Medvedicu usmrtili, kto je zodpovedný za jej koniec?

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
dirty harry
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa dirty harry »

Neber to osobne, ani ja to tak neberiem.
Na margo toho videoclipu len toľko, vždy zvyknem nazývať veci ale aj ľudí správnym menom, prečo by som mal práv e teraz zaobalovať.
parabellum
prispievateľ
Registered for: 16 years 7 months

Príspevok od používateľa parabellum »

ricinr
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 10 months

Príspevok od používateľa ricinr »

KUA škoda injekcie :D
3500korun
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 5 months

Príspevok od používateľa 3500korun »

Poznal som ochranára, ktorý ako jediný z paneláku neseparoval smeti, lebo nato nemal čas, musel totiž "zachraňovať prírodu" Vraj aj autobatériu a olej za auta raz hodil do smeťáka...nevravím že všetci sú takí,ale asi toľko k našim "ochranárom".

Že sú medvede u nás premnožené ja jasné snáď každému kto sa touto problematikou trocha zaoberá, nemajú dosť priestoru, kľudu, jedla. Nech si z každej oblasti prídu odchytiť pár kusov krajiny, ktoré si ich už vyhubili, netreba potom žiadneho usmrtiť. Ale chcel by som vidieť tých Poľských ochranárov, či by to naozaj spravili, alebo mali len silné reči o tom ako oni chránia a mi zabíjame...ale akosi zabudli spomenúť, že "V Poľsku žije asi 90 medveďov, z toho vyše desať na severných svahoch Tatier. Podľa odhadov na Slovensku žije približne 800 týchto šeliem, v Tatrách je to niekoľko desiatok

http://korzar.sme.sk/c/5626151/ochrana- ... ensko.html

No a to video...je to fakt až nechutné pozerať sa nato :( a amaterizmus - to sa asi väčšina zhodneme.
spotter
prispievateľ

Príspevok od používateľa spotter »

Podľa toho čo som videl na STV, mal pán Hatara(zamestnanec MT útulku- nie ochranár) neskutočné šťastie pri svojej nekonečnej hlúposti. Nielen, že vyprovokoval to zviera k útoku, ale mohol schytať guľku z 58mičky. Tie prestrelené dvere jeho auta hovoria za všetko. A vraj my potrebujeme psychotesty. Ja by som si nedovolil vystreliť vyslovene do kruhu ľudí.Ale niekto predsa musí chrániť záujmy potenciále nevinných obetí.
inspiring_satoshi

Príspevok od používateľa inspiring_satoshi »

Presne tak 3500korun, AMATERIZMUS.
Daako takto by som si predstavoval "odchyt" medveda napr. v takej BLAZNIVEJ STRELE, myslim, ze Leslie Nielsen by bol spokojny. Az na ten koniec samozrejme.
Bud po tych medvedoch budu strielat seriozne polovnici, alebo teda amateri / vid. video / a v neposlednej rade turisti, obyvatelia tatranskych oblasti a civili. Pri ktorych je velky predpoklad, ze u seba 58ku nebudu mat.
rado74
častý prispievateľ
Registered for: 16 years 10 months

Príspevok od používateľa rado74 »

nemoze byt problem v tom, ze sa premnozili ludia a developeri uz nevedie kde v pi.. by postavili chaty a hotely.
Tohto roku u nas na Liptove to nebola hubarska sezona ale rabovacka to som este v minulych rokoch nezazil. A v inych oblastiach Slovenska to predpokladam vyzeralo obdobne.
Samozrejme po chatach a hoteloch same BA, BL /bez urazky/ zber hub prebiehal stylom co nepoznam aspon vykopnem alebo podupem. Najhorsie, ze dupali aj po jedlych hubach co nepoznali. Samozrejme tyka sa to aj inych lesnych plodov tak potom sa necudujme ze medvede nemaju pomaly co zrat tak chodia po supermarketoch no ked im vsetko vyzeru ludia.
Hadam vsetko vystrielame, vypilime, vybetonujeme
inspiring_satoshi

Príspevok od používateľa inspiring_satoshi »

nemoze byt problem v tom, ze sa premnozili ludia a developeri uz nevedie kde v pi.. by postavili chaty a hotely
PRAVDA, PRAVDA. :!: :!: :!:
parabellum
prispievateľ

V skutocnosti boli pri Sklabini zabite 4 medvede a nie 1 medvedica. Vysledky pitvy ukazali, ze bola gravidna a mala v sebe 3 medviedata, ktore by niekedy v januari vrhla. Bola fyzicky zdrava s dobrou zasobou tuku. Takze zmena prirodzeneho spravania je dost otazna. Vplyv hormonov? Nie je to vylucene. Aj u ludi je to zname, ze niektore zeny pocas tehotenstva dostanu psychozu z hormonalnych zmien.

3500korun: Tie cisla o pocte medvedov su z akych statistik? Z polovnickych? Existuje na Slovensku seriozna metodika na scitovanie velkych seliem, ktora sa aj realizuje v praxi CELOPLOSNE? Urcite je medvedov ovela viac, ako povedzme pred 20 rokmi, to je fakt. Avsak vela ludi si pletie sezonne migracie za potravou s premnozenim. Je rozdiel medzi celorocnym vyskytom medvedov a medzi sezonnym. Ale moze za problemy s medvedmi iba tato skutocnost ako velkost populacie na nejakej vymere? Nie su problemom skor zmeny spravania a sposobu zivota medvedov? Preco je zla vekova struktura populacie? Preco nie su problemy s medvedmi tam, kde je vsetko tak, ako ma byt, napr. v Tichej a Koprovej doline, kde je pomerne vysoka hustota medvedov a nemaju tendenciu sa odtial odstahovat niekde do okolia najblizsich ludskych sidiel? Ako sa rozrastli lyziarske strediska za poslednych 10 rokov? Ako narastla masova turistika? Ako sa spristupnili oblasti, ktore boli predtym tiche, bez pohybu ludi? A co odpadky okolo chat? Nenaucili sme medvedov na tieto zdroje potravy a aby stracali respekt pred ludmi? Na niektorych chatach ich este aj umyselne prikrmuju, len aby bola atrakcia pre turistov. A co prikrmovanie zveri polovnikmi, ked pride plne nakladne auto a vysype na kopu krmivo? Nevyuzivaju ich aj medvede? Neznizuje to prirodzenu mortalitu medviedat? A co salase, kde sa vobec nerealizuju ziadne preventivne opatrenia? O najazdoch ludi na lesne plody ani nehovoriac, ked je vsetko vydrancovane a potom sa to predava popri cestach + dalsie aktivity ako zber parozia atd. Skratka lesy su plne ludi a ked sa obzrieme dozadu, tak to tak nikdy nebolo ako je to teraz. Zver si zvyka postupne na ludi a niektore jedince stracaju aj prirodzenu plachost, co mi potvrdzuje coraz viac polovnikov a fotografov prirody.
Takze je velmi lahke tento problem zjednodusit. Okrem toho sa kazdorocne povoluje par desiatok vynimiek na regulacny odstrel a v pripade nutnosti a problemov aj mimoriadny ochranny odstrel. Avsak tieto kvoty polovnici nedokazu naplnit. Bohuzial iba male percento z toho sa odstreli. Keby sa to nebralo ako komercny odstrel so spekulovanim, ale naozaj ako regulacny odstrel, tak by bolo po probleme.
spotter
prispievateľ

parabellum: 100 bodov, čistá desiatka, doube alpha. Dobre napísané.
3500korun
častý prispievateľ

Parabellum, s tým s tebou plne súhlasím, žiadno sa to ale nevylučuje s tým čo som napísal. Tie čísla (neviem odkiaľ sú, boli v tom článku) mali poukázať nato, že Poliaci čo sa chcú s nami doťahovať na úrovni EU medzi ministrami, majú pri svojej rozlohe (ak dobre rátam) na 6,4x vačšiu plochu 8,9x menej medveďov. Teda po prepočte máme na Slovesnku na 1km2 57x viac medveďov ako Poliaci, a oni nás chcú poučovať o ich ochrane...
Ja som vyrastal s prírodou, mám ju rád, a som za inteligentné a preventívne riešenia. Odkedy pred xtisíc rokmi človek začal zasahovať do prírody, musí na seba vziať "zodpovednosť" a starať sa o ňu. Viď víchricu v Tatrách...kedysi tam bol zmiešaný les, ktorý by sa tak ľahko nevylámal, človek tam nasadil ihličnany aby rýchlejšie rástli, ale proste už to je umelá monokultúra, tak sa to malo vyviesť preč. teraz je rastie nový les v oblasti kde sa drevo vyťažilo, tam kde ho nechali na tlak ochranárov sa stále množí lykožrút. A tak isto je to aj so zverou, treba udržiavať rovnováhu. Aj keď, asi by mali udržiavať aj rovnováhu zberačov plodov a návštevníkov
:?
spotter
prispievateľ

to 3500 korun: Poľsko je z drvivej väčšiny rovina. Slovensko je zväčša hornaté. To len k tomu porovnaniu početnosti.
K tým kalamitám.Treba sa isť pozreť do Tichej doliny ako sa vzmáha les v ktorom sa nemiesili LKTčka. Je to nádhera. A čo si myslíš, že zasadili lesníci na vyťažéných plochách? No predsa zase smreka- nech ho zase zožere lykožrút.

Chcem len podotknúť, že niesom žiadny extremista
lovec
častý prispievateľ
Registered for: 20 years 8 months

Príspevok od používateľa lovec »

parabellum napísal:Trochu ine video:

http://turiec.sme.sk/c/5666873/boj-s-me ... video.html
v com je ine? Presne toto tu uz bolo.
3500korun
častý prispievateľ

Spotter, ak to pôjde takto ďalej, tak tu budú tie medvede tiež aj na rovine, keď už okolo Nitry behajú, ku Komárnu to nieje ďaleko. Tie čísla boli len obrazné, že oni si medvede vykynožili ale na nás sa chcú sťažovať v europarlamnete (alebo kde to bolo)

K tým smrekom...no jo, niektoré veci nevysvetlíš..alebo nepochopíš :(
(nie ty, oni, neni to myslené osobne:) )
parabellum
prispievateľ

3500korun: Nechcem byt OT, ale prave tam, kde sa mrtve drevo nechalo na mieste a ekosystem na samovyvoj, tak tam zadarmo vyrasta geneticky odolnejsi evolucny zdravy les, je tam prirodzene zmladenie z jedincov (smrek najlepsie zmladzuje na mrtvych a tlejucich kmenoch stromov), ktore prezili aj tlak lykozrutov a presli teda evolucnym sitom = prirodnym vyberom, bez nutnosti pouzivat chemiu, bez vyschnutia pody, zaburinenia, bez zlikvidovania podnych mikroorganizmov a mykoriznych hub odtienenim povrchu pody, bez nutnosti stale dokola vysadzat geneticky nevhodne sadenice vypestovane v uplne inych regionoch v inych ekologickych podmienkach atd. ....a hlavne je to ekonomicky vyhodnejsie ako umelo vypestovat les a drevo odviezt (nikdy ho nepredas za taku istu cenu ako zdrave).....ked si spocitas naklady a zisk, tak budes v minuse....avsak, ked je v minuse statny podnik, tak to az tak nevadi, vsak?...hlavne, ze sa niekto nabali.....ak mas zaujem, poslem studiu o ekonomickej nevyhodnosti mailom....umele zasahovanie je skor na skodu, ak vypilis stojace napadnute stromy, tak iba odokryjes kmene dalsich zdravych, sposobis upal slnkom (zili 60-100 rokov v tieni ostatneho porastu), oslabis ich a su potom lahkou koristou lykozruta...cize je to, ako keby si stale rypal do chrasty, pod ktorou sa tvori nova pokozka....priroda sa s tym dokaze sama vysporiadat, aj ked pre nas je ten pohlad na tie rozsiahle odumrete plochy dost drasticky....kazde premnozenie ma svoj vyvoj a casom sa samo utlmi roznymi mechanizmami...su to cykly, ktore su bohuzial klimatickymi zmenami ovplyvnene v neprospech cloveka...pravdu hovoris o tom, ze pricinou su umele monokulturne plantaze smerkov....ak clovek nerespektuje prirodu, tak to tak potom skonci....vo vsetkom....nehovorim, ze netreba regulovat, len si to dobre treba premysliet, kde a ako....v hospodarskych lesoch ano, ale v rezervaciach a narodnych parkoch nie...
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"