ZP po smrti postup

inspiring_wright

ZP po smrti postup

Príspevok od používateľa inspiring_wright »

dedo zomrel mal zbrojak aj zbran ako mam postupovat :cry:
Používateľov profilový obrázok
satu
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa satu »

Uprimnu sustrast.
ZP aj zbran musis odovzdat. Zbran a strelivo nenos na policiu!!! Aj ked mas ZP, pre istotu. Nie je evidovana na teba a nemas ani potvrdenie ze ju mas pozicanu. Dedov ZP mozes doniest a zbran by si mali policajti prist prevziat. Zbran pojde do dedicskeho konania. Ak ju zdedis, mozes si ju zaevidovat, ak splnas vsetky nalezitosti. § 60 a § 61 190/2003 Zb.
inspiring_wright

dakujem
peterson
expert
Dátum registrácie: 16 years 1 month

Príspevok od používateľa peterson »

Satu: moc to nedramatizuj. V tomto prípade si občan splní oznamovaciu povinnosť voči PZ- telefonicky oznámi, že v byte zosnulého príbuzného je jeho legálna zbran a ZP. Ak OO PZ nemôže ihneď poslať hliadku na prevzatie, poznačí si (nahratý)telefonát do knihy a občan smelo môže doniesť zbraň aj so ZP na Políciu. Žiadneho protiprávneho konania sa nedopustíš, nakoľko zločin Nedovoleného ozbrojovania vyžaduje úmysel. A som zvedavý- aký by tam bol-ked občan všetko riadne ohlásil.
Je to to isté, ak vonku napr.v lese nájdeš zbraň. Necháš ju tam, aby ju niekto zneužil alebo sa s ňou nedajbože niake decko zranilo? Asi nie, vezmeš ju a odnesieš na najbližšie OO PZ. Vrámci alibizmu by som ešte vytočil 158 a ohlásil, že tam a tam som našiel zbraň a nesiem ju na Políciu.

Ale ak by napr. Mlok917 trval pri telefonáte na tom, aby sa na miesto dostavila hliadka PZ- táto musí dojsť na miesto a zbraň prevzať. Neexistuje, aby sa napr. Polícia vyzúvala z takýchto vecí a žiadala napríklad, že vdova babička- má teperiť brokovnicu 30km z lazov na Políciu. Jednoducho ak občan zavolá, že našiel zbraň- PZ ju má prevziať. BODKA :!:
lz
občasný prispievateľ
Dátum registrácie: 14 years 11 months

Príspevok od používateľa lz »

toto je jedna stránka veci - PZ zbraň prevezme a uloží. Čo súvisiace poplatky? Keď som si pár rokov dozadu predlžoval ZP, trošku som nedodržal lehoty, takže kým mi bol vydaný nový, zbrane boli uložené na PZ-ovšem je s tým spojený nejaký poplatok. bude sa to týkať aj tohto prípadu?
peterson
expert

poplatky nastupujú až po určitej lehote a za určitých podmienok. Môžem to prezistiť, ak to niekoho zaujíma, lebo podrobnosti z hlavy neviem.
Pena
častý prispievateľ
Dátum registrácie: 17 years 1 month

Príspevok od používateľa Pena »

A čo keď deduško mal flintičku, alebo pištoľku a po jeho smrti sa doma nenašla? :twisted:
peterson
expert

nuž, aj také niečo može priniesť život. Začne sa TS pre Nedovolené ozbrojovanie na nezn.páchateľa a po zbrani sa vyhlási pátranie.
inspiring_panini

Príspevok od používateľa inspiring_panini »

Pena napísal:A čo keď deduško mal flintičku, alebo pištoľku a po jeho smrti sa doma nenašla? :twisted:
Aspoň v takomto topicu by sme sa mohli zdržať podobných myšlienok, smajlíkov a dodržať akúsi pietu.

mlok917: úprimnú sústrasť.
inspiring_wright

zbrojak bol odozdany 3mesiace pred smrtov zo zdravotnych dvovodou zbran asi predana....
poslednych par mesiacou sa vyhybal všetkym bliskym.
Zoidberg37 -- dakujem
inspiring_liskov

Príspevok od používateľa inspiring_liskov »

mlok : sústrasť aj odo mňa

napadla mi ešte jedna možnosť , dedo síce odovzdal ZP ale flinta nemusí byť predaná, možno ju dal na OR PZ do úschovy. Zájdi tam a popýtaj sa nech kuknú do karty, budeš mať aspoň na 100% istotu, že po roku nebudeš musieť platiť za úschovu

keď zomrel môj dedo, ešte som nebol na svete a moja mama mala asi tak 12r. V dome bolo plno zbraní , dedo bol bývalý partizán a poľovník. Mama spomína že keď nemali na hračky, tak najobľúbenejšou zábavkou bolo skladať si náboje a krabičky ako Lego. Babka spomínala, že to týždňa po dedovej smrti sa vyrojili všetci strýčkovia a kamaráti a "popožičiavali" s flinty, veď je predsa nebezpečné aby ich mala babka doma keď sú doma malé deti... a ani jedna zbraň sa nevrátila
satu
prispievateľ
Dátum registrácie: 15 years 3 months

Príspevok od používateľa satu »

peterson napísal:Satu: moc to nedramatizuj. V tomto prípade si občan splní oznamovaciu povinnosť voči PZ- telefonicky oznámi,
Nuz, v sucasnej hysterii okolo zbrani a strelcov by som nechcel aby mi pri nahodnej kontrole nasli v aute cudziu zbran. Aj ked zosnuleho pribuzneho. Nahoda je blbec. Nahodou ti akurat vtedy hliadka pozrie do kufra, alebo natrafis na jedinca tuziaceho plnit kriteria a tak vyrobi priestupok a hned ho vyriesi.
Nie kazdy policajt je chapavy, ustretovy a inteligentny ako ty, aspon podla tvojich prispevkov. Rad ich citam. Nevieme ani ake ma mlok917 vztahy na policii. Ja by som zavolal kamaratovi policajtovi, on by zavolal svojmu kamaratovi na zbrane a ja by som urobil co mi spolu poradia. Ak povie kludne to dones, tak donesiem.
V pripade najdenia zbrane asi by som hned volal. Najskor asi toho kamarata, je to taky moj poradca pre vsetko :-) alebo rovno 158. Radsej by som ju nechytal a nehybal s nou, ak by mi oni nepovedali, ze mozem. Okolnosti nalezu mozu napovedat ako a preco sa zbran dostala tam kde je. A nemusia na nej byt moje otlacky.
peterson
expert

satu: preto som tam uviedol "alibistické" nahlásenie na 158. V takom prípade nemá šancu ani horlivý četník. Môže prekrúcať fakty ako chce- nahrávka nepustí.

V prípade Mloka917 je to už pasé- ale do budúcnosti určite odporúčam vec hlásiť na útvar PZ alebo 158. A ak ide o nález zbrane v prírode a bol by fakt problém vysvetliť, kde v akej lesnej prdeli si- všetci už dnes majú v mobile foťák- nález treba nafotiť a zbraň kapesníčkom vložiť do vaku(ak je čistá) Ak ide o riadne hrdzavý nález, alebo zbran silne od blata- otlačkami sa fakt netráp. Zhrdzavelá zbraň bude zaujímať hlavne balistikov. Ak pôjde o čistú(nie hrdzavú) zbraň- eventuálne tam niake stopy byť môžu. Ale samozrejme to bude právne diskutabilné niekomu tú zbraň prišiť, ked sa niaku dobu povalovala v prírode.
--------------------------------------------

zisťoval som od kolegu z Odd.zbraní ako je to s úschovou. Povedal, že pokiaľ občan musí odovzdať zbraň alebo z dôvodu odobratia ZP alebo ak umrel držitel- PZ vykonáva povinnú úschovu zo zákona- tým pádom sa neplatí. Ak napr. občan dobrovolne odovzdá zbran- napr. z dôvodu vycestovania, rozvodu a podobne- možno riešiť niaku úhradu, ale až po roku a účtuje sa len každý rok. Vraj to neni žiadna strašná suma.
Bude to možno odlišné od okresu, ale oni napr. nič neúčtujú, zbrane sú v trezore a basta.
inspiring_proskuriakova

Príspevok od používateľa inspiring_proskuriakova »

Peterson, ked neviem presne vysvetlit kde som, co ja viem, som niekde v lese, tak 112-ka ta nevie lokalizovat?
inspiring_newton

Príspevok od používateľa inspiring_newton »

Lord_Summoner_sk
nic v zlom ,ale 112 si neidealizuj
Napísať odpoveď

Návrat na "Zákon o zbraniach"