WTSHTF - všobecne

...alebo tiež rady ako na to, keď sa všetko poser..
Používateľov profilový obrázok
2weird2die
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 9 months

Príspevok od používateľa 2weird2die »

Ahoj, zdravím všetkých nadšencov. Po dlhých hodinách študovania trestného zákona si šedé bunky chceli trošku oddýchnuť, tak som zavítal na vaše fórum (nie poprvé a nie naposled) do sekcie mimo témy, kde som hladal relax.

WTSHTF ma natoľko prekvapilo a zaujalo, že sa vôbec nebudete čudovať o akom čase som sa u vás registroval a o akom čase tu vypisujem svoje úvahy. V tejto téme som stihol prečítať len prvých 7 strán, tak neviem, čo všetko z toho, čo tu teraz napíšem už bolo spomenuté.

Prvým bodom by malo byť záchrana holého zadku. Média by sa snažili vyčlenenie špecifík, ich analyzovanie a zotriedenie do nejakého vývojového stromu, ktorý by znázorňoval udalosti predchádzajúce vyhroteniu situácie, zlomový/kritický bod; dopad na svet, kontinent, región.
Nás ale v danej situácii bude najviac zaujímať okamžitý dopad na nás a osoby blízke. Majetok by nám mal byť /s prepáčením/ u zadku, lebo v danej situácii iba zbytočne zdržiava. Jediný majetok ktorým by sme sa mali zaoberať je to najnutnejšie na prežitie v nasledujúcich 72 hodín (nakoľko väčšina bežných ľudí si nerobí zásoby pre prípad WTSHTF).

Nech je už dôvod vzniku tejto situácie akýkoľvek, všetko to sem rozpisovať by bolo nemysliteľné... ale predsa.
Jadrová vojna: kua.. to málokto rozchodí, veľké územia by boli zamorené, jedlo voda zamorené.. šance na prežitie mizivé. v tom prípade je spásou rana z milosti priložením pištole pod ucho a potiahnutie kohútika.
HEMP - návrat do doby kamennej, ktorý by sa dal ustáť. Treba podotknúť, že túto situáciu nemusí spôsobiť len nejaká hightech hračka, stačí aby si slnko povedalo, že má dosť nášho vysedávania za PC.
Ekonomická kríza, lokálne vojny (s národnostným motívom), vysoko-nákazlivé choroby, zrútenie štátnych systémov...etc. etc. všetky majú svoje špecifiká. V momente keď k nim dojde sa zastávam názoru, že komunita bude hrať dôležitú rolu tak na strane dobrých ako na strane zlých.
:arrow: Na strane dobrých to bude lepšie fungovať jednoznačne lepšie v dedinách ako na meste, ikeď určite budú aj tu platiť výnimky. Všetci vieme, že spolupráca na dedinách je prirodzenejšia; v obci (bez ohľadu na pomery národnostných zložení) sa ľudia veľmi dobre poznajú;
každá obec s revírom má aj svojich poľovníkov, čo považujem za základ domobrany; vo väčšine dedín existujú družstvá, ktoré majú hojné zásoby obilia, kukurice a iných plodín, taktiež živočíchov (zabezpečenie stravy);
zdrojom vody je každá studňa a vápno na ich dezinfekciu rozhodne nie je vzácnym statkom, rozhodne nie je problémom ani drevo na kúrenie, ani hocijaké iné statky ktoré by mohli slúžiť na bartrový obchod (kdežto je predpoklad, že mesto bude skôr vyrabované ako obec, nakoľko zdroje sú zhromaždené v obchoďákoch..)
:arrow: Mesto už teraz poskytuje lepšie zázemie asociálom, skupinám pochybných individuí, predstavuje riziko, kvôli vysokej koncentrácii ľudí, pri ktorých si nemôžete byť celkom istý ich konaním. Záujem kriminálnych živlov v čase WTSHTF bude v prvom rade prisvojenie si cudzieho majetku a uspokojenie pudov (už teraz ľutujem naše krásne Slovenky). Mesto je proste veľmi veľké riziko.

Najkrajšie stromy sú na horehroní...a vlastne po celom Slovensku, lesov máme požehnane, ale rozhodne by som sa pri prvom probléme neutekal skryť do lesa. Predsalen murovaný barak s klembovou/kamennou pivnicou v obci s ďalšími x domami je lepší úkryt ako chata uprostred lesa, ktorú určite nezatajíte a v danej situácii by mohla byť až veľmi vyhľadávaným útočiskom.

Ak by som to mal nejako zhrnúť, tak mesto môže poskytnúť relatívne útočisko na takých 72 hodín, max jeden týždeň. Obec kľudne aj na pár mesiacov. Ak by ale stále pretrvávala situácia, určite ten les/bane/jaskyne stoja za zmienku. Nakoľko z menovaného mám po ruke len to prvé, viem si predstaviť, že partia, ktorá by sa chcela pre prípad takejto situácie poistiť by v uzavretom okruhu ľudí zorganizovala činnosti pod záštitou miestnych poľovníkov, kedy by sa do zeme uložilo zopár (4) námorných kontajnerov, navrch by sa spravila betónová deka, zahrabalo zeminou a nechalo zarásť krovím (najlepšie riadne pichlavým). Vchod by to malo dobre krytý kríkmi a plazivým porastom, rovnako by boli zabezpečené aj prieduchy a systém na odvedenie spalín... bolo by to fajn, taký súkromný bunker..

Vybavenie by už bolo klasické, spomínané: jedlo, zbrane, lieky, statky s vyššou koncentrovanou hodnotou na bartrový obchod, elektrocentrála, len aby sa dala zabezpečiť komunikácia vysielačkami a chod iba tých najnutnejších elektronických zariadení, ukryté dve tri krosky alebo štvorkolka, zásoby palív...

Jediným a tým najväčším problémom je ale niečo také vytvoriť. Nie na jednom mieste, ale vo viacerých lokalitách, vždy pod záštitou skupiny ľudí. Problémom je, že by tak na celom svete museli vzniknúť tisíce kvázi Slobodomurárov - skupín s vysokou úrovňou organizácie, utajenia a zdrojov potrebných pre vznik. No a utaj to v dnešnej dobre...

takže šup sa do rozširovania viničných pivníc našich otcov a dedov..to bude asi to najmenej nápadné.
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

lovec: Zvazoval som aj to, ale malo to par hacikov, takze ak by mi nevyslo to letisko, presiel by som na moj plan 'B', alebo vymyslel plan 'C' :wink: (porozpravam Ti v sobotu v Devicanoch)

2weird2die: 1:16am je este v pohode, niektori z nas tu cas tiez beru ako velmi relativnu vec (ja som napr. vcera/dnes do 3tej prebijal... :shock: :lol:

Ohladne SHTF riesenia co spominas, tiez si myslim ze dobre vybaveny dom niekde na dedine s dobrymi susedmi ma na prezitie daleko vacsiu sancu nez nejaka (akokolvek dobre zasobena a vybavena) chata, alebo bunker niekde v lese. U nas (myslim na SK) ma ale snaha o prezitie SHTF situacie podla mna tri hlavne problemy:

1. 'Kultura' ludi a ich pristup (casto vsadepritomna zavist, atd.)

2. Dostupnost vybavy/vystroje (financna narocnost, alebo fyzicka dostupnost samotna - napr. ak by clovek hladal solarnu nabijacku bateriek, alebo si v predajni autodielov vypytal stabilizator benzinu, tak by na neho pozerali ako na blazna... :lol: Vysielacky a pod. su navyse len velmi kratkodobe riesenia, ich zivotnost/schopnost ich doma servisovat/opravit beznymi ludmi a nastrojmi je velmi obmedzena alebo nemozna.

3. Schopnosti a zrucnosti potrebne k dlhodobemu prezitiu... Tym myslim vseobecne, uz sme to tu preberali a tyka sa to hlavne mladsich generacii (starsie generacie by sa na toto vedeli adaptovat o cosi lahsie, napr. pred 20 rokmi boli zahradky vcelku popularnym vikendovym hobby, ale dnes aj na dedinach policka a zahrady casto len zarastaju burinou (a traktoriky a mechanizacia len hrdzavie alebo davno znefunkcneli). Uz aj na dedinach je pristup ludi v zmysle naco sadit zemiaky a mat s tym robotu ked ich clovek kupi v Lidli alebo Tescu za par korun, atd. (a tie mu nikto neukradne, pocasie neznici, netreba sa o to starat/okopavat/hnojit/polievat/...). Polnohospodarske druzstva uz viacmenej neexistuju, tych par co zostalo/prezilo zije casto len na dotaciach, a masove spracovanie obilnin ci okopanin uz je vsetko riesene externe/priemyselne, cize v pripade SHTF ani tudy cesta nevede...

Zver v lesoch by bola vystrielana velmi rychlo, a potravinova polnohospodarska sebestacnost je casto utopia aj pre ludi ktori polia a nejaku tu mechanizaciu vlastnia (navyse bez ozaj kolektivneho pristupu by nebola sanca tie polia ustrazit, a v nasej kulture ten 'kolektivny' pristup sa az na par vynimiek docielit neda).

A potravinova sebestacnost je len jednym z komponentov dlhodobeho prezitia, a to ani nehovorim o tych narocnejsich ci horsich veciach (ako je trhanie zubov kliestami, alebo titraciu lieciv ci 'pestovanie' penicilinu a pod.)

Gunslinger
2weird2die
častý prispievateľ

Gunslinger napísal:
2weird2die: 1:16am je este v pohode, niektori z nas tu cas tiez beru ako velmi relativnu vec (ja som napr. vcera/dnes do 3tej prebijal... :shock: :lol: <=== mať tieto tvoje "starosti" :)

3. Schopnosti a zrucnosti potrebne k dlhodobemu prezitiu... Tym myslim vseobecne, uz sme to tu preberali a tyka sa to hlavne mladsich generacii (starsie generacie by sa na toto vedeli adaptovat o cosi lahsie, napr. pred 20 rokmi boli zahradky vcelku popularnym vikendovym hobby, ale dnes aj na dedinach policka a zahrady casto len zarastaju burinou (a traktoriky a mechanizacia len hrdzavie alebo davno znefunkcneli).

Gunslinger

:D dnes som vyberal cibulu, takže k tej zverine a nejakému selatku čo by sme splašili už niečo máme. Tiež treba spomenúť rybníky, na Slovensku je ich požehnane, ale účel by mali jedine vtedy, keď by voda nebola nijako kontaminovaná.Bolo by dobré mať zásoby plodín a sadiva rastlín, ktoré majú malé nároky: určite by mala fazuľa a iné bôbovité rastliny prednosť pred rajčinami, samozrejme pandurky, kaleráby, mrkev a iné dobrotky. To by sa aj náš zničený tráviaci trakt dal doporiadku :)
aris
častý prispievateľ
Registered for: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

toto je film o tom, ked nastane situacia TTSHTF (total shit hit the fan)

http://www.csfd.cz/film/4700-vlakna/?text=77246
miro285
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa miro285 »

aris
častý prispievateľ

vynikajuco napisany blog

vidim to rovnako ako autor
Gunslinger
moderátor
Registered for: 17 years 11 months

Príspevok od používateľa Gunslinger »

http://finweb.hnonline.sk/c3-46507500-k ... di-roubini

mno, Roubini nie je jediny kto si to mysli, ale za morom to tiez nevyzera moc dobre:

http://theautomaticearth.blogspot.com/2 ... n-and.html

vysvetlene trochu jednoduchsie:

http://lcmgroupe.home.comcast.net/~lcmg ... _Death.htm

Gunslinger
aris
častý prispievateľ

aris
častý prispievateľ

ta lem tak v rychlosci, bo se chystam drichmac

Americania ziskavaju zbrane, striebro a potravinove listky na rekordnej urovni ako reakcia na upadajucu ekonomiku. Tento trend poukazuje na obavy financne stradajucej verejnosti a jej pripravy na potencialne masove obcianske nepokoje ako nasledok uplneho ekonomickeho kolapsu.

Zaznamy FBI a Google Trends prieskumy ukazuju, ze nakupy zbrani su stale na rekordne vysokych urovniach. Avsak predaj municie je ustaleny.
To je zrejme dosledkom vlny novych vlastnikov zbrani, ktori sa ponahlaju s vlastnou ochranou pred moznym zvysenim kriminality a dokonca pred nepokojmi v pripade udalosti kompletneho financneho upadku.
luke
častý prispievateľ
Registered for: 18 years

Príspevok od používateľa luke »

ja som v kontakte s chlapom odtial a povedal mi, ze ludia sa predzasobuju zbranami a municiou nie pre pripad nejakej situacie, ale kvoli otmu, ze obamova vlada moze kazdu chvilu zaviest nejaky zakaz na zbrane, vytvaraju administrativne problemy, ktore sposobuju nedostatok municie na trhu.
Igrlik
častý prispievateľ
Registered for: 22 years 7 months

Príspevok od používateľa Igrlik »

Pozor na čierne labute
Hlavné ponaučenie z finančnej krízy znie: pozor na čierne labute. Nassim Nicholas Taleb tak nazval nepravdepodobné udalosti, ktoré môžu potenciálne spôsobiť obrovské problémy. Z geopolitického hľadiska je takouto udalosťou, nad ktorou by sme si mali lámať hlavu, kolaps Severnej Kórey.

Washington venuje hlavnú pozornosť skromnému atómovému arzenálu pchjongjangského režimu. Oveľa pravdepodobnejší a snáď aj ničivejší scenár však predstavuje zrútenie režimu.

Ostrieľaný americký diplomat Christopher Hill, ktorý viedol americké rokovania so Severnou Kóreou, mi nedávno v Soule povedal, že situácia v Severnej Kórei pripomína príbeh zo stredovekej Európy. Starnúci kráľ, ktorý má absolútnu moc a zvláštne metódy vládnutia, konečne určí následníka trónu - je ním jeho najmladší syn.

Čítajte viac:
http://komentare.sme.sk/c/5616716/pozor ... abute.html
telra
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 8 months

Príspevok od používateľa telra »

taka otazka, mate niekto skusenosti s kupovanim zlata? mam na mysli nejake zlate pruty, tehlicky ci nieco. Nie zberatelske mince.
rado74
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa rado74 »

podla mna sa teraz zlato neoplati kupovat ani zlomkove ani investicne je to dost velke riziko zlato je umelo nadhodnotene jedni tvrdia ze cena este porastie ini su skepticki a tvrdia opak. Momentalne cenu zlata drzi slaby dolar a velke skupovanie zlata Cinou staci vykyv kurzu a si prerobil.
Zalozne ponukaju vykup zlomkoveho zlata 1g za 17-18 euro 14 karatove zlato ! taku cenu si nepamatam, dva roky do zadu si za 18 euro kupil vyrobeny gram s puncami !
skemro
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa skemro »

na Ukraine predavaju investicne zlato v bankach, mas tam pliesky a tehlicky roznych vah
a na kazdej je punca tusim aj vaha. Osobne som sa o to nezaujimal, len som si omrkol
vitrinu kym prisla na mna rada v kase kde menia peniaze.
2weird2die
častý prispievateľ

nebudú mať zbrane (do momentu kým ich štát nevezme), niektoré technické prostriedky (generátory, solárne nabíjačky, štvorkolky) a potraviny (najmä polnohospodárske zvieratá) v ťažkých chvílach väčšiu cenu ako zlato?

a OT dva postapokaliptické komiksy na spríjemnenie chvíle:
http://www.blastwave-comic.com/index.php?p=comic&nro=1
http://www.postnukecomic.com/comic.php
Napísať odpoveď

Návrat na "When the shit hits the fan"