Aký dôvod uviesť do žiadosti o zbroják?

Používateľov profilový obrázok
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

KZO - kriminálne závadová osoba
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

skoro to iste :D
inspiring_fermi

Príspevok od používateľa inspiring_fermi »

zdravím vospolok. rád by som prispel mojou trochou do mlyna. práve dnes som úspešne rozšíril ZP o sk. A. alfa a omega celej operácie bolo odôvodnenie potreby nosiť zbraň. na úvod poviem, že živnostník nie som a ani som nepodal TO za napadnutie na neznámeho páchateľa. takže som musel pohnúť rozumom a uviesť skutočnosť zakladajúcu s ana pravde, ktorá by príslušníkov utvrdila v tom, že moja potreba je opodstatnená. na čo som prišiel: ako dôvod som uviedol ochranu osoby a majetku s ohľadom na moje spoločenské postavenie a zamestnanie. pracujem v zahraničnej spoločnosti a okrem iného som oprávnený využívať služobné výhody typu auto, notebook, mobil a podobne aj na súkromné účely. zamestnávateľ mi túto skutočnosť potvrdil. argumentoval som teda po prvé tým, že často cestujem služobne aj súkromne aj v nočných hodinách spolu so zvereným majetkom firmy značnej hodnoty (už len to sluťobné auto má rádovo hodnotu 50.000,- EUR). ďalej som doložil, že už boli v minulosti služobné autá patriace firme odcudzené (kópia uznesenia o oznámetí TČ krádeže motorového vozidla). tieto dve veci však samé o sebe nestačili. a tak som nakráčal do mojej pobočky Tatrabanky a nechal som si vystaviť potvrdenie o tom, že som držiteľom kreditnej karty s úverovým rámcom XY (nepoviem koľko presne :) ). do žiadosti som uviedol, že pri sebe neustále nosím kreditnú kartu so spomínaným úverovým rámcom XY, čo predstavuje druhú najlikvidnejšiu formu peňazí. a teda, ak by ma niekto olúpil, nestačil by som pravdepodobne karty zablokovať včas a mohla by mi vzniknúť nemalá škoda (kreditné karty totiž nie sú pre platbu za tovar a služby chránené PIN-kódom, ale sú na podpis). toto rozhodlo... takže sa v prípade potreby nechajte inšpirovať. :D
lenochod
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa lenochod »

Jou jou, nieco podobne mam aj ja, akurat auto mam sukromne(a rozhodne by som nechcel prist o auto stare mesiac), s tym, ze tiez bezne cestujem v noci par stoviek km s firemnou vybavou a robota mi chodi on the fly(tj zavolaju, musim zastavit a robit - kdekolvek, kedykolvek). Neviem, je dost mozne, ze ten policajt ma aspon trochu poznal, ze robim v takychto podmienkach, tak mi uveril a vtedy sa jeho spravanie zmenilo z "nie" na "hadam by to aj slo"....a zacal radit co a ako

EDIT: Minimalne v nasom obvode policajti seru na tie potvrdenia o prevoze majetku od firmy, Acko na to v PD obvode nedavaju. Treba tam ist hlavne uz nauceny a hlavne zakony a chapat ich, s rozumnym dovodom ktory dava zmysel a je vierohodny. A diskutovat, nie ohanat sa tym "mam na to rovnake pravo ako Kalinak" a podobne.
Tibor_sk
prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 8 months

Príspevok od používateľa Tibor_sk »

Pekný deň.
Veľa som tu čítal o zdôvodňovaní ZP A , ale ako je to so skupinou B, aj tam platia nejaké interné predpisy alebo pri splnení ostatných zákonných podmienok je B čko bez problémov ?
Mne by Bčko stačilo pri zapísaní viacerých miest držania zbrane (chalupa a pod) len neviem či musím byť majiteľom týchto nehnuteľností alebo stačí notársky overený súhlas majitela ?
Asi mi zopár z vás povie že si len blbec ide robiť Bčko ale já mám pocit že by som aj tak mal obrovský blok použiť v prípade potreby zbrať na verejnosti, proti psom a agresívnym veveričkám mám plyňak. :D
Iné je to doma , ak ťa prepadnú vo vlastnom dome myslým že ľahšie obhájiš nutnú obranu alebo krajnú núdzu.
Alebo to vidím úplne zle ?
luke
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

tvoj zivot na ulici nema mensiu hodnotu ako v tvojej obyvacke, ale to je na tvojom posudeni.
okrem toho mas zmetok v pojmoch.
bcko sa vydava bez problemu, po splneni zakonnych podmienok.
myslim, ze nemusis byt vlastnik nehnutelnosti, ale uz som si nie isty, ako je to s pobytom v tej nehnutelnosti, pozri sa do zakona.
Tibor_sk
prispievateľ

luke, ďakujem za reakciu,
život si vážim aj na ulici ale ťažko zdôvodním potrebu skupiny ZP A
Aký zmätok v pojmoch si myslel? to o NO alebo KN ? možno zle chápem definície ale zatiaľ pomaličky študujem zákon a hlavne čítam fóra tak odtiaľ som vygooglil že NO je ak je útok začína alebo trvá na tvoju osobu a ak odvraciaš útok ktorý smeruje na iného tak je to KN. Možno som vedľa ako tá jedla, ale preto si dávam na čas s prihláškou a snažím sa niečo naučiť aj tu na fóre.
luke
častý prispievateľ

pri NO odvracias utok, utok ineho cloveka, utok zvierata postvaneho clovekom.

pri KN odvracias nebezpecenstvo, padajuca lavina, povoden, poziar, utok diveho zvierata.
Tibor_sk
prispievateľ

Pri konaní v krajnej núdzi prichádza k stretu spoločenských
záujmov, ktoré sú chránené trestným zákonom

Mám to chápať tak že rozdiel v tom že keď zviera je poštvané človekom je NO lebo psa použil proti mne ako zbraň ale keď ma napadne pes na ulici alebo medveď v lese je to KN - v tomto prípade je stret spoločenských záujmov to že som "poškodil" majetok iného ?
luke
častý prispievateľ

rozdiel si pochopil spravne.

ale NO nema vylucny vztah k spolocenskemu zaujmu "zivot"
a KN nema vylucny vztah k spolocenskemu zaujmu "majetok"

zivot, zdravie, majetok su vsetko zakonom chranene vztahy a utok , alebo hrozba utoku/ nebezpecenstvo, hroziace nebezpecenstvo na ne moze vyustit v KN alebo NO.

jednoduchsie, aj pri NO mozes ako obranca poskodit cudzi majetok, napr. prestrelis utocnikov kabat alebo sklenenu vylohu.

opacne, pri KN moze dojst k situacii ze ako zakracujuca osoba ukoncis ludsky zivot.
napr. leziete 2 po skalach na lane, lano sa zacne hore trhat od pretazenia a ty aby si zachranil svoj zivot, mozes odrezat lezca pod tebou.
Tibor_sk
prispievateľ

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď, skúsim si to zrovnať v palici. Dúfam že nie je potreba na skúške až takto kvalifikovane vysvetliť súvislosti ako si to spravil ty, že stačí podstata veci, lebo já sa rozumiem strojarine a elektrotechnike.
Nevadí do januára som si dal termín a ak mi pomôžete pri nejasnostiach tak to hadam zvládnem.
Ešte raz vďaka

P.S. napr. prestrelis utocnikov kabat toto mi pripomenulo film Vtedy na západe : v kabátoch boli tri diery a v tých kabátoch traja jazdci :D
luke
častý prispievateľ

hlavne tam pri skuske vobec neries spolocenske zaujmy.

co potrebujes povedat, ze KN a NO je cin inak trestny, ktorym osoba odvracia nebezpecenstvo, alebo utok na chraneny vztah.
TeErTe
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa TeErTe »

Ahoj,
chystám sa spraviť si ZP typu A, narazil som popri tom na toto (celkom dobré) fórum, po prečítaní topicov ohľadne pridelenia A-čka by som sa aj tak chcel s Vami skúsenejšími poradiť, čo napísať dôvod na žiadosť.
Pre informáciu uvediem, že mám 25 rokov, mám živnosť dva roky.

Za radu vopred dík.

Ešte ma napadlo v súvislosti s prípravou na skúšky - aká je najvhodnejšia literatúra?
Naposledy upravil/-a TeErTe v 03 Nov 2009, 11:08, upravené celkom 1 krát.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

je to tu popisane, ale daj si tam klasiku, ochrana osoby a majetku, prepravovanej hotovosti, materialu ect...( fantazii sa medze nekladu )... ale zbehni na oddelenie najprv, ci vyzaduju vypis z OR alebo zo zivnostenskeho registra
TeErTe
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 6 months

Príspevok od používateľa TeErTe »

Chceli po mne originál Živnostenského, že si ho ofotia...
Napísať odpoveď

Návrat na "Zbrojný preukaz"