Odlievanie striel do perkus.zbraní klieštami
Odlievanie striel do perkus.zbraní klieštami
Caute zaujimalo by ma ake mate skusenosti s odlievanim striel.dosli mi klieste LEE cal.50 a zaujimal by ma vas postup.manual k nim je po anglicki a je trochu problem rozumne ho prelozit.Pise sa tam nieco o dani dutini na ohen aby chytila karbonovy film,potom o namazani tejto dutiny atd.
Dakujem za vsetky odpovede.
Dakujem za vsetky odpovede.
- Black Powder
- moderátor
- Príspevky: 93
- Dátum registrácie: 17 years 4 months
uz to tu bolo spomenute, ze vsetko najdes tu:
http://www.strelectvi.cz/forum/black-powder-f52.html
http://www.strelectvi.cz/forum/kokily-a ... t4782.html
http://www.strelectvi.cz/forum/jak-tavi ... t3222.html
http://www.strelectvi.cz/forum/black-powder-f52.html
http://www.strelectvi.cz/forum/kokily-a ... t4782.html
http://www.strelectvi.cz/forum/jak-tavi ... t3222.html
- Black Powder
- moderátor
- Príspevky: 93
- Dátum registrácie: 17 years 4 months
ježko, podla toho, čo sa pýtaš, mám dojem, že si ešte neodlieval. /a odpovede na tvoje otázky si tam nenašiel asi preto, lebo sú trošku mimo/
V prvom rade musíš mať zbraň a k nej kliešte na správny rozmer. /tak to by si už mal/
Rozmer sa určuje podla toho, akú máš zbraň a ako chceš nabíjať. Lebo je viac spôsobov. Ale to určite vieš, keďže si sčítaný.
Potom si musíš zohnať vhodné olovo. Aké, to si sa tiež dočítal.
A potom si nahreješ kliešte, aby si nerobil nedoliate gule. Prvé bývajú občas nepodarky. A leješ do formy. Nemažeš ju.
Olovo musí mať správnu teplotu, odliate gule by mali byť pekné lesklé a hladké. stoku po vliatí odstrihneš.
Bežné gule na bežné strielanie nie je žiadna veda. Zvládne každý a po chvílke skúšania je s teba profík.
Pozor na výpary, sú škodlivé!!
Potom môžeš gule ešte valcovať. Ale to už tiež asi vieš.
Ak ešte niečo, nech sa páči.
V prvom rade musíš mať zbraň a k nej kliešte na správny rozmer. /tak to by si už mal/
Rozmer sa určuje podla toho, akú máš zbraň a ako chceš nabíjať. Lebo je viac spôsobov. Ale to určite vieš, keďže si sčítaný.
Potom si musíš zohnať vhodné olovo. Aké, to si sa tiež dočítal.
A potom si nahreješ kliešte, aby si nerobil nedoliate gule. Prvé bývajú občas nepodarky. A leješ do formy. Nemažeš ju.
Olovo musí mať správnu teplotu, odliate gule by mali byť pekné lesklé a hladké. stoku po vliatí odstrihneš.
Bežné gule na bežné strielanie nie je žiadna veda. Zvládne každý a po chvílke skúšania je s teba profík.
Pozor na výpary, sú škodlivé!!
Potom môžeš gule ešte valcovať. Ale to už tiež asi vieš.
Ak ešte niečo, nech sa páči.
- Michal1
- častý prispievateľ
- Príspevky: 2133
- Dátum registrácie: 16 years 10 months
- Kontaktovať používateľa:
Celkompekny popis odlievania striel najdes v publikacii o prebijani streliva.
Prebijeni streliva do kratkych a dlouhych kulovych zbrani.
stoji 10€, len neviem ci to prezijes lebo je to po cesky.
Ked das mail takti to poslem, len to neni na 100% citatelne, da sa tych par slov co neni vydiet domysliet.
Prebijeni streliva do kratkych a dlouhych kulovych zbrani.
stoji 10€, len neviem ci to prezijes lebo je to po cesky.
Ked das mail takti to poslem, len to neni na 100% citatelne, da sa tych par slov co neni vydiet domysliet.
- Black Powder
- moderátor
- Príspevky: 93
- Dátum registrácie: 17 years 4 months
Treba to robit vonku, najlepsie v prievane. Ked sa tym nezivis a robis len par kusov rocne pre vl.potrebu, tak Ti intoxikacia nehrozi, pokial to nebudes odlievat v kuchyni na sporaku.
Ale aj tak, ak pocitis pri odlievani sladkastu chut v ustach a bude Ti tazko, tak uz mas v sebe slusnu davku vyparov.
Ale aj tak, ak pocitis pri odlievani sladkastu chut v ustach a bude Ti tazko, tak uz mas v sebe slusnu davku vyparov.
Kapo dik za odpoved,mam cal.50 klieste minie od lee,odlieval som ale vysledok sa mi nepacil,hlavne tie drazky ostali take zubkove,asi to bolo teplotou kliesti,ako ich nahrievate?videl som video kde ich namocil do horuceho olova aby sa zohriali,ako to robite vy?Tie kovy a necistotu odstranim z hladiny horuceho olova,to je jasne v tom asi problem nebude.
Inak pridavate do olova cin aby boli odliatky tvrdsie,pripadne odlievate do vody aby olovo zmeklo?
Ja niesom skuseny predovkar ani som to netvrdil,preto sa pytam na vase skusenosti.
Inak pridavate do olova cin aby boli odliatky tvrdsie,pripadne odlievate do vody aby olovo zmeklo?
Ja niesom skuseny predovkar ani som to netvrdil,preto sa pytam na vase skusenosti.
Kokila sa zohreje od samotných odliatkov, prvé rovno "recykluješ" nazad do piecky... cín na minie v žiadnom prípade , tie musia byť čo najmäkšie, tvrdé olovo neumožní strele roztiahnúť sa do drážok! Do olova musíš ľahko zarýpať nechtom - trubky, plášte telekom káblov a spojok, plomby...jezko7 napísal:Kapo dik za odpoved,mam cal.50 klieste minie od lee,odlieval som ale vysledok sa mi nepacil,hlavne tie drazky ostali take zubkove,asi to bolo teplotou kliesti,ako ich nahrievate?videl som video kde ich namocil do horuceho olova aby sa zohriali,ako to robite vy?Tie kovy a necistotu odstranim z hladiny horuceho olova,to je jasne v tom asi problem nebude.
Inak pridavate do olova cin aby boli odliatky tvrdsie,pripadne odlievate do vody aby olovo zmeklo?
Ja niesom skuseny predovkar ani som to netvrdil,preto sa pytam na vase skusenosti.
Preto som písal, že je viac spôsobov nabíjania. Buď cez flaster, kedy je guľa zabalená ho handričky a zatlačená do hlavne, alebo sa guľa zatlačí na upchávku. Vtedy by sa mala vcelku ľahko zatlačiť. Aby nebola volná, a nevygúlala sa z hlavne, ale aby sa nemusela úpenlivo narážať nabijakom, lebo sa deformuje, čo spôsobuje nepresnosť.
Kliešte nahrej tak, že pri tavení olova ich daj poblíž hrnčeka. a prvá gula ich nahreje. A ďalej to chce len skúšať, žiadna veda. Tie stopy po spojení formy nie sú nejako významné, a odstarnujú sa valcovaním. Na to si treba vymyslieť systém. Ale nejako to nie je nutné.
Čo sa týka zloženia olova, tak cín netreba pridávať. Aj tak už ťažko zohnať čisté olovo. Ale ani tvrdé olovo ti nezdevastuje hlaveň za jeden život.
A ak začínaš, tak sa snaž gulu pri nabíjaní poriadne dotlačiť, aby nebola medzi prachom a guľou medzera. Aby ti nevydulo hlaveň.
Kliešte nahrej tak, že pri tavení olova ich daj poblíž hrnčeka. a prvá gula ich nahreje. A ďalej to chce len skúšať, žiadna veda. Tie stopy po spojení formy nie sú nejako významné, a odstarnujú sa valcovaním. Na to si treba vymyslieť systém. Ale nejako to nie je nutné.
Čo sa týka zloženia olova, tak cín netreba pridávať. Aj tak už ťažko zohnať čisté olovo. Ale ani tvrdé olovo ti nezdevastuje hlaveň za jeden život.
A ak začínaš, tak sa snaž gulu pri nabíjaní poriadne dotlačiť, aby nebola medzi prachom a guľou medzera. Aby ti nevydulo hlaveň.
Jezko, nezabudnie pri nabíjaní, že POD MINIE SA NIČ NEDÁVA! (teda okrem prachu )Kapo napísal:Preto som písal, že je viac spôsobov nabíjania. Buď cez flaster, kedy je guľa zabalená ho handričky a zatlačená do hlavne, alebo sa guľa zatlačí na upchávku. Vtedy by sa mala vcelku ľahko zatlačiť. Aby nebola volná, a nevygúlala sa z hlavne, ale aby sa nemusela úpenlivo narážať nabijakom, lebo sa deformuje, čo spôsobuje nepresnosť.
...
A ak začínaš, tak sa snaž gulu pri nabíjaní poriadne dotlačiť, aby nebola medzi prachom a guľou medzera. Aby ti nevydulo hlaveň.
To je princíp Minie, že tlak plynov roztiahne spodok strely "zásterku" do drážok v hlavni a dokonale utesní strelu. Preto musí byť olovo čo najmäkšie. A samozrejme platí čo napísal Kapo - strelu musíš dotlačiť až na prach.