V Devínskej Novej Vsi sa strieľa - osem mŕtvych!

správy o útoku alebo obrane so zbraňou
Používateľov profilový obrázok
Jack
moderátor
Dátum registrácie: 18 years 5 months

Príspevok od používateľa Jack »

Nomed, neviem, odkiaľ čerpáš svoje info, ale kedysi, nie tak dávno, som niekde videl štatistiku. Hoci neviem, aká bola jej relevancia, jasne z nej vyplývalo, čo hovorí Panzer, že veľa väzňov makať chce, no poriadnej roboty je pre nich nedostatok.
Na druhej strane, nezabúdajme, že náklady na väzňov vo výkone trestu odňatia slobody sú beztak vždycky vyššie ako hodnota nimi vykonanej práce. Takže aj keby makali všetci, stále by na nich spoločnosť doplácala. Tým sa dostaneme k úvahe, či by nebolo vhodnejšie vo väčšej miere preferovať alternatívne tresty pred trestom odňatia slobody.
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Jack a co navrhujes, odtat im ruky alebo ine fyzicke tresty ?

V dnesnej legislative je najdolezitejsie dosiahnut aby sa nemnozili dementi, aby system necuval nazad vdaka prevahe dementnych obcanov.
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

myslim, ze praca vo vykone trestu nie je v prvom rade o zaplateni nakladov na vaznenie dotycneho

ale o tom, aby basa nebola pre mnohych prazdninami v hoteli.
a aj keby boli naklady na vaznenie vyssie ako prijem z prace, stale to zmensi tie naklady, ktore znasame vsetci, ci nie?

myslim si, ze aj keby mali na dvore 8 hodin prekladat kopu kamenia z jednej strany cesty na druhu, tak to ma zmysel.

Cize: mame cesty v katastrofalnom stave, mame zasvinenu prirodu, mame tu povodne a ich nasledky, ktore treba odstranovat, mame tu v zime kalamity, atd. atd. Moznosti zamestnat vaznov je neurekom.

Pokial ide o alternativne tresty: suhlasim, malo sa vyuzivaju verejnoprospesne prace, domace vazenie s elektronickym detektorom pohybu (ci ako sa to povie), ...
Ja som
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 16 years 3 months

Príspevok od používateľa Ja som »

Aris

asi takto nejako som to myslel aj ja...

Proste v base musia byt horsie podmienky ako na slobode a nie ze ci si vazen zarobi par korun do bufetu...
Panzer
Administrátor
Dátum registrácie: 18 years 10 months

Príspevok od používateľa Panzer »

Ja som napísal:... Proste v base musia byt horsie podmienky ako na slobode a nie ze ci si vazen zarobi par korun do bufetu...

V base sú horšie podmienky ako vonku. Ak si myslíš opak, tak si zrejme v žiadnej nebol.
aris
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa aris »

panzer: urcite pre vsetkych co tu debatujeme su podmienky v kazdej base horsie ako vonku, na slobode. Ale plati to pre kazdeho? Pravidelna strava, sprcha, cista postel, strecha nad hlavou, v zime zabezpecene teplo, atd. Viem si predstavit, ze existuju ludia, pre ktorych to stoji za to vymenit studenu spinavu budu, ci kanal, za take daco.
Akira
prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 4 months

Príspevok od používateľa Akira »

Panzer: zalezi,ako pre koho.ak tam pride prislusnik vyssej strednej vrstvy,tak ano.ak tam pride rom z osady,tak ma lepsie podmienky vo vazeni. :wink:
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

cerpam zo zdrojov co pracuju v UVTOS ....

ako som uz pisal ty co maju pohladavky sa vyhybaju praci ..pretoze podla nich je to ztrata casu pracuje a dostane "len" par eur

co sa tyka prace mozu vykonavat len pomocne prace takze ano prace pre nich nieje neurekom ale ked je tak je problem tam zohnat ludi kedze maju viacmenej moznost vyberu .....

statistiky su pekna vec tak isto ako aj scitanie ludu ci vysledky policajnych strelieb .....

zmysel prace vo vezeni by bol len v tedy(moj nazor za ktory ma tu par ludi odsudi ale co uz) ako bol v socializme povinna a tvrda praca bez ohladu prislustnosti rasy ale to by museli bit statne podniky viem ze v spolupraci s ZVJS neviem ci korejcania alebo japonci chceli vytvorit "linku" no ked videli ako to funguje zo spoluprace zislo .....

este jedna nevyhoda pre sukromny sektor je to ze na pracu von sa pustaju len urcite tipy odsudenych a ty maju "velku fluktuaciu" takze treba kazdu chvilu zaucat noveho" zamestnanca co stoji cas a cas su peniaze
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Panzer napísal: V base sú horšie podmienky ako vonku. Ak si myslíš opak, tak si zrejme v žiadnej nebol.
Sám som počul o bezďákoch čo na jeseň spravia niečo aby mohli ísť na tri mesiace do basy. Viď tento (to video nemyslím ako vtip): http://www.youtube.com/watch?v=yV7rq4oC1ok
inspiring_boyd

Príspevok od používateľa inspiring_boyd »

jj bezdaci podobny su kapitola sama o sebe .... 1 chodil na pracovisko ... mal tzden do konca trestu no a "utiekol" z pracovika ...na 2hy den ho nasli ako spi pod mostom na otazku: preco utiekol ked mal ist do civilu
odpovedal : lebo vonku ho nic necaa a takto moze dostat dalsie 2roky ....
ale su aj take pripady co som pocul ... vyde von a ide "navstivit" nejaky objekt po zaverecnej len aby bol v teplucku z pravidelnou stravou ....
inspiring_chebyshev

Príspevok od používateľa inspiring_chebyshev »

verim len tym statistikam, ktore som sam sfalsoval...

ci to s tou statistickou ochotou vaznov pracovat nie je tak, ako v osadach -tam tiez vsetci pred kamerou kricia "dajte nam pracu"

a co sa tyka podmienok horsich ako na slovode -ano suhlasim pre bezneho obcana (rodina, praca, kopec zavazkov a pocit zodpovednosti za dianie okolo seba) urcite. viem vsak o komunite, kde je nejaky ten pobyt za mrezami chapany ako skuska dospelosti.
Jack
moderátor

Frag, ten citát mám rád aj ja.
:wink:
A teraz k veci, k tej štatistike, ktorú som spomínal. Určite nešlo o nejaký dotazník, kde sa Dežka v base pýtali, či by teoreticky hypoteticky potenciálne eventuálne bol ochotný vo výkone trestu možno aj pracovať. Fakt si nepamätám podrobnosti, ale išlo tam skôr o to, že pracovať chce viac basmanov, ako majú pre nich práce. Takže asi tak...
:idea:
BKSL: Práve naopak, žiadne fyzické tresty. Ide skôr o to neplniť väzenia typmi, ktoré tam nevyhnutne nemusíme posielať. Jasne, že kádre ako bol napríklad H. Masár treba v záujme ochrany spoločnosti stiahnuť z obehu. Ale v base sedia aj podstatne menšie kalibre, ktoré by tam ani byť nemuseli. Niekto tu spomenul, že pre mnohých Indiánov je prvý pobyt v base akousi skúškou dospelosti a tie ostatné sú často považované za rekondično-relaxačný pobyt, na ktorom si nejaký občan Lakatoš oddýchne od manželky a svojich x detí, stretne sa so starými kamarátmi, získa nových a to všetko má s plnou penziou. Kto mu to zaplatí, ho vôbec netrápi. Ale nás by malo. Preto - písal som to už veľakrát - by som bol za to, aby sa utvorili lepšie predpoklady (zákonné aj inštitucionálne) napríklad pre výkon trestu povinnej práce. Nielenže by občan odsúdený neodcestoval na rekondično-relaxačný pobyt, ale ešte by bol skutočne potrestaný - musel by tvrdo makať. Možno po prvý raz v živote.

EDIT: Dopísaná časť odpovede pre BKSLa.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Jack: hovoríš o povinnej práci ale ako niekoho prinútiš pracovať? Niekto spácha zločin, dostane povinné práce ale proste tam len bude sedieť a "lopaty sa nechytí". Do väzenia ho nedáš, respektíve ako si sám napísal, môže to byť pre neho skôr výhoda, tak tak čo spravíš?
Jack
moderátor

Ide o to, aby bol systém postavený tak, že bude musieť makať. Dnes, ak sa odsúdenému neráči makať, je sankciou basa. Ale v princípe je to jedno, aj tak sa táto forma trestu využíva len minimálne.
:arrow:
Určite by ju prijali mnohí relatívne normálni ľudia, ktorí skončia za mrežami. Určite by radšej brali trest povinnej práce ako trest odňatia slobody. Aj to by značne uľavilo väzenskému systému, ergo uľavilo by to aj verejným financiám.
Keď však rozvíjam tieto úvahy, fakt je, že dnes môže byť trest povinnej práce uložený len za neveľkú časť prečinov, pričom maximálny objem takto odpracovanej práce nie je nijako extra vysoký. To by sa samozrejme muselo zmeniť. Potom by sa musel zmeniť systém dozoru, ktorý má dnes na starosti probačný úradník, ak sa nemýlim. Predpokladalo by to napríklad vznik pracovných skupín na čele s plateným "predákom" a mnohé iné zmeny.
Samozrejme, stále by tu zostávali typy, ktoré by radšej išli na relaxačno-rekondičný pobyt ako by mali niekde drieť s krompáčom alebo lopatou. Aj na nich by sa určite dal upliesť bič cez rôzne sankčné opatrenia. Nie je to otázka možného a nemožného, ale len a iba otázka politickej vôle a iniciatívy...
inspiring_kepler

Príspevok od používateľa inspiring_kepler »

Jack tu je presne vidiet to chorobne nastavenie systemu EU mimo prirodne zakony. Jednoducho povedane ze za umyselnu smrt, musi byt trest smrti.

Tu nejde v konecnom efekte o nejake povinne prace. Tu ide o to, ze chyba fyzicky trest a ten EU zatial kategoricky odmieta.

Zoberies do systemu ludi ktori maju prirodu v sebe, v hlave ale organizujes ich neprirodnymi zakonmi. Je jasne ze jeden zo zakonov sa bude musiet presadit.
A ktory to bude ? Ten ktory bude niest zo sebou viac sily a energie a to bude momentalne ten prirodny.
Ako kedysi platilo "oko za oko" a potom krestania vymysleli "kto do teba kamenom, ty do neho chlebom" lebo sa im uz zabijania zdalo dost.

Teraz sa zas budu musiet krestania zobudit a po tomto pokuse s chlebom zas budu musiet lietat naspat kamene. Taka regulacia medzi agresiou a pohodlnostou :wink: .

Toto sa mi paci na USA, ti jasne vedia ako preziju. Organizovana inteligentna agresia je ich jedina cesta udrzatelneho hospodarskeho rastu.
"My sa o vas, obcanov USA postarame za kazdu cenu, dajte nam vas hlas."

Takze momentalne o nejakych nutenych pracach mozeme snivat.
A dementov co fyzicky ublizuju ostatnym len zavriet, ziadne ina volba nepripada do uvahy. Demonstracia sily musi byt, bez toho sa neda existovat ani ako keby ste chceli. Tiez som si to nechcel priznat, ale je to tak.
Napísať odpoveď

Návrat na "Udalosti"