Novela zákona č.190/2003 Z.z. 2022 /výnimky a iné zmeny

Používateľov profilový obrázok
boris
expert
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

V prvom rade by som rad podakoval tym z vas, ktori nasu pripomienku medzicasom podporili na portali pravnych predpisov.

Do textu pripomienky sme premietli niektore z nasich navrhov na zasadnejsiu upravu zakona na ktorej dlhodobo priebezne pracujeme. Pripomienka sa moze zdat na prvy pohlad radikalnejsia ako ste mnohi ocakavali, ale pri jej pisani sme dospeli k nazoru ze je cas nastartovat odbornu debatu aj na tieto temy. Zdoraznujem slova odbornu debatu. Nasim cielom rozhodne nie je vytlkat z veci popularitu ale mame prvorady zaujem o vecnu diskusiu lebo len taka pomoze skvalitnit nas zakon.

Prosim sledujte dianie aj nadalej. Prve kolo pripomienkovania konci 14.4.2015 a nasledne bude gestor pripomienky spracovavat a k navrhu novely prebehne rozporove konanie. Upraveny navrh potom bude schvalovany vladou a bude ako vladny navrh zakona odoslany do Narodnej rady kde o nom budu rokovat dotknute parlamentne vybory a v plene sa o nom bude v troch citaniach hlasovat. Kedykolvek pocas tohto procesu sa text moze zasadne zmenit ci uz zo strany gestora alebo v podobe pozmenovacieho navrhu zo strany poslancov.

Dakujeme

Boris Draskaba
Legis Telum
Adrian
častý prispievateľ
Registered for: 13 years
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Adrian »

Vyzva Legis Telum na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=IcYnZq0sQBA
Chikes
občasný prispievateľ
Registered for: 12 years 2 months

Príspevok od používateľa Chikes »

Tento zákon je typicky slovenský .. treba byť pápežskejší ako pápež, nevidím dôvod na zaevidovanie expanzov, ak ho niekto prerobí je to nedovoľované ozbrojovanie, čo sa týka poľovníctva to sa už deje, bo ak niekomu vypršala platnosť poľovného lístka ( vždy končia 31.12 20XY) tak najneskôr do 15. 1. okresné organizácie vždy podali správu policajtom...takže tu sa noc nového neudialo.
Mňa len znepokojuje čo príde po tomto?? keď z dobre informovaného zdroja viem, že v jednom nemenovanom okrese zobrali za minulý rok 280 ZP skupiny A pretože policajti hľadali toľko kľučiek, preverovali potvrdenia, presviedčali ľudí na čo im to bude a pod... Ja osobne v tom len vidím snahu EU urobiť z nás bezzubé kravy pod zámienkou " mieru a pokoja"
Najviac sa bojím toho že sa dakto iniciatívni inšpiruje Poľskom a budeme všetci v pr..., ale vlastne tento zákon sa už-už tomu veľmi približuje.
boris
expert
Registered for: 16 years 11 months

Príspevok od používateľa boris »

Priatelia,

aj touto cestou by som velmi rad podakoval vsetkym z vas ktori svojim hlasom podporili nasu zasadnu hromadnu pripomienku k navrhu novely zakona o strelnych zbraniach a strelive prostrednictvom Portalu pravnych predpisov.

S potesenim vam oznamujem, ze vasa snaha nebola marna a aj vdaka vasej podpore sme boli Ministerstvom vnutra SR oficialne prizvani do tzv. rozporoveho konania k navrhu novely v ktorom ministerstvo ako gestor prerokuje so zastupcami jednotlivych rezortov ako aj so zastupcami verejnosti ako je Legis Telum ich zasadne pripomienky k textu.

O dalsom vyvoji vo veci vas budeme priebezne informovat.

Dakujeme.

BD
Legis Telum
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

a treba sa pripravit tiez na skratenie doby ZP na 5r. /podla psychologov a min.zdravotnictva
arminius
častý prispievateľ
Registered for: 18 years 2 months

Príspevok od používateľa arminius »

electron
podla psychologov a min.zdravotnictva
Podľa http://legistelum.sk/komentar-zdruzenia ... z-pravdask
...počet zbrojných preukazov za sledované obdobie 1.1.2013 až 30.6. 2013 bol 155 076.
Aby sa lepšie počítalo, zaokrúhlime to číslo na rovných 150 000. Poplatok tiež dajme na tú najnižsiu cifru, cca 50 €.
Ak sa to vynásobí, je to aj jasné...psycholobby vie, čo robí... :roll:

Pri vyššom počte držiteľov a aj vyšších poplatkoch sa suma zvyšuje.
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

electron napísal:a treba sa pripravit tiez na skratenie doby ZP na 5r. /podla psychologov a min.zdravotnictva
aj na toto padla pri posedeni rec, a podla predbeznych vyjadreni sa na dobe platnosti ZP neplanuje menit v dohladnej dobe nic
inspiring_wiles

Príspevok od používateľa inspiring_wiles »

to gewehr: ak si tak dobre informovaný, prezraď čo to o expanznom strelive, či je aspoň min. nádej, že sa to dá na pravú mieru, alebo či to ostane vo forme terajšej, teda "bez hlavy a bez päty"...
mrzo
častý prispievateľ
Registered for: 12 years

Príspevok od používateľa mrzo »

gewehr napísal:
electron napísal:a treba sa pripravit tiez na skratenie doby ZP na 5r. /podla psychologov a min.zdravotnictva
aj na toto padla pri posedeni rec, a podla predbeznych vyjadreni sa na dobe platnosti ZP neplanuje menit v dohladnej dobe nic
Dnes rano som to v radiu tiez pocul, sprava bola v tom zmysle, ze "ludia na ministerstve" si myslia, ze psychicky stav sa moze zmenit aj za menaj ako 5 rokov, takze chcu skratit predkladanie psychickej sposobilosti aspon na tych 5 rokov. Vsetci tu isto vieme, ze psychicky stav sa moze zmenit zo dna na den, ak nie z hodiny na hodinu, a asi ziadny psycholog neda zaruku, ze po tom ako niekdo odide z jeho ambulancie mu neprepne, ale asi potrebuje niekdo z toho nieco vytrieskat. Len by ma ozaj zaujimal povod tychto sprav, ked Legis Telum o tom nic nevie, ci to je len ozaj tlacka lobby nejakych psycholog, ktorym sa zda pravidelny prijem od drzitelov ZP raz za 10 rokov malo.
Naposledy upravil/-a mrzo v 20 Apr 2015, 08:08, upravené celkom 2 krát.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

nezamienať platnosť psychotestov podľa vyhlášky MZ SR(10rokov) s platnosťou ZP (10rokov) a taktiež s predkladaním potvrdenia o psychotestoch nie starším ako 3mes.
To sú všetko samostatné právne problémy.
mrzo
častý prispievateľ

Moja chyba - pisal som 5 mesiacov, ked som samozrejme myslel 5 rokov. Opravil som. Prikladam clanok na Sme k tomuto http://www.sme.sk/c/7760006/platnost-zb ... mpaign=rss

Pripomienku ma podla toho clanku s najvacsou pravdepodobnostou na svedomi Komora psychologov - ako inak.
peterson
expert
Registered for: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

psychologovia síce môžu podávať pripomienky, AVŠAK bolo by osožné, ak by vedeli aj zobrať zodpovednosť za posudok, ktorý vydajú.
gewehr
expert
Registered for: 21 years 3 months

Príspevok od používateľa gewehr »

mrzo napísal:Dnes rano som to v radiu tiez pocul, sprava bola v tom zmysle, ze "ludia na ministerstve" si myslia...
trebalo pozorne pocuvat, to si myslie ludia na ministerstve zdravotnictva, kadial psycholobby tlaci svoj biznismodel
mrzo
častý prispievateľ

Ono by to hlavne bolo treba spomenut v tom radiu, iste mohol som prepocut, skoro rano a tak, ale ozaj si nespominam, ze by spominali nejake konkretne ministerstvo. Hlavne ale je, ze uz vieme odkial vietor fuka... A ze mame nejakych zastupcov v odbornej debate k tej novele.
pif paf
častý prispievateľ
Registered for: 15 years 1 month

Príspevok od používateľa pif paf »

Nie je možné linkovať priamo konkrétnu pripomienku. Treba si ich nájsť v zozname a rozbaliť. Ministrestvo zdravotníctva niekde uprostred a Komora psychológou dole:
https://lt.justice.gov.sk/Material/Mate ... &langEID=1
Obsah a formuláciu ich pripomienok NEKOMENTUJEM!
Legis Telum malo pripomienkovať namiesto (alebo aj okrem) povolenia “dutých špičiek“ radšej (aj) úplné zrušenie psychotestov.
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"