Ekonomika
Ekonomické zákonitosti aj naďalej v plnej miere platia tak, ako ich zhrnul Smith, práve preto sa Ríša Divov rozpadá. Problém je, že sme išli slepo podľa Keynesa, hoci sa jeho tézy už krátko po WWII prestali potvrdzovať. Štát sa nafúkol na dlh a svojimi zásahmi do všetkých sfér života sa v podstate blíži medzivojnovému fašistickému modelu. Neviem, prečo sa na hodinách dejepisu hovorí o Rakúsko-Uhorsku ako o žalári národov, keď išlo o podstatne slobodnejší útvar, než je dnes EU a väčšina moderných štátov.Snoopee napísal:hm, ked si spomeniem na teorie Keynesa, Smitha, Ricarda ... keď som sa to učil na uni ešte to dávalo logiku. V dnešnom svete, ktorý je prepojený tak, ako nikdy nebol, fungujú veci uplne inak. ........................................... Druhá vec je keby sme žili iba tak na čo máme, nik z nás by nemal doma dve LCD, každý vlastny notebook, tablet, iPhone5 by malo len pár jedincov a podobne.
A k tým hmotným výhodám treba otvorene povedať, že keď to drbne, tak za iPad, iPhone a ostatné iZbytočnosti nikto nevymení ani kýbel uhlia, aby rozmaznaným deťom štátu neodmrzla pohodlná prdel.
a co by sa stalo? nebolo by tolko osprostenych ludi, zijucich v iluzii socialnych kontaktov, tzv. priatelstiev na socialnych sietach. A pritom ide len a len o budovanie silnejsieho egoizmu. Kaslat na dve LCD a pod. debilitatory.Snoopee napísal:Druhá vec je keby sme žili iba tak na čo máme, nik z nás by nemal doma dve LCD, každý vlastny notebook, tablet, iPhone5 by malo len pár jedincov a podobne.
100 bodov zo 100. Trefa.Vaquero napísal: Štát sa nafúkol na dlh a svojimi zásahmi do všetkých sfér života sa v podstate blíži medzivojnovému fašistickému modelu. Neviem, prečo sa na hodinách dejepisu hovorí o Rakúsko-Uhorsku ako o žalári národov, keď išlo o podstatne slobodnejší útvar, než je dnes EU a väčšina moderných štátov.
Co sa tyka socialnych sieti, podla mna je to na ucely cieleneho individualneho marketingu a tiez monitorovania oviec. Ovce ani netusia ake cenne informacie tam zverejnuju, a kto ich pouziva na to aby ich este viacej ostrihal. Okrem toho su monitorovani urcitymi organizaciami doteraz nevidanym sposobom- elegantne, dobrovolne a hlavne za nizke naklady!!! BIG BROTHER sa moze strcit niekam, proti facebooku je amater!
2 vaquero:
Smith vo svojich dielach často operuje pojmami ako "voľná ruka trhu", "prirodzená cesta" atd. A práve to som myslel, tieto pojmy vďaka EU patria minulosti.(správne si pripomenul nefunčný keynesizmus-máme ho tu v plnej nadnárodnej paráde) Eurofondy, dotácie, NFP, to všetko tak zdeformovalo trh, že je možné voziť balenú vodu zo severu Poľska niekam na juh Slovenska a tam je v obchode za rovnakú cenu ako domáca (náklady na vodiča, benzín, čas ...). Ďalej, včera bola v správach na ČT informácia, že česká vláda zase uvolní 60 mio CZK na podporu predaja domácich sladkovodných rýb. Minulý rok bola podpora obdobná a spotreba sa dvihla o 100gramov(!!!) na človeka a rok. Absurdita ? Nie, real.
Všetky teórie nazývané ako klasická (neskor moderná) ekonómia sú stavané na iný svet, ako žijeme dnes. Ale som si istý, že v priebehu nasledujúcich rokov sa o5 vrátia do platnosti.
Nepodlieham panike. Som od prírody opatrný typ. Boli časy keď som mal v peňaženke cash €20 a všetko riešil kartou. Tie časy sú preč. Polovicu držím v cashi, zásoby na SHTF sú v dobrom progrese, zbrane OK, vedomosti sú otázka celoživotného učenia.
Ale pruser je bližšie
Smith vo svojich dielach často operuje pojmami ako "voľná ruka trhu", "prirodzená cesta" atd. A práve to som myslel, tieto pojmy vďaka EU patria minulosti.(správne si pripomenul nefunčný keynesizmus-máme ho tu v plnej nadnárodnej paráde) Eurofondy, dotácie, NFP, to všetko tak zdeformovalo trh, že je možné voziť balenú vodu zo severu Poľska niekam na juh Slovenska a tam je v obchode za rovnakú cenu ako domáca (náklady na vodiča, benzín, čas ...). Ďalej, včera bola v správach na ČT informácia, že česká vláda zase uvolní 60 mio CZK na podporu predaja domácich sladkovodných rýb. Minulý rok bola podpora obdobná a spotreba sa dvihla o 100gramov(!!!) na človeka a rok. Absurdita ? Nie, real.
Všetky teórie nazývané ako klasická (neskor moderná) ekonómia sú stavané na iný svet, ako žijeme dnes. Ale som si istý, že v priebehu nasledujúcich rokov sa o5 vrátia do platnosti.
Nepodlieham panike. Som od prírody opatrný typ. Boli časy keď som mal v peňaženke cash €20 a všetko riešil kartou. Tie časy sú preč. Polovicu držím v cashi, zásoby na SHTF sú v dobrom progrese, zbrane OK, vedomosti sú otázka celoživotného učenia.
Ale pruser je bližšie
-
inspiring_austin
http://www.youtube.com/watch?v=SXROU3-k71w
ak to niekoho zaujima viac do hlbky... Mne sa pacila veta:,, Neexistuje bezbolestne riesenie tejto situacie!" Kolo sa uz roztocilo, teraz mozeme z tepleho kresla sledovat nasledky jedneho neuvazeneho navrhu. Ja len neviem ci su eurok***ti tak sprosti, ze nevedeli aku lavinu mozu spustit, alebo to robia naschval. To sa ukaze casom.
ak to niekoho zaujima viac do hlbky... Mne sa pacila veta:,, Neexistuje bezbolestne riesenie tejto situacie!" Kolo sa uz roztocilo, teraz mozeme z tepleho kresla sledovat nasledky jedneho neuvazeneho navrhu. Ja len neviem ci su eurok***ti tak sprosti, ze nevedeli aku lavinu mozu spustit, alebo to robia naschval. To sa ukaze casom.
Andreas Papaellinas, jeden z předních dovozců, varoval, že by se dodavatelský řetězec mohl do víkendu zaseknout. "Od pátku je vidět snižování prodejů, velkoobchodníci trpí a dovezené zboží se začíná hromadit v přístavech. Nemůžeme obchodovat více než den nebo dva bez fungujícího bankovního systému." Další dodavatel obavy z nedostatku jídla odmítá, většina firem má podle něj zásoby chlazených a balených výrobků na dva měsíce dopředu.
Zvyšují se však obavy, že až se banky otevřou, lidé se na ně vrhnou. "Po tom, co se stalo, bych si chtěl vybrat všechny peníze z účtu a dát je do bezpečné schránky, tak jak jsme to dělali v době před šeky a platebními kartami," vyjadřuje své přání bankovní úředník v důchodu Theodoros Konstantinu.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/obchodum-na-k ... o_euro_fih
Zvyšují se však obavy, že až se banky otevřou, lidé se na ně vrhnou. "Po tom, co se stalo, bych si chtěl vybrat všechny peníze z účtu a dát je do bezpečné schránky, tak jak jsme to dělali v době před šeky a platebními kartami," vyjadřuje své přání bankovní úředník v důchodu Theodoros Konstantinu.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/obchodum-na-k ... o_euro_fih