Mozno nie idealnym, ale rozhodne realnym obydlim vhodnym na podobnu situaciu mi pride dom-chata v okrajovej casti menesej dediny v kopcoch alebo horach. Skromnejsi pribytok ale rozsiahlejsie a pevne pivnicne priestory, ktore by jednak sluzili ako sklad, ale aj priestori na bezny zivot, ako improvizovany bunker. Pravdaze nejake priame bombardovanie by to nevydrzalo, ale na druhu stranu kto by bombardoval nejaky zapadakov, ze ?

Tym ze by sa jednalo o podzemne priestori by vzduchotesnost nemala byt problem, takze pri spravnej vzduchotechnike by to malo posluzit aj pri chemickej alebo bilogickej, pripadne aj radioaktivnej hrozbe. Zaroven, ak by vacsina dennych aktivit prebiehala v tychto priestoroch tak by sa minimalizovalo putanie pozornost - ziadne svetlo v noci, hluk, vone ... Aj teplota by sa dala lepsie regulovat vdaka odizolovania od fonkajsich vplyvov.
Co je ale najvacsim plusom je, ze aj bezny smrtelnik si nieco podobne moze zariadit alebo uz teraz ma a zaroven to vyuzivat na rekreaciu, dovolenky atd.
Hladat, dobyvat a improvizovat v case ked bude najhorsie mi pride ako velky risk a neistota. Predstava ze sa zrazu posklada parta organizovanych, vyzbrojenych a rovnako zmyslajucich ludi ktory sa zoberu a obsadia nejaky hrad ktory premenia na svoju pevnost mi pride ako utopia

- veeeelmi nepravdepodobne
Rovnako ako aj myslienka sa zobrat a ist do teplejsich krajin .... clovek by tam prisiel v podstate s holym zadkom a nebol by nicim viac ako utecencom a medzi domacich by zapadol len velmi tazko .. ak vobec ... treba zobrat do uvahy ze v krajinach kde by boli priaznivejsie podmienky na zivot by bolo pravdepodobne obrovske mnozstvo utecencov ktory by zmyslali rovnako.