Čo na uši, čo do uší
- El Pistolero
- prispievateľ
- Registered for: 16 years
No silnejsie asi nebudu, lebo by spadali pod zakazane strelivo v zmysle §4 ods.3), pism e) zakona 190/2003 v zneni neskorsich predpisov.
A to su 0,44 povolene len vo verzii vyhovujucej nasmu zakonu.
Pozri si: http://www.balistika.cz/44mag.html
Kope to slusne.
A to su 0,44 povolene len vo verzii vyhovujucej nasmu zakonu.
Pozri si: http://www.balistika.cz/44mag.html
Kope to slusne.
-
inspiring_liskov
-
inspiring_tharp
...znie "špeciálna strela".El Pistolero napísal:§4 ods.3), pism e) zakona 190/2003 v zneni neskorsich predpisov...
Počas poslednej novelizácie sa limity rýchlosti a úsťovej energie striel zrušili.
edit: roman, predbehol si ma, asi pomaly píšem
- El Pistolero
- prispievateľ
No dobre, dobre....
Strielal som s tym pred 28.7. 2010, vtedy to obmedzenie platilo
O 0,50AE alebo podobne naboje vyrobene, aby prestrelili teroristu aj s tavou sa nezaujimam, resp. na majitela Pustneho orla neaspirujem....
Chcel som jen vediet hodnotu hluku pri 0,44 magnum.
Strielal som s tym pred 28.7. 2010, vtedy to obmedzenie platilo
O 0,50AE alebo podobne naboje vyrobene, aby prestrelili teroristu aj s tavou sa nezaujimam, resp. na majitela Pustneho orla neaspirujem....
Chcel som jen vediet hodnotu hluku pri 0,44 magnum.
Naposledy upravil/-a El Pistolero v 27 Okt 2010, 22:05, upravené celkom 1 krát.
- Gunslinger
- moderátor
- Registered for: 17 years 11 months
pimpa: Mhm, presne tak, rozdiel 40db je subjektivne nieco cca 16krat hlucnejsie.pimpa napísal:tych 40dB sa vsak tazko porovnava kedze ide o logaritmus... ale je to slusne vysvetlene v tom druhom gunsovom linku = Sound Level Comparison Chart and the Factor
K tym hodnotam pre jednotlive raze, su tam male odlisnosti od testu k testu, ale tu je take vseobecne zhrnutie:
Table 1. SHOTGUN NOISE DATA (DECIBEL AVERAGES)
.410 Bore 28" barrel 150dB
26" barrel 150.25dB
18 _" barrel 156.30dB
20 Gauge 28" barrel 152.50dB
22" barrel 154.75dB
12 Gauge 28" barrel 151.50dB
26" barrel 156.10dB
18 _" barrel 161.50dB
Table 2. CENTERFIRE RIFLE DATA
.223, 55GR. Commercial load 18 _" barrel 155.5dB
.243 in 22" barrel 155.9dB
.30-30 in 20" barrel 156.0dB
7mm Magnum in 20" barrel 157.5dB
.308 in 24" barrel 156.2dB
.30-06 in 24" barrel 158.5dB
.30-06 in 18 _" barrel 163.2dB
.375 — 18" barrel with muzzle brake 170 dB
Table 3. CENTERFIRE PISTOL DATA
.25 ACP 155.0 dB
.32 LONG 152.4 dB
.32 ACP 153.5 dB
.380 157.7 dB
9mm 159.8 dB
.38 S&W 153.5 dB
.38 Spl 156.3 dB
.357 Magnum 164.3 dB
.41 Magnum 163.2 dB
.44 Spl 155.9 dB
.45 ACP 157.0 dB
.45 COLT 154.7 dB
Opat - treba si vsimnut ze tie rozdiely nie su az take vyrazne (pricom akakolvek zbran s kompenzatorom/ustovkou je znacne hlucnejsia), a podstatne je ze vsetky su cez 150db = pri kazdom jednom vystrele kde usi z akehokolvek dovodu nie su dostatocne chranene dochadza k ich poskodeniu (ci uz si to clovek uvedomi/zisti hned, alebo 'az' o par rokov je vec individualnej fyziologie).
Inak, su aj manici co prenasaju 'train as you fight... fight as you train...' do extremu a naschval trenuju s minimalnou ci dokonca ziadnou ochranou sluchu... Takym by ale Darwin odporucil aby 'natrenovali' aj zasah na hlavu ci na telo...
Na zaver este jedno zaujimave prirovnanie - vystrel (>150db po dobu cca 2ms) je zhruba ekvivalentom tyzdna prace so zbijackou bez sluchadiel (kto skusil to i to, pochopi
Gunslinger
Akokoľvek si vážim Ing. Jaroslava K., pohľad na neho pri streľbe bol pre mňa odstrašujúcim príkladom. V ruke mal sapík, nad hlavou plechová strecha a pustil dávku. Mal som na ušiach peltory optime III, ale aj tak som to vnímal ako slušnú pecku. A strelec vysmiaty jak lečo. Na moju otázku, či nepotrebuje tlmiče sa len smial, že jemu to nič nerobí.
Zatiaľ nie. Ale až mu v päťdesiatke začne pískať v ušiach vo dne v noci...
Keď som ešte pojednával civilné spory, pamätám si prípad lampasáka (lampasáci odpustia), ktorý žaloval armádu za pracovný úraz. Velil pri streľbách z pištole na krytej strelnici. Ako "ochranu sluchu" používal hilzne zo 7,62-ky. A bol prekvapený, keď mu po druhej päťranovej sérii praskol bubienok. So žalobou bol neúspešný, pretože armáda ho poučila (aj im to podpísal), že si má dať pri streľbách do zvukovodov vatu. A znalec uzavrel, že vata by to zrejme stlmila aspoň tak, že by mu nepraskol bubienok, aj keď zhoršenie sluchu by zrejme nastalo.
Zatiaľ nie. Ale až mu v päťdesiatke začne pískať v ušiach vo dne v noci...
Keď som ešte pojednával civilné spory, pamätám si prípad lampasáka (lampasáci odpustia), ktorý žaloval armádu za pracovný úraz. Velil pri streľbách z pištole na krytej strelnici. Ako "ochranu sluchu" používal hilzne zo 7,62-ky. A bol prekvapený, keď mu po druhej päťranovej sérii praskol bubienok. So žalobou bol neúspešný, pretože armáda ho poučila (aj im to podpísal), že si má dať pri streľbách do zvukovodov vatu. A znalec uzavrel, že vata by to zrejme stlmila aspoň tak, že by mu nepraskol bubienok, aj keď zhoršenie sluchu by zrejme nastalo.
- El Pistolero
- prispievateľ
A neprevalila mu bubienok ta hilzna
7,62 je dost dlha a ked si ju tam fakt poctivo zatlkol ....
K strielaniu bez ochrany.... pozorujem, ze toto viac prevadzkuju zenati muzi .... preco asi
Este ma napadol jeden sposob ochrany sluchu, ktory sa tu nepreberal: Anatomicke stuple s nastavitelnym filtrom.
Su umyvatelne, netlacia, daju sa prekryt sluchatkami, ked zrovna clovek striela. Po strelbe musle odlozi, beha po strelnici (vetra si usi
), rozprava sa a ked sa pri nom zacne strielat, je VZDY PRIPRAVENY
Ponukali nam to pre strojnikov, prospekty som niekte zalozil. Ak by niekto mal zaujem o info, pozriem ich.
Je to o tom, ze Ti urobia odliatok zvukovodu a podla toho vyrobia stupel z nejakeho polymeru. Vnutri je nastavitelny filter, ktory potom prepusti ludsku rec. Tlmiace schopnosti asi nebudu naj..., je to dost drahe, ale ked niekomu vadi mat stale na hlave sluchatka a potrebuje sa dohovarat, preco nie ....
7,62 je dost dlha a ked si ju tam fakt poctivo zatlkol ....
K strielaniu bez ochrany.... pozorujem, ze toto viac prevadzkuju zenati muzi .... preco asi
Este ma napadol jeden sposob ochrany sluchu, ktory sa tu nepreberal: Anatomicke stuple s nastavitelnym filtrom.
Su umyvatelne, netlacia, daju sa prekryt sluchatkami, ked zrovna clovek striela. Po strelbe musle odlozi, beha po strelnici (vetra si usi
Ponukali nam to pre strojnikov, prospekty som niekte zalozil. Ak by niekto mal zaujem o info, pozriem ich.
Je to o tom, ze Ti urobia odliatok zvukovodu a podla toho vyrobia stupel z nejakeho polymeru. Vnutri je nastavitelny filter, ktory potom prepusti ludsku rec. Tlmiace schopnosti asi nebudu naj..., je to dost drahe, ale ked niekomu vadi mat stale na hlave sluchatka a potrebuje sa dohovarat, preco nie ....
nedavno som si dal doviest z USA MSA Sordin Supreme III Pro+ a tiez som pred kupou zvazoval Peltor - Sordin. Prebehol som zopar americkych streleckych for a zobral Sordiny udajne menej poruchove a lepsia elektronika takze mozem len verit na zaklade skusenosti strelcov co mali moznost ich fyzicky porovnat.
U nas ich asi vela nenajdes co si mozu dovolit vlastnit obe znacky uz len koli obstaravacej cene sluchadiel.
U nas ich asi vela nenajdes co si mozu dovolit vlastnit obe znacky uz len koli obstaravacej cene sluchadiel.
...Peltory v Prešove (neďaleko) http://www.pracovneodevypo.sk/?load=modul&sub=47 
-
inspiring_proskuriakova
ja som ich kupoval odtialto... http://www.bormis.sk/index.php?ID=20657
inak spokojnost, len... nie je to na pusku
inak spokojnost, len... nie je to na pusku