To je to iste ako "Zenam je jedno, ci nosia zlato, alebo bizuteriu."quest1 napísal: - pre zberateľa nie je podstatné, z akého materiálu je hlaveň a nábojová komora/záver a určite pre neho nie je nutné, aby tieto časti vydržali tlaky originálu. (samozrejme "ja chcem originál a hotovo", ale štát je tu na represiu a nie na plnenie "ja chcem" prianí)
Mimochodom, v roznych krajinach bol isty cas zakaz obchodovat/vlastnit zlato civilmi. Z rovnakych dovodov, z akych sa robia restrikcie na zbrane medzi obyvatelstvom.
Treba si vyskusat, ake to je, ked sa klasicka plynovka/startak rozleti.quest1 napísal: ... opäť nevidím dôvod, prečo by mal expanz vydržať rovnako ako originál. Teória síce hovorí, že navarenie kolíka natoľko zmení štruktúru materiálu, že už pôvodné tlaky nevydrží, avšak prax je iná... preto by som osobne šiel cestou zmeny 516/2003 a potom by bolo jedno, komu sa tieto zbrane dostanú do rúk
Aj pri slepych nabojoch sa moze vyskytnut vadny kus s prebytkom prachu..
Co sa tyka zneuzitia expanznych zbrani spatnou prerabkou, to moze urobit iba ozajstny hlupak.
Je to skratka zdraviu nebezpecne takyto hazard. Vysledkom takejto upravy bude v drvivej vacsine realne nepouzitelna vec. Okrem toho, ostre strelivo nerastie na stromoch. Zakazom expanzov sa nic nevyriesi, lebo jednovystrelovu zbran si v nudzi dokaze vyrobit hocijaky pako s pilnikom a vrtackou. To nie je ziadna kozmicka technologia. Je to tu uz 500 rokov, ci kolko ?
Ak si chce niekto zaobstarat si ilegalnu zbran na konanie zlych veci (nie uschovu kdesi na povale), tak vyuzije cierny trh. Naklady bude mat podobne, ak nie nizsie. Ziadny zakon mu v tom nezabrani. Tu zarohom bol nedavno konflikt v byvalej Juhoslavii, odtial kedysi prudili obrovske mnozstva, bol tu bordel 90-tych rokov...
Mame tu nedaleko kosovo...
Teraz tu mame ukrajinu, co bude mat mozno este silnejsi efekt ako spomenute veci dohromady.
Staci, ze nejaky ukrajinsky bansky odbornik zase vykope niekde cezhranicny tunel.
Nie som proti evidencii expanzov. Ty vsak otazkami vyjadrujes nazor, ze by sa mali kompletne zakazat.
A to je z mojho pohladu smutne. To by nikomu nepomohlo, to by bola len zbytocna perzekucia ludi s konickom. Nevlastnim sice ziadny expanz, ale si ho kupim na bezpecny nacvik. A ked na nacvik, tak chcem, aby bol identicky s mojou ostrou zbranou. Evidenciu nevidim ako prekazku (az na poplatky samozrejme