poburilo ?! Lebo to bol ich hlavny ciel, kvoli ktoremu obetovali rozne ine ciele svojej mensiny, aby akoze nevystrkovali rozky a prisli len s jednou poziadavkou na "nepodstatne" rozdelenie vyssich uzemnych celkov.
A teraz im prisla na pomoc aj MR so svojim zakonom dvojiteho obcianstva.
Stale si nepochopil, ze nie je dolezita kvalita odporu a obrany ale ze ta obrana vobec existuje. Ked po tebe bude letiet madarska gulka tak si svoj ustavny zakon mozes vopchat do ...
MRBLUE
častý prispievateľ

luke:
Asi ti uslo,co som pisal. Tato vlada,ci s tym niekto suhlasi ci nesuhlasi,bola riadne zvolena. Zakony ktore schvali su taktiez platne. Pokial sa to niekomu nepaci,moze to dat najavo v dalsich volbach. Tomuto sa vravi demokracia. Potom je tu este institucia,ktora sa vola ustavny sud a ten je na to,aby rozhodoval o ustavnosti zakonov.
Takze ked to zhrniem,tak ako teba nezaujmaju nazory inych,tak inych nemusia zaujmat nazory tvoje. A to ani keby si bol sudca ustavneho sudu,lebo aj tam plati vacsinovy hlas,cize aj keby si nesuhlasil,musi nesuhlasit aj vacsina. :)
Ked uz spominas Kotlebu,keby robil len zlomok toho,co sa deje v Madarsku,tak uz sedi. To ze Madarsko zatial neceli sankciam je len vdaka silnym lobistickym skupinam,ktore obhajuju zaujmy Madarska v USA a Europe.
A ze sa netreba bat? To netreba,ale netreba ani podcenovat ci bagatelizovat to co sa v Madarsku a na Slovensku (cinnost SMK) deje. Ak uznaju kompetentni,ze nas zakon neni v sulade s ustavou,nech sa potom zrusi.
A co sa tyka dvojiteho obcianstva,urcite sa to casom doriesi tak,aby normalny clovek nemal s tym problem. Ale udelovanie obcianstva na zaklade prislusnosti k etniku je rozhodne nepripustne. Urcite sa to doriesi a nikto,co chce dvojite obcianstvo na zaklade pobytu, sobasa, pribuzenstva a pod nebude doplacat. Len teraz bolo treba rozburit hladinu,diskuziu a ukazat ze nebudeme vecne ustupovat. A to sa myslim podarilo. A dokonca to niektorym stranam pomohlo aj v predvolebnom boji. :D
luke
častý prispievateľ

bksl, mohol by si na 5 sekund otvorit oci a citat co pisem?
uz ti to tu okrem mna omlelo niekolko dalsich ludi velmi zrozumitelne, a ty ides furt ako verklik svoju story dokola dokola o madarskej invazii.
ked v tvojom scenary bude po tebe strielat slovensky madar na juhu, tak ako si ty povedal, az po tebe poleti jeho projektil, bude uplne jedno ci ma strelec slovenske, madarske alebo dvojite obcianstvo. mozno ti uslo, ale prijatie novely nijako neovplyvni myslenie toho cloveka co tam na juhu zije a o obcianstvo si chce poziadat. takze ak sem raz ta invazia pride, bude jej podla tvojich slov pomahat a bude uplne jedno ci v tej dobe bude drzitel slovenskeho alebo madarskeho pasu alebo oboch.
tento zakon nic nevyriesil a doteraz som tu neprecital jediny priamy logikou a literou podlozeny dokaz opaku.
paranoidne reci sa ako dokaz nerataju.
presne kvoli takym reciam, ze ustavu si vopchaj to tu tak vyzera. preco by nemal mat zakonodarca na haku, ked samotni obcania maju.

mrblue: nikde som nespochybnil legitimitu tejto zlodejskej vlady, nebolo to treba povedat prvykrat, uz vobec to netreba opakovat, dalsia relevancia s tym co tu preberame je uplne nulova.
ja som nepovedal, ze ma nezaujimaju nazory inych, ale to co si ty vyplodil sa ani neda povazovat za nazor. keby som sa ta opytal ci sa ti pacil harry poter3, tak mi kludne mozes povedat ano alebo nie, bez dalsieho vysvetlenia a budem to ako nazor akceptovat.
lenze toto je viac sofistikovana problematika, a za nazor tu mozno povazovat tvrdenie, ktore je nalezite a hodnoverne niecim podoprete.
je strasne pekne, ze mas bystry rozum a snazis sa na zaklade formalnej logiky odvodzovat pravne vztahy, lenze tak to nefunguje. to ako si to napisal je totalny fail a vysmial by sa z teba kazdy, kto tomu trosku rozumie, tak isto, ako by si sa smial ty, keby ti sem nejaky chlapec od counterstriku zacal pisat, ze prakticky nie je rozdiel medzi razou .22 a .45.
na keby keby kebykotlebu som neni zvedavy, bud to tak je, alebo to tak nie je, to co by sa stalo, keby nebolo co bolo mozme preberat v teme alternativna realita.

nechapem za co sa tu bijes, veris si, ze mas dost rozumu, aby si tu vykladal ustanovenie ustavy a pritom nie si schopny vidiet ten flagrantny konflikt ustanovenia zakona o obcianstve s clankom ustavy.

novela zakona o statnom obcianstve
"1. V § 9 odsek 1 znie:
(1) Štátne občianstvo Slovenskej republiky možno stratiť
b)nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle.“

ustava sr
Čl. 5
"(2) Nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej
republiky proti jeho vôli."

tam ti korektny vyklad, aby si videl ten rozdiel, s tym co si vyplodil ty.
to, ze poziadam o obcianstvo ineho statu v ziadnom pripade neznamena, ze sa tym zriekam doterajsieho obcianstva.

zareagovat na primitivny prejav suseda vlastnou primitivnostou je u nas velmi obvykle, ale ja si tak prejav sily, rozhodnosti a zvrchovanosti nepredstavujem.

tvrdis, ze madarska novela poskodila slovensko, tak ti na to odpovedam, ze slovenska novela poskodila vsetkych obcanov slovenska minimalne rovnako.
inspiring_kepler

luke ked skonci dialog, tak veci prejdu do monologu oponentskych stran.
Teraz nasa vlada aj madarska vlada vedu monolog lebo madarska strana to tak chce a my nemame inu sancu ako zabezpecit aby nam monolog madarskej strany neuskodil. Vlada SR musi dat najavo vsetkym obcanom, ze brani nezavislost svojej republiky a to tym ze im za kazdu cenu zabezpeci stabilne a bezpecne prostredie.
Uz by si mohol pochopit, ze ustavnost zakona bola v tomto pripade nizsia priota ako uskutocnenie okamzitej akcie nesuhlasu s MR.
Ak toto nechces pochopit, tak si mozes stale vypisovat o ustavnosti zakona. Ak za ustavou nebude stat obrneny tank, tak ustava SR ako taka straca zmysel pre MR. Az ti nieco hovori spojenie "vymozitelnost prava" tak presne o to tu ide. Naco v Bosne a Hercegovine bola ludom ustava, ked ich postrielali v kulturaku ako prasce. Ked budes mat hlavu na stene ako grafity, tak sa mozes "ist" stazovat do Zenevy, ze neododrzali tvoje ustavne prava. Naco ti je vobec ZP a zbran, ved mas ustavu na ochranu svojich prav. Na konci je vzdy fyzicka likvidacia, to si zapamataj.
Nie je ziadny boh, ani podobne kraviny, vzdy vyhra len lepsie organizovana hmota. Samotna myslienka v skutocnosti nexistuje. Existuju len rozne formy hmoty a energie. Preto ustava bez obrneneho tanku nema zmysel.
luke
častý prispievateľ

takze ustava sama o sebe nema zmysel, lebo je len na papiery a mestoji za nou tank.
ale novela zakona, taktiez len na papiery a taktiez bez tanku zmysel ma...

to co hovoris nedava vobec ziaden zmysel. reakcia, ktoru ty obhajujes je legislativne vadna a taktiez len na legislativnej urovni, ktoru ty povazujes za bezvyznamnu, lebo za nou nestoji tank a tvrdis ze nie je pravne vynutitelna v realite.

"Uz by si mohol pochopit, ze ustavnost zakona bola v tomto pripade nizsia priota ako uskutocnenie okamzitej akcie nesuhlasu s MR."

takze slapanie po pravach obcanov, pre ucely ochrany statu a obcanov
dava akoze zmysel, hej?
MRBLUE
častý prispievateľ

Ked vies ze prijatim cudzieho obcianstva prides o nase obcianstvo,ked tak ucinis,v podstate si prejavil s tym suhlas. :)
A nemusis mi tu vytlacat znenie zakonov. Necitim sa byt neprekonatelny odbornik v oblasti zakonodarstva,ale k tejto teme som pocuval fundovanu debatu na radiu Slovensko. Boli tam nazory pre aj proti tomuto zakonu. Aj na zaklade toho aj na zaklade svojich pocitov som si vytvoril svoj nazor. A hovorim,hlavny prinos vidim v tom ze sa konecne prestala strkat hlava do piesku,ale sa nieco urobilo a o veci sa zacalo hovorit na medzinarodnej scene.
A k tejto zlodejskej vlade: Ktora vlada nebola zlodejska? A ktora vlada nebude? :D
A neuraz sa,k tejto veci sa vyjadril aj V.Klaus a dal za prvadu Slovakom. Aj ked nesuhlasim so vsetkym co robi,urcite ho povazujem za vacsieho odbornika na tieto veci,ako teba. Taktiez obycajna statistika dava odpoved. Vacsina politikov mimo SMK a SDKU v podstate podporuje tento zakon. MOST zatial neuzaujal nejake striktne stanovisko... :lol:
Tvoje reakcie asi vyplivaju z tvojej velmi vyhranenej stranickosti. Ja som viacmenej apoliticky a politikov beriem ako nutne zlo,aby nebola anarchia. :)
luke
častý prispievateľ

mrblue pouzivas pokrivenu logiku, na interpretaciu toho ustanovenia, myslim si ze to aj dobre vies a robis to nadalej, len aby si ma nutil na to reagovat.

ok, bud spokojny, zi si v pokoji a zhode so zakonmi, ktore nie su v zhode ani same so sebou. raz sa potom prijme zakon, ktory sa bude mozno aj teba bytostne dotykat, dufam ze sa nedockas podobnej diletantskej urovne odpovede od kompetentneho organu ako si tu predviedol ty.

mal som zaujem sa bavit na odbornej urovni, tu je vsak zjavna tuzba sa bavit typicky po slovensky, teda hlavne o com viem prd, zjednodusit vsetko, za hranicu smiesnosti aby som si do svojej hlavicky mohol vtesnat vsetky vztahy vo vesmire v jednej vete a mal tak o vsetkom totalne jasno.
ok, nech sa krcomva debata zacne, mna uz to nebavi.
inspiring_kepler

luke za nasou novelou je slovensky tank, ako napr. za upozornenim policajta donucovacie prostriedky napr. pistol.
Ja som za to aby zakony boli na najvyssej moznej urovni. Aby uz za samotne porusenie zakona doslova cloveka hryzlo svedomie.
Ale nelietajme v oblakoch u uvedomme si, ze zakony nebudu nikdy 100% flexibilne a na konci bude vzdy len konkretne posudenie ludi ktorych sa dana akcia-reakcia tyka. Cim vyssia civilizacia tym treba menej fyzickych donucovacich prostriedkov pre jej spravovanie. Ked ale civilizacia zacne zadrhavat a niekto chce viac ako na kolko ma, nastava pouzitie donucovacich prostriedkov a pouzitie sily. A silnejsi vyhrava a nastoluje si svoje zakony. Neber novelu hlavne ako pravnu upravu, ale ako signal pre MR ze uz zasli pridaleko. Nebude stat, nebude ustava, tak kam sa pridas :-)
kriznik
prispievateľ

Príspevok od používateľa kriznik »

luke napísal: novela zakona o statnom obcianstve
"1. V § 9 odsek 1 znie:
(1) Štátne občianstvo Slovenskej republiky možno stratiťb)nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle.“

ustava sr
Čl. 5
"(2) Nikomu nemožno odňať štátne občianstvo Slovenskej
republiky proti jeho vôli."
vzhladom na tvoje pravne povedomie urcite chapes rozdiel medzi slovami "stratit" a "odnat". Obcianstvo ti nikto nebude odoberat, ty sa ho dobrovolne vzdavas na zaklade tvojej slobodnej vole nadobudnut ine statne obcianstvo. Ustava ti nijako negarantuje multiobcianstvo. Asi tolko k protiustavnosti...
Rozumiem, ze ta to serie nakolko si spominal, ze si mal v plane aj druhe obcianstvo, kvoli kulturnym korenom. Btw ake? Ak izraelske, tak sa urcite dockas casom nejakej vynimky.

Jedna z moznosti legalne ziskanej autonomie v EU je prave dvojite obcianstvo a nie trvaly pobyt v SR a obcianstvo MR, to moze akurat privolat tie lietajuce projektily. Ziadny z tychto stavov nebude idealny.
Napísať odpoveď

Návrat na "Ostatné"