WTSHTF ma natoľko prekvapilo a zaujalo, že sa vôbec nebudete čudovať o akom čase som sa u vás registroval a o akom čase tu vypisujem svoje úvahy. V tejto téme som stihol prečítať len prvých 7 strán, tak neviem, čo všetko z toho, čo tu teraz napíšem už bolo spomenuté.
Prvým bodom by malo byť záchrana holého zadku. Média by sa snažili vyčlenenie špecifík, ich analyzovanie a zotriedenie do nejakého vývojového stromu, ktorý by znázorňoval udalosti predchádzajúce vyhroteniu situácie, zlomový/kritický bod; dopad na svet, kontinent, región.
Nás ale v danej situácii bude najviac zaujímať okamžitý dopad na nás a osoby blízke. Majetok by nám mal byť /s prepáčením/ u zadku, lebo v danej situácii iba zbytočne zdržiava. Jediný majetok ktorým by sme sa mali zaoberať je to najnutnejšie na prežitie v nasledujúcich 72 hodín (nakoľko väčšina bežných ľudí si nerobí zásoby pre prípad WTSHTF).
Nech je už dôvod vzniku tejto situácie akýkoľvek, všetko to sem rozpisovať by bolo nemysliteľné... ale predsa.
Jadrová vojna: kua.. to málokto rozchodí, veľké územia by boli zamorené, jedlo voda zamorené.. šance na prežitie mizivé. v tom prípade je spásou rana z milosti priložením pištole pod ucho a potiahnutie kohútika.
HEMP - návrat do doby kamennej, ktorý by sa dal ustáť. Treba podotknúť, že túto situáciu nemusí spôsobiť len nejaká hightech hračka, stačí aby si slnko povedalo, že má dosť nášho vysedávania za PC.
Ekonomická kríza, lokálne vojny (s národnostným motívom), vysoko-nákazlivé choroby, zrútenie štátnych systémov...etc. etc. všetky majú svoje špecifiká. V momente keď k nim dojde sa zastávam názoru, že komunita bude hrať dôležitú rolu tak na strane dobrých ako na strane zlých.
každá obec s revírom má aj svojich poľovníkov, čo považujem za základ domobrany; vo väčšine dedín existujú družstvá, ktoré majú hojné zásoby obilia, kukurice a iných plodín, taktiež živočíchov (zabezpečenie stravy);
zdrojom vody je každá studňa a vápno na ich dezinfekciu rozhodne nie je vzácnym statkom, rozhodne nie je problémom ani drevo na kúrenie, ani hocijaké iné statky ktoré by mohli slúžiť na bartrový obchod (kdežto je predpoklad, že mesto bude skôr vyrabované ako obec, nakoľko zdroje sú zhromaždené v obchoďákoch..)
Najkrajšie stromy sú na horehroní...a vlastne po celom Slovensku, lesov máme požehnane, ale rozhodne by som sa pri prvom probléme neutekal skryť do lesa. Predsalen murovaný barak s klembovou/kamennou pivnicou v obci s ďalšími x domami je lepší úkryt ako chata uprostred lesa, ktorú určite nezatajíte a v danej situácii by mohla byť až veľmi vyhľadávaným útočiskom.
Ak by som to mal nejako zhrnúť, tak mesto môže poskytnúť relatívne útočisko na takých 72 hodín, max jeden týždeň. Obec kľudne aj na pár mesiacov. Ak by ale stále pretrvávala situácia, určite ten les/bane/jaskyne stoja za zmienku. Nakoľko z menovaného mám po ruke len to prvé, viem si predstaviť, že partia, ktorá by sa chcela pre prípad takejto situácie poistiť by v uzavretom okruhu ľudí zorganizovala činnosti pod záštitou miestnych poľovníkov, kedy by sa do zeme uložilo zopár (4) námorných kontajnerov, navrch by sa spravila betónová deka, zahrabalo zeminou a nechalo zarásť krovím (najlepšie riadne pichlavým). Vchod by to malo dobre krytý kríkmi a plazivým porastom, rovnako by boli zabezpečené aj prieduchy a systém na odvedenie spalín... bolo by to fajn, taký súkromný bunker..
Vybavenie by už bolo klasické, spomínané: jedlo, zbrane, lieky, statky s vyššou koncentrovanou hodnotou na bartrový obchod, elektrocentrála, len aby sa dala zabezpečiť komunikácia vysielačkami a chod iba tých najnutnejších elektronických zariadení, ukryté dve tri krosky alebo štvorkolka, zásoby palív...
Jediným a tým najväčším problémom je ale niečo také vytvoriť. Nie na jednom mieste, ale vo viacerých lokalitách, vždy pod záštitou skupiny ľudí. Problémom je, že by tak na celom svete museli vzniknúť tisíce kvázi Slobodomurárov - skupín s vysokou úrovňou organizácie, utajenia a zdrojov potrebných pre vznik. No a utaj to v dnešnej dobre...
takže šup sa do rozširovania viničných pivníc našich otcov a dedov..to bude asi to najmenej nápadné.