Ekonomika
posledne roky mame dočinenia s rapidnym zrychlenim vyvoja udalostí. A nie tým dobrým smerom. Je fayn keď je človek optimista a očakáva zhoršenie ekonomickej situácie a nezamestnanosť, prípade výmenu svetových policajtov. To všetko ide mimo nás, alebo sa len uskromníme.
A teraz reál:
Pred mesiacom sa zakývali banky na Cypre. Do pár dní vláda potvrdila informáciu, že ak sa systém rýchlo nerozbehne, nebude chleba, mlieko. Benzín nebol už druhý deň tejto mikrokrízy. Fayn. Uvažujme ďalej. Nevyriešilo by sa to (jednalo by sa o ESP, ITA, ...). Týždeň by ludia protestovali proti vláde, počítali by s návratom fungujúceho systému. Keď by prví pochopili že je fakt pruser, začali by rabovať. Dav má tentenciu sa pridať k rabujucim. Ale stále by všetci dúfali. Ulice horia, obchody prázdne. Vláda dala demisiu. Pár zufalych policajtov sa snaží nastoliť poriadok. Prestáva tiecť voda, elektrika je už pár dní len ako dobrá spomienka.
V dobe internetu budú podrobne informovaní ludia v ostatných štátoch v priebehu pár sekúnd. Teraz si všetci myslia že v prípade krízy je treba vybrať čo možno najviac peňazí z banky. To položí banky v priebehu hodín. Všetky.
Zatiaľ problem GRE ani Cypru nemohli oroziť fungovanie v Europe. Proste su maličkí. Ale keď príde na rad veľká ekonomika, to bude bengál.
Môže to trvať rok, ale kludne aj 10, ale príde situácia kedy veritelia predložia účet. Priemerný dlh v rámci EU je myslím 80% HDP. Aj dnes málokto vie čo to znamená a vie to kvantifikovať
A teraz reál:
Pred mesiacom sa zakývali banky na Cypre. Do pár dní vláda potvrdila informáciu, že ak sa systém rýchlo nerozbehne, nebude chleba, mlieko. Benzín nebol už druhý deň tejto mikrokrízy. Fayn. Uvažujme ďalej. Nevyriešilo by sa to (jednalo by sa o ESP, ITA, ...). Týždeň by ludia protestovali proti vláde, počítali by s návratom fungujúceho systému. Keď by prví pochopili že je fakt pruser, začali by rabovať. Dav má tentenciu sa pridať k rabujucim. Ale stále by všetci dúfali. Ulice horia, obchody prázdne. Vláda dala demisiu. Pár zufalych policajtov sa snaží nastoliť poriadok. Prestáva tiecť voda, elektrika je už pár dní len ako dobrá spomienka.
V dobe internetu budú podrobne informovaní ludia v ostatných štátoch v priebehu pár sekúnd. Teraz si všetci myslia že v prípade krízy je treba vybrať čo možno najviac peňazí z banky. To položí banky v priebehu hodín. Všetky.
Zatiaľ problem GRE ani Cypru nemohli oroziť fungovanie v Europe. Proste su maličkí. Ale keď príde na rad veľká ekonomika, to bude bengál.
Môže to trvať rok, ale kludne aj 10, ale príde situácia kedy veritelia predložia účet. Priemerný dlh v rámci EU je myslím 80% HDP. Aj dnes málokto vie čo to znamená a vie to kvantifikovať
-
friendly_noyce
S niektorými vecami s ním nesúhlasím, ale povedal tri veľmi dôležité veci, o ktorých som už dávnejšie presvedčený aj ja a ktoré podľa mňa treba tlampačom vykrikovať do celého sveta:
1/ dnešná kríza je kríza sociálneho štátu,
2/ stav globálnych trhov je veľmi podobný ako v roku 1914, ja ešte k tomu pridávam, že aj vtedy boli všetci spokojní a vysmiati a nepripúšťali si možnosť vojny v rozsahu, ako nastala, táto podobnosť je skutočne alarmujúca,
3/ EÚ mala skončiť vytvorením spoločného trhu, zvyšok je kontraproduktívny.
1/ dnešná kríza je kríza sociálneho štátu,
2/ stav globálnych trhov je veľmi podobný ako v roku 1914, ja ešte k tomu pridávam, že aj vtedy boli všetci spokojní a vysmiati a nepripúšťali si možnosť vojny v rozsahu, ako nastala, táto podobnosť je skutočne alarmujúca,
3/ EÚ mala skončiť vytvorením spoločného trhu, zvyšok je kontraproduktívny.
Ja nesúhlasím s tvojim tretím bodom. Keby si tak povedali Američania, tak USA nikdy nevzniknú. EÚ je síce iné špecifikum, ale ani amerika nemala na ružiach ustlané - chcem tým povedať, že všetko je riešiteľné. Aby neplatil tvoj tretí bod, nesmel by platiť ani prvý, resp. tretí bod je momentálne platný len preto, lebo platí aj prvý bod. Ten druhý je dosť hrozivý.
Pietro, ignoruješ skutočnosť, ktorá ma rozhodujúci vplyv na podobu integrácie vo všetkých jej aspektoch! Zjednodušene by sa dalo povedať, že zásadný rozdiel, pre ktorý nikdy nemožno formovanie Spojených štátov amerických použiť ako paralelu k európskej integrácii (zvlášť jej fázam po Maastrichte) je ten, že kým v Amerike bol tlak na odtrhnutie sa od britskej koruny, formovanie nového štátu i upevňovanie štátnej moci tlakom zdola, v Európe išlo o tlak zhora.
Možno celkom nesúhlasím s tretím bodom z Vaquerovho príspevku, ale jeho racio tkvie v tom, že integrácia mala prebehnúť do tej miery, do akej bola skutočne potrebná. Nemyslím potrebná na presadzovanie pofiderných záujmov lobistických skupín, ani potrebná na upevňovanie moci eurobyrokratov na úkor demokraticky zvolených vlád a parlamentov jednotlivých členských krajín, ale potrebná na presadzovanie "rozumných" riešení zvyšujúcich kvalitu života občanov v členských štátoch a na zefektívnenie spolupráce medzi týmito štátmi. Napokon, to je podoba únie, o ktorej kedysi sníval aj taký Schumann.
Možno celkom nesúhlasím s tretím bodom z Vaquerovho príspevku, ale jeho racio tkvie v tom, že integrácia mala prebehnúť do tej miery, do akej bola skutočne potrebná. Nemyslím potrebná na presadzovanie pofiderných záujmov lobistických skupín, ani potrebná na upevňovanie moci eurobyrokratov na úkor demokraticky zvolených vlád a parlamentov jednotlivých členských krajín, ale potrebná na presadzovanie "rozumných" riešení zvyšujúcich kvalitu života občanov v členských štátoch a na zefektívnenie spolupráce medzi týmito štátmi. Napokon, to je podoba únie, o ktorej kedysi sníval aj taký Schumann.
Už dlho sa zaoberám dejinami USA a môžem zodpovedne povedať, že dejiny EU a USA nie sú porovnateľné a nie je možné z nich vyvodiť žiadne ani trocha porovnateľné výstupy. Dynamika vývoja USA bola podľa mojej mienky spôsobená troma prvkami, a to skutočnou slobodou podnikania, t.j. konkurenciou (s vylúčením cechových obmedzení á la Európa), samosprávou (ktorá hoc sa aj mýlila, bola lepšia ako štandardný európsky bordel svojej doby) a vytvorením predstavy o nadprirodzenej podstate spoločného národného snaženia (In God We Trust). Nemôžem si pomôcť, ale postupne čím ďalej tým viac dospievam k názoru, že sme v 20 storočí nedokázali adekvátne odpovedať na toto dedičstvo a išli sme cestou úpadku, ktorý nás teraz dobehol. Sme neuveriteľne namyslení, naše deti žijú v predstave, že ľudia padli zo stromov a potom už bol internet.Nevedia nič reálne, majú problém čítať, porozumieť tomu, čo čítajú, nevedia gramatiku, nedokážu počítať bez kalkulačky, nemajú šancu zistiť žiadnu relevantnú informáciu bez webu. Práve preto očakávam WTSHTF.
Ak by som mohol vyzdvihnúť nejaký fakt brutálny omyl, tak je to nezmyselná časť učebníc dejepisu, ktorá dáva do súvislosti americkú vojnu za nezávislosť s francúzskou revolúciou. Nemôže byť väčšie nedorozumenie. Francúzska revolúcia zásadne poprela dovtedajšie právne usporiadanie (ancient régime), drvila čo bolo dovtedy legitímne, nedbala na osobnú slobodu, vraždila, lúpila. Americká revolúcia bola pravý opak, neborila žiadny ancient régime, ale žiadala naplniť slobody, ktoré sa mali podľa vtedajších predstáv amerických poddaných impéria od vekov zachovávať v zmysle Magna Charta Libertatum alebo Habeas Corpus Act. Treba povedať, že americká revolúcia má v tomto viac spoločných znakov s Glorious revolution, než s neskorším francúzskym fiaskom.
Ak by som mohol vyzdvihnúť nejaký fakt brutálny omyl, tak je to nezmyselná časť učebníc dejepisu, ktorá dáva do súvislosti americkú vojnu za nezávislosť s francúzskou revolúciou. Nemôže byť väčšie nedorozumenie. Francúzska revolúcia zásadne poprela dovtedajšie právne usporiadanie (ancient régime), drvila čo bolo dovtedy legitímne, nedbala na osobnú slobodu, vraždila, lúpila. Americká revolúcia bola pravý opak, neborila žiadny ancient régime, ale žiadala naplniť slobody, ktoré sa mali podľa vtedajších predstáv amerických poddaných impéria od vekov zachovávať v zmysle Magna Charta Libertatum alebo Habeas Corpus Act. Treba povedať, že americká revolúcia má v tomto viac spoločných znakov s Glorious revolution, než s neskorším francúzskym fiaskom.
a teraz raketovo padaJa som napísal:Spominal som to tu uz davnejsie, teraz o tom zacinaju informovat uz aj mainstreamove media. IT zrucnejsi budu Bitcoin uz asi poznat.
http://finweb.hnonline.sk/c1-59559090-a ... ovo-rastie
V clanku su viacere nepresnosti, preto pre viac info: www.bitcoins.sk

Netvrdim, ze sa to dalo alebo nedalo cakat, sam som prekvapeny a zvedavy. Urcite nebol jej raketovy vzostup s kostolnym poriadkom, ale flintu by som do zita hned nehadzal. Pre zaujimavost chart s hodnotou voci USD od svojho zaciatku.

Ono pri BTC islo vzdy v prvom rade o ine veci. O myslienku slobodneho trhu, kryptoanarchiu a dalsie...
Stotožnujem sa s nazorom, ze BTC je v prvom rade kryta svojimi vlastnostami - pseudonymita, decentralizacia, dostupnost, nemoznost zmrazit ucet, nemoznost inflacie. Preto sa pouziva v ciernej ekonomike.

Ono pri BTC islo vzdy v prvom rade o ine veci. O myslienku slobodneho trhu, kryptoanarchiu a dalsie...
Stotožnujem sa s nazorom, ze BTC je v prvom rade kryta svojimi vlastnostami - pseudonymita, decentralizacia, dostupnost, nemoznost zmrazit ucet, nemoznost inflacie. Preto sa pouziva v ciernej ekonomike.

@aris: samozrejme, co budem vediet, velmi rad posuniem dalej a vysvetlim.
@matus: momentalne mam trochu viac povinnosti ako obvykle, cize nesledujem dianie real-time, ale tu je clanok o tom, ze mtgox nepadol kvoli DDoS utokom, ale kvoli pretazeniu serveru, z dovodu zvyseneho zaujmu. Ci je to pravda, alebo len PR, kto vie.
http://techcrunch.com/2013/04/11/bitcoi ... s-per-day/
@matus: momentalne mam trochu viac povinnosti ako obvykle, cize nesledujem dianie real-time, ale tu je clanok o tom, ze mtgox nepadol kvoli DDoS utokom, ale kvoli pretazeniu serveru, z dovodu zvyseneho zaujmu. Ci je to pravda, alebo len PR, kto vie.
http://techcrunch.com/2013/04/11/bitcoi ... s-per-day/