Nechaj tak mam este adrenalin z Tekova
Proste sa tu riesia hovadiny dokola a to ma irituje.
Proste nech si ludia objednaju a nechaju sa prekvapit.
Keby to bolo na mne vsetky potrebne veci sa tu uz rozobrali min triplicitne, tak by som tuto temu uzamkol a otvoril az po prijati novelizovaneho zakona.
Naposledy upravil/-a Rasto v 26 Apr 2010, 07:15, upravené celkom 1 krát.
I u mna je to hobby, len stale vymyslaju daco nove, alebo ja to najdem a hned si to kupim a stare bud mam doma v skrini, alebo vyuzijem na to urcenu obciansku inzerciu
Gewehr neboj neobjednavam kontajnery, len drobnosti
Ahojte v blizkej buducnosti si chcem objednat MacBook v hodnote $1,599 ... Neviem kolko bude asi tak vazit ale predpokladam do 3-4KG ... Kolko bude clo a dph ked bude posielany ako Dar (Gift) ... Viem ze toto forum sa zaobera zbranami ale je na prvom mieste cez vyhladavani v googli ... pls pomoc ... Niekde som cital ze pocitace nemaju clo no neviem ci je to ozaj pravda a v tich veciach tam sa nejako nerozumiem ...
postovne by som kludne ratal 100usd, chces to mat poistene, nechces aby sa to stratilo/rozbilo po ceste a ty si z toho nic nemal.
nie je dovod aby na nb nebolo clo, aspon som o tom este nepocul. ak ti to nezhltnu ako gift, tak pri cene 1599+100 postovne, by som ja ratal finalnu cenu po zatazeni clom a dph okolo 2120usd. je to odhad, neviem aka je colna sadzba na elektoroniku, ratam, ze okolo 6%, moze to byt vo finale viac alebo menej, nie vsak o vela ani jednym smerom.
na tvojom mieste by som si zistil, kolko ten model stoji u nas. a velmi dobre by som si zistil, ci sa zaruka da vymoct aj v apple servise na slovensku/europe. ak nie, tak by som od toho radsej upustil.
nehovoriac o lokalizovanej klavesnici, pravdepodobne inom tvare enter klavesu, celkove rozlozenie klaves a podobne.
z toho co som si teraz pogooglil, tak to vyzera, ze apple ma celkom vyrovnanu cenou politiku u nas a v us, neviem ci si si to ratal, kolko planujes usetrit, alebo aky je ucel nakupu z us v tomto pripade.
ale ako si sam povedal, to uz patri do ineho fora.
Luke sledoval som toto vlakno a naschval som nechcel "prehnane" reagovat i ked som mal pohnutky
Len podotknem 90% balikov chodi oznacenych ako dar a to colnikov vobec nezaujima.
Skor by som sa zasmial ako by mi chceli zdovodnit situaciu, keby som si z USA poslal balik sam sebe na moju adresu ako dar
Nezmestil by som sa v USA do vahoveho limitu, tak by som si sam sebe poslal balik s tym, ze kym by som prisiel dom, tak by som si ho vyzdvihol.
Ked kupujes vyrobok z obchodu, tak sa preukazes zaplatenim a fakturou, ale ked mi ho niekto podaroval v USA (nechceny dar) a ja si ho poslem sam sebe ako dar (realny dar a nie zakupeny dar), tak by som chcel vidiet to vysvetlovanie na colnici
Dnes mocem od rana
je tam definovane, ze odosielatel aj prijimatel je fo. z povahy daru, si podla mna nemozes sam sebe nieco darovat. takze by ti take nieco na colnici podla mna zatazili, ak by to uz otvorili.
Mam taky dojem ze tam je par hacikov - veci si balikom poslat mozes, ale odoslanie musi korespondovat s datumom odletu (-1 ci par dni by malo byt este ok). Ak tam je 50kg handier bez visaciek, tak to prejst moze, ak tam ale je origos novy notebook, kamera a pod., tak nad urcitu hodnotu sa vztahuje clo aj dph (ta hodnota je sice o cosi vyssia nez pri obycajnom baliku, ale nie o moc - tusim cca 150eciek vs. 400eciek, pricom tych 400 sa vztahuje na vsetko co si si doniesol vratane veci v kufroch ktore boli v lietadle). Ako/ci sa to da skontrolovat nekomentujem.
Druha vec ale su naklady na poslanie - 50kg letecky zo statov je uz riadna palka (uz len 35kg - maximum co berie USPS vychadza cez GXG cca tisic dolacov...). To uz je rozumnejsie priplatit druhy kufor - Delta/United/... +$50, alebo nadvahu (cez 23kg) +$150...
To ze je nieco oznacene ako 'dar' neznamena skoro nic, akonahle je to vacsi ci tazsi balik tak ho zvycajne na Tomasikovej otvoria a skontroluju.
Posledne tri veci co som si objednaval zvonka boli skontrolovane vsetky, najlacnejsia/najmensia prisla domov, stredna kurierom a musel som TNT cvaknut dph+clo+rucenie+vyclenie (grrrr...), a pre tu poslednu som musel ist osobne do BA na colnicu... Kolem a kolem, dat si nieco poslat zvonku len kvoli malemu cenovemu rozdielu sa podla mna casto nevyplati, ma to vyznam skor len na veci ktore sa naokolo (v europe) zohnat nedaju.
Len doplnim Gunslinger.
Bola to spolocnost ktora vhodnym mangementom vyuzivala volne prepravne kapacity vsetkych leteckych spolocnosti. Potrebovali iba moj pas a cielove letisko. Dohromady 3 baliky a kufor som posielal 2 mesiace pred opustenim krajiny a 3 pred planovanym navratom na svk. Stalo to cca 5€/kg. (kedze doplatok nad povolenych 20kg pri standardnej linke bol 20€/kg...) A dalo sa tam prepravovat hocico co je povolene na medzinarodnu letecku prepravu pasazierov (ziadne horlaviny, spreje, atd...) Posielal som si cez to komplet doplnky k fotaku a notasom (asi 15 kg kablov a ineho HW) darceky a handry (aj nove - nerozbalene). Prislo to za cca 2 tyzdne takze to musela vyzdvihnut rodina.
Neviem ci nieco take funguje aj tu ale bol by to fajn biznis.